Mám nedostatok mlieka

aninka95
9. feb 2023

Ahojte, píšem aj o radu ale skôr o nejakú psychickú podporu či niekto zažil niečo podobne. Mala ma 5 týždňov, od začiatku sa len čisto dojčíme. Mám už niekoľko týždňov problém s nedostatkom mlieka - mala sa durdi na prsníku a ja vytlacam niekedy mlieko pomaly z paty. Bola u nás aj laktačná - vyradili sme cumel, nepoužívame fľašu, beriem bylinky, pijem čaje, spávam cez deň s malou minimálne raz na oddych. Doteraz sme mali aspoň noci fajn, no dnes Začala štrajkovať uz aj pri nočnom kojení. Začínam byt veľmi zúfalá čo robit, laktačná mi neodporúčala odsávať ale zvažujem to. Máte niekto podobnú skúsenosť? Ja som na pokraji uz síl.

luccija
9. feb 2023

Ja som dlho odsavala, ale je to únavné a, keď sa Ti vie dobre prisať nerobila by som to.Pribera, cika?
Čo znamená štrajkuje odťahuje sa, nestačí jej?
Uzdicku jej kontrolovala?

jaskolka
9. feb 2023

Zo skúseností viem, že čím viac si v strese, tak tým je to horšie. Ja som si ešte pri synovi povedala ze ak to nepôjde, tak mu dám UM a hotovo. A tak sa akoby psychicky som ukludnila a mlieko tieklo veselo.
Samozrejme, to neplatí vždy, proste ak to nejde tak to nejde, ale na druhej strane, ak si v takom strese, tak je to skôr kontraproduktívne.
Odsavat nerozumiem, prečo by si nemohla?
Zároveň ako vieš, že je málo mlieka? Malá priberá, má dosť mokrých plienok?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aninka95
autor
9. feb 2023

@jaskolka @luccija odpoviem takto dokopy, to je to presne, že mala priberá a aj cika a kaká poriadne. Len teda štrajkuje tak že sa odťahuje vypluva bradavku prehýba sa plače a búcha ma rukou (viem že to je mimovoľne ale teda že je celkovo v takom krčí). Ja som preto na začiatku tomu nechcela veriť že je to z nedostatku, ale teda teraz už niekedy vyslovene cítim že mám prázdne prsia a teda niekedy neviem vytlačiť ani pár kvapiek na lyžičku aby sme dali Dcko.

aninka95
autor
9. feb 2023

@jj298 👌

salamistka
9. feb 2023

@aninka95 keď priberá, tak máš dosť mlieka...niekedy deťom vadí aj silnejší prúd MM, alebo naopak niekedy sa nechce hneď na začiatku spustiť mlieko z prsníka, hlavne ak si v strese...ja som mala "prázdne", malé prsia (nič sa nedalo odsať) celý čas kojenia - 19 mesiacov a predsa nebol problém s nedostatkom mlieka...mlieko sa tvorí aj v malých, placatých prsiach, moja švagriná žiadne prsia nemá a deti ťahali veselo aj tak...

maryetta
9. feb 2023

Ak pribera tak nie je co riesit.
Zlostit sa moze z mohych dovodov. Chce len cmulat. Citit ta takto. A ono jej to tam nasilu tecie ked ona nechce.
Alebo aj ten ze tvorba sa ustalila. Uz netecie tak prudom ako si zvykla a tak musi tahat a to sa jej nepaci ze halooo mlieko kde si? Preco netecies same? Tak sa zlosti.
Hlavne sa nestresuj ty. Lebo toto je povacsine 99% vsetkeho “problemu”.
Treba ozaj skusat. Ja som aj takto robila ze som davala stale ten isty prsnik ktory aj predtym. Proste nech si pocmula ak som uz uvazila ze okej chce jest tak som dala uz druhy nech sa aj nasyti.

