Mám 10-dňovú dcérku a nemám mlieko

29. okt 2023

Mam 10 dnovu dcerku, porod bol vyvolany a sekciou. Strasne tuzim po tom kojit, no nemam mlieko. Malinka sa aj prisaje, no nic netecie place od hladu. Dokrmim potim umelym z flasky. Bola u nas laktacna poradkyna a vravela ze mam davat z lyzicky, nie z flasky, no 6x za noc krmit lyzickou nezvladnem, davam tesa flasku. Cez den prikladam cca kazde 2 hodiny, no stale nic nestaci jej, mam malo, musim dokrmit. Investovala som do drahej odsavacky, no viac ako 10 ml neodsajem, potom ide uz nalrazdno.Som zufala a v depresiach z toho,.cele tehotenstvo som chlodila na kurzy o kojeni, precitala xy knih. Prosim poradte

jj298
29. okt 2023

Ja ti uplne rozumiem. Ale mozno neostane nic ine ako sa s tym zmierit. Mne to trvalo 2 mesiace ale potom prisla neskutocna ulava a take oslobodenie. Nasla som si vyhody v nekojeni a tym potlacila ten pocit bezmocnosti a neschopnosti.

deedol
29. okt 2023

mala som to podobne, mlieka mozno trocha viac, ale zas maly zltackovy spavy nechcel nic sat. trapili sme sa 4m, cely cas som dokrmovala cievkou, bolo to hrozne. spatne by som sama sebe poradila, aby som to tak nehrotila. akurat som si odsavackou znicila prsia.

tosomja
29. okt 2023

Tri deti mám, tri dom chcela kojiť a tri som kŕmila umelým mliekom. A sú zdravé, živé. Ja bez stresu, oni v pohode.

fliacik
29. okt 2023

Rýchlo si bež kúpiť homeopatiká Ricinus Communis 5CH, stoja okolo 3 eur a zaberú do 2 dní. K tomu si uvar silný vývar a ešte môžem odporučiť čajík Medhika (ajurvédsky), kúpiš v bioobchodoch aj niektorých lekárňach. Pomáha na mliečko aj celkové upokojenie mamičky. A hlavne sa netráp a nič si nevyčítaj. Niekedy to proste nejde, aj keď sa na hlavu postavíš (mám tri deti a pri všetkých som mala ťažkosti s kojením). Držím palce, nech sa to rozbehne, ale aj keby náhodou nie, stále si pre maličkú tou najlepšou maminkou na svete :-*

januska12323
29. okt 2023

Hlavne sa upokoj, nie si o nič horšia mama, keď to nejde tak to nejde. Podstatné je, že má čo jesť nie či to ide od teba alebo z fľašky.

vulka
29. okt 2023

Skúšaj to. Mám dve deti. Obe sekciou, obe boli 10 dní na jiske a obe som nakoniec kojila a súčasne aj kŕmila fľaškou.

karmen118
29. okt 2023

Aj ja som to mala podobne, nepomohlo nič - ani odsávanie, cievkovanie, homeopatiká, piť vineu a čaje na laktáciu...pri oboch deťoch, pri prvej som z toho prechádzala až do depresií pomaly, že sa nedarí a všetci do mňa hučali že kojiť musím, je to najlepšie atď., pri synovi už som to brala inak - keď nejde tak nejde, netreba to siliť, deti boli na UM spokojné - veď to nie je žiaden jed, prosperovali - spokojné dieťa spokojná mama a to isté platí aj na opak. Ak sa ti mlieko nepodarí rozbehnúť, nič si nevyčítaj, že musíš siahnuť po UM, nebudeš preto horšia mama ani nerobíš zle svojmu bábätku.

ivangeline
29. okt 2023

Cwz cievku. A odsavat skusit. Prip na zaciatok ja sonm si masirovala prsia a rucne...len par kvapiek zo zaciatku slo Za 2t sme sa rozdojcili. Tiez cisarsky. 10dni v inkubatore ..

deti95060810
29. okt 2023

homeopatiká na podporu tvorby mlieka...mne to poradil pediater. pomohli.

jumama
29. okt 2023

Vies, ja sa pridam k tym, ktore ti povedia - nevadi, ze budes na umelom mliecku. Najpodstatnejsie je, aby bolo dietatko napapane a maminka kludna.

