Mám dojčiť i napriek bolesti?

18. nov 2023

Dievcata uz nevladzem. Syn ma 2 tyzdne, od zaciatku sa snazim ho dojcit, asi sa nevedel uplne spravne prisat, preto ma to zacalo aj boliet. Vidim ze teraz uz sa prisava spravne, no napriek tomu na zaciatku to vzdy riadne boli a chvilami citim aj kazde jeho potiahnutie. Na bradavkach uz mam aj drobne ranky..
Natieram uz nejaky cas lanolinovou mastou, teraz najnovsie som si kupila chladive naplaste, o ktorych som citala ze pomahaju.. no stale to dojcenie nie je pre mna prijemne.
Tak sa pytam, ci vydrzat napriek bolesti, alebo ci prejst na umele mlieko.. ja uz som nestastna z toho.
Pripadne poradte este nieco na preliecenie…
Dakujem.

2023zuzka2023
18. nov 2023

Vydržať prejde to

13uzivatelka11
18. nov 2023

Ja som vydržala. Bolelo ma to asi mesiac a asi dva mesiace som mala z toho zlu náladu.. Kojila som rok a pol a nikdy som nemala z toho nejaké euforicke a prijemne pocity, ale bola som lenivá vstávať v noci a zarábať umelé mlieko, umývať fľašky, toľko peňazí do toho dávať atď atd.. Takže som sa zatla a vydržala a som rada, minimálne som ušetrila dosť peňazí.

majlo1234
18. nov 2023

Neviem, mna nikdy dojcenie nebolelo, az teraz, ked som tehotna. Nikdy som ani nemala ranky. Ale vkuse som chodila hola. Bez podprdy, vkuse vetrala. To je moja jedina rada, ak sa rozhodnes vydrzat. Pokial sa rozhodnes prestat, moja rada je zapojit pone muza do krmenia, nech si mozes uzit, ze je babo na UM a vyspat sa obcas ako clovek ☺️

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
denithestrange1993
18. nov 2023

Ja som mala len na jednej strane ranku a robila som to tak ,ze som si davala tie multi mum naplaste a zatial som z toho prsnika odsavala kym sa mi to nezahojilo. Bolo to riadne pracne,ale nakoniec som dojcila skoro 2 roky. Drzim palce

ankare
18. nov 2023

Si si istá, že má dobré prisatie? Zavolaj si laktačnu. Si úžasná maminka, že dojčis! Držím palce!

trgypadl
18. nov 2023

Skus zmenit polohu na futbalovu, drz sa

top_manazerka
18. nov 2023

Dieťaťu sa nič nestane ak dostane umelé mliečko.

smajcii
18. nov 2023

Ja neznášam ani keď sa mi muž dotkne bradaviek, nie to ešte dojčenie, takže si asi vieš predstaviť aké "príjemné" mi to je 🙈😁 ale nie o tom som chcela, mám skoro 7 týždňovú dcéru a zatiaľ držím, ale teda niekedy mám pocit, že tam nemám pricucnute dieťa, ale zabodnuté žiletky 🙈 občas si aj poplačem od bolesti a to tam nemám ani ranky, len to naozaj z duše nenávidím 🙈 nič to však nemení na tom, že ju dojčiť chcem aj napriek všetkému ❤️ voľba je na tebe, ale myslím, že to stojí zato, aspoň niečo vydržať 🙂 ja by som chcela aspoň do polroka 🙂

adka628
18. nov 2023

Ahoj, moje ťažkosti pri kojení boli úplne rovnaké - najprv zlé prisatie a potom nehojace sa ranky a príšerná bolesť najmä pri začatí pitia. Neskôr som zistila, že ranky sa nehoja, lebo je v nich mykotická infekcia. Pomohla mi genciánová violeť a neskôr, keď už boli viac-menej zahojené, Imazol masť. A neustálne vetranie ( do starých tričiek som si vystrihla diery :D ). Keď sa ranky zhojili, už som dojčila bez problémov.

milanemila
18. nov 2023

Ja dojcim teraz druhe babo a pri obidvoch ma to asi prvy mesiac bolelo alebo teda to bolo neprijemne. Pradsalen tie bradavky nie su zvyknute na to. Lansinoh naplaste mne velmi pomohli zozaciatku a ked som sedela/lezala tak som mavala prsia hole, nech sa vetraju. Tiez sa mi pri prvej dcere robili ranky, ale pri druhom babatku som si po kazdom kojeni natrela lanolinom, aby sa nevysusovali a nepraskali a bolo to teda ovela lepsie.
Skus este nejaky tyzde dva vydrzat, ci sa to zlepsi.

autor
18. nov 2023

@majlo1234 mne zas toto vadi, mna tie bradavky bolia ked sa mi obtieraju volne o oblecenie, preto v podprde je mi lepsie. Ale samozrejme celu noc bez aspon som, aj z rana, kolko sa da.

@ankare Uvazujem velmi o tom, zavolam.