aninka95
autor
9. feb 2023

@maryetta to som presne si aj ja myslela že si chce len cuckat, ale laktačná mi povedala že to je nedostatok keď nás videla pri kojení 😕 a hej viem že v hlave je ten problém, len teda to sa nedá tak lahko “vypnut”

maryetta
9. feb 2023

@aninka95 chapem. Nie je to lahke hlavu len tak nastavit ked vidis nespokojne babatko.
Ono laktacna sice vidi babatko. Ale nevidi mu do hlavy ze co vlastne chce.
Fakt kym dobre pribera tak… alebo vymyslalo vzdy. Alebo sa vobec ani nechcelo/nevedelo prisat.
Mozno skusit len inu polohu a babatku sa to zapaci 😉

makodob
9. feb 2023

@aninka95 Ahoj, laktačná ti neodporúčila cievku? Dosť to pomáha, ak je znížená tvorba. Tvorba sa ustáľuje tak okolo 3m bábatka a potom to je už lepšie a pokojnejšie. Aspoň teda podľa svojej skúsenosti hodnotím.
Odsávanie je hlúposť, nezvýši ti to tvorbu. Odsávanie je dobré pri nadmernej tvorbe mlieka a ešte v prípade, ak fyzicky nevie byť mamička s bábatkom.
Ako sa správa dcérka? Je inak kľudná, ak je mimo prsníka? Ono keď je málo mlieka dlhšie, bábatko začne odmietať prsník a vtedy je namieste dať príkrm, aby uhasil hlad, ale začína sa z 30ml a ponúkať stále prsník, aby sa tvorba zvýšila, ak je dieťa kľudné ( nevyhladované) prisaje sa a bude si aj dudlať, aj popije mliečko. Ale ako prvé odporúčam cievku, vtedy sa deje všetko naraz 🙂

makodob
9. feb 2023

@aninka95 určite sa neboj dať príkrm, ak je naozaj tvorba nedostačujúca, bábatko neustále rastie 🙂 uvoľníš ten tlak na seba. Podstata je, aby sa bábatko najedlo. Bude kľudné, i ty budeš kľudnejšia. Si úžasná mamka a uvidíš, že aj kojenie sa rozbehne, chce to trpezlivosť a doveru v samú seba. Zvládneš to, ja som to zažila viackrát pri deťoch a teraz sa dojčia dlho, dcérka ma 3roky a stále si sem tam vypýta 🙂 a to som zažila kadejaké situácie 🙂

lucia245
9. feb 2023

@aninka95 keď priberá a cika všetko je ok. Určite netreba dávať umelé, to je ta posledná, a nie prva možnosť (ako je u nás, bohužiaľ, zvykom). Ja som zase mala pocit, že moje mlieko je deťom vyslovene ťažké a boli ich z neho brucho, revali po kojeni často... všetko prejde, neboj. 5 týždňov je krátka doba, zosuladite sa, chce to len trpezlivosť

makodob
9. feb 2023

@lucia245 áno príkrm, to posledná možnosť, ale túto možnosť mnohí tlačia až do extrému, kedy už je nutné dať príkrm oveľa skor a namiesto toho mamičke dajú iné ,,extra” nefunkčné rady. Zažila som to a kvoli takýmto super radám som prišla o mlieko a prestala úplne dojčiť. Takže všade triezvo a použiť zdravý rozum.
Ak tvorba klesne tak, že žena prestane v noci dojčiť, lebo dieťa sa nechce prisať, je to zlý signál. Nočné dojčenie je totiž základ úspešného dojčenia, ak v noci prestane mamička dojčiť, zaručene bude tvorba klesať ďalej. Tomuto sa treba včasne vyhnúť a nie zasahovať keď je už požiar. Preto je ideálna cievka, stále hovorím o prípade zo zníženou a nedostatočnou tvorbou mlieka. To musí sama mamička vidieť aká je situácia.

maryetta
9. feb 2023

@makodob noo neviem. Ja som si myslela ze mam malo mlieka. A pritom by som nadojcila spokojne aspon 2deti. Decka priberali raz tolko ako mali.
A ja som v hlave kvoli nespokojnosti deti mala vzdy len to ze nemam mlieko. Malo mlieka 🙈
Takze nie. Ani ja sama som nevedela aka je situacia v prsniku.

