Mám hrčky v prsiach a nedarí sa mi dojčiť

wevusik16
19. feb 2021

Ahojte moj problem spočíva v tom ze sa mi nedarí dojcit ..velmi by son chcela ake odsajem si max. 20ml viac nie ..a este k tomu mam pocit ze mam veka hrčiek v prsnikoch ..citim ako sa mi nalievaju ale ked si odsajem mlieko tak ako som pisala je to len 20ml ..co urobit pre to aby som mala viac mlieka a tie hrčky ako riesit ..dočítala som sa tu vraj je dobré si to rozmasirovat v sprche z teplou vodou ..ale ja mam tych hrciek vela v prsnikoch ..a neviem ani akym sposobom ich roznasirovat viete mi prosim poradit ? Som 2,5 tyzdna po porode..dakunem

nikpa
19. feb 2021

@wevusik16 ano, hrcky treba rozmasirovat, najlepšie v sprche pod teplou vodou alebo ja som to robila tak, ze som si prsniky nahrievala pod lampou horské slnko a s olejcekom. Môže sa ti to zapalit ak to necháš tak, normalne rozmasiruj, nic špeciálne, prstami hore dole, do stran a možno ta to bude aj boliet ale vydrz a masiruj lebo ked sa ti to zapáli, bude to horšie. A mala by si niečo urobiť s tým kojenim, to je najlepši spôsob ako sa ti ulavi. Aky máš problém, prečo to nejde?

wevusik16
autor
19. feb 2021

@nikpa bola som covid pozitivna a malu som nemala pri sebe tyzden cize nemala som ju ako kojit ..v ton stave horuciek a dusiveho kasla som nevedela si ani odsat ..bola som rada ze spim a cerpam energiu a liecim sa .. ked som prisla domov aj ked mi v nemocnici bolo lepsie odsala som max. 20ml ..je tomu doteraz tak ..odsavala son raz denne lebo viac som neodsala ..uzivala som a uzivam aj benedikt a senovku ale nepomaha mi to na lepsie rozbehnutie mlieka ..hrcky sa snazim rozmasirovat ale mam ich tam naozaj vela a neviem ci sa mi to podari vobec rozmasirovat ...ale urcite budem skúšať

nikpa
19. feb 2021

@wevusik16 takze teraz si uz doma a mas pri sebe aj malú, dobre to chápem? V takom prípade ju co najviac prikladaj, je veľka šanca ze ti mlieko rozbehne. Ja som mala syna po porode týždeň na JiS v inkubatore, tiez som ho nemohla kojit, takže viem ake ťažké je to neskôr rozbiehať a hlavne ked uz je zvyknutá na fľašu. No bud teraz zabojujes alebo o mlieko časom prídeš lebo to odsavanie kojenie nikdy tak nenahradí.

lenkakravcova
20. feb 2021

@wevusik16 Tie Hrck sú problém. Nie ze nemáš mlieko. Máš upchate mliekovody. Preto tie hračky.
Musia všetky preč.
Masírovať aj hodinu aj treba. Odsavat a nechať dieťa sat aj naprázdno (robí dobrý podtlak) ,, natrieť prsia octanom (to mi pomáhalo). A nenosít teraz podprsenku kým sa toho nezbavís. Odporúčam rozmasirovat co najskôr inak môžeš stratiť mlieko = ono sa totiž tvorí ale je upchate, tým pádom si org myslí že nekrmis

metuzalem
20. feb 2021

Hrcky sa robia lebo mas plne prsne zlazy mlieka, upchate lebo sa nevyprazdnuju efektívne, treba prikladat malu co najviac, a správne prisatie. Prikladaj aj v spanku. Odsavackou neodsajes tak efektivne, tiez som si nikdy neodsala viac ako 20 a navyse to bolo neprijemne. Na bolestivé tvrde miesta na prsu dat teply obklad a jemne tlacit. Ja som do pet flasky dala teplu vodu a tak prikladala, polavilo a potom treba prilozit babo ono odsaje mlieko.

