Ahojte,chcela by som sa s vami poradiť alebo aspon popisat co si otom myslíte,tak od začiatku...o tom ze budem malu kojit som vedela alebo planovala uz pocas tehotenstva,na druhy den po porode mi ju az dali a ona sa uuplne bez problemov,akoby to robila odjakziva🙂kraasne prisala a odvtedy ju vlastne kojim az do dnes do jej 20 mesiacov.vzdy to bolo krasne,uzivala som si to,bolo mi jedno kde som ju kojila,proste ked bola hladna,smedna tak som ju nakojila kdekolvek,s prsnikmi som tiez nikdy nemala ziadne problemy,no problemy sa zacali hlavne v poslednej dobe...kojenie u mojej dcerky prerasta do veelmi velkej zavislosti,viem ze vela krat ani mliecko netaha iba sa potrebuje ukludnit alebo podudkat,lenze toto sa deje vela krat za den,takze pocas dna ju niekedy kojim aj 10krat(vela viem ale ked jej nechcem dat tak place taaak strasne ze az nevladze dychat)v noci je to tiez asi tak iasto,takze v noci sa vobec nevyspime a teda na zaklade tohoto rozmyslam ci ju nemam nahodou radsej uz odstavit,aj ked mi to sice bude luto...som z toho uz fakt hrozne unavena a uz ma to tak nenaplna ako kedysi...
ale aj papava len teda robieva aj toto ze sa ukludnuje...
Ahoj, uplne viem, o com pises, lebo ja som mala tiez starsieho takeho "zavislaka". Pokial ma videl sediet alebo lezat, okamzite sa mi hrnul do vystrihu (bolo to trochu neprijemne, najma ked sme mali navstevu, vtedy som musela cely cas stat alebo chodit po izbe). Podla mna neodopieraj dcerke mliecko. Pre vas obe to bude strasny stres a celkom zbytocne- len na to, aby sa odstavila nasilu, pricom casom by sa uplne bezbolestne odstavila sama. Skus vydrzat, ono to skutocne nebude navzdy takto.
@babatko2010
Neodstavuj. Dieťa sa prirodzene neodstaví skôr ako 2,5 ročné. Ja som dcéru dojčila 2 roky a 10 mesiacov, prešli sme si všelijaké obdobia, aj také o akom píšeš. Odstavila sa krásne, sama (troška som pomohla, lebo som bola tehotná a už ma to unavovalo - veľa som vysvetľovala), bez jedinej slzičky. Dlhodobé dojčenie je prirodzené a stojí za to. Teraz dokonca troška ľutujem, že som mohla potiahnuť celé tehotenstvo a mohla som mať tandem. 😖 Všetko raz pominie a ešte ti bude ľúto... 🙂
Tu si prečítaj komentáre na podobný problém priamo od laktačných poradkýň z Mamily.
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
@carodejnica moja kolegyna musela svojho syna nasilu odstavit ako trojrocneho..ziadne prirodzene odstavovanie sa u neho nekonalo, naopak, vyzliekal ju v spolocnosti, odhaloval jej prsniky, plieskal sa o zem, ked ho odmietla nadojčiť keď ho to napadlo...
@sisaha Tieto veci sa podľa mňa dajú riešiť aj inak, je to rovnako ako keď sa dieťa hodí o zem, keď nedostane cukrík v obchode.. chce to veľa trpezlivosti pri výchove, také veľké dieťa už musí porozumieť tomu, že dojčiť sa bude zachvíľu, nie hneď... ako som písala, dieťa sa neodstaví prirodzene skôr ako 2,5 ročné a môže na to dozrieť aj neskôr ako v 3 rokoch... známa dojčí 4,5 ročnú dcéru 😅 Ale nepredpokladám, že bude dojčiť do puberty.. 😎 Raz sa určite odstaví každé dieťa. A každé dieťa má tento míľnik v inom veku.
