Ahojte, chcela by som sa opytat mam, ktore maju skusenost s prirodzenym odstavenim, ako to vyzeralo 😀 😝 My sme sa k tomu nedostali, a chcela by som vediet, ako to prebieha, v akom veku sa deti odstavili, bolo to z nicoho nic, ci to bol dlhodoby proces, co na to okolie, spominaju si na to deti? Dakujem
Moje sa obe cca v 2,5 roku, bolo to postupne ako rastol ich zaujem o vonkajsi svet, tak si postupne "zabudali" pytat a produkcia prirodzene zacala klesat...okolie na to nic, ved to nebola ich vec..deti (mladsia ma 6) si uz na to nepamataju absolutne vobec..
u mna prirodzene odstavenie nastalo po zruseni nocneho dojcenia. Tvorba mlieka sa prirodzene zniznila a ked mala dcera asi 10-11mesiacov, miecko uz nebolo a bez problemov sme pokracovali dalej s UM. Bez jedineho placu, ani prsia neboli a sa nezapalovali. Ale u nas bolo mlieko najma o vyzive, nepouzivali sme prsnik ako ukludnujuci prostriedok (okrem prvych 6 mesiacov, samozrejme), takze u nas nebol problem odstavit, neboli sme zavislaci 😎.
Ahoj, ja som dcéru kojila 26 mesiacov, odstavila som ju, keď som zostala tehotná. Dávala som jej na obed a večer pred spaním. Ale popri tom pila už aj normálne kravské mlieko. Odstavila sa bez problémov, bola už veľká, dala si vysvetliť, že mliečko bude už pre bábätko 🙂 A to bola veľká závisláčka 😀 Syn sa odstavil sám v 9. mesiacoch. Z ničoho nič, ráno o pol šiestej sa ešte normálne napapal a už pred obedňajším spánkom nechcel, myslela som, že je najedený, vtedy niekedy nechcel, ale nechcel ani poobede ani večer. Strašne sa pri tom hneval, až sa prehýbal. Skúšala som to asi týždeň, odsávala som, ale mliečka už nebolo dosť, tak sme prešli na umelé. Bolo mi to ľúto 😢 , chcela som aj jeho aspoň 2 roky.
Dcéra si ešte pamätala na kojenie, keď papal malý a som sa jej opýtala či chce, iba sa zasmiala a nechcela 🙂
A ostatní ma nikdy nezáujimali, ja som bola rada, že som mohla tak dlho kojiť 🙂
ja som svoju odstavila v 2r a 3m. Dostala som zapal mocovych ciest, ale dost vazny...brala som dvoje atb., ktore nebolo vhodne pouzivat pri kojeni. Vysvetlila som jej, ze mlieko nie je a uz ani nebude, ze som chora a pochopila. Pofukala, pomojkala, otocila sa a zaspala. Uplne ziadny problem. To skor ja som nostalgicky myslela, ake to bolo pekne a aj som si poplakala...a este doplnim, ano spomina si na to 😉
@evittam nechcem vyrypovat,ani vyvolavat hadky ale ako moze niekto hovorit o samoodstaveni 9 mesacneho dietata? ked mu zredukujes kojenie ako 5 mesacnemu na 3x za den sa necuduj ze sa akoze samoodstavi..podla mna priklad neprirodzeneho odstavenia v dosledku znizenej produkcie..Myslim, ale je to len moj nazor, ze 9 mesacne dieta sa ma este kojit kolko uzna za vhodne , po pri tom samozrejme tolko stravy kolko mu chuti..neodsudzujem nikoho, len som chcela poznamenat , ze v pripade tvojho syna asi neslo o samoodstavenie kedze deti sa samoodstavuju az po 2 roku najskor
Evvitam tiež nechápem, prečo chceš kojit len raz za deň? Ja,kojim ročného syna kedykoľvek si vypýta.
Tym,ze maly velmi rad papal prikrmy,tak dost skoro si prestal pytat mliecko hocikedy (predtym aj kazdu hodinu ci dve-okrem noci,tu prespal celu od 3.m). Cize my sme okoko 9.m.sa dojcili 2-4xdenne. Rano a vecer bol zaklad a este obcas,ked chcel spinkat doobeda a pre dpoobednym spankom len vtesy,ked sme nesli von,inak spinkal v kociku. On uz nejak mliecko nevyhladaval,tvaril skor,tak daj,ked uz ponukas,takze som go v 11m odstavila.bez problemov,zaspavaci ritual bol dodrzan,len namiesto didy bola flaska. Nepamata si na to. Len ja mu o tom rozpravam.
Dcerka vsak si chodila hocikedy,dojcila sa na poziadanie i po zavedeni prikrmov,ona bola slabsi papkac,preto sa na rozdiel od syna dost dlho zasycovala este mojim mliekom,jej to takto viac vyhovovalo.