wevusik16
autor
20. feb 2021

Dakujem vam za odpovede ..urcite budem skusat co sa da ..a tie hrcky a prikladanie malej budem riesit a skusat

nevenka
20. feb 2021

@lenkakravcova presne, maly sa mi nevedel prisat a prsia s a mi naliali a z prsnika ledva kvapky vysli a laktacna v porodnici mi doniesla lampu solux, tym 10 min. nahrievat, potom masirovat a poodsavat, kolko ide a nasledne zachladit, aby sa ten opuch stiahol, stacila mokra plienka na 10 min. A nasledne po 1,5 - 2 hodiny znova. Najprv nahriat a masirovat a nasledne schladit. Za dva dni bolo dobre.
@wevusik16 kym mas tie hrcky, nedavaj si nic na zvysenie tvorby mlieka, lebo sa ti to len zhorsi, to mlieko musi von, inak budes mat zapal. A najlepsie mne potom fungovala moringa. Z feniklovych cajov nafukovalo aj mna, aj maleho. Ale pomahal mi aj rooibos a akykolvek teply caj po kojeni, odsavani vypit.

nevenka
20. feb 2021

@wevusik16 ak sa babo vie prisat a saje, tak prikladaj, to je najlepsie a veeeelmi casto. Vie sa prisat? Babo to vytaha raz dva, pokial len nedudlikuje. Kludne mi napis spravu, ak chces, riesila som to pred 2 mesiacmi a uspesne dojcim uz tretie dieta a druhe, co malo problem sa vobec prisat.

lenkakravcova
20. feb 2021

@nevenka Hej no, potom schladiť trošku 🙂
Ja som to pri prvom nevedela, a dostala som 2x zápal prsníka (mastitídu), skončila na Antibiotikách s horúčkami. Mlieko som nestratila našťastie, ale bolo to veľmi nepríjemé :-/

andreablabla
20. feb 2021

@wevusik16 Ja som čítala,že na toto je dobré užívať lecitin. Mal by uľahčovať uvoľňovanie mlieka z alveol...

panda6
20. feb 2021

Skus rozmasirovat a odstriekat rukami, islo mi to lepsie ako odsavackou, aj cez bolest. Lepsie ako zapal. Drzim palce.

luccija
20. feb 2021

@wevusik16 dojčis či odsavas?s odsavackou nikdy nevytiahnes toľko, čo si dieťa vypije pri dojčení.
Skús oddávať častejšie dôležité je, aby si nedostala zápal.malu prikladaj čo najviac

andrea78
20. feb 2021

@wevusik16 nahrievat prsia si si skusala? Na toto tom si kedysi kupila infralampu, nahrievala pred uplne kazdym odsavanim, kojenim, mala som problem ako Ty. Pomohlo, zachranilo.

andreatytler
21. feb 2021

@wevusik16
1.) Mlieka mas viac ale odsavacka nevytiahne tak ucinne ako dieta. Ale musis odsavat kazde 3 hodiny (alebo prikladat babo). 1x denne je strasne malo.
2.) Tie hrcky su nebezpecne. To su upchate mliekovody a mozes mat z toho zapal. To musis uvolnit a to mlieko dostat von.
Pred odsavanim si urob prsnikovu gymnastiku. Chyt prsnik do ruky a jemne pohybuj hore dolu, doprava, dolava a rob kruhy. Po 5-10 minutach takejto gymnastiky budes mat tie hrce maksie. Vtedy odsaj alebo odstrekni alebo nechat odsat dietatkom.
3.) Prikladaj dietatko na prsnik v roznych polohach. Najucinnejsie dieta odsava z tej casti prsnika kde ma bradu. Kludne si lahni na chrbat na postel a poloz si dietatko na seba, tak aby malo bradu presne tam kde je hrcka. Po tom ako tu hrcku uvolni, pootoc dieta na dalsiu hrcku. Popros muza aby dietatko na tebe pridrzal. Niekedy staci par silnych tahov a hrcka je prec. V najhorsom pripade popros muza nech ti vytiahne to mliecko z hrciek.... aj ked nie kazdy je na to stavany.🙂
4.) Zavolaj hned zajtra laktacnu konzultantku. Potrebjes pomoc hned teraz aby si mliecko nestratila a rozbehla kojenie, este kym si dieta nenavykne na flasu.

juliet86
21. feb 2021

@wevusik16 mozes si dat na prsia uterak a nahrievat fenom. maj prsia stale v teple ak mas bielu bodku na bradavke tak nahriat vydezinfikovat ihlu a prepichnut uolne najlepsie si zavolaj domov laktacnu poradkynu