Mám pocit viny, že som dieťa dlhšie nekojila

twitinka
20. júl 2015

Ahojte. Mozno mepisem do spravnej kolonky ale myslim ze tu najdem pochopenie. Som zufala. Odkedy som bola tehotna bola som rozhodnuta kojit co najdlhsie a preto som aj zacala skumat internet s radami ako to robit co najlepsie a najdlhsie. Bola som tiez rozhodnuta pre porod do vody bez cohokolvek a o kontakte koza na kozu.
No osud to mal zrejme naplanovane inak. Ja som hrozne malinke ziena a moja dcera bola dlha. Takze co cert nechcel mala som aj epiduralku no aj tak nastali komplikacie. Hoci som bola otvorena na 10cm mala sa zasekla a nemohla von. Prestavalo jej bit srdiecko a ja somusela podstupit urgentne cisarsky. Cize o porode do vody a kontakte koza na kozu som mohla snivat ☹ Stale som bola predsvedcena ze budem kojit ved tolko prispevkov od mamiciek po cisarskom som citala ze kojili aj do 3 rokov bez problemov.
Lenze dcerka sa narodila s nebezpecne nizkou hladinou cukru a miesto toho aby mi ju dali nakojit (hoci som sa po operacii nekontrolovatelne triasla takze asi vedeli preco to robia) dali jej flasu so sunarom a malu mi dali do ruky az asi 2-3 hodinky po porode. Samozrejme mlieko nikde ale nevzdavala som sa. Zakazdym som ju najprav nakojila no musela som dokrmovat flasou prve 2 tyzdne. Moja princezna je taka uzasna ze si aj napriek tomu ze mala flasu vzala vzdy najprv prso.
Ked som zacala len kojit bolo to super a tesila som sa ze to najhorsie mame za sebou a mozem kojit do aleluja.
Bohuzial po 2 mesiacoch sa mi mlieko prestalo tvorit. Proste pomalicky ubudalo a vsimla som si to uz skor hlavne vecer. Tak som zase zacala hladat na nete a kontaktovala laktacnu poradkynu (len cez skype lebo zijem v uk) a snazila som sa to ubudanie zvratit. Stale som dostavala tie iste odpovede a rady ktore som skusala no nezaberali. Cim dalej tym castejsie som musela kojit az nakoniec sa mi mala zacala jedovat hned po prisati ze jej nic netecie. A ked som jej cicik vybrala hrozne plakala. Musela som zase nasadit sunar aby sa napapala.
Teraz momentalne som v stave zufalstva kedy nic ine nerobim len kukam na nete prispevky mamiciek ktore mali krizy s kojenim no zda sa ze vdetky to v pohode rozbehli. Vsade odsudzuju flase a sunar. No ja si neviem predstavit nechat moje dieta plakat od hladu alebo ho mat na prsniku 24 hodin denne (skusala som no nepomohlo). Som zo seba sklamana a mam pocot viny ze som nedokazala svoje dieta kojit dlhsie ako 2 mesiace. Kvoli vsetkym t tym clankom a prispevkom co som citala (aj na stranke mamila) sa citim ako najhorsia matka na svete a hrozne neschopna dat svojmu doetatu to najzakladnejsie.
Prosim povedzte ze aj vy ste si nieco taky presli a ze som sama. A ze to ze som nasadila sunar neznici mojej dcere zdravie a zivot (povedane s nadsazkou)
Dakujem

mnamko
20. júl 2015

Ked to nejde tak to nejde ja som tiez chvilku kojila ale mala proste nechcela tahat tak som dala umele a mala bola spokojne babatko.ma 4roky a nezda sa mi zeby mala traumu stoho ze nebola kojena.ukludni sa a uzivaj si babatko

helmanka
20. júl 2015

Viem čo prežívaš, ja som musela dokrmovať svoje 3deti ,pretože som mala menej mlieka proste nestačilo, chudli,vyskúšala som snáď všetko,som zdravotník, pri prvom som to najťažšie znášala,nerozumela som prečo,kojila som vkuse a nakoniec dokŕmila Bebou HA , povedala som si že aj to málo mlieka im chcem dať a nakoniec som kojila do 2 a 2,5 roka teraz ešte kojím tretie a má rok, prikrmovať som sa snaźila po kupaní navečer a keď sme išli von, snaž sa najsť najvhodnejšiu polohu na kojenie, u nás to bolo posediačky, veľa trpezlivosti prajem,toto určite nie je ešte to najhoršie.