Kedze v 19.m.mi uz prekazalo,ked aj 20x za den dobehla,tak som jej dojce ie zredukoval na ranne a vecerne (uz ma boleli prsia a bola som stale chora. Ked mala 23m.a 18 dni,odstavila som ju. Asi si dojcenie pamata,len ona este nerozorava plnohodnotne.tak uvidim neskor.odstavena je 4m.
Moja dcerka mala rok---ja som sa zo vsetkych sil snazila kojit dalej aj zvysovat produkciu naslednym odsavanim ,stale som ju prikladala,nieco tam robila. 😀,ale asi malo sala ,lebo som zistila,ze sa mi prsia prestali nalievat, a ked som mlieko odsala tak to bola bieda akurat tak do kavy.Ale napriek tomu som stale pokracovala v kojeni a nasledne ponukla este mlieko do flase pretoze ona uz dlhsi cas z mojich prs nedostavala dostatok...no a potom sme sa uz odstavili...a nechybalo jej to... 🙂
tak samoodstavenie 9 mesacneho dietata zial existuje. prikladom je moja dcera, ktora proste nemala o kojenie zaujem snad nikdy, celkove o jedenie. v 9 mesiacoch proste viac prso do ust nevzala a mohla som sa aj na hlavu postavit 😝 syn bol pravy opak, ten by sa kojil este aj teraz, ale kedze som otehotnela v 2,5 roku som to stopla 😉 cakala som vacsie problemy, ale niesol to celkom zlahka 😀
No vidim ze vascina tu nevie co znamena samoodstavenie 🙂
Ako tak citam komenty, myslim ze vacsina mamin nehovori o prirodzenom odstaveni 😒 to urcite nenastava okolo jedneho roka. Ak uz dieta nejavi zaujem, tak je za tym nejaka pricina (zle zavadzanie prikrmov, dojcenie inak ako na poziadanie, pouzivanie flase/klobucikov, dalsie tehotenstvo atd.)
Dieta sa odporuca dojcit aspon dva roky s tym, ze po tomto veku (plus minus) uz mamicka dojcenie aktivne neponuka ale ani dieta neodmieta. Dieta sa odstavi po tom, ako uz dojcenie nebude potrebovat pre zaspavanie, utisenie bolesti atd ale je uz dost samostatne aby to zvladlo samo. Preto sa deticky dojcia do 2,5r ale aj do 5 🙂
Moj maly sa dojci zatial 19 mes, uvidime ako dlho potiahneme. Idealne do prirodzeneho odstavenia 😉
moja dcera sa prirodzene odstavila sama v cca tri a pol roku , a to sme uz dojčili tandemovo takmer rok ,ked narodila tretia dcerka 🙂
ten proces odstavenia akotakeho trval tak tri mesiace, postupne si uz nepýtala , nechala ma nadojčit babatko bez toho aby si vyzadovala aj ona, tak postupne to islo do stratena, bez plaču, bez vynucovania atd
s najmladsou to necham prejst rovnako 🙂
Ahoj. Prvá sa mi odstavila v 14tich mesiacoch a druhá v 15tich. U oboch bol úplne rovnaký postup. Kojila som koľko si pýtali, ale veľmi rady ochutnávali nové príkrmy a asi aj preto to išlo tak ľahko. Posledný mesiac som kojila už len na raňajky, ale posledný týždeň pri oboch to už bolo skôr z mojeho donútenia. A aj to len odcucli, aby mi zlepili oči a už sa niekde potulovali po dome. Kameňom úrazu bolo, keď sa naučili chodiť. Akonáhle si boli istejšie v chôdzi, tak ich nebavilo ležať - sedieť a cuckať. Radšej si zobrali chlebík do rúčky a pobehovali kade-tade. Dodnes sú také aktívne, našťastie aspoň pri jedle sa naučili chvíľku posedieť 😀
Ahojky, tak u prvého syna to prišlo samo prirodzene - kojila som ho cca 9 mesiacov. Nejak sám prestal mať záujem. 🙂 . A teraz u 7mesačnej dcérky ešte uvidím, ale postupujem ako pri synovi. Po 5.mesiacoch som kojila ráno,obed,večer a teraz už len ráno a večer. No a postupne prejdem len na jedenkrát. Ešte uvidím či ráno alebo večer. Pri synovi to bol večer-vždy pri tom zaspal. 😀 Ale je pravda, že si to chcem ešte "užiť", lebo ďalšie bábo neplánujeme a je fakt krásne môcť kojiť 🙂
A čo som sa pýtala 6 a pol ročného syna, tak ten si už nepamätá, že "papal mliečko s maminkiného ciciku" 😀 . A okolie?! To ma fakt nezaujíma ani teraz ani predtým. Len sa niekedy stretnem s údivom, že ešte kojím. 😀