Vravim z vlastnej skusenosti. Ja som sice nerodila sekciou, ale nemala som mliecko, mala som vyvolavany porod, lebo som prenasala dva tyzdne. Cize tiez tie hormony prirodzene sa mi nespustili, a bola som uz starsia rodicka. Ja som tiez robila vsetko, cievkovala - pri com mi mala zaspavala, celkovo bola spave babo, a nieto este tou cievockou papat...

No a dnes mam pubisku a hlavu si tlciem, ze som si ju mohla ako babatienko viac uzivat, nie odsavat si kazde dve tri hodiny, aj v noci. Robila som to do jej 7 mesiacov. A vysledkom aj tak bolo, ze mojho mlieka nebolo dost a kombinovala som ho s UM. Akoby to potrebovala moja hlava, nie babinko, to bolo spokojne aj na umelom mliecku. A. vydepresila som sa za to a znenavidela akykolvek dotyk na prsiach. Kvoli tomu odsavaniu, prislo mi to hrozne neprirodzene to robit. S odstupom casu, ak by som kohokolvek stretla, tak by som mu povedala, nerob to prosim ta. Uzivaj si babo inak.

Ked to nejde, tak to nejde. Uzivaj si co najviac cas s babatkom, pre neho je naozaj tento cas do pol roka najpotrebnejsi kontakt s tebou a ten moze mat aj pri papani UM. Tulkaj, stiskaj, cicikaj, spievaj, hajte sa a to je ten kopec lasky, od stastnej a kludnej mamy, co babo moze mat. Ked budes vystresovana a mliecka malo, tak budes hlavou stale inde, budes nervozna, nestastna, a babo bude take tiez.

Naozaj najdolezitejsie zo vsetkeho je byt stastna, kludna a uzivat s cas s babatkom.

thereisabear
29. okt 2023

Neskúšaj každé dve hodiny. Ľahni si, vezmi malú k sebe, kašli na upratovanie, varenie a zvyšok sveta, oddychuj a ponúkaj jej každú chviľu. Keď budeš v strese mlieku to nepomôže.

sissy27
29. okt 2023

Ja len tolko, ze (ne)kojenie z teba nerobi horsiu alebo lepsiu mamu, ani to neurcuje tvoju ludsku hodnotu. Niekedy je lepsie sa na niektore veci proste vykaslat a netlacit na ne, mozno len zbytocne stracas drahocenny cas trapenim seba a tym aj dietata svojou nervozitou a zufalstvom. Ja mam dieta odchovane na nutrilone - myslis, ze po 20 rokoch to na nej poznat? Myslis, ze vobec niekedy bola ina ako ostatne deti? Je podla teba o nieco horsia? Som v tvojich ociach ja horsia mama, lebo som to vzdala a uprednostnila komfort pre nas obe?
Kojenie ma svoj vyznam, na druhej strane je zbytocne precenovane a mnoho zien sa kvoli tomu zbytocne trapi, ked to nejde…

letfenixa
29. okt 2023

Kojila som plus dokrmovala UM až do 10 mesiacov, keď som kojila už len ráno a ako olovrant a konečne som mala dosť mlieka. Po pár rokoch mi doktor na mamografii povedal, že mám veľmi málo a malých mliečnych žliaz a že je prekvapený, že som vôbec kojila. Neodsala som nikdy nič okrem pár kvapiek. Odsavacku som však dlho používala pred začatím kojenia, aby mi mlieko vôbec vyšlo. Nikdy mi nepretieklo cez oblečenie, nikdy mi nestvrdli prsia.