aliza
20. júl 2015

@twitinka tak ja som prezila uplne to iste 😉. Tiez zijem v UK a ani som neratala s tym, ze dojcit nebudem. Prvu dceru som mala na SK a dojcila som ju, aj ked s velkymi problemami. Syn sa narodil tu v UK a dojcenie mi proste nevyslo. Tiez som sa z toho zrutila a mala som dokonca aj zdravotne problemy z toho. Potom mi moja mamka vynadala, ze ci mi sibe, ze nech mu dam umele mlieko. Dala som, prezila som, aj maly, syn bol najlepsie a najspokojnejsie babo na svete, pol roka ani nezaplakal. Je zdravy ako rybka, este nemal ani atb a to uz bude mat 5 rokov. Nema ziadne alergie a to ja som tazky ekzematik. Nezabudaj, si v UK, tu sa ta nikto nebude pytat, tu ta nebude nikto odsudzovat, tak si sama nevyrabaj problemy. necitaj mamilu a pod, zbytocne stresy a tlak. Nie, nezlyhala si, si super mama a tvojej dcere UM neznici zdravie. Budete mat rovnake puto, ako keby si dojcila (viem to porovnat). uvolni sa, s laskou svoje dieta nakrm a nemaj ziadne vycitky. Na Sk je dojciaci fanatizmus, nie je to zdrave, ani prospesne, prave naopak, mne cele dojcenie akurat znechutili. vsetko s mierou 😉.

baby21
20. júl 2015

Hlavne si nic nevycitaj, urcite si dobra mama, to ako to chces riesit, snaha... Kazda mama robi najlepsie co vie a co povazuje v tom momente za spravne. Takze ziadne vycitky. U mna fungovalo, cim vacsi dopyt po mliecku, tym vacsia ponuka, a samozrejme mali sme krizy, ked som myslela, ze nemam dost mlieka, no zvysila som dopyt. Bolo to narocne, dieta nonstop prisate a ked zaspalo, vytiahla som odsavacku a zvysila dopyt aj odsavanim. Po 2 dnoch sa mnozstvo mliecka zvysilo. No uplne chapem, ze kazda sme ina, deti aj situacia ina. Preto by som si asi zavolala nejaku overenu laktacnu poradkynu na navstevu osobne. Poradi a aj budes kludnejsia. Ale uz ziadne vycitky, nech to dopadne akokolvek. Si ta naj mama pre Tvoje dieta. Drzim palce.

tajka1986
20. júl 2015

@twitinka ja som kojila 6tyzdnov a bolo to najhorsich 6tyzdnov mojho zivota. Naozaj. Mala sa nevedela prisat tak aby to mna nebolelo,ked som si povedala vydrzim,nech sa napapa iba mi rozzuzlala bradavky,zaspavala po 2-3cucnutiach,budila som ju,zase cucla,zaspala. Ked sa zobudila plakala od hladu,rany sa mi nehojili,kedze chcela papat casto,kremovala som,odsavala som,co boli tiez muky pri tych dopraskanych bradavkach,nakoniec sa mi prsia zapalili a bolo po kojeni. Povedala som si dost. Ja som tiez nebola kojena a zijem. Svet sa nezruti z toho ze jedna mama da dietatu Sunar. Ja som bola najstastnejsia mama na svete ked som malej dala flasu s umelym mliekom a ulozila ju spokojnu do postele. Netrap sa a necitaj sprostosti na nete. Niekedy mi dojciace mamy pripadaju ako fanaticky 😀 Urob ako je tebe najlepsie. Kdd budes ty spokojna bude aj babo spokojne 😵