makodob
9. feb 2023

@maryetta ja som zase cítila, že mlieka mám málo. Prsníky som mala ,,vyžmýkané”. Proste vedela som a cítila, že mlieka je málo. Máme intuíciu. Ale tiež mi tvrdili, že mlieka mám dosť a ja som ich proti svojmu zdravému rozumu poslúchala. Dodnes si ťukám na čelo, že som to dovolila. Takže sú laktačné a tzv. ,,laktačné” poradkyne. Samozrejme u mňa bol aj veľký indikátor, že dcérka bola podráždená a plakala. Keď videla prsník bola nervózna a plakala. A ja som z toho stresu bola už totálne zaseknutá. Preto vravim, že mamička vie okolnosti a vidí správanie bábatka. Pri 5 týždňovom bábatku nie je ustálené tzv. nalievanie prsníkov, žena cíti plnosť a ,,prázdnosť” prsníka. Aj moja dcérka dovtedy prosperovala, prišlo to relatívne náhle, bola som prvorodička a nemala som vtedy skúsenosti. Najlepšie je nájsť si ozaj skúsenú laktačnú poradkynu, ideálne ktorá má viac ako jedno dieťa. A tá skontroluje správne prisatie a tiež uzdička zvykne byť problémom pri prisatí. Lebo ak je prisatie a satie správne, tak nemá dovod tvorba klesnúť. Existuje aj satie naprázdno, kedy sa zdá že dieťa aktívne pije ale v skutočnosti nepije.

maryetta
9. feb 2023

@makodob ja som mala 2-3tyzdne po porode silny zapal. Rezali mi prsnik. Zakazali dojcit. No syn sa na flasu neprisla tak som dojcila. Kazdopadne uz vtedy som mala pocit ze moje prsia su totalne vymačkane.
Pocit nalievania som mala mozno tak prvy tyzden-dva.
S tymto prvym som si uzila. Aj ako pises on bol nervozny. Koliky. Ja ze hlad. A dr ze ci ho prikrmujem lebo vela pribral 😂
Fakt ja som sa s nim pol roka trapila. Nakoniec bol dojceny 2,5 roka. To som uz bola v polovici dalsieho tehotenstva.
Druha dcerka a potom treti syn to uz bolo uplne ine. Ale ten prvy ma teda nielen pri porode ale aj pri dojceni psychicky neskutocne znicil.

makodob
9. feb 2023

@maryetta každá situácia je iná, preto apelujem na zdravý úsudok mamičky 🙂 ani jeden, ani druhý extrém nie je dobrý. Ja som zažila ten druhý, neprikrmovať, kedy už zjavne trebalo. Ale to je moja skúsenosť. Niektoré deti sú zase nervóznejšie, kým sa mliečko spustí.

makodob
9. feb 2023

@lucia245 možno papali aj veľa vzduchu a bolelo ich bruško, teda ich nafukovalo.

jaskolka
9. feb 2023

Keď pekne priberá, tak nerieš "nedostatok mlieka". Kľudne to môže byť aj tak, že malička chce len cucat, upokojiť sa a paradoxne jej stále dačo ide z prsníka, a toto ju rozčuľuje. Alebo kým sa spustí, tak musí viac ťahať a to jej môže vadiť.
To, ze máš mäkké prsia, vôbec neznamená ze je malo mlieka. Ani že sa nedá odsat, ja som ani pri jednom neodsala skoro nič a deti priberali a priberaju ako na smotane.

aninka95
autor
10. feb 2023

Ďakujem veľmi pekne všetkým za odpovede 😊 trošku som sa upokojila a som taká viac v pohode. Cievku sme skúšali a máme to akoby v zálohe ako riešenie. Zatiaľ teda prikladám kedy sa dá a dúfam že sa to upraví.

luccija
10. feb 2023

@aninka95 ak Ti neplače každú hodinu počkala by som.Prsia po 5 t už nie sú pevné a naliate.Ja, keď som odsavala horko ťažko som niečo vytlačila a dcéra veľmi rychlo priberala a kojila som skoro 3 r.

mimi16
13. feb 2023

@aninka95 a presne preto neznášam tie laktačné psychopatky. Žena je zúfalá, vyčerpaná, dieťa hladné alebo odmieta prsník. Tak bohužiaľ, svet sa nezrúti, bábätko bude piť UM a čo? Nie je to otrava. Ja som aj kojila aj dokrmovala. Pokial je dieťa non stop hladné a plače po každom kojení tak experimenty robiť nebudem. Vždy po kojení bola ešte fľaša s mliekom a dieťa ako vymenené a v pohode. Žena, ktorá nekoji nie je hádam horšia ako ostatné.

essenceee
25. feb 2023

tak kludne dokup nejak eumele mliečko na bio baze(trebars sunar ma bio mlieko) a dokrmuj, aby dietatko malo dostatok mliečka a dobre rastlo