Ahojte dcerka ma 26mesiacov-zavislacka na prsniku 😝 v maji idem na 3 dni do plzne,neviem ci ju oducit od prsnika teraz pred odchodom alebo nechat to tak a nechat to na manzelovi?bojim sa ze mala to nezvladne,bude mat s toho niejaky sok-traumu....ps:nechcem oducit len preto ze idem prec ale proste uz dost,nevladzem-boli ma chrbat,hlava stacilo,cize odpovede typu neprestavaj kojit si nechajte pre seba dakujem
@zvonkohra:
Ja som ju objednavala z Amazon.de
Teoreticky by som ti ju mohla objednat, ale postovne z Rakuska na Slovensko je o par centov drahsie ako knizka samotna :-/ Postovne je 14€, knizka stoji 13,67... Uz som ju jednej mamicke objednala, ale na poste ma skoro slak trafil ☹ A do zajtra ta knizka nepride, ze by som ju na buduci pondelok doniesla osobne na Slovensko a poslala v ramci Slovenska...
Ale na stranke www.pantley.com su vybrane tipy autorky ku roznym temam, mozes ti precitat aspon to.
@zvonkohra ja by som to nechala na manzelovi a netrapila sa...dieta pochopi ze tam nie si...casto deti ovela lepsie taketo situacie zvladnu ako si rodicia myslia
a ak ju budes nasilu oducat..dieta to vyciti a bude to este horsie, lebo stres si bude chciet nejako kompenzovat a to dojcenim..cize nechaj to na maj, ked budes prec..uvidis ocko si poradi 😉
@zvonkohra - moja sestra mala syna velkeho zavislaka...až v jeho 2. roku otehotnela, ale dojcila aj pocas tehu..stale sa odhodlavala, že skonci, ale on bol zavislak, atd. atd a jej sa ho ulutostilo....
dovtedy spali spolu v manzelskej posteli
asi v 4. mesiaci dostala nejaku brusnu virozu, boli akurat u svokrovcov /ale oni tam chodia kazdy vikend, nie je o prenho ziadne cudzie prostredie/..isla spat do inej izby..a cuduj sa svete, on si trochu poplakal, pritulil sa k ocovi a bolo...na dalsi den zase isla spat do inej izby, vraj vtedy plakal trosku viac, ale nic extra...a za vikend bol oduceny
Ja som to nechala na manžela a sama so si to "preplakala" u susedov /svokrovci/ kam ma vyhnal manžel. Malá síce plakala, ale vraj nič hrozné - najprv normálne a potom už len taký plač "nasilu" Manžel jej čítal riekanky, spieval až kým od únavy neodpadla. Trvalo to skoro týždeň a naučila sa krásne zaspať aj bez kojenia /dokonca zaspala rýchlejšie 🙂 / po týždni sme stopli aj nočné kojenie a to si "poplakala" asi 2x. Tiež som prestala kojiť pretože som mala už sama zdravotné problémy a vety typu - odstaví sa sama mi už "liezli na nervy", hoci som veľkým zástancom kojenia pokiaľ sa dá. Ale musí to vyhovovať nielen dieťaťu, ale AJ MATKE! Myslím, že malá je už v tomto veku radšej s mamou ktorá sa jej celý deň venuje ako s osobou, ktorá od únavy a bolesti v chrbte ledva chodila. Prajem čo najviac "bezbolestné" odstavenie a neboj sa šoku - malá ma má rovnako rada. /iba miesto kojenia sa niekoľkokrát denne tulinká 😀 /
Ja po dvoch rokoch kojenia som dostala zapal mocovych ciest.Ze ved vydrzim ale ked uz isla iba krv tak som isla na pohotovost ze okamzite antibiotika.A ja ze ja nemozem ja kojim ☹ a lekarka a ze kolko ma babatko a ja ze dva roky a ona ze 😀 asi si myslela svoje.Tie lieky som zacala brat ale ten pohlad ked som malemu nedala.Noc bola tazka.Nikdy nezabudnem ako nahnevany pil z flase uplne nenavistne.A revala som aj ja aj z lutosti aj od bolesti.Potom si tyzden hladkal a mojkal didulky a zvykol si.Neboj aj vam sa to podari.