zan33
20. júl 2015

Neda mi .... hoci inak nekomentujem. Hlavu hore a zabudni co si si v tehu naplanovala a o com snivala, lebo realita je nakoniec vzdy ina. Ja som si tiez myslela ako pojde vsetko po masle, ved mam vsetko nastudovane 🙂 A teraz dakujem ze existuje UM, lebo inak by mi maly hladoval kym by mu nenarastli zuby 🙂 Takze, mala som sekciu hoci som chcela rodit prirodzene, o bondingu som mohla iba snivat .... po sekcii som mala mlieka aj pre trojicky, no postupne, okolnostami, som o mlieko prisla. Syn bol uplne dojceny iba tri tyzdne a potom som si mlieko uz len odsavala. Ked mal maly tri mesiace, som to uplne vzdala. Viac sa nerozpisujem. Pre svoje dieta urobis viac, ak sa prestanes trapit a budes pokojnejsia, optimistickejsia a nebudes sa stresovat ze veci sa nedeju ako by si si priala. V mojom okoli je X mamiciek, ktore nemohli z roznych dovodov dojcit a ich deti nie su o nic ochudobnene. Vies, niekto mozno bez problemov dojci rok aj viac a potom pokojne cele detstvo necha deti jest fastfoodove jedlo a pit sladke "chemicke" dzusy ......
Urcite ti tu niektore mamicky poradia ako sa to da rozbehnut, s tym ja nemam skusenost. Ja som ti len chcela dvihnut naladu, ze nie si sama v takej situacii a ze sa vlastne nic nedeje. Drz sa 🙂

lenulienka86
20. júl 2015

Ja som este len pred prvym porodom a kedze mam prelustrovane vsetky mozne aj nemozne teorie o vztahoch dojceni noseni a prir.porode, zacina mi byt z toho celeho zle. Slovo prirodzeny uz tam nikde nevidim. Samy fanaticky sialeny priam uchylny pristup. Tiez som rozhodnuta dojcit cca 10mesiacov. To povazujem za dostacujuce zo zdravotneho aj citoveho hladiska. Az to vsak nepojde, nebudem sa tryznit. Vsak to dieta to vnima pod akym stresom si. Nehovorim ze pri prvom zadrheli sa vzdam. Ale nepojdem za tym sektarsky. Duplom ma uz vopred odrazdaju vsetky umele a neprirodzene ci nasilne techniky a praktiky udrzat dojcenie za kazdu cenu. Uplne sa tam vytratila cela prirodzenost.

sissy27
20. júl 2015

@twitinka tvoje dieťa oveľa viac trpí pre tvoj postoj ako pre sunar... šťastie ani zdravie dieťaťa nie je závislé na mlieku takom či onakom, ale ak nemá v pohode mamu, tak to už ho ovplyvniť môže...
ja som kojila presne 4 týždne a bolo to utrpenie, každé jedno som si odplakala, potom bolo po mlieku - najväčšia úľava... nikdy som sa za to nehanbila ani nemala výčitky 🙂 mám dnes pomaly 12ročnú, zdravú, šikovnú a inteligentnú dcéru, milujem ju a ona mňa tiež 🙂
vzťah matky a dieťaťa je o niečom inom než o tom, či ti ho okamžite po pôrode položili na hrudník alebo priniesli o dve hodiny ...

martina833
20. júl 2015

aj ja som mala podobne predstavy o porode ako ty, aj o kojeni, aj som mala doma laktacnu poradkynu, ale nastastie som sa spamatala a zistila, ze nie vsetko je pravda... realita je uplne ina....