Ja som dcéru odstavovala postupne - celé to trvalo 4 mesiace (!), najskôr metódou "neponúknuť, neodmietnuť" a pomaličky som to redukovali len na dojčenie na uspanie, jedného dňa sama povedala, že nechce, lebo sa mliečko "pokazivo" 😀
Vyhli sme sa prelepovaniu bradaviek, a potieraniu horčicou, čo považujem osobne za dosť hlúpe a nefér voči dieťaťu. Taktiež odstavenie zo dňa na deň je podľa môjho názoru traumatizujúce nielen pre dieťa, ale aj pre matku... 😕 Ale to sú len moje skromné názory 😉 , nech sa každý zariadi tak, ako mu to vyhovuje. 🙂
@carodejnica dojcenie do 4,5 roka je z mojho pohladu uz "chore" a nema nic spolocne s vyzivou pre dieta.. To je zas moj skromny nazor a zakladatelka sa musi zariadit podla seba - to co jej vyhovuje.
@sisaha Jasné, každá máme svoj názor 😵
Ja si však stále myslím, že je to len otázka nášho spoločensko-kultúrneho povedomia, pretože v iných kultúrach, kde sa umelo nezasahuje do dojčenia (či už prikrmovaním UM, používaním cumľov a podobne, ide hlavne o kultúry tzv. tretieho sveta a prírodné národy), a kde teda môžeme pozorovať skutočne prirodzenú hranicu odstavenia, je táto hranica na úrovni práve 4-5 rokov. 🙂 A tam to nikto nepovažuje za "choré". 🙂
@carodejnica ktoré kultúry máš na mysli?
@sisaha Odporúčam teraz narýchlo (malý sa zobudil) tieto dva články 🙂
http://babatocko.blogspot.sk/2011/06/prirodzene...
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen...
@carodejnica precitala som si ten prvy link - tak ako som predpokladala, tak dlzka dojcena v rozvojovych krajinach a porovnavanie s dojcenim u nas nie je na mieste..., hlavne do veku 4 rokov. Oni pri liečbe chorôb používajú šamanov a bylinky..budeme to aj my? Btw, ten clanok je iba takou zmesou všetkeho - moj nazor.. Netvrdim, ze dojcenie nie je dôležité. Je, ale opodstatnenie v našich končinách dojčiť do 5-5 rokov? Aj vzhľadom na dostupnosť plnohodnotnej výživy je to cca do 1-1,5 roka. Takisto neznamená, že pokiaľ je dieťa dojčené aj po roku, tak nebude choré. Kolegyna, ktorá svojho syna od prsníka "odtrhla" v troch rokoch od jeho útleho detstva zápasila s nespočetnými chorobami a infekciami hornych dychacich ciest. Cize, zase je to individuálne...
@sisaha "Aj vzhľadom na dostupnosť plnohodnotnej výživy je to cca do 1-1,5 roka." Tou vyzivou myslis kravske mlieko alebo co? Lebo take male dieta by malo vypit aspon pol litra mlieka denne, kvoli vapniku a inym vitaminom. Kravske mlieko teda moze, to je v pohode, ale materske nie? Pritom je prisposobene priamu jemu... Kravske mlieko je zas prisposobene pre telata...
A umele mlieko je susene kravske mlieko + umele vitaminy, takze to je to iste.
ajoj moj syn ma skoro 26 mesiacov a ked mal co tvoja bol na tom rovnako :D kedze ma to uz troska unavovalo a potrebovala som aspon ciastocne odstavit ale bez stresu urobila taku vec ze ho kojim len raz nadranom a rano ako vstane a na obed na spanie.. ostatne vsetko som zrusila.. bolo len malo slziciek lebo som mu stale hovorila ze nech neplace ze cicik dostane ale len rano a na obed.. a mala som ich prelepene akoze bobo.. a super to zafungovalo.. ale keby som chcela naraz ze uplne skoncit tak to by bola hysteria ako u tvojej a tiez az dych stracal.a to ze ho vlastne este dostane ked pocul ho ukludnilo.tak som to vyriesila takto a odvtedy cca od 22 mesiacov kojim rano a na obed.. obcas nadranom .. a je to lepsie..a teraz uz pockam na vhodnu chvilu a nenapadne odstavim uplne a bude to menej stresujuce.. a na zaciatku ked este v noci sa aj budil tak som davala len vodu z flase a potichu som mu len povedala ze cicik bude rano..postupne uz sa prestal budit
@sisaha dojčenie nie je len o pití materského mlieka. Uznávam, vo veľa veciach máš pravdu, dojčenie vo veku 3-4 rokov už nie je zabezpečovanie základnej výživy, ale má opodstatnenie i v tomto veku. Odporúčania who o dojčení po druhom roku hovoria - "pokiaľ to matke i dieťatu vyhovuje". V našich končinách nie je bežné vidieť dojčiť sa na verejnosti staršie, už chodiace deti, možno i preto sa dojčenie starších detičiek neberie ako niečo prirodzené. No vo svojom okolí vidím, že postupne, hoci pomaly sa tento trend mení.
