Mám odstaviť štvortýždňové dieťa?

segga
2. dec 2016

Ahojte maminy, potrebujem poradit. Mame doma 4-tyzdnvu princeznu a bohuzial, ja nemam mlieko. Problemy sme mali od narodenia, no stale som verila, ze sa to rozbehne. No napriek velkej snahe sa to bohuzial nepodarilo :( Potrebujem poradit v tom, ci ju mam aj nadalej prikladat, aj ked to ma namiesto dudlika a mam pocit, ze ju to aj upokojuje, alebo ju mam uplne odstavit a naucit na dudlik. Dakujm za kazdu radu a skusenost.

katrinka8
2. dec 2016

@segga - ja by som Ti poradila zavolať si nejakú laktačnú poradkyňu. Neviem, odkiaľ si - ale skús sa poradiť s mamičkami z miesta, kde bývaš, či nepoznajú nejakú overenú. Tá by Ti mohla povedať, či to má ešte zmysel a je možné to ešte rozkojiť, alebo už nie. Môžeš skúsiť pozrieť aj na www.mamila.sk nájsť niekoho podľa bydliska, ale radšej by som šla asi cestou niekoho overeného. Držím päste, nech sa Ti to skoro vyrieši a prajem veľa radosti z bábätka 🙂

evittam
2. dec 2016

@segga No skús ešte tú laktačnú - ale určite nie z mamila.sk. A uvidíš - ale ak to nejde tak to nejde - netráp sa. Bábo potrebuje papať a spokojnú maminu😉. A určite by som nenechala dieťa robiť si zo mňa dudlík....😉

jatva
2. dec 2016

@evittam preco nie mamila?
Akym sposobom ju dokrmujes? Mlieko si nemala od zaciatku?

guglina
2. dec 2016

nemas mlieko vobec a cuca naprazdno? alebo ho mas malo?

evittam
2. dec 2016

@jatva Lebo to je pre mňa len úbohý "dojčoweb", kde ti poradia a odobria všetko a za každú cenu a len dojčiť a dojčiť pomaly neviem do kedy.....
Ja už nedojčím. Syna som výlučne dojčila 4 mesiace, začal mať málo - tak každý druhý večer som ho dokrmovala francúzskym mliekom, ten prvý večer mal vždy navyše moje odstriekané MM, ktoré som postupne odstriekavala po dojčení. Dcérku som dokrmovala od začiatku (Nutrilonom) - mala som menej MM. Obaja sa sami odstavili cca okolo 10.mesiaca. Čo som bola rada - neplánovala som totiž dojčiť dlhšie ako rok.😉

segga
autor
2. dec 2016

Laktacnu poradkynu sme skusali...poradila nam cieckovanie, ale cez cievku to zas nevedela vytiahnut.. :( Taktiez mi povedala, ze mam malo mlieka, ze dokrmovat treba - co pre mna, bohuzial nebola ziadna novinka... tiez verila, ze sa to rozbehne, ale zda sa, ze nie.. Ako...jasne, ze by som bola najradsej, kebyze ju kojim....ale nezblaznim sa ani v pripade, ze vyrastie na sunare - nabude prva ani posledna...hlavne mi ide o to "dudlikovanie." Strasne reve a ked ju dam na prsnik, prestane...ale mlieko netaha, len dudluje..a ako spominala evittam, nechcem byt zivy cumel.. :/

evittam
2. dec 2016

@segga Tak ju proste odstav - nemáš mlieko - nemá čo jesť, treba jej dať jesť-hotovo. A nerob zo seba živý cumeľ - presne ako píšeš.....Lebo za pol roka-rok tu budeš písať - ako uspať dieťa bez toho aby ma dudlovalo....Proste ak nie je tak nie je - nie je to katastrofa. Veľa mamičiek nemám MM a nemôže dojčiť a sú tu a aj ich detičky - zdravé a spokojné.😉 Ja som dojčila - tak ako som písala ale nikdy som svoje deti nenechala so seba robiť dudel.....

jatva
2. dec 2016

@segga pokial ta to neboli, tak kludne bud zivy cumel 🙂

@evittam neviem, no. Zalezi ako dolezite je pre teba dojcenie. Kto chce hlada sposoby... dceru som dojcila tiez len 10m, lebo to bol boj. Keby som mala viac info a personal v nemocnici bol kompetentnejsi, mohlo to byt cele inak. Vacsinou je lekarom dojcenie sumak, mamila to zas berie z opacneho konca. Nedavno mi mamila dobre poradila, ale samozrejme uplne inak ako lekarka...