no treba kupit flasu moj Domco mlieko pit nechcel tak zacal pit kakao rano aj vecer a zostalo mu to ta flasa do 6 rokov dudkal. 🙂 😲
nuz tak skusajte ja som len pisala ako to bolo u nas.U kazdeho je to inak kamoska ked prestala dojcit tak jej mala nedala mliecko do pusinky uz ziadne ani z flase ani z poharika.Mna o 2-3 tyzdne caka dojcenie po 9 rokoch / teda dufam ze budem mat mliecko / a uz teraz si hovorim ze do roka a staci.Potom to fakt viac boli.Ale ved uvidim mozno budem inak rozpravat potom.Tak nech sa vam dari 🙂
@zvonkohra dieta pochopi a zvladne to..ono berie situaciu ako fakt..nie je mama, nie je mliecko..len dospely uvazuju dopredu a vyrabaju si zbytocne starosti
ja som si myslela ked som isla do porodky ze maly bezo mna nezaspi a nezvladne to...prisiel ma kuknut po 2 dnoch a ovela zaujimavejsii bol pre neho automat na take gulicky s prezuvkami ako ja 😀 😀 😀
ked mal rok, to sa este dojcil /v tehu sa mi odstavil a potom vratil k dojceniu/ tak som si sla robit kurz laktacneho poradenstcvva..s malou dusickou cely vikend prec, len vecer doma...a maly uplne v pohode..proste bol s tatom a bral to tak, ze ved ked sa mama vrati, potom bude mliecko
@zvonkohra ja si nemyslim, ze od flase treba deticky oducat. Moja mamka uci 30 rokov v skolke, vzdy ked im pridu novi drobci, tak minimalne 3/4 z nich piju aspon vecer mliecko z flasky. A ked odchadzaju po troch rokoch do skoly, je flaska max u 1-2och (a aj ti prestanu, ked zistia, ze je to "pre babatka" ;) ) Deti su sutazive a rychlo zistia, co je a co nie je socialne ziaduce v kolektive. 🙂
A som presvedcena, ze k ziadnej traume ani k znenavideniu nedojde aj ked prestanes dojcit hned dnes. Dolezita je doslednost - aby si dojcenie drobec nevyplakal. A ci pri tom oducani budes alebo nie, je skor o traume maminky a nie dietatka. Je dobre pamatat si, ze neplace preto, ze jej ublizujes ale len preto, ze sa meni nieco, na co bola zvyknuta. A hned ako zisti, ze sa nic tragicke neudialo, upokoji sa a vsetko bude v normale 🙂
Prajem hladky priebeh 🙂
Katka tým že malej dáš fľašu nič nepokazíš.. ja som to už písala u nás v téme.. pred rokom v máji som dostala z jedného dňa na druhý silné ATB na streptokoka.. bolelo ma to, no proste ráno ako bol Miško zvyknutý, tak nedostal moje mliečko ale fľašu s UM.. nejak neprotestoval, len ma držal ručičkou za prsník a to mu zostalo doteraz.. proste musíš urobiť nejaký kompromis,.. bez kojenia a nedať ani fľašu s mliekom neodnaučíš.. a vieš dobre aký je môj malý cecúšik, furt je na mne obesený.. a teda zvládol to úplne bravúrne..
Miško doteraz pije ráno kakavko z mam fľaše, a ja to neriešim.. vypil by aj z hrnčeka, ale takto máme svoj rituál raňajší kedy pije kakavko.. naozaj nič nepokazíš, sú síce už veľkí, ale nie zasa tak aby nemohla piť mliečko z fľašky..