@13uzivatelka11 ved toto. Chcem dalej dojcit, len sa az bojim ci ta bolest nemoze prejst do zapalu. Viem ze je to pre neho naj, a aj pre mna jednoduchsie ako chystat mlieko.
@denithestrange1993 a odsavanie nebolelo?

petronellla87
18. nov 2023

Mna tiez dojcenie zo zaciatku bolelo, potom akoby si prsia zvykli a uz to bolo ok. Ale tiez by som si zavolala laktacnu pre istotu. drz sa😊

frantisska
18. nov 2023

Skús Multimam comprese. Je to fakt zázračne. Držím palce aby pomohlo. Môže to stále bolieť i napriek dobrému prisatiu. Ja som to tak mala pri prvom. Zle prisatie mi spôsobovalo nielen bolesť ale aj to že mi klesla tvorba. A potom hoci už bolo prisatie dobre bolelo to stále lebo mlieka bolo malo. Dva mesiace sme sa trápili potom som prešla na UM, ale teda on nepriberal. A to som ešte nepoznala tieto Multimam.

autor
18. nov 2023

@frantisska ano ano presne tie mam, vydrzim teda este

canany
18. nov 2023

Bola som na tom rovnako, asi mesiac ma to bolelo, zo zaciatku som pri prvorodenom az plakala. Ked som dokojila prve a s odstupom asi 6 mesiacov zacala druhe, som si myslela, ze uz to boliet nebude, ze ved uz su zvyknute a prd, bolelo to znova tak isto asi mesiac.

nikasmile
18. nov 2023

Tiež by som vydržala. Aj mňa to na začiatku bolelo, ale potom to prestalo.

autor
18. nov 2023

@adka628 no aj toto ma strasi. A ta gencianova violet, to potom ako je s dojcenim? Natriem a ked idem dojcit, treba umyvat, ci ako si to praktizovala?

13uzivatelka11
18. nov 2023

mňa tiež bolelo aj to obtieranie o tričko ako si písala, ale do zápalu to neprešlo 😊 hlavne vetraj veľa ak sa da.. Ja som tiež rodila v novembri a po dome som chodila v hrubom župane ale odokryta z predu keď sa dalo

bolarazjedna
18. nov 2023

Ak sa už správne prisava, tak za týždeň-dva sa to ranky zahoja a už ťa zo nebude bolieť. Vydrž ešte. Multimum naplaste sú super, ja som ich nechávala dlhšie, ako hodinu. Tiež som mala ranky z nesprávneho prisatia, bolelo to, neskôr už len jeden prsník, to sa zahojilo az v 9.tyzdni, potom už bolo dobre, kojila som 13mesuacov bez bolestí.

autor
18. nov 2023

@bolarazjedna och dakujem. Tak vydrzim, verim ze to prejde, tie naplaste akurat dnes prvy den skusam a citim ulavu.. tak snad sa to upravi.
Dakujem zienky.

majlo1234
18. nov 2023

Ja som sice rodila prveho v auguste, ale uz predtym som asi dva roky chodila bez podprdy(korona pomohla😅) a po porode uplne naholo, v rozopnutom zupane

denithestrange1993
18. nov 2023

Odsavanie nebolelo,ale mala som elektricku odsavacku

svokrinjazykmonika
18. nov 2023

Citrovital kvapky odporúčam.

mariska1989
18. nov 2023

Vydržať máš to len dva týždne .ak budeš často prikladať tak sa to upravi potom .niekto sa trápi mesiac niekto ledva týždeň proste každá to má ináč . Samozrejme ak by to pretvavalo tak navštíviť laktačnu

adka628
19. nov 2023

Ono to veľmi poumývať nejde, snažila som sa, ale aj tak mala dcérka z toho fialovú pusinku aj okolo pier trošku. V lekárni som si kúpila 0,5% roztok genciánky, taký sa bežne používal v minulosti na vytieranie ústočiek u detí v pôrodnici, aby nemali soor. Čiže som si povedala, že malej by to nemalo uškodiť. Cca 3 týždne používania stačili a mohla som prejsť na ten Imazol. Predtým som skúšala Bepanthen, ten pomáhal len trochu a Citrovital kvapky, tie nepomohli vôbec. Čiže toto bola taká posledná možnosť, ako zachrániť kojenie, predtým som sa trápila 5 mesiacov a už sa mi občas taká bodavá bolesť šírila do celého prsníka. Ozaj a pozor na rôzne tie krémy s lanolínom (Purelan, Lansinoh) - mykotickú infekciu a hojenie raniek zhoršujú, lebo bránia prístupu vzduchu.

angela85
19. nov 2023

Úprimne sa priznám ,že obe deti som dojčila, jedno skoro rok druhé cca10 mesiacov ale zakaždým som si vydýchla keď som dojčiť prestala, mala som dlho bolesti a deti boli nespokojné, vždy som sa tešila keď začali jesť aj iné,lebo som sa bála že sú hladné. Ale prežila som aj keď som pri prvom prisatí skoro odskočila,ale aj pre mňa to bolo jednoduchšienakojit ako riešiť um