1aduliatko1
2. dec 2016

Netráp sa, keď nemáš mliečko, odstav malú. radšej nech sa napapá UM a bude spokojná, ako takto keď ste nervozne obe.... ja viem ako sa cítiš, ja som kojila "až" mesiac...nemala som mliečko, malý mi reval od hladu, nepriberal...tak bol na UM no a čo 🙂

ivuska36
2. dec 2016

Ja by som este nejaky cas prikladala a hlavne predtym ako by mala papat, nech sa trosku posnazi aj tahat. Lebo je jasne ze z flasky je to pohodlnejsie a pritom sa "nenarobi" 😉 A verim, ze cumlik byt nechces, ale je este malicka, tak by som to tak ci tak este vydrzala, samozrejme len ak ti to nie je neprijemne, lebo taka blizkost mamky s dietatkom je jedinecna a pre dietatko najprijemnejsia. Ale

katka253111
2. dec 2016

Ak dudluje naprazdno, tak podla mna to nema ziadny efekt... akurat si na to zvykne tak, ze ta bude pouzivat ako cumel aj v 2-3rokoch... ja som odsavala od narodenia do 5mes a popritom um odmala a maly je zivy a zdravy 🙂 a cumel ma tiez odmala...skor teraz ako 2r ho ma na noc radsej nez ako par mesacny 🙂 vyskusaj cumel a uvidis 🙂

1aduliatko1
2. dec 2016

Na mamile ti poradia, prikladaj , prikladaj, kontakt koža na kožu, spať s dieťatkom, dojčiť na požiadanie - to je tak všetko čo sa tam človek dozvie....

evittam
2. dec 2016

@jatva Ja ti tvoj názor a skúsenosť neberiem. Ja som na mamilu z recesie napísala, či môžem dojčiť ak pijem, beriem drogy, fajčím a bolo mi napísané, že samozrejme a že ak mám málo MM tak mám brať Costi - čo je ďalšie svinstvo vôbec nie určené na tvorbu MM.....
Dojčenie bolo pre mňa veľmi dôležité a napríklad ma dosť trápilo, že nemôžem dcérku len dojčiť tak ako syna - ale proste ak sa nedá tak sa nedá. A dieťaťu do roka MM úplne stačí - potom je to už len doplnok stravy a nič viac a ani nič menej a prepáč za úprimnosť - "vysenie na cecku matke".....NIkdy som nemala za potrebu aby moje 2-3 ročné deti boli dojčené - nakoľko je to úplne zbytočné - nemá to žiadny význam. Možno tak pre matku - niekedy je ťažké si uvedomiť, že skôr matka je "závislá" na tom, že jej dieťa je na nej "závislé" - dúfam, že si pochopila ako to myslíš.....😉
Ale žiadnej mamičke neberiem a ani neodsudzujem ak dojčí do neviem kedy - je to každého vec, pocit, potreba. Vyslovila som svoj názor. Ja som svojim deťom dala všetko čo potrebovali a čo som mohla a to, že nedojčím deti po roku neznamená, že o niečo prišli....Ako som už napísala - odstavili sa samé...

ivuska09
2. dec 2016

Ja som sa tiez rozbehla po cca. 3 tyzdnoch. TO som skoro uz plakavala co som bola z toho nestastna. Stale som prikladala, maly sa nevedel poriadne prisat.Potom sa to nejak rozbehlo, mlieka som nemala extra vela ale dojcila som do 2 rokov.