Problém nie je ani nástup mamičky do práce, či dieťaťa do škôlky, ako by sa mohlo zdať. Pri niektorých detičkách práve naopak, môže dojčenie pomôcť tieto veľké zmeny u dieťaťa prekonať ľahšie.
@babatko2010 Ja som synčeka kojila presne 18 mesiacov. Potom si začínal viac a viac pýtať, začalo mi to akosi vadiť (dovtedy mi to neprekážalo, naplňalo ma to a veľmi mi to vyhovovalo, užívali sme si to obaja toto krásne puto medzi nami), ale v tom 18-tom mesiaci mi ti zrazu začalo vadiť. Pýtal hocikde pred hocikým, sťahoval mi tričká a ohlaľoval prsia kade sme chodili, mala som pocit že už celé naše mesto videlo moje prsia🙂 Tak som si povedala, že keď mi to už vadí, treba stým skončiť... aj tak sme vydržali ake drtivá väčšina mám, tu v mojom okolí poznám asi 2 mamy zo 40-tich, čo tak "dlho"kojili... takže moja rada - ak už ty z toho nemáš potešenie a vadí Ti to, riaď sa podľa seba, buď trochu sebec, pomaličky ho odstav.
@ninan2 tou výživou mám na mysli plnohodnotnú stravu (mäso, zelenina, ovocie, strukoviny, zemiaky, ryža, cestoviny a pod..., nie mlieko). Iba mlieko je výživa je nedostatočná. Ak by aj dieťa od 1 roka mlieko odmietlo, stále sú tu iné zložky vápnika (jogurty, syry), ktorým sa dá doplniť.
@behulka samozrejme, že reči typu "pokial to matke i dieťaťu vyhovuje". Väčšinou su to matky, ktore pocituju nekomfort v noci, ked ich bude dieta, ktore nie je hladne, ale ma zlozvyk a tym je cmulanie bradavky. Tak ako "nasilne" oducame deti od cmulania si palcov, cumlikov, tak aj dojcenie, pri ktorom ide iba o ukludnovanie sa mozeme povazovat za zlozvyk...
Keby som mala svoju "pocuvat" a riadit sa iba jej potrebami, tak cumel ma do 6 rokov....
@sisaha pokiaľ mamičke daný stav nevyhovuje je potrebné to riešiť, než trpieť, cez deň byť podráždená, nevyspatá a unavená.
Nočný nepokoj dieťatka nemusí nutne súvisieť s dojčením. Ukončenie dojčenia vôbec nie je zárukou toho, že sa dieťa prestane budiť, naviac mamina tým stratí jeden silný nástroj na ukľudnenie a uspatie bábätka a noci sa môžu stať ešte náročnejšie než boli predtým, pretože jednou z hlavných úloh dojčenia je i ukľudnenie dieťatka.
Dobšinského Lomidrevo je extrém, no ktohovie či pravdivý alebo nie. Každopádne poznámky v závere Povestí sa mi javia ako vierohodné - "Podnes jesú príklady, že matky do tretieho roku dieťa nadájajú. A o hodnom mocnom chlapovi k označeniu jeho sily sa povedá: „Ten za tri roky mater cical.“ P. D."
