Mám problémy s dojčením

johankaivanka
9. dec 2021

Ahojte
Prvé dieťa som dojčila 3 mesiace a nezvládli sme štrajk, tak do jej roka som odsávala a dávala jej mlieko.
Teraz mám 2 mesačné a znova sa mi opakujú problémy.
Čím viac sa snažím, tým je to horšie. Malý sa 3 týždne pekne prisával, potom sa to zhoršovalo, zrejme mu vadil slabši tok, menej mlieka. Musím ho nútiť do dojčenia, naj to ide v noci. Spíme spolu, nosím ho v nosiči, nedokrmuje a teraz som zacala davat cumel na vecerný spanok, lebo bez toho mi uz nezaspi. Viem, ze sa to nema, ale ina cesta asi nie je, lebo vecer som skoro bez mlieka a on vobec na cice nechce byt, tak ho uspim na dudli a potom neskor ho ako tak nadojcim v polospanku. Najhorsie je, ze ja uz to psychicky nejak nezvladam. Starsia 2,5 rocna je na boku, vsetok cas venujem tomu, aby som dojcila. Normalbe mi z toho harasi...Neviem si pomoct. Bola aj laktacna..
Maly sa mi divne prisava, robi male ustocka, to mi robila aj starasia...
Neviem najst pricinu ..
Co mam robit...sibne mi asi...😭🙂
Chcem dojcit, lebo to mam velmi rada, milujem ten pocit..viem, ze UM ho nezabije...ale .pomooopc

nikpa
9. dec 2021

@johankaivanka a to chces aby ti na úkor dojčenia preskočilo či čo? Dojčenie nie je spása sveta, sama píšeš že ti z toho šibe, staršie dieťa odsuvaš bokom a stojí ti to všetko za to, že máš z dojcenia dobrý pocit?? Na jednej strane ťa chápem, ja som dojcenie brala ako ty, milovala som ho, tu blizkost a pocity pri ňom ale keď to nešlo tak to nešlo. Uvedom si, že tvoje deti potrebujú vyrovnanu, zdravú matku, nie psychicku trosku, prepáč ale z týchto tvojich riadkov cítim, že si dosť zúfalá. Prestaň s dojčením keď to nejde... Svet sa nezrúti a bude ti lepšie.

johankaivanka
autor
9. dec 2021

@nikpa viem, ze som zufala a preto som to tu napisala a aj ten tvoj nazor mi pomaha sa s tym vyrovnat, proste potrebujem to dat zo seba von..
To tie hormony so mnou uplne zametaju 🤦‍♀️ Mne to tiez pripada chore, ale normalne to ma tak momentalne ovlada, ze to nepochopi, kto nezazil..
Ja to zmaknem, viem to a nesibne mi...ale proste tym stavom nechapem...🤦‍♀️❤❤❤❤

basska_b
9. dec 2021

@johankaivanka Ako sama vravís, je to v hlave, čím sa na to viac fixujes, tým horšie to aj ide... ja by som sa skúsila dať nejako psychicky do pohody, sadnúť si k 2.5 ročnej, naladiť sa na svoje ženské vnútro... spúšťaci reflex sa zapne v stave úplnej pohody, predstavuj si, ako to tečie, ako máte pohodu...
mne to fungovalo, no ľahko sa mi hovorí, keď som si neprešla problémami s tvorbou a tak. Len som ťa chcela povzbudiť... lebo tu ti napíšu, že máš odstaviť a len na seba myslieť

mamka1984
9. dec 2021

Uplne ta chapem, moja dcera mala take strajkove tendencie okolo dvoch-troch mesiacov. Tak ta chcem povzbudit. Si skvela mama, krasne si napisala, ako chces dojcit, z toho prispevku citit odhodlanie. Pozri, okrem toho cumla robis vsetko spravne. Len vydrzat, strajk je len faza. Dojci v polospanku, spanku. A v nosici, aby si malacas aj na starsiu. Mlieko mas - to, ze vecer klesa tvorba je normalne, to nie je dovod na cumel, ale na dlhsie dojcenie, striedanie prsnikov, polohy. Pripadne by som skusila bylinky na podporu laktacie. Cumel zhorsuje prisatie, zle prisatie znizuje tvorbu mlieka a podporuje strajk. Je to zacarovany kruh. Dovodom zleho prisatia mozu byt aj uzdicky - ak ich babo nema skontrolovane a strihnute, riesila by som to. A zvazila zmenit laktacnu. Drzim palce.

basska_b
9. dec 2021

Ešte treba veľa vody piť. Takto v zime na to človek zabúda. Mne pomohlo aj nealko pivo, melta a také tie bylinky v tabletkach - senovka, benedikt. Ak teda jediným problémom je tvorba a nenásytne dieťa 😁 štatisticky to býva tak, že keď aj pri prvom dieťati sú problémy, druhé dieťa býva kojene veľmi dlho.

