Mám depresiu z toho, že nedojčím

15. nov 2021

Mám 4 mesačné dieťa, ktoré som kojila hneď od začiatku aj som si odsávala čiže som vedela, že mlieka mám dosť, ale hneď na prvej poradni mi malá pribrala za nejaké 3 týždne len 250g načo mi doktorka povedala, že je to máličko a mala by som začať prikrmovat lebo evidentne asi málo dcéra vytiahne. Samozrejme, že som začala lebo som bola z toho cela hotová nakoľko sa narodila s nižšou pôrodnou hmotnosťou. 3 mesiace sme fungovali tak že som nakojila a potom dala fľašu. Samozrejme, že si mala na ňu zvykla a teraz sa odmieta prisat. Tak som sa rozhodla, že budem len odsavat a budem ďalej skúšať ponúknuť jej prso ak bude chcieť. Jasné, že nechce a nech robím čo robím odsajem možnože 100ml denne takže mlieko pomaly strácam. Som z toho strašne smutná a neviem sa zmieriť s tým, že iným mamičkám v mojom okolí kojenie bez problémov ide a ja sa cítim ako keby som zlyhala.

lindusss2016
15. nov 2021

Neries, tak vyrastie na UM, urcite si nezlyhala, stava sa to a dost bezne. Blizkost si viete uzit aj inak ako pri kojeni a tie mlieka su uz tak kvalitne, ze aj vyzivu bude mat dobru. Takze sa na to vykasli, si skvela mama uz len preto, ze ju lubis a chces pre nu to najlepsie a to jej das vtedy, ked budes stastna a v pohode. Nic si nevycitaj, uzivaj si ju, viac naozaj nepotrebuje 😊 a to ti hovorim ako mama, co kpji uz 6 rokov vkuse. Nie si o nic horsia preto, ze nekojis!!!

mravenek
AMBASÁDORKA
15. nov 2021

Presne toto som si vypočula pri prvej dcére u doktorky aj ja...ze hraničná váha, že tabuľky...neviem ani prečo ani ako, ale jednoducho som sa na to vyprdla a len kojila. Takto sa to opakovalo aj ďalšie poradne ale malá bola v poriadku, napredovala tak som to vôbec neriešila. Aši vďaka tomu som kojila viac ako rok. Pri druhom bábätku už budeš vedieť. Lebo žiaľ sa často s týmto stretávam, s tou hlúpou vetou, to musíte dokrmovať, je hladné atd atd. A potom to často končí prave takto. Ale hlavu hore, netráp ani seba ani bábätko 😉skus sa nad to jednoducho povzniesť, aj keď isto je to ťažké. Ja som to tak mala s porodmi, že som všetky tri mala sekciou a nie prirodzene. Treba myslieť na to že je zdravá, umelé mlieko nie je nič hrozné 😊

ankare
15. nov 2021

Si úžasná maminka, veľa zdravia prajem!

kitycat
15. nov 2021

No tak budes davat umele a nebudes mat dohryzene bradavky ked jej pojdubzubky. Vdak hadaj pozitia, hlavne ze papa 🙂

susanmh
15. nov 2021

vyskusaj laktacnu poradkynu, mozno to este zachranite. Drzim palce

kate_cs
15. nov 2021

Ja ti rozumiem, pre mňa bolo tiež veľmi dôležité dojčiť svoje deti a keď mali laktačný štrajk a nešlo to hneď, bola som zúfalá. Nakoniec sa mi to podarilo vybojovať.
Ale to, akým spôsobom kŕmiš svoje dieťa nerobí z teba lepšiu, alebo horšiu matku.
Základ je to spracovať v sebe, upokojiť sa a vyhľadať pomoc laktačnej. Možno to ešte pôjde.
Hlavu hore, nezlyhala si, robíš to najlepšie ako vieš. Veľa síl ❤️

yoxinka
15. nov 2021

Ja som sa tak strašne upla na kojenie pri prvom dieťati, že som tomu podriadila úplne všetko. Malý vkuse reval, ja asi 5 mesiacov s ním,jedna mamička mi odsávala svoje mlieko, dokrmovala som ho cievkou, bolo to celé strašné! Kojila som napokon 15mesiacov, ale pri ďalšom dieťati som bola rozhodnutá, že sa pri takých problémoch na to vykašlem, lebo mi je prednejšie spokojné bábo ako kojenie. Netráp sa! Materská láska sa nemeria kojením. Ľúbiš svoje bábo a to je najdôležitejšie. Robíš všetko ako najlepšie vieš, netráp sa a teš sa z bábatka 🙂.