Z vlastnej skúsenosti však môžem povedať, že staršia generácia tu na okolí si ešte pamätá aj na dojčenie starších detí a je jej veľmi priaznivo naklonená.
@babatko2010 a keby si ju skusila odstavit len v noci? Ze jej nejak skusis vysvetlit, ze v noci sa spi a nepije mliecko... mozno by to uz mohla pochopit... Len sa obavam, ze z dlhodobeho hladiska sa takto ohrozi cele dojcenie, aj to denne. Ale za pokus to stoji, verim ze uz si dost unavena, asi by som to riesila podobne, naozaj ste dost casto hore, ja mam dost ked som teraz hore cca 4x...
Mam kamosku co v noci nedojcila od roka a cez den v pohode este dalsi rok hej... a dcerka v noci potom pekne spavala aj... Je pravda, ze vo vseobecnosti sa dojcene deti vraj castejsie budia.
Kazdopadne ja som za dlhodobe dojcenie, ale po tych 2 rokoch uz s mierou, treba urcite brat ohlad aj na mamicku, nielen na dieta... Unavena mamicka = stres = nepokojne dieta...
@sisaha nuz aj to hranie s prsnikmi ma pre dieta velky vyznam, citova blizkost atd... dojcenie zdaleka nie je len o piti mlieka, a hlavne pri starsich detoch to plati.
Ale urcite treba vsetko s mierou, treba si stanovit nejake hranice a neist za hranice svojich sil, lebo to neprospieva nielen matke, ale ani tomu dietatu... V tomto pripade by som asi skusila obmedzit nocne dojcenie, ale denne urcite zanechat...
@sisaha dieta si vynusuje nasilu dojcenie vtedy ak je neiste a hlavne ak nie je dojcene na poziadanie, cize je naucene dojcenie si vyrevovat, vydobijat a pod
ja to vidim na svojich detoch
maleho som zacala dojcit na poziadnaie /dovtedy podla starych rad/ az od 8 mesiacov..o ma stale tendenciu vydobijat si dojcenie ale hlavne doma, ked sa nudi alebo ked si sadnem, ale kedze pozna co je dojcenie na pozoadanie, tak vonku si nevydobija revom, proste povie, ze chce mliecko a dostane ho
malu dojcim na poziadanie od narodenia..ta si dojcenie nevydobija, ziadne vyzliekanie a pod sceny /vyzliekala ma iba chvilu ked sa to naucila tak sa z toho tesila, ze vie vyhrnut tricko/, proste vie, ze ak bude chciet tak dostane a teda nema potrebu bojovat dso mno
dojcim tandemovo, maly bude mat 3 roky a mala 14 mesiacov
@babatko2010 mozno ti to teraz tak nepriúpada, ale dojcit 10x za den je uplne normalne a aj v noci..dojcenie je aj o inom ako len jedlo
mozu jej ist zubky a z toho moze byt nervozna tak sa chodi ukludnovat
kolo 1,5 roku je druhy vrchol separcnej uzkosti, tak sa chodiu uistovat, ze si tam stale pre nu
skus si precitat http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-...
kojenie nie je jediny sposob ako ukludniť dieťa.a hoci sa tu píše ako keby to bolo pre dieťa to najdôležitejšie,dieťa ťa potrebuje mať kludnú,vyspatú,usmiatu.často ju objimaj,bozkávaj,pohladaj,pritúl.rovnako i manžel.
Dakujem za prispevky,ukoncit to dojcenie by mi bolo asi fakt luto,asi sa to budem snazit len obmedzit,napr.dnes to islo vyborne a hlavne bez placu,no nie vzdy to tak je,v noci mala pije aj dost vody ale to mliecko si aj tak vzdy dodatocne vypyta.skusala som rozne vysvetlovanie ze ma to napr boli a tak ale mala to este nechape a myslim ze ked bude starsia tak pochopi aj sama a odstavi sa sama
@babatko2010 najvyssi cas ju odstavit... Sama si si odpovedala, mlieko netaha, iba sa prsnikom ukludnuje.