Mám 5 mesačnú dcérku a strácam mlieko

tinka2000
27. jún 2013

Prosím poradte mi. Dcérka má 5 mesiacov a doteraz som kojila a nemala som žiadne problémy. Ale prednedávnom boli veľké horúčavy a odvtedy cítim ako strácam mlieko. Navyše pred 4 dňami som mala v noci teplotu a celý deň som nemohla nič jesť a pila som tiež veľmi málo. No mliečka mám stále menej a menej a neviem čo mám robiť. Snažím sa piť veľa vody aj čajíky na kojenie. Dcérku prikladám tak často ako sa dá ale ked papá cítim že jej to ide ťažko, hnevá sa. Nechcem ju dokrmovať umelým mliečkom. Čo mám spraviť aby sa mi mliečko vrátilo?

krenkova
27. jún 2013

@tinka2000 Ahojky, ja si myslím, že podobnú tému tu určite niekde nájdeš, ale ja ti napíšem z mojej skúsenosti. Tiež sa mi to stalo približne v takom čase, ako teraz tebe, aj mojej kamarátke a volá sa to aj laktačná kríza. Bolo mi to tak vysvetlené, že v niektorých obdobiach nastanú tieto krízy, máš pocit prázdnych pŕs, dieťatko sa častejšie dožaduje papať. Aj mne to trvalo vyše týždňa, malá bola nervóznejšia, ja som bola z toho znepokojená, pila som tiež čaje, veľa veľa vody, poriadne som jedla, a ono sa to potom zase upravilo. Hlavne bud ty pokojná a neviem, či v Ružomberku, ale my tu v Žiline máme laktačné poradkyne, ktoré ti môžu pomôcť aj s bylinkami na laktáciu. Tak držím palce, nech je všetko ok 😉

leporeloo
27. jún 2013

@tinka2000 ahoj myslim ze odchadzanie mliecka nema s horucavou nic spolocne, ked pijes tekutiny nemalo by na to mat vplyv ani tvoja choroba... ked prikladaas dcerku to je hlavne... skor mam pocit ze u teba moze ist o laktacny strajk, ten moze mat vela dovodov napr. pouzivanie cumla, pouzivas?
podla mna toto sa vsak neda posudzovat cez internet, urcite musis oslovit laktacnu.

leporeloo
27. jún 2013

@tinka2000 priipadne ano existuju lieky na podporu tvorby mliecka, mottilium je volnopredajne...

michellka85
27. jún 2013

urcite je tu k tomu kopec tem;) ale ja mam 6m dceru a od zaciatku sa trapime a skusila som fakt uplne vsetko- najviac zaberaju tobolky benediktu a senovky (alebo aj caje z toho) a tiez vela pit, skus aj stranku mamila.sk a pripadne kontaktuj nejaku laktacnu.ak mas fakt krizu a je to zle, tak Ti asi nepomozu uz obycajne laktacne caje, polievky ani homeopatika.. ja som bola na tych bylinkovych tobolkach najprv 2x9 za den a postupne som 3 mesiace znizovala, tak na 100% to mam oskusane;) hlavu hore, urcite to das!!! 🙂))

tinka2000
autor
27. jún 2013

Naša nechce cumel od narodenia. Len občas jej trošku dám napiť vodu alebo čaj ale to len trošku. No pred 4 dňami som mala problém s jedením. A odvtedy mi aj menej chutí. Vždy ked sa viac napijem mám takú ťažobu na žalúdku. Ale snažím sa. Ale zatiaľ jej umelé dávať nechcem no cítim že toho mlieka je čoraz menej. ☹

lu17
27. jún 2013

Kup si benedikt a senovku 🙂 Pomaha to, a musis vela tekutin 🙂

saska.t
27. jún 2013

@tinka2000 mnozstvo mlieka len minimalne suvisi s jedlom ci pitim, funguje to na principe dopyt-ponuka,cim viac prikladas,tym viac sa tvori,takze zacni ponukat viac a viac sa dotvori,vsetko podstatne najdes na www.mamila.sk 😉

lucia78
27. jún 2013

@tinka2000 Moze to byt laktacna kriza, aj ked ta byva najsilnejsia asi v 10. tyzdni a nie takto neskoro. Tam treba iba vydrzat. A druha moznost je, ze malo jes. Aj ked tu niekto tvrdi, ze laktacia nesuvisi s jedlom, moje skusenosti potvrdzuju presny opak. Skus si dat 2-3 dni po sebe namiesto troch hlavnych jedal 6 alebo 7 🙂 Mne toto zachranilo kojenie a pritom som vobec nepribrala.

sonagolisova
27. jún 2013

@tinka2000 ja som mala laktacnu krizu pri synovi tiez, treba vydrzat , vela, pit , zelen.polievky a prikladat....chce to cas, ono to opat naskoci...

kveta
27. jún 2013

@tinka2000 Hlavne ziadnu paniku. Aj keby si stratila mlieko uplne, prikladanim sa da dojcenie opat spustit.. Takze klud a pi, pi, pi.

erika_
27. jún 2013

Tak tento problem dobre poznam, ja mam s tvorbou mlieka stale problem. Laktacna poradkyna ku mne chodila ako sa hovori jak na klavir, mala som od nej senovku a benedikt kapsule,len su dost drahe.,ale zas pomohli. Teraz sme uz aj na prikrmoch tak uz tolko mliecka nepotrebujeme, ale stale musim podporovat tvorbu mlieka,teraz mam homeopatika ricinus komunis 5. Skus mozno ti pomozu., kupis v lekarni. A keby si aj musela prikrmovat umelym, ved mnohe deti su tak odchovane, takze sa hlavne takym nestresuj 🙂.

