mile maminy, pomozte, ak viete...som este v porodnici, mala som cisarak. na 2. den sa mi zacalo tvorit prekvapivo vela mlieka, aa to tak, ze mam uplne plne prsniky, horuce,,,lekari ma strasia, nech odsavam, odsavam...aj ked to strasne boli cele bradavky. vraj inac dostanem zapal. laktacna poradkyna mi radi, aby som neodsavala, vraj sa tym produkcia mlieka len zvysi a problem bude este vacsi. co mam robit???? rucne striekanim by som to robila do aleluja, bojim sa zapalu, na druhej strane verim poradkyni.. SOS ak viete, pomozte!!!!
@bubla30 odsavat musis, inac dostanes zapal. Ale odsaj iba tolko, aby si pocitila ulavu v prsniku, neodsavaj uplne vsetko, lebo ma pravdu, ze tym si este viac zvysis produkciu mlieka. Takze ked pri odsavani pocitis, ze prsnik zmakol, hned prestan odsavat. Odsavas rucne ci odsavackou? Skus rucne, je to citlivejsie, mne odsavacka strasne vadila.
@bubla30 uvolni sa, zacni mysliet na babatko a najprv si niekolko minut iba tak jemne stimuluj - stlacaj bradavku palcom a ukazovakom, aby sa ti mliecko spustilo - mala by si to citit ako taky naval do prsnika a az potom skus stlacat ale za dvorcom, mlieko by ti malo aj same vytekat, ked sa ti spusti po tej stimulacii.
urob,ako ti radia baby, nikdy neodsavaj uplne (to som robila ja a dopadlo to katastrofalne-mala som tolko mlieka, ze mi striekalo samo, len co som sa pohla). Ak ta bolia, palia prsniky, nech ti niekto z rodiny donesie kapustove listy. Mne pomohli. Ked uz bolo najhorsie, mm mi ich vzdy po sprche pripravil a sla som s nimi na prsiach spat. Nezavidim ti tuto situaciu, sama som si nou presla, ale ono sa to naozaj casom upravi. len sa telo musi spamatat a zzit s babom. A este k tej kapuste, nechaj ju v chladnicke a pred pouzitim niecim (doma som pouzila valcek) nimi prejdi,aby zmakli. Prsnikom pomaha ta stava z nich, obsahuje nieco, co tlmi bolest. Neboj, bude dobre... 🙂
@bubla30 - ten dopyt babatka sa bude rychlo stupnovat, nejako velmi produkciu utlmovat nemusis. odsaj, kolko treba, bude to len par mililitrov, ono je to pocitovo viac, ako to je skutocne. Prikladaj si babo, kolko bude treba, medzi tym len uvolni tlak. Prsia zmäknu az po par tyzdnoch kojenia, dovtedy to pnutie bude caste.
A nadprodukcia je sice problem vseobecne, ale ja som darovavala mliecko do mliecnej banky, urcite to vela predcasniatkam pomohlo...
dakujem, dievcata...prave mi napadlo, po rozhovore s kamoskou-mamimou- ze toho mliecka mozno ani nemam az tak vela, lebo ked som odsavala, nestriekalo ako besne, len jemne tieklo...mozno mi len navreli prsniky- je aj tento stav mozny? vyskusam, co ste mi poradili, dakujem este ras velmi
@bubla30 ja som v takejto situacii najprv odsavala- v noci, miesto spanku a mlieka bolo stale viac a viac, ale pustalo sa tazko.
Hned, ako som prisla domov, tak som stopla odsavanie, dojcila som iba z jedneho prsnika cca 6 hodin, potom vymena. Na prsia som si davala studeny obklad. Citala som, ze ked sa prsnik cca 6 hodin nevyprazdni, tak sa tvorba mlieka znizi. Inak tento problem nepotrva dlho, ide len o to, ako sa s tym tychto par dni vysporiadas. Ja som rozhodne za neodsavanie.
uplne chapem ako sa citis, tiez som si tym presla. Prs som sa pomaly nemohla ani dotknut a robili sa mi v nich hrce tvrde ako kamen 🙄 . Pomahala mi horuca sprcha - pocas nej som si odstriekavala mliecko - slo to o trosku lahsie, nez "nasucho" 😅 a este sme si medzi izbami posuvali infra lampu - neskutocny zazrak 😉 , po nariati sa mliecko spustilo samo a stacilo prsia len jemne stlacat a masirovat a odstriekavanie nebolo uztake hrozne 🙂...a ako tu uz baby pisali o chvilku sa mavinka "prisavka" 😵 zacne dozadovat mliecka tak casto, ze ani nebudes vediet ako a vsetko sa da do poriadku ;)
@bubla30 odstriekavat len rucne do povolenia tlaku. predtym pripadne nahriat, aby to slo lahsie. niektorym babam sa to lepsie odstrieka pod teplou sprchou. odsavanim by si si produkciu zvysila, preto len do povolenia tlaku. idealne je, aby ti to vytahalo babatko, preto len prikladat, prikladat, prikladat. ak zacina byt hrca, tvrde, horuce, cervene miesto, tak sa zacina zapal. prikladat na to miesto obklady z bieleho vina, tvarohu, chladny obklad... hlavne si ustrazit, aby to prilis nezatvrdlo, lebo potom to naozaj ide k zapalu. ten zaciatok je taky tazsi a treba si to ustriehnut, ale kedze o tom vies, tak vies ako na to. hlavne vela prikladat, dietatko vie najefektivnejsie vytahat to mliecko, ale prisatie musi byt spravne (siroko otvorene usta, hlavicka v miernom zaklone, brada zaborena, nostek volny, nos a pupok v jednej priamke, spodna pera vyhrnuta a chytena vacsia cast dvorca zospodu, nielen bradavka). tvorba mliecka sa postupne prisposobi potrebam babatka, nebude to takto vecne, preto treba vela prikladat, aby sa to ustalilo na dostatocnej urovni, hoci teraz to vyzera, ze chceme len znizit, moze to klesnut aj viac, ako by sme nakoniec chceli. vela stastia.
@bubla30 Si zozen solux a nahrievaj tie prsniky a odstriekavaj aby sa ti uvolnil ten tlak ...ale musis to robit tak kazde 3 hodiny -zial velmi to boli ☹( Popros sestricku nech ti natiahne oxytocin do striekacky a si nakvapkaj zopar kvapiek do nosa pred kazdym odstriekavanim -pripadne nech ti pomoze odstriekavat . A pokial mozes rob len rucne ,lebo odsavacka ti este pritazi ak mas uz teraz bolestive prsniky ☹(
@bubla30 odsavaj len tolko aby sa ti ulavilo a nedostala si zapal....cim vacsi odbyt, tam vacsia produkcia..... 😉
drzim palce