1aduliatko1
2. dec 2016

@evittam to nemyslíš vážne? 😀 😀 fakt je to sekta

evittam
2. dec 2016

...malo tam byť ....ako to myslím....😉

evittam
2. dec 2016

@1aduliatko1 Presne tak - nič viac a ani nič menej ....od nich by som nechcela žiadnu radu a ani žiadnu víkendovú laktačnú poradkyňu z kurzu v Tatrách.....taká istá laktačná poradkyňa som aj ja - možno ešte lepšia.😉

jatva
2. dec 2016

@evittam asi bude ine tam pisat do fora a ine konzultovat s konkretnou osobou. Nie vsetky odtial su fanaticky 🙂
Zacat riesit nedostatok mlieka po 4tyzdnoch mi pride uz neskoro. Hlavne ak bolo dieta na flaske. Osobne by mi bolo luto, ze to nedopadlo a asi by som mala vycitky. Rovnako ako mam vycitky, ze dcera bola dojcena len 10mesiacov. Presne viem kde sa stala chyba. Dieta sa samo od seba v 10m neodstavi, maximalne ma jeden zo strajkov.

evittam
2. dec 2016

@jatva A prečo by mala byť "živý dudel" - nehnevaj sa ale trošku scestná rada - presne podľa mamila.sk - len nech ti dieťa "vysí na cecku" - nič lepšie neexistuje.....

evitka83
2. dec 2016

@segga ked prikladas a netaha, vykasli sa na to a nechaj len UM. Nerob zo seba dudel, za par mesiacov ta slak trafi, ked sa nevyspis, lebo dieta ta dudle a ty sa ani nepohnes 🙂 moja dcera je odchovana na UM. Mlieka som mala malo. Bola u mna laktacna tiez sme kadeco skusali, hold neslo. A tiez som pocuvala reci typu, ze malo mlieka neexistuje, iba zla technika dojcenia abla bla. Nechala som sa aj na Costi ukecat. No keby som to vedela spatne co teraz, zariadim sa inak. Ked pocujem nazov mamila, otvara sa mi nozik vo vrecku. 😖 tie by ti odporucili dojcit aj na smrtelnej posteli

kondaska1
2. dec 2016

Ja by som ju este aspon chvilu skusala prikladat, aj to malicko mliecka co vytiahne je lepsie pre jej imunitu ako nic a potom ju dokrmila UM. Ked ju prilozis skusaj si stlacat prsnik, nech jej lahsie tecie ta troska mliecka a treba aby si vela pila a davaj si aj bylinky na odporu tvorby mliecka - benedikt lekarsky a senovku, su aj homeo. Skus to pre nu potiahnut s tym kojenim aspon dokedy sa bude dat. Samozrejme nenechavaj ju hladnu a dokrmuj ju, len predtym nech si troska cucne 😊

evittam
2. dec 2016

@aduliatko1 No a okrem toho ešte chodiť celý deň po byte nahá a byť s dieťaťom v kontakte koža na kožu-prípadne v posteli - jasné, nič iné nemám na robote.....😂

jatva
2. dec 2016

@evittam pretoze som jeho mama, pretoze potrebuje mna a nie kus umelej hmoty. Ak mi to nesposobuje tazkosti, preco by som to neurobila?

evittam
2. dec 2016

@jatva Ja som nepísala do fóra - tak mi nevkladaj pod prsty to čo nepíšem - ja som bola v kontakte s laktačnou poradkyňou. A prepáč, ale to je tvoj názor - ešte raz- obe moje deti sa samé odstavili v 10.mesiacoch - a či ty tomu veríš alebo nie je mi fakt jedno....Nebudem asi "pchať cicek do úst" dieťaťu ak ho nechce - bodka - dokonca som ešte mesiac odsávala....A ty mi tu budeš tvrdiť, že to nie je možné.....A na čo by som mala dojčiť ročné dieťa a viac - nemá to žiadny význam ani zmysel....