miadi
15. nov 2021

Toto Ta o 5 rokov trapit nebude. Bud to Skus brat tak ze ked to nejde tak to nejde. Alebo Skus prestat s flasou a daj len prsnik. Dietatko bude chvilku protestovat no za par dni sa ukludni a bude sat ked nebude mat inu moznost. Je to len na tebe ci si tym chces prejst. Mozes si zvysit tvorbu mlieka senovkou nealko pivom ovsene vlocky varena strava vela vody a Ale mat z toho depresiu je horsie ako nekojit. Babatko potrebuje najviac spokojna stastnu mamicku. Uzivaj si aj toto obdobie malicke su tak kratko. Nechci si z toho urobit len smutnu spomienku stres a zlihanie. Akokolvek sa rozhodnes ver tomu ze prave to je najlepsia volba pre vas.

mattkapd
15. nov 2021

Kľud bábätko potrebuje spokojnu maminku.. Co ja som sa pri prvom na plakala ze nám to nešlo.. Laktacna, učná aj elektrická odsavacka, klobúčiky, senovka, benedikt, ricinus5ch, hroznove stavy,rôzne čaje.. No nepohla som s tým.. Dnes má pomaly 5 rokov a fakt ma už netrápi ze vyrástol na UM.. Snažila som sa no nešlo to.. Teraz mam doma mesačnú princeznú.. Jej strihali aj uzdicku ale proste techniku dojcenia nezvládam plus strašne málo mlieka.. No nič tiež som skúsila aj odsavat no z oboch pŕs som dala dokopy ledva 20ml.. Tak sme prikrmovali aj UM.. Už je len na UM ale teraz pri nej som už neplakala aj keď ľúto mi to bolo..

portret7
15. nov 2021

Ja an brat sme kojení neboli, môj syn tiež nie a sme tu živí a zdraví, poďakuj Bohu, že máš zdravé dieťatko, ostatne je nepodstatne😉 daj sa do pohody a užívajte si spoločne chvíle😀

vinetuu
15. nov 2021

to nie je stratene, kludne mozes skusat nadalej davat prsnit, aj s hadickou a mala si zvykne zas ... ja som lekarov nepocuvala ale seba ja som matka mojho dietata ... tiez sme nezapadali do normy ... skus sa poradit aj s laktacnou poradkynou ... ved ma iba 4 mesiace ... nic nie je stratene ...

andreatytler
16. nov 2021

Mas pocit ze mamickam v okoli ide kojenie tak skvele, ale bola by si prekvapena, kolko ich je takych ktorym to vobec nejde. Len o tom nechcu velmi hovorit. Je s tym stale spojena stigma. Aj mna to trapilo ze som musela odsavat a po 6 mesiacoch som uz nemala skoro nic a v 8 mesiacoch som mlieko uplne stratila. Ale zaroven som bola rada ze v dnesnej dobe su tak kvalitne umele mliecka a ze problem s kojenim nesposobuje vobec ziadny problem dietatku. Som si predstavila ze tak pred 100 rokmi muselo ist o zivot ak matka nemohla kojit. Ak to uz nerozbehnes, zmier sa s tym ze v zivote stratis vela veci... a kojenie je jedna z nich ale stale mas skvely zivot. Nenechaj si touto malou stratou pokazit krasne prve mesiace s babatkom.

marianna_peskova
16. nov 2021

Naozaj nemáš byť prečo smutná. Ja som si pri prvom synovi prešla rôznymi fázami kŕmenia: len prsník, prsník a fľaša, len fľaša a dookola. Najdôležitejšie je, aby dieťa bolo zdravé a spokojné.

oktoberka
16. nov 2021

Nezlyhala si. Veľa žien nekoji,či koho krátko. A majú na to vážny dôvod.
Bohužiaľ,kojenie je speci vec a malo sa o nej hovorí. Tak Max laktacne poradkyne radia ako na to,čo je fajn,ale už nikde sa nerozobera,že kojenie aj nejde.

1angelika
16. nov 2021

zlyhala skôr pani doktorka, mala ti dať rady ako zvýšiť produkciu mlieka a nie to riešiť takto.,.samozrejme, že potom malá radšej chce fľašu, ide jej to ľahšie ako z prsníka. Nemaj výčitky, ty si robila čo si mohla a keď má len 4 mesiace ešte by som to nezatracovala, vyhľadaj laktačnú a uvidíš, možno sa ešte aj fľašky zbavíš. A ešte k tomu , že ostatným mamičkách to ide bez problémov..tak možno 1% je takých ale väčšina sa vytrápi s tým..či už bolesti bradaviek, problémy s prisatím, tvorba mlieka, zápaly prsníkov, tvrdé prsníky atď atď..také úžasné ako to vyzerá na obrázkoch to určite nieje len to ti nikto nepovie...