johankaivanka
autor
9. dec 2021

@basska_b dakujem. No fakt je to zacarovany kruh, ked vidis, ze dieta ti chce pit, taha, snazi sa...a ty si ako vyschnuta studňa..no proste to je čista facka. Potom psychicka pohoda sa ladi velmi zle. Ale vzdy sa snazim dat zo seba max a robit nieco preto teraz, kym nie je neskoro, aby som to potom nelutovala.
Starsia nie je tak celkom na boku, to som prehnala, to je len taky moj pocit, pretoze 2 roky bola stred vesmiru a teraz to horsie znasa a s nou aj ja a potom mam pocit, ze sa jej tolko nevenujem. Vdaka za povzbudenie ❤

johankaivanka
autor
9. dec 2021

@mamka1984 ďakujem tiež za podporu. Ja to potrebujem dať zo seba vonku, lebo to tak proste teraz prezivam, nemam s kym to riesit. Manzel samozrejme alo chlap to nikdy nepochopi, on povie slavnu vetu, ze das umele a hotovo...Segry dojcili bez problemov, cize oni nechapu, mali aj cumel, aj unavene boli, aj nedavali tolko na cicku..ze vystrajam a stresujem, no proste nechapu tiez. Lebo strajk nezazili. Kamosky niekt.uplne v pohode, ze nedojcia, alebo dojcili kratsie, tazku hlavu si nerobia..
Viem, ze ten dudel je peklo. Ale musim povedat, ze ma 2x zachranil od toho, aby som vecer nedokrmila cez flasu, lebo mi maly tak reval, ze bol nezastavitelny, na cicke byt vobec nechcel, ved naco, ked tam nic nebolo. Dali sme mu cumel, zaspal asi na 1,5hodky ja som ho potom uz normalne nakojila. To bol vecer, noc. A tak nejak si na to zvykol, ale fakt len na prvy vecerny spanok, potom ho uz nema. Dnes mi svitla nova nadej, ze sa mi to snad podari...Takze som na tom lepsie v hlave 🙂.
Bojujem mesiac aj pol, tak obcas to tak dolahne, ze uz citim taku beznadej a potom uz neviem, na koho sa obratit.
Zavidim vsetkym zenam, co dojcia. Mna zenie ten pre mna krasny pocit pri dojceni, naozaj som vtedy happy..😊
Senovku, benedikt uzivam..a cumlu sa budem snazit zbavit, snad ked sa mi podari zvysit tvorbu a dostat sa zo strajku...

johankaivanka
autor
9. dec 2021

@basska_b bodaj by ta statistika mala pravdu 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Ja mam take "divne" deti 😊 Neskutocne dobre su. Dcera nemala koliky, zuby jej narastli ani nevieme ako..Spinkala krasne..Ale tym padom bola malo na cice, nepotrebovala nejak do nekonecna sat, proste sa nacicla do 5 min hotovo..a teraz mi robi to iste aj maly. Nema proste potrebu byt nacicnuty...Cize by som asi potrebovala, aby bol nenasytny, aby travil viac casu na prsniku, nech sa to tvori ako ma..
Pijem viac ako inokedy, aj jem dost vela..
Tak snad ma pan Bozko vyslisi 😊🍀

majlo1234
9. dec 2021

My sme mali podobne obdobie lwn tot pred dvoma tyzdnami cca. Zhrniem to, po porode som mala problem, maly sa nechcel prisavat, bol to boj, mlieko sa mi zacalo poriadne tvorit az po cca tyzdni, do toho ma zdeptali v nwmocnici ze nahovno bradavky, tak som skusala aj klobuciky aj cez cievku aj poharikom aj lyzickou, potom chvilu UM cez flasu a nakoniec sa rozpapal na prsniku, k comu nam pomohla aj laktacna. Potom tri mesiace klud, pekne papal a zrazu prestal chciet, revy najvacsie, ciste psycho, takze ta uplne chapem. Mliecka mas urcite dost, vyskusaj sa pre to nestresovat, babatka uz v tom case zacinaju viac vnimat a akakolvek zmena v toku mu moze vadit 🙄 cize chce to hlavne klud, ked reve, rozdychat to, ponukat aj v inych polohach a casto, popripade ak mas cas(co pri dalsom dietati jw asi skor scifi 😅) tak odsavat, nech sa stimuluju prsniky. Ja som si vtedy dookola vravela, ze ved snad nie je blbe to babatusko a nezomrie od hladu. Teraz zas mame obdobie, kwd je vkuse na ciciku…kazdy len hovori o tom, ake su zaciatky kojwnia tazke, a nikto uz nespomenie ze aj pokracovanie byva obcas naprd.