absolutne prirodzeny porod=blbost, treba to nechat na odbornikov, verit im a nemudrovat im do toho, otravovala som primara, ze to chcem, to nechcem a nakoniec som to nechala vsetko na nich, nemala sily dcerku ani len udrzat na rukach, nieto este kojit po porode, musela som poprosit sestricku, nech dcerku zoberu a to som mala lahky a rychly porod
laktacna poradkyna ma presviedcala o tom, ze kazda matka ma dostatok mlieka, treba len kojit a kojit, ked dieta chce.... pri oboch detoch som do 6 tyznov prikrmovala, jednoducho som zo zaciatku nemala dostatok mlieka a deti vecer revali od hladu, no muselo by mi dobre hrabat, aby som im nedala UM... potom som ich kojila bez problemov, ked sa rozbehla tvorba mlieka
kojit a kojit do nemoty: dcerku som kojila skoro do 2 rokov, pre mna to bolo po jednom roku katastrofalne, dcerka mala obdobia, kedy som sa od nej nemohla pocas spanku pohnut, cez den, vecer, musela byt na mne pricucnuta, a tak som s nou lezala ako debil kazdy den, nemala som ani sekundu pre seba, inak by nespala a plakala, a s odstavovanim to bola tiez katastrofa, synceka som okolo 1 roka prestala kojit a bola to pohoda, aj s odstavenim, bol ovela samostatnejsi, toho polozim do postielky a spi, hodinove uspavacky sa nekonali
aj syncek aj dcerka su rovnako zdravi a v poriadku...

prestan citat skreslene a absolutne subjektivne clanky "lesnych zienok", kazdy je iny,
ber to ako to je, stres nikomu nepomoze, snazis sa robit maxium, nejde to, tak to treba prijat...
drzim palce

merlinka29
20. júl 2015

Ja som svoje deti kojila do 2,5 roka a mam s nimi krasny hlboky vztah, maju vybornu imunitu(klop, klop, klop)- ale uprimne, nic z toho nepripisujem kojeniu...Mam vela kamaratok, ktorych deticky vyrastali na umelom mlieku a absolutne nic im nechyba, su to zdrave, stasne, usmievave deti...a mam vela kamaratok, ktore kojili a deticky su v jednom kuse chore. Osobne clanky o kojeni radsej uz ani necitam, lebo mi takmer vzdy zdvihnu adrenalin...vazne mi to stale viac pride ako demagogia a ako uz bolo napisane, mnohe kojace mamicky su uz vazne fanaticky. Nerozlisujem mamicky na kojace a nekojace - vsetky sme mamy...svoje deti lubime, drzime v naruci, prihovarame sa im, venujeme sa im, bojime sa o ne bez ohladu na to, ci ich kojime alebo nie. Kojenie je otazka prvych mesiacov zivota babatka, ale vzajomny vztah mama-dieta sa formuje v podstate cely jeho zivot. A aj zdravie a imunita...Ked svoju malu princeznicku nakrmis z flasky, a potom ju spokojnu a usmievavu budes drzat v naruci, prihovarat sa jej a venovat, urcite pre nu spravis viac, ako mamicka, ktora svoje dietatko nakoji, polozi do postielky a odide robit ine veci...Tychto niekolko prvych mesiacov ubehne ako voda, tvoje babatko vyrastie az prilis rychle...a tak si nekaz tie vzacne a neopakovatelne chvile hlupym fanatizmom doby...O niekolko rokov ti nebude luto to, ze si nekojila-ale to, ze si si v stasti a spokojnosti neuzila to krasne babatkovske obdobie svojej dcerky. A posledna vec...aj kojenie ma casto svoje nevyhody, ver mi🙂)))))))Obom vam zelam vela zdravia a krasnych spolocne prezitych chvil...

kadan
20. júl 2015

@twitinka
ahoj nečítala som príspevky ost. maminiek, možno sa budem opakovať, no podľa môjho názoru si skvelá mamina a to ťa ani nepoznám 😉
snažíš sa získať radu a to sa cení
kašli na to čo sa píše, hovorí, veď všetko v dnešnej dobe je zlé, to že očkuješ/ neočkuješ, nosíš v šatke/ v kočíku, ješ BIO/ obyč.......... vždy sa niekto nájde kto bude múdry..
prečo by si mala byť zlá mama? veď si sa snažila nakŕmiť svoje hladné dieťa, je jedno či materským, umelým, hlavne že je napapaná a spokojná, to je najdôležitejšie.
v živote sú predsa dôležitejšie veci a to je zdravie a pohoda
ak to nejde tak to nejde
aj ja som chcela kojiť a nekojila som / 1 syna/ mliečko sa mi rozbeho neskôr, no malý už nechcel a ja som s ním nechcela stále bojovať, hlavne že bol spokojný
teraz som dokojila 2 syna a som veľmi rada, už som bola dosť jedovatá na neho, nevyhovovalo mi to, kúsal, mykal, trhal no strašné, a ešte aj v tom teple keby sme mali byť na sebe asi by som to už naozaj nezvládala a hore každú 1,5 hodinu.. nie
takto sme obaja v pohode a som rada