juliet86
29. okt 2023

nauc sa cievkou na prse. skus si zohnat darovane materske mlieko cez skupiny na fb na podporu dojcenia. ta laktacna asi nebola jedna z lepsich ked radila lyzicku nie cievku. pi cerveny matysak kojo caje vyvary. a skus jej prso ponukat v polospanku a priprav sa na to ze to nebude lahke ani pre jednu z vas

juliet86
29. okt 2023

keby to bolo neunosne tak sa na to vykasli. ja ta chapem asi do 5-6mesiacoch som pravielne chcela seknut s kojenim

hederamonstera
29. okt 2023

Ako keby som citala svoj pribeh zpred 2 rokov…

Nezlyhala si, si uzasna matka a tvoje dieta ta miluje, babatko bude zdrave a pekne rast aj na druhom mliecku. Krasny vztah budete mat tak ci tak. Prosim netrap sa, o par mesiacov to budes lutovat, ze si sa takto prve mesiace trapila s takou nepodstatnou vecou (to uvidis neskor).

Kludne mi napis spravu

hederamonstera
29. okt 2023

Kojene ci nekojene, aj tak neskor budu rovnako tlacit do seba mcdonald tak ci tak a papulovat tiez❤️

andrea_82
29. okt 2023

Nasi synovia boli obaja na Nutrilone. Starsi ma uz 15 a za zivot uzival antibiotika asi 5x. Zato netere, plne kojene, boli chore kazde 2 mesiace. Nerob si vycitky, netlac na pilu.

lucik194
29. okt 2023

hlavne sa upokoj, nic sa nedeje.... prve dieta vsak?
ver mi spokojna matka je aj spokojne dieta. netlac na pilu, umele mlieko jej neublizi, ja som tiez dokrmovala, mam paradne a sikovne deti, v nicom nezaostavaju.
pri jednej kebyze viem, ju nekojim vobec, intolerncia na laktozu, vrestiace dieta od rana do vecera😞 to bol problem.....

elmivelmi
29. okt 2023

Och to neries ,daj umele,svet sa nezruti.Su ine veci pre ktore je clovek zufaly.

miimss
29. okt 2023

Ja by som poradila ešte veľa jesť. To mliečko sa musí predsa z niečo aj tvoriť a teda je dôležite naozaj pravidelne jesť a piť. Jesť veľa mäsa (150g tri krát denne), a veci čo obsahujú bielkoviny. S mliekom to nepreháňať. Aspoň tri litre tekutín prijať. Mne tiež pomohol UKKO čaj na dojčenie. Pevné verím že sa ti to podarí, ak nie nevadí 🙂 hlavne že bábätko má plné bruško a ty nebudeš v strese.

mima1608
29. okt 2023

Ricinus communis, mama šťava z DMky a vtáčie mlieko - to pomohlo na rozbeh mne. 5 dní po pôrode som ešte nemala mlieko, po tomto kombe mi doslova striekať začalo. Pretečené som mala ešte aj vložky do podprsenky.

lenkakamen
29. okt 2023

Prosim ta..v prvom rade sa upokoj..si teraz plna hormonov... presne taky 1. porod som mala jak ty... detto..mleiko malo ja som plakala maly plakal...co som sa natrapila kvoli tomu a selijake homeooatika senovky a ine gebuziny brala..jak som revala nad flasami ked som prikrmovala..najradsej by som sa teraz prefackala ...vobec som si neuzila to krasne obdobie ked bol malinkaty...neurob taku istu chybu jak ja... syncek ma teraz zachvilu 8 rokov a doteraz nebral atba nebyva chory (klop) ...kojila som ho 1.5 mesiaca aj s cestou, potom sla na rad beba... pri druhom som sa neparala uz, nakupila flase mlieko ..bola planovana sekcia vsetko prebehlo hladko prisla som domov vyrovnana matka...a cuduj sa svete kojila som male 1, 5 roka...ked porovnam moje deti obidve ma miluju rovnako ci som kojila abo nie😂 akurat vyhodu v kojeni vidim ze nemusis ohrievat mlieko nic ine...necitaj a nepocuvaj ziadne rady ze kazda zena moze kojit...somarina jak delo! Aj psychika zohrava dolezitu ulohu, porod, aky bol atd...drzim palceky aby si rychlo pochopila ze spokojna mami ka =spokojne babo