nicicka
27. jún 2013

@tinka2000 ano, aj ja to poznam, mali sme cca pred mesiacom, ak si rozhodnuta neprejst na UM tak sa priprav, ze to bude riadne narocny tyzden, teda aspon u nas bol, hlavne prikladat, prikladat a prikladat do zblaznenia. ja som prikladala kazdu hod. cez den a kazde dve-tri v noci aj ked malej nic neslo a hnevala sa ze netecie. Prisla laktacna a tiez nasadila senovku a benedikt kapsule...su to zazracne bylinky, hned na druhy den zabrali, ale bez prikladania to neide...treba len vydrzat. Ja som som velmi chcela dojcit a vedela som ze musim zostat kludna, lebo inak to bude este horsie a dlhsie a paradoxne som sa ukludnovala tym, ze prinajhorsom prejdeme na UM. Ale podarilo sa a dojcime dalej...vela sil prajem

demonique
28. jún 2013

@tinka2000 Tvorba mliečka nespočíva v tom, že vypiješ veľa vody alebo čajov na tvorbu. Dcérka sa s najväčšou pravdepodobnosťou zle prisáva a preto sa na prsníku hnevá. Ak si odhodlaná zachrániť kojenie, skús kontaktovať laktačnú poradkyňu vo svojom meste. Tu nájdeš zoznam: http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
Veľa šťastia

michellka85
28. jún 2013

este mi napadlo, ze nemusis hned davat UM, ved 5 mesacne babo v pohode moze prikrmy - mrkvu, zemiak, varene ovocie, potom maso..atd.. a myslim, ze by si sa mala dat do kopy hlavne TY! niesi chora?! unavena?! tehotna?!??? 😉

demo
28. jún 2013

@tinka2000 otazka je, ci mas toho mlieka naozaj menej, alebo sa ti to len zda. podla coho usudzujes, ze ubuda? mala horsie pribera? lebo ten dojem je velmi casto klamlivy. Ak doteraz vsetko klapalo, tak prilozenie bude ok. Deti sa pri kokeji hnevaju z roznych dovodov, napr.problemy s travenim,kakanie,prdenie, zuby a pod.
Mimochodom, velmi ocenujem snahu lakt. poradkyn, mne tiez jedna velmi pomohla, ale co nechapem je, ze na podporu dojcenia radia uzivat lieky typu costi a pod.Tato mantra, ktora sa siri internetom je poriadne scestna.

milota164
28. jún 2013

moze byt ze mala teraz viac rastie a teda potrebuje viac mliecka, hlavne vela pi a nestresuj sa ,ja som minuly rok v horcavach kojila kazdu hodinu a tiez som mala pocit ze uz nemam mlieko a nakoniec kriza pominula a kojim stale 🙂 drzim palce

manama443
15. júl 2013

Ahojte nemam mlieko a chcela by som kojit viete mi poradit prosim vas surne dakujem vam pekne

kveta
15. júl 2013

@manama443 Ahoj, jedina rada je prikladaj, prikladaj, prikladaj k prsniku az kym sa dojcenie nerozbehne... a ver tomu, ze sa rozbehne.. lebo takymto sposobom sa da rozbehnut dojcenie aj u matiek adoptovanych deti, teda ked anilen neporodili... Takze prikladaj.

babiolla
15. júl 2013

kontakt koža na kožu s dieťaťom čim viac, uživajte si jedna druhú a prikladať neustale.

babiolla
15. júl 2013

@tinka2000 zabudni na vsetko, vsetkych, rady a strachy. daj babulku do plienky, ty sa vyzlec a pod perinu, kontakt koza na kozu robi zazraky, uzivajte si jedna druhu. a mysli pozitivne, hovor jej krasne veci, teste sa spolu, blaznite sa, steklite... urcite to bude fain 🙂

sharlotta
15. júl 2013

Je to prechodne obdobie, ktore sa da vyriesit castejsim prikladanim. Zazili sme asi tri krat. Trva to asi tyzden, potom uz je dobre. 😉

monika_35
31. júl 2013

Precitala som si vsetko co ste tu pisali,syn ma 5 mes a mam pocit ze mam menej mlieka.senovka a benedikt mi pomohli v 3 mes doporucila laktacna... Teraz akosi zle papa a za 4 tyzdne pribral len 420 g, ma 5 mes a 7 kg... Teraz mi tbl uz nepomahaju a skusala som este homeo v 2 mes a to pomohlo,asi sa vratim zase k nemu... Lekarka mi povedala ze mozem davat uz mrkvu,zemiak a kase na noc,my spime v nici dobre len uz tolko mlieka nema aj som si predtym odsavala do zasoby no teraz ledva 100ml za den odsajem

luba41
31. júl 2013

@monika_35 myslím, že zbytočne stresuješ.. po 3. mesiaci už detičky väčšinou priberajú pomenej a prírastok 420g je úplne fajn a váhu má synak na svoj vek ideálnu..neviem, prečo odsávaš, ale zrušila by som to...bylinky, tabletky a pod. majú tak 5% vplyv na zvýšenie tvorby mlieka, 95% je dodržiavať správnu techniku kojenia / bez dudlíka, fľaše a pod/..s príkrmami možno ešte počkaj..je velmi pravdepodobné, že ani príkrmy nepomôžu zvýšiť priberanie... radšej sa ukludni, ponúkaj MM na požiadanie...ak začneš s príkrmami- len pár lyžičiek a vždy dokojiť..príkrmy sú len príkrmy popri MM. 😉