prosím ťa hlavu hore, úsmev na pery, máš zdravého drobca, to je n1
kašli na reči, tých si ešte vypočuješ, prečo nechodí, prečo nerozpráva, prečo nemá také, onaké vlasy, bla bla bla
internet je super vec, nájdeš veľa dobrých informácií, ale treba dbať na to, aby boli tie rady dobré aj pre teba, každý človek je iný a potrebuje niečo iné

verím že svoj čas využiješ inak, ako trápením samej seba / nic ine nerobim len kukam na nete prispevky mamiciek/ radšej si urob radosť kúp si niečo pekné / keď už toľko blúdiš po nete zadaj si inú stránku ako o rodičovstve/ , pritúl sa k malinkej, alebo si choď pospať
😉

eryykah
20. júl 2015

tiez som v uk, tiez som mala inu prestavu o porode, moj skoncil kliestami, malu krmili 2 dni sondou a umelym mliekom, tak ju prelievali az sa vzdy kompletne dogrckala, na 3. ti den sme zacali skusat kojenie, co sa podarilo, v 2. mesiacoch strajk, ktory trval do cca 6 mesiacov, mala vydrzala kludne cely den nepapat, kolko krat som stratila nervy a dala flasu ale tu odmietala. Skusala som tiez kontakt skin to skin a podobne, ale jedine co pomohlo bolo krmit v polospanku. Takze cely moj cas sa krutil okolo kojenia, sledovala som ci je mala uz unavena a postupne prisla na tu ''spravnu chvilu', kedy sa zlomi a nebude odmietat prsnik' rovnako aj ked sa zobudzala .. Kedze sa odmietala prisat vznikla z toho nerovnovaha tvorby mlieka tak som si nakupila fenugrrek a senovku lekarsku plus odsavacku to mi pomohlo udrzat tvorbu mlieka. Prikrmy som zacala davat v 4 mesiacoch kvoli tomu strajku, kojim dodnes, mala ma silnu alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, takze ine mliecko aj tak nemoze.
Prosto ak chces kojit tento jej strajk zvladnes, chce to len obrovsku trpezlivost. Ponukat stale ked nechce nechce, ked bude ozaj hladna da si ...

roxy
20. júl 2015

Prosim ta neuraz sa ale daj svojej dcere umele mlieko a ukludni sa.
To ti pisem ako matka co kojila dost dlho a vobec sme um nepouzivali. Ale skutocne ti to stoji za to trapenie? Nebude lepsie ak sa mala spokojne napapa, ty budes v klude a v pohode a budete si vychutnavat prve mesiace jej zivota? Naco sa zbytocne tyras a deptas? Hlavu hore. Kojenie je sice pekne, prirodzene atd ale zdaleka nie je jedinym ukazovatelom toho ci si dobra alebo schopna matka.
Snaz sa v prvom rade upokojit. Tvoja dcera ta bude milovat ci si ju kojila, ci nie... ak to nejde tak to proste nejde.
Drzim ti palce aby ste to zvladli a hlavne sa netrao. To je najhorsie co mozes robit.