fliacik
9. dec 2021

Ahoj, chcem Ťa iba trošku povzbudiť. Mám tretie dieťa a pri všetkých troch som mala problémy s dojčením. Úplne Ti rozumiem. Má to byť tá najprirodzenejšia vec na svete a pritom je taaak náročná. Čím viac chceš, čm viac sa snažíš a robíš pre to maximum, tým frustrujúcejšie potom je, keď to mliečko nie a nie pribudnúť a drobec plače od hladu. Ja osobne si vtedy pripadám ako najhoršia mama na svete a nie raz plačem s malým. Náš má už 5 mesiacov, mliečko som stratila po silnom zápale prsníka, keď mal 9 dní. Ale zaťala som sa, že to nevzdám. Bojujeme doteraz, ale je to doslova boj. Sú dni, kedy sa prekojíme úplne bez problémov a potom dni, kedy doslova vidím, že malý je hladný, že zúrivo saje a jedol by, len akosi nie je čo. Strieda sa to. Keby vypil aj UM, už ozaj neriešim, dám fľašu a je pokoj. Lenže on nechce. A ani príkrmy mu zatiaľ nejako nejdú, takže ostáva len bojovať. Ale iné som chcela, napísať Ti, čo mne pomáha, možno iba ako placebo, ale ozaj mám pocit, že je to po tom lepšie než predtým. Užívam senovku a benedikt 3x4, už 5. mesiac. A veľmi mi pomohli homeopatiká. Striedala som Lac Caninum 9Ch (podporuje ochotu bábätka prisávať sa) a Ricinus Commmunis 9Ch (zvyšuje tvorbu mlieka - po pôrode som mala 5 CH, ale prestalo mi zaberať). Skúsiť môžeš aj Himalájsky ajurvédsky čaj Medhika, ten upokojuje aj psychiku, čo tiež potrebuješ a je aj na podporu dojčenia. Moc Ti držím palce. A netráp sa! Si skvelá mama, urobila si pre bábätko maximum, čo si vedela. Nemá význam trápiť sa niečím, čo nedokážeme zmeniť. Užívaj si každú sekundu dojčenia, každá jedna kvapka sa počíta a ak to náhodou jedného dňa už nepôjde, tak bude piť umelé mliečko, vzájomnú blízkosť si užijete aj iným spôsobom.

ivangeline
10. dec 2021

Skutocne. Dojcenie vycerpava.. ak to nejde,nestresuj z toho Ponukaj...nechce..nevadi..! Odo mna rada. Pri druhej pomahalo len uspavat a az potom dojcit ...ked bola pokojna a spava. Inac sa dlho nechcela. (Bolelo brusko.)

vanda323
10. dec 2021

@johankaivanka Pre mňa bolo dojčenie normálne do tých 6 mesiacov. Potom som už pri Tom trpela. Obťažovalo ma to

johankaivanka
autor
10. dec 2021

@fliacik ďakujem ti za pekné slová ❤ pozriem tie homeo, čo hovoríš..

enoula
10. dec 2021

Dieta potrebuje spokojnu vyrpvnanu mamu, nie vystresovanu. Nehovoriac o dalsom dietati. Ak sa da pomôcť si UM, tak treba, ved na to je predsa.
Skusit zvysit tvorbu, vitaminy, bylinky, vela vela tekutín, ukľudniť hlavu a ak sa to nezlepší, dopomoct si. A z dudla sa tiež nestresovat 🙂

basska_b
10. dec 2021

Jasné, zvládnete to, dobre to bude 👍 tak dávaj častejšie, alebo ho nejako zaujmi, nech ešte zostane sať, prestriedaj strany, alebo nech ťa za prst alebo tričko ťahá 😀

johankaivanka
autor
10. dec 2021

@basska_b cim castejsie ho davam, tym je to horsie..on uz zacina mat averziu a ja dnes uz total tiez, dosli mi sily..

lucia147852
10. dec 2021

Dojčenie nie je spása sveta. Nejde? Nejde… odsavaj alebo daj UM. Hádam nechceš aby v tomto dôležitom veku bola dcéra stále bokom kvôli tvojmu nejakému dobrému pocitu z dojčenia. Dojčenie je na zasytebie hladu dieťaťa, nie na využívanie sa v pocitoch. Takto bude staršia akurát tak na mladšie žiarliť, lebo ona už akokeby neexistovala. A tiež som bojovala s dojčením. Skoro pol roka. Lrbo veď mantra hovorí že je to prirodzene s dojčiť vie každá. A vieš čo? Nie je. A moje najlepšie rozhodnutie bolo, keď som sa na celé dojčenie vybodla. Stastna a kludna matka, šťastne deti