ukulela
2. dec 2016

@segga skusala si si odsavat? mne to pomahalo ... ale teda ak sa mas trapit a stresovat, tak radsej pokojna matka a najedene dieta na UM, ako nevyspata a nervozna mama a rovnako dieta.

evittam
2. dec 2016

@jatva Pretože za pár mesiacov tu budeš vypisovať ako ti to vadí a čo máš robiť, lebo tvoje dieťa si pýta dudlať prsník 20x za noc a sa nevyspíš. Nevidím nič prínosné na tom aby ma moje dieťa dudlovalo.....Ale mne je to absolútne jedno čo robíš so svojimi deťmi - nechaj ich dudlovať svoje prsníky aj do 5 rokov - ak ti to robí dobre.😉 A áno potrebuje ťa - ale nie tak aby bolo na tebe zavesené 24 hodín v kuse - to sú len predstavy "super dojčomatiek" čo si myslia, že ak nedojčia do 3-5 rokov tak sa svet zrúti a ich dieťa o niečo prišlo.....Nemám rada fanatičky tohto typu. Ale každý nech si samozrejme spraví podľa seba ale nech netvrdí čo nie je pravda lebo len tá jeho je tá správna. To je všetko.
A okrem iného moje deti nemali žiadnu umelú hmotu....

jatva
2. dec 2016

@evittam z logiky...ak by si fetovala a fajcila, tak si stym asi nezacala po narodeni, ale robila to uz pocas tehotenstva a uz tak velmi narusila dieta, dojcenie by v tom pripade uz vobec nevadilo... takze ich stanovisko chapem.
Ked odporucaju um aspon do 18m, tak preco radsej nedojcit do toho veku?

mm2008
2. dec 2016

@evitka83 vieš čo, úplne s tebou súhlasím vo všektom, čo si napísala... úplne vo všetkom ... aj s tým otváracím nožíkom vo vrecku. fakt. mám na nich svoj názor, ktorý mi nik nevezme.. presne ako píšeš, dojčiť aj na smrteľnej posteli.. @segga .. takže tak nejako, cievkovala som i ja, chvíľu to fungovalo, chvíľu nie... no nič neriešila som to a po 3 mesiacoch som s tým sekla a bolo, ja spokojná, dieťa tiež .. nerieš to, ked to nejde, tak to nejde...

evittam
2. dec 2016

@jatva Prosím?! Ako prepáč ale ty chápeš ich stanovisko? Podľa teba je normálne piť, fetovať, brať drogy, fajčiť a dojčiť? Nie a nikomu ani laktačnej som nepovedala, že som to robila počas tehotenstva. Bola to recesia - chápeš pointu?! A dostala som odpoveď akú som čakala - proste dojčoweb - fanatici-hotovo. Nemám viac k tomu čo dodať.Tak to už tu nemám s tebou o čom debatovať. A odporúča sa všeličo-kto to odporúča? Moje deti pili UM do jedného roka -cca možno o mesiac dlhšie - potom sme prešli na kravské a dosť skoro na rastlinné. Mlieko nie je hlavnou potravinou potrebnou pre správnu výživu človeka.😉
A ešte raz - dojči do kedy chceš - ja ti to neberiem. Napísala som svoj názor - hotovo. Nemienim sa tu hádať.
Zakladateľkina otázka bola zodpovedaná - nemá sa prečo trápiť - ak to nejde tak to nejde - na čo trápiť dieťa, seba a robiť so seba dudel - no na nič....

jatva
2. dec 2016

@evittam nebudem tu vypisovat, ze mi to vadi. Mlieka mi ubuda a maly sa v noci budi menej a menej. Dojcenie ma boli, ale viem, ze to potrebuje, tak mu dam. Som tu pre svoje deti. Dojcim aj napriek tomu, ze mi doktorka hovorila, ze si mam vybrat ci chcem dojcit alebo mat babatko. A mam oboje... ale kazdy ma navyber. Niekto da prednost pohodliu, niekto hlada sposoby