borkavan
20. júl 2015

@twitinka môj Jurko má 9 mesiacov a doteraz mi je smutno, ke´d čítam ako mamičky koja, kojili a ako sa tým chvália a ako hovoria, treba skúšať a nevzdať atď...
Chcem povedať, že mi už je len smutno, ale prešla som si rovnakým zúfalstvom ako ty. Proste, že som nedokázala dať svojmu synovi to najcennejšie - materské mlieko a cítila som sa ako hrozná matka preto. A zvlášť ma to chytalo, ked mi sestrička v poradni nadala, že nekojím. alebo, keď mi iná kamoška povie, že chodila do pôrodnice k dvojičkam dva mesiace len aby sa rozkojili a zvládli to... boli v inkubátore. A ja som to nezvládla.
Ja som ledva kojila 2 týždne. Ak sa to dá nazvať kojenie ☹. A mlieka som mala do aleluje. Revala som ako sprostá, že sa nechce prisať, lebo mal silnú žltačku a len spal...nakoniec skončil v nemocnici na dehydratáciu a žltačka sa mu vrátila. Vtedy som sa zlakla a tlačila som doňho každé tri hodiny UM. Pediater-primár mi prizvukoval aby som sa rozkojila zas... a ja zas do revu a stresu.

ale už viem, kde všade som spravila chyby a dúfam, že pri druhom budem kojiť do aleluja.
Ale stále som z toho smutná a je mi to lúto a dokonca aj závidím. ☹ že iné koja a ja nie. Takže to záleží na povahe, buď sa s tým vyrovnáš a povieš si, že sú aj iné dôležité veci - objatie, bozky, mojkanie a hlavne ČAS venovaný dieťaťku. Ja mu ho venujem veľmi veľa a to len preto, lebo som nekojila. stále mám pocit, že mu musím niečo vynahrádzať.

borkavan
20. júl 2015

@roxy jejko, tak toto si mi mohla napísať pred 9-timi mesiacmi, ked som si prechádzala rovnakým zúfalstvom ako táto kočka tu. Som rada, že ty ako kojaca tu nekážeš, že skúšaj a atď... ešte som sa vlastne nestretla s kojacou matkou, čo by mala takýto triezvi postoj. dík. asi si toto budem čítať ako mantru každý večer.

zan33
21. júl 2015

Ak chce v dnesnej dobe zena byt dobrou mamou, tak "musi": rodit prirodzene, idealne v hypnoze alebo aspon do vody alebo v domacom prostredi, dojcit co najdlhsie, a patricne hrdo aj na verejnosti, neockovat, satkovat, hrat s dietatom montessori, hned ako zacne s prikrmami, tak robit raw smoothies, rozpravat s dietatom cudzim jazykom nech hned chyti zaklady, pouzivat iba barefoot obuv atd atd atd 🙂

Uz som pisala, ja som dojcila kratko (ani za nic na verejnosti!), porod sekcia, ockovania som sa bala ako cert svätenej vody a nakoniec ich vsetky mame, montessori hrame prirodzene kazdy den (ked si uvedomis princip), prvy prikrm som mu ja nastudovana dala nezriedenu surovu stavu z mrkvy (!!!) a mohla by som pokracovat ... 🙂

Takze, ukludni sa, vobec nic sa nedeje, ked to nejde, tak to nejde. Imunita nestoji iba na materskom mlieku 🙂 Teraz sa ti zda, ze je to to najdolezitejsie, ale casom pridu dalsie veci a na dojcenie zabudnes.

twitinka
autor
21. júl 2015

@eryykah lenze ja nemam problem v prisavani. Mala sa chce prisat a aj chce radsej moje mlieko ako umele. Lenze ja ho uz nemam. Tam je problem. Ani kvapku. Takze si myslim ze keby som nemala dat UM tak by som ju len trapila hladom. A to nechcem.

twitinka
autor
21. júl 2015

Dakujem vam vsetkym hrozne moc. Uz sa necitim tak hrozne a urcite si budem uzivat moju malicku a nebudeme sa trapit. Nechcem prist o tieto krasne chcile tym ze sa necham vystresovat. Dakujem este raz za podporu a povzbudenie. Ste super.