ja mám podobný problém, malinká je úplný závislák a ja mám už toho kojenia plné zuby. Najprv som bola tehotná, potom syna kojila (do 13 mesiacov) hneď ten mesiac, čo som prestala kojiť som otehotnela a dcéra má 21 mesiacov a kojím doteraz, už som vychudnutá ako vyžla, moje bujné poprsie je ako sáčky od čaju a bolievajú ma zuby, aj keď nemám žiadny kaz.... No ale prestať neviem. Asi pred 3 mesiacmi som bola u sestry na výkend, malá to zvládla super, muž s ňou bol doma, žiadne cirkusy. Pred tým nikdy nepila z flašky, ani cumel nemala a vtedy pekne pila mliečko z flaše, len ja trubka, dcéra už napol odučena a mne to prišlo lúto, že si už nikdy nezakojím a teraz neviem čo s ňou... ☹
môj muž pil kakavko z fľašky, ešte keď do školy chodil a vyrástol z neho riadny fešák 🙂
@zvonkohra - moja to pochopila ked som sa ja rozhodla. Viem, ze to znie zvlastne, ale mala som toho ako ty - doslova plne zuby, unavena, znicena, lepila sa na mna kazda viroza, telo to uz akosi nezvladalo, aj mi zacalo byt zvlastne, ze sa na mna lepi 2,5 rocne plynulo rozpravajuce dieta, co sa so mnou dohaduje, ze chce prsnik 🤐 Navyse som uz vtedy bola tri mesiace full time v praci, takze som bola z toho jej vecneho prisavania sa na prsnik v noci este viac vycerpana, ziadne, ze dospim cez den.. Ja som si na noc dala obtiahnute tricko, ked chcela mlieko - normalne som ju zobudila, zobrala do kupelne, dala jej vodu, ked je teda smädna, pritulila si ju a ked sa dozadovala prsnika - povedala som, ze ma to velmi boli a ak je smädna - pojdeme po dalsiu vodicku. Nebol ani cirkus, ani rev, ani domahanie a tak som sa toho bala. UM ako nahradu jej v tom veku uz netrebalo, ani som nad tym neuvazovala.. mlieko nepije dodnes, uz nie je kojenec 😉
A spajat odstavenie od kojenia a odchod maminy bude pre dieta 2x tak bolestny. Robila by som to osobitne. Vratis sa po troch dnoch, co sa bude citit hodne opustene a este ako bonus nedostane mlieko - a ver mi, chciet ho bude ako keby to bolo to naj na svete. Odstavuj v case, kedy nie su ziadne in zmeny, aby sa dieta malo cas s tym vyrovnat.
@zvonkohra - a cumel ani flasa - to su dve veci, co dcerka nikdy nemala v ustach 😉 Zaspavala od pol roka bez prsnika, v postielke, s tymto problem nastastie nebol.
@strapco13 nemyslela som ze boli po roku dojcenie.Ja som dojcila dva roky chcela som povedat ze to odstavenie bolelo z jedneho dna na druhy.Nebolo to postupne ale musela som uzivat silne lieky tak preto ma to bolelo ze uz som nemohla dojcit aj ked mlieka bolo ojojoj a krpec reval a ja tiez.Preto planujem teraz dojcit len rok ale hovorim planujem. 🙂
@majovka8 aha..vies ono to rovnako bude boliet aj v roku..mozno..dieta sa dobrovolne pred 2,5 rokom samo neodstavi /vyskumy dokazali/..skor je to pri chybach v dojceni, atlaku zo strany rodicov na odstavenie, privela prikrmov a inych tekutin
potom postupne dieta dozrie a samo sa bezbolestne rohodne a odtavi..a to ze sa rozhodlo same..to mu da velke sebavedomie..lebo to bol on sam..je to velky krok pre dieta a je pre neho dobre ak ho urobi same
inak pri mnpohyvh liekoch ak silnych sa dojcit moze..len lekari nevedia,,ani ja som dakedy nevedela 😔
@zvonkohra Moja dcera mala 26 mesiacov a 2 tyzdne ked som ju zo dna na den oducila, po vseliakych babskych radach ktore stali za fajku dymu. Ako? 26mesacne dieta je uz velmi mudre a teda som jej vysvetlila ze idem ku panovi doktorovi na vysetrenie lebo ma bolia "cicusiky" (aj som naozaj isla ku gynekologovi na preventivku, ale neboleli ma) a ked som prisla, povedala som jej, ze som dostala do cicusikov injekcie a ze ma velmi bolia a uz nemoze z nich pit mliecko. Pochopila. Asi tyzden som ich mala totalka naliate, nejedla som ziadne lieky, nepila caje, nic a mliecko zmizlo. Gyndo mi potom povedal ze mozem byt stastna za ten hladky priebeh 😉
@zvonkohra ahoj, ja som od mojej malej 27 mesacnej zavislacky bola uz dva krat prec, raz na 4 noci, raz na 2. A ziadna trauma ani nic podobne. Ked som sa vratila, tak sa na mna vrhla, ale nijako krivo na mna nepozerala ani nic. Taketo deti su uz velke, vedia ze od ocka mliecko nedostanu tak to ani necakaju. Podla mna mozes kludne odist a oni dvaja si urcite lahko poradia.