luccija
16. nov 2021

Nikdy neodsajes toľko, čo dieťa vypije pri kojeni.
Nič nie je stratené prikladaj a prikladaj...fľašku, UM a odsávanie nechaj tak...Uvidis...dieta často aj vymýšľa z fľašky mu to ide lepšie ako z prsníka.Inac neviem prečo Ťa lekárka tak vystresovala tiež som mala dieťa s nízkou por.hmotnostou a priberala pomenek co je logické neskôr to bolo 500 gr mesačne cca.
Daj si, že to budeš skúšať musíš rátať s tým, že dieťa bude vymýšľať, ale ona sa prichyti veď je hladná...ja som kojila aj flaskovala každé dieťa je iné...a, keď vyskúšaš a nepôjde to no tak bude na umelom svet sa nezrúti aj, ked chápem tvoje pocity.Drz sa🙂

any_soj
16. nov 2021

Ahoj. Tak za 1.nezlyhala si. Za 2.bude ok aj ak sa ti mliečko stratí. Ide o to, či ty chceš ešte kojit, v tom prípade sa s tým dá robiť. Podľa toho, čo píšeš, si myslím, že na začiatku si síce malá mlieka dosť ale ona nevedela sať, nemala dobre prisatie a reálne na prsníku nepila. Preto si odsala ale ona nepriberala. Áno, fľaša to zhoršila, cievka to môže napraviť. Ak by si teda chcela ďalej kojit (ale v slobode, nie z pocitu viny či čoho), odporúčam určite kontaktovať laktačnú poradkyňu. Pomôže ti s pridávaním dieťatka aj s používaním cievky. Moja dcéra má 4,5 mesiaca. 100ml som neodsala nikdy v živote ani za celý deň. Ona zas prisatie mala dobré. Je od zaciatku dokrmovaná cievkou dokonca aj laktačná mi tak kázala, keďže mlieka mám fakt len trochu. Prvé mesiace mi z toho bolo hrozne, máme aj 3r syna v pestúnskej starostlivosti a proste som stále sa cítila vinná - keď som bola s ňou, tak že jeho zanedbávam, keď som bola s ním napríklad na prechádzke tak že mlieko nebude, lebo nie sme koža na kožu a podobne s ňou. Nosiť v šatke som vyše mesiaca nemohla kvôli zápalnej rane po sekcii. A tiež, všetci okolo koja a mlieka kopec... Mala som ale veľkú podporu manžela a dokrmovala som cievkou. Vďaka tomu sa mlieko nestratilo úplne. Teraz už viem fungovať tak, že v nosiči ju nakrmim aj vonku cievkou, úplne nenápadne, kľudne na ulici. Napríklad dnes cestou z očkovania :D je pre mňa dôležité zachovať dojčenie, aby to mala aj na upokojenie a tak, také tie citové veci. Ono aj keby som vlastné mlieko nemala žiadne, všetky fyziologické (napríklad správne formovanie ústnej dutiny) a psychologické (vytváranie puta, ...) benefity kojenia ostávajú aj pri dokrmovanim cievkou, okrem toho popri umelom vždy prijíma takto aj materské. Ja to mám tak, že prikladám veľa za deň, občas má čo vypiť, občas nie, ale cca každé 3 h cez deň si pýta aj umelé (dávam jej len vtedy, keď sa najavo, že ešte chce jesť. Alebo keď je hladná ale odmieta sa pridať, odmieta sať, lebo tečie pomaly - aj tam mi laktačná vravela, že dať cievku, že na prsníku nemá byť dieťa frustrované, nie že nechám ju nech sa hnevá). Umelého pije o dačo menej než deti jej veku čo sú len na umelom, tak verím, že každá kvapka, čo má odo mňa, má zmysel. U teba je super, že mlieko bolo, je. Takže ak je to pre teba dôležité, podarí sa ti rozkojit viac. ❤️

johankaivanka
19. nov 2021

Ja mám tiež riadnu depku a to este dojcim, ale nevidim to na dlho. Neuveritelne ma to trapi a mrzi, ze robim pre to max a je to take ake je..Nespravodlive, ze niekto moze a nechce.. a niekto chce a nejde to.
Uplne ma to nici, dala by som za to cokolvek, aby som dojcila aspon do roka...🙏

snezienkaaa82
19. nov 2021

Ešte skúšaj. Keď to bé pôjde ani naďalej, len nezufaj, daj um, žiadna tragédia sa nekoná. Až sa z toho, že nekojis, nezblaznis. Lebo ja som si tak uhnala psychickecproblemy

mareri
23. dec 2021

nemaj, nie je dovod. Neznamena to, že si zla matka. Hlavu hore. Doležite je mat zdrave dieta a už nie je doležite, či ho dojčiš, alebo je na umelom mliečku