cobriatko
21. júl 2015

Hodnota matky nespočíva v dĺžke kojenia.... dieťa potrebuje šťastnú a psychicky vyrovnanú mamu, a umelé dojčenské mlieko nie je žiadny jed, ak si aj čítala čokoľvek. Ja som síce patrila k tým "šťastnejším", kojila som oboch do dvoch rokov, ale mladší bol na prsníku tak často, že ak by bol mal najmenší záujem o umelé mlieko, tak by som to vzdala, keď mal pol roka.... ibaže on každé umelé mliečko odmietal. Užívaj si dcérku, veľmi rýchlo vyrastie 🙂 a na to čí kojíš, alebo nie kašli 🙂

yogina987
21. júl 2015

Skusala si nejake pripravky? Homeopatika, senovka grecka+benedikt lekarsky? http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen... mne pomohli

janinah
21. júl 2015

Niekedy by ste ozaj mohli zvážiť nadpis svojho príspevku,myslela som,že ide o život....

zamilion
21. júl 2015

@twitinka je jedno, ako malú kŕmiš. spokojná a šťastná bude vtedy, keď budeš spokojná a šťastná ty.
ak sa ti prestalo tvoriť mlieko, daj jej fľašu a tešte sa jedna z druhej

yogina987
21. júl 2015

Inak kriza je uplne normalna sucast dojcenia.Netrap sa. Suvisi to aj s tvojim prezivanim. Viem znie to jednoducho, ale musis sa naozaj ukludnit a spomalit. Predpokladam, ze chces mat vsetko super tiptop, maz prebytok antuziazmu a frciiiis cely den 🙂 Takze vsetko odloz, PI VELA VODY!!! a len tak polihuj, prikladaj, a nic neries. Mne dr. poradila taky slaby ryzovy vyvar (1 lyzica ryze na 1 liter vody, varit 20 min), osladeny Glukopurom. To som malej dala PO dojceni, ak bola este hladna. Cca po tyzdni sa to upravilo. Ale fakt som len jedla, pila, spala a dojcila 😉 Skus si nasadit aj tu bylinnu zmes. Neries prilis, ci papa malo, vela, co robis dobre, zle... len jednoducho dojci a uzivaj si malu. Je dobre ze sa prisava a chce tahat. Ak sa chces predsalen este trapit a citat nieco na nete, odpirucam LEN www.mamila.sk 😉 na konika zatial zabudni

danielle799
21. júl 2015

Neskusala si prikrkovat cievkou? To fakt funguje. Cievka je tenucka. To urobis mliecko do fkase,cez cumlik pretiahnes cievku, su to sterilne cievky na to urcene. Cievku dasvpos bradavku a mala ked sa prisaje tak taha aj umele aj tvoje mliecko. A zaroven sa stimuluju bradavky na laktaciu. Krasne sa da mliecko rozbenut. Mam s tym skusenost aj u kamosky. Len je to narocne na pripravu.

Si dobra mama. Ako mozes byt zla,ked si nakrmila svoje dieta?. Je jedno co dietatko papa, hlavne ze je napapane,kludne a ty spokojna. A nebude mat ziadnu traumu ze papa sunar. Ja som papala sunar a dalsich kopec deti so mnou. Nemam ziadnu traumu z toho.
Neboj, vyrastie ci je kojena ci nie. Hlavne si ju uzivaj teraz, tes sa z nej, nos ju. Pozoruj pokroky ktore robi. Zvehne to rychlo o za chvilu bude mat 15 rokov. Takze ziadne stresy!!!

eryykah
21. júl 2015

@twitinka tak kup fenugreek + blessed thistle a prikladaj casto mliecko sa rozbehne, ale ak si cchela len tu precitat ze je to ok, ze davas umele tak sa predsa z toho nestriela, a je to ok.