O uplnom odstaveni ti neporadim, u nas zatial utopia 😝
nase odstavenie bolo v 18m a zacala som postupne, najprv som zrusila cez den kojenie, dostal iba pred spanim a aj v noci som obmedzila pocet kojeni, max na 2 krat (u nas to bolo aj 10 krat), takto sme fungovali dva tyzdne a potom som povedala koniec, cici je vo flaske a bolo, zvladol to uplne perfektne ziadne revy nic
@monyccka len mne to pride zbytocne ta flasa ked od pol roka ju nema
@zazalienka dik ale ako pisem vyssie na flasu ju uz ucit nebudem a zatial mi akekolvek mlieko odmietla a pokusam sa skoro kazdy den kedze jej staci cista voda dam jej tu 🙂
@lienkasop tak to bud rada 🙂
@jana776 dakujem
ahojte
@zvonkohra:
Ak budes oducat ty, je mozne, ze to bude trvat dlhsie ako do maja ☹ Elizabeth Pantley ma jemnu metodu na oducanie, v jej knizkach The No-Cry Sleep Solution a The No-Cry Sleep Solution for Toddlers and Preschoolers.
Jej metoda: nechat pit dovtedy, kym efektivne pije, potom opartne prsik vybrat z ust. Bude hladat, nebude chciet pustit, po par sekundach ju zase prilozis a toto zopakujes par krat, kym nezaspi aj bez prsnika. Celkom dobre to funguje, ja mam 28 mesacneho zavislaka. Niekedy sa sam otoci po druhom pokuse vybrat prsnik z ust a zaspi prituleny, ale bez prsnika v ustach. Toto sa treba pokusat robit pri kazdom nocnom kojeni. S tym mam ja problem, lebo casto zaspim hned aj ja 😅 Ide o to, aby sa naucila zaspavat aj bez prsnika, a to aj ked sa zobudi v noci.
Co sa tyka odlucenia mamy a dietata na 2-3 noci, ked je este kojene: ja som bola prvy krat hned dve noci prec, ked mal syn 17 mesiacov. Bol u starych rodicov, zvladol to bez problemov. Odmietal im akekolvek flasky a mlieka, ale to uz jedol hocico ostatne, takze to nebol problem. Ked som sa vratila, tak sa na mna vrhol 😉 Takze sa ani neodstavil sam, ani nemal z toho traumu. Ja som sa tiez obavala, ci potom bude chciet chodit k starkym, lebo vsak som ho tam nechala "sameho". Ale ani to sa nestalo, ma ich rad a nie je problem ani s nocovanim (teda az na to, ze neprespi celu noc).
Moze to skusit aj tvoj manzel, ale obavam sa, ze uplne bez slz to nepojde. Skus jej to vysvetlit, ze mliecko uz nie je, ze ta to boli... a pod. Manzel si bude musiet najst svoju metodu, ako ju ukludnit. Mozno bude lepsie, ked ani pri tych pokusoch nebudes doma. Ked ta bude dcerka vidiet, bude sa ta dozadovat. S tym nemam skusenost, iba co som citala. V kazdom pripade bude potrebovat vela, vela "nahrady" za prsnik, napr. nosenie, hladkanie, spievanie,... Ak to bude robit manzel, musi v principe zistit sam, co jemu a dcerke najviac vyhovuje. Mozte skusit aj relaxacnu hudbu alebo pod. Pripadne mozes skusit "dokazat" bolesti tym, ze si das leukoplast a povies, ze to boli, ze uz nie je mliecko. Ten trik tiez niekedy zabera. Skus pozriet aj temu o oducani, tam su kadejake tipy pozbierane.
Vsetko dobre!