nin12345
29. okt 2023

Mozno si v prilisnom strese skus neriesit nic dva dni a malu si nechaj pri sebe blizko a nastav sa ze ak to nepojde svet sa nezruti. Neries domacnost popripade objednaj obed vyspi sa aj cez den a skusaj nadalej kojit. Mne psychicky a fyzicky oddych a caste prikladanie k tvorbe mlieka vzdy pomohli najviac a nepomahali mi ziadne byliny ani vinea ani polievky ani tieto veci.. je to tazke nestresovat sa viem ale skus!

moin2009
29. okt 2023

Prikladám častejšie, dieťa potrebuje bradavku nie len na jedenie, ale novorodenec si tým reguluje teplotu, ukludnuje sa a cíti ťa. Prikladám im sa stimuluje tvorba mlieka, vklude aj po pol hodine, je to zo začiatku náročné a máš pocit že celý deň je bábo na prse ale o Tom to je. Dokrmovat je vhodné cievkou, držím palce

luccija
29. okt 2023

Prikladať môžeš aj skôr ako po 2 hodinách a hlavne v noci.Pojde to chce to čas.Ja som tiež prvé mesiace kŕmila z fľašky áno, síce mojim mliekom, ale každý mi hovoril, že už nebude chcieť prso a postupne sme fľašu odložili.
Treba použiť cievku ja by som nelyzickovala.A hlavne klud netlač na seba,
@miimss načo by jedla 3x denne 150 g mäsa?
Su ženy čo pomaly nejedia a mlieka majú dosť a deti veľmi priberaju je to záležitosť hormónov.

petra8786
29. okt 2023

Skús ešte veľa polievok cez deň a prikladaj stále nie každé dve hodiny,maj holé prsia a bábätko tiež nech je holé,pomáha koža na koži,plus keď plače,treba ho mať stále pri sebe ,plač spúšťa v matke pocit ,že treba dieťa nakŕmiť a má sa spustiť mlieko. Mne to veľmi pomohlo a aj niva syr a bryndza,hneď sa mi po nive spustilo mlieko ,zjedla som celú na posedenie so zeleninou

beronsche
29. okt 2023

Ach, ako ti rozumiem..
Mala som podobny problem pri prvom dietati a hoci moje racio plne chapalo, ze najlepsie by bolo sa upokojit a dieta nakrmit umelymi mliekom, nevedela som to prijat.
A poznamky, hoci naozaj uprimne myslene a dobre mienene, ze sa nemam bat umeleho mlieka, ze to predsa neublizi, ze to s nim bude lepsie, ze spokojna mama, stastne dieta, ma velmi hnevali, ublizovali.. Akoby ma nik nechcel pochopit..

Pomohla az dobra laktacna, ktora upravila prisatie, vela kontaktu koza na kozu, prikladanie "v kuse", nie kazde 2 hod, spolocne spanie, a odsavanie do nemoty... A najma v noci, to je dolezite, odsavat aj v noci..
Skus krmit umelymi mliekom cez cievku, to stimuluje tvorbu mlieka.
Drzim palce!

maryetta
29. okt 2023

Najvacsi nepriatel je prave ten stres. Babosi uz mozno aj zvyklo na flasu. Z ktorej sa pohodlne a rychlo napapa.
A ty mu das prsnik z ktoreho musi tahat a aj tak to ide tazko.
Mozno zmena polohy. Mas vyvazenu stravu? Mