Ahojte kocky. Chcela by som sa opytat na Vas nazor/skusenost s dietatkom, ktore trpi kolikami a ma slabinovy pruh., ci je nutne prechadzat alebo kombinovat materske a umele mlieko. Som vegetarianka a tym, ze trpi moje babatko kolokami musela som vylucit mnohe z potravin, aby som mu neskodila. Radila som sa aj s mojou doktorkou, a jej nazor je materske mlieko uplne nevylucovat, a nechala teda na mne prikrmovanie umelym mliekom. Zatial nim babatko krmim iba na noc a nad ranom mu uz davam svoje mliecko a pred kazdym krmenim aj kvapky sab simplex. Mava lepsie aj menej lepsie dni, kedy mu kruti crievkami a zvlast to jedno, ktore sadostalo cez pruh az k semennikom. Problemy so stolicou nema, ale po jedle tlaci az ocervenie aj ked ho necham odgrgnut alebo s cvicime nozkami. Davam mu aj detsky feniklovy cajik z lekarne srm-tam, ale aj napriek tymto opatreniam mava stale bolesti. Koliky takmer celkom vymizli, ale to jeho tlacenie je mozno uz aj chronicke.. Naozaj to moze byt spospbene aj tym pruhom. Mojim "problemom" vsak je asi to, ze mam rozdielny nazor na to, aby som maleho odstavovala od mlieka len kvoli kolikam a pruhu, len preto ze som vegetarian a mam o to viac obmedzeny jedalnicek. Nazory okolia na mna su take, ze drobcekovi nedodavam potrebne ziviny a zije len "z vody" ako mi bolo povedane. Ja mam rozdielny nazor, babatko prospieva, pribera, a ja ho nechcem odstavovat od mlieka uz ani len ciastocne... Myslim, ze ak z neho prospieva nie je na to dovod. Taktiez som nazoru, ze ktmenim umelym anti-kolikovym mlieckom mu naopak, mozno aj skodim - neskor sa mu vyvinie latka prolaktin v tele a bude mat koliky alebo starosti s tlacenim min.o mesiac dlhsie ako bezne deticky... a navyse som sa docitala, ze taketoodstavovanie moze mat negativny vplyv na psychicky vyvoj dietatka. Svoje babo milukem, ale mam vaznu dilrmu. Mamicky, rada by som poznala aj Vas nazor na danu situaciu. Budem vdacna za akukolvek reakciu.
@zuzka30816 to su zas take mudre reci okolia 😉 kym je male spokojne, kojila by som dalej, ak mas pocit, ze potrebuje dokrmit, zarob mu aj UM, ktore je vhodne bohuzial nezistis inak ako pokus omyl. Kazdemu sedi nieco ine. Zazila som maminu, ktora isla z lekarne s 3 krabicami roznych znaciek UM. My sme tiez prisli na vhodne az po 2 raze, ale zmenu bolo vidno okamzite do jedneho dna, ze malu prestalo boliet brusko a zacala hned normalne kakat. Ked sa bojis o svoje mlieko, daj si spravit rozbor krvi u lekara. Nechapem, preco by malo dietatu skodit, ze mama je veganka, pokial sama z toho nema zdravotne problemy.
@zuzka30816 tiež nejem žiadne mäso ani vajíčka, nepovažujem sa síce za vegetariánku ale nechuti mi to. Kojim uz pomaly pol roka, dieta rastie a priberá takze take reči ze tvoje mlieko je voda su somariny.
Co sa týka koliky, tie nie su z toho co zješ-nezjes, kopa žien je pomaly na vode a deti majú koliky. Ja som po mesiaci malej jedla aj kapustu aj fazuľu a dnes jej nic nie je. Ked mala koliky pomohlo grganie a SAB si plex ale aj tak samé odišli.
K UM sa vyjadrit neviem, kedze som nedokrmovala.
a prečo prikmuješ aj UM? "kolikami" trpia väčšinou deti s alergiou na bielkovinu kravského mlieka-teda aj deti na UM......feniklový čaj može mať úplne opačný účinok ako očakávaš-takže zhoršenie "koliky"..dieťa može mat nan alergiu..čo si vylúčila zo stravy a prečo? mala si odsledované nejaké potraviny, či to bolo len na základe subj. pocitu? aj dojčiaca vegetarianka produkuje plnohodnotné mlieko pre svoje dieťa..nosíš svoje dieťa? má dost kontaktu s tebou?
a "koliky" može mať dieťa aj z nesprávneho prisatia-kedže striedaš pravdepodobne flaša a prsník, dieťa je zmätené..nevie si vytiahnuť dostatok mlieka..nevidím zmysel kaziť si dojčenie dávaním UM
https://dojcenie.wordpress.com/zivot-s-dojciatk...
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolik...
Nezalezi ci si vegetarianka alebo nie, um ti je nanic, kedze nema s kolikou nic spolocne, deticky do 6 mes mavaju bezne koliky z ktorych casom vyrastu, obmedzovanie v strave je zbytocne, ibaze by si po urcitej potravine vzdy videla naozaj Problem... Skus kontaktovat mamila. Sk mozno je problem so zlym prisatim a tym padom hlta viac vzduchu, no mne to skor pripada ako normalna pociatocna faza babetka
Dávaj bábätku každý deň probiotické kvapky ( doporučujem Biogaya)
tvoje mlieko mu určite neškodí, nakoľko doň idú všetky živiny aj na úkor tvojich vlastných (a zase určite nie si tak extrémne podvyživená, že by mu nemali ísť z čoho) a jednoznačne ak prospieva, tak nie je o čom 🙂 súhlasím aj s názormi vyššie - práveže pri kolikách by som prvé skúsila vysadiť mliečne výrobky, teda aj UM; tiež by som skúsila skontrolovať prisatie - buď podľa netu alebo ešte lepšie nejakou laktačnou poradkyňou, môžu sa nahltať vzduchu...probiotiká nemôžu uškodiť tiež.
Ak máš možnosť konzultovať pruh s detským chirurgom, tak to by som spravila ešte.
Prípadne výter z konečníka bábätka, niekedy je problém nejaká nevhodná baktéria - to by som sa poradila s pediatričkou.
A ešte poznámka na záver, že mu dávaš "vodu"...nechápem, ako môže niekto vypustiť z úst ;)
Úplne by som vylúčila UM...materské je to naj čo mu môžeš dať.S tými potravinami- môžeš zjesť čo chceš na koliku to nemá vplyv...a ja osobne si myslím, že ak si vegetariánka, či mu nechýba železo...ale z toho samozrejme koliku nemá ...aj my sme si kolikami prešli, mi sme používali také trubičky do zadočku aby si odfukol, teraz mi vypadlo ako sa to volá ... Plus k tomu kvapky coliprev, a cvičenie nožičkami...tiež teplé na bruško pomáha...a tiež treba dozrieť aby si odgrgol.Lekár mi odporučil "nečajovať"...a ešte Manila stránka je fakt super tam máš o dojčení všetko.A že je tvoje mlieko voda???😆 Aj keby si nič nejedla týždeň, len pila vodu tak babeno si zoberie od teba čo potrebuje...to je asi všetko čo ma napadlo.A hlavne pokoj ono to prejde, aj keď viem aké ťažké to je, pozerať na drobca ako sa trápi...ale neboj potom pôjdu zúbky 😆
@zuzka30816 niektore dojciace matky ziju na suchych rozkoch a varenych zemiakoch tolko k tym zivinam. Ak dieta prospieva UM by som neriesila. Odsleduj si ci dietatko reaguje na to co zjes. Neobmedzuj jedalnicek zbytocne. Mozno vacsinu tzv. problemovych potravin bude dieta tolerovat uplne v pohode. Ja som nemohla rukolu. Bez odskusania nebudes vediet aj ked to moze byt zdlhave.
Po prvé navštívila by som aj iných odborníkov. Ze som vegetarián by som nepovedala, lebo lekári keď nevedia co sa deje radi zvalia všetko možné a nemožne na vegetariánstvo. Ak sa stravuje pestro okrem B12 by ti nemalo chýbať nic. Práveže vegetariáni správne zorientovaní v potravinách majú pestrejší jedalnicek ako bežní ľudia. Pre pokoj svojej duše môžeš ísť za svojou obvodnom nech ti spraví krvné testy ci ti niečo nechýba zaplatíš okolo 20€. A podľa výsledkov sa uz da nad niečim uvažovať.