bubelko
21. júl 2015

@twitinka materinska laska sa nemeria poctom hodin stravenych na prsniku ani poctom vypitych litrov materskeho mlieka 😉

nikam
21. júl 2015

Necitala som vyssie prispevky, tak mozno budem opakovat. Skusila si mliecko odsavat? Mozno by si nastartovala tvorbu.
Btw. po precitani Mamily sa asi kazda citi ako neschopna a najhorsia matka 😀 Ja som odsavala mliecko 8,5 mesiaca, syncek bol zdrave a mimoriadne spokojne babatko, napriek precitanemu, ake trestuhodne je taketo konanie (s nadsadzkou).
Nezozieraj sa, nevycitaj si, dolezite je, aby ste boli obaja spokojni. Umele mlieko nie je jedovate 😉

hanka_april
21. júl 2015

@twitinka to najdolezitejsie pre dieta je laska a nie nejake mlieko 😝

mawka
21. júl 2015

@lenulienka86 velmi dobre si to vystihla v poslednej vete. vytratila sa prirodzenost tym, ze sa hoci aj nasilim snazia zeny kojit. prirodzene je to vtedy, ked to prirodzene ide. ale ked sa uz zena trapi fyzicky aj dusevne preto, ze to nejde, rozhodne to prirodzene nie je. a nie je ani prirodzene, ked nechavaju deti vyrevat a trapit lebo sunar ani nahodou nechcu dat a radsej davaju po kvapkach mlieko. nechapem, co na tomto je prirodzene. dieta ma byt najedzene a matka spokojna a pokojna. ako moze kojit jedna matka, ktora je vystresovana na maximum, pretoze si nieco precitala a nejde jej to a este sa citi ako neschopna? no takto mlieko ani nebude. takze suhlasim, ked to nejde nijako, treba prejst na UM. a koho to bavi a ide to, nech si koji kolko chce. kazdy clovek je iny, zalezi aj od mliecnej zlazy. marne bude chciet kojit zena ako pojazdna mliekaren, ked ma slabu mliecnu zlazu. moze sa aj na hlavu postavit. niektore zeny vynosia x deti bez problemov, nevedia odrodit prirodzene. niektore nevedia poriadne dieta donosit, ale po porode maju mlieka na rozdavanie. nic sa neda zovseobecnovat.
a autorke: nie si neschopna, ani si nezlyhala, nie si ani divna ani zla. toto si vyhod z hlavy. zacni s UM, budes v pohode ty, babatko bude nakrmene, spokojne a to je dolezite. a je uplne jedno, ci je to UM alebo MM.
@bubelko to vystihlla uplne presne.

womankc
21. júl 2015

@twitinka no prežívala som niečo podobné ako ty. pri prvom a druhom dieťati , som toto vôbec neriešila dňom ako som mala málo mlieka som jednoducho kúpila sunar a kŕmila tým, mala som totiž na starosti ešte ťažko postihnutých rodičov oboch, takže som na úvahy o nejde ide nemala jednoducho čas, lenže potom prišlo ešte jedno dieťaťko a rodičia už žiaľ neboli ... a ja som si vzala do hlavy, že teraz budem matka roka, že všetko zvládnem a že budem kojiť dlho predlho ..... No pekné to síce bolo predsavzatie, ale skutočnosť bola úplne iná . vyvolávala som laktačným a čo ja viem čo všetko som študovala, nalievala som sa všetkým čo som zistila , že je na mlieko , s jedlom to isté .............. Účet za telefón s laktačnou som radšej ani nevravela mužovi , jedného pekného večera som sa proste zrútila s vyčerpania, muž ma uložil do postele so slovami, že ráno ide kúpiť sunar a ja / trasúca sa v zimnici zo stresu/ , že sa mám riadne vyspať . O malú sa postaral doniesol mi ju ráno, spolu so sunarom a od toho dňa bolo všetko OK . Proste keď to nejde , tak to nejde , ešte podotknem, že som sa tak psychicky vyšpikovala , že mi bolo ešte minimálne do 5 rokov veku dcérkinho strašne ľúto to kolenie, že som mala problém sledovať kojace mamičky / vždy som sa zaslzela / a zaškrtila by som každú,. čo sa predo mnou vyjadrila, že už končí , lebo jej to lezie na nervy , takže asi tak.... Podľa mňa sa zbytočne trápiš , kojenie je totiž úzko späté s psychikou a týmto stresom , čo teraz prežívaš, si k tomu len prospievaš, Proste nie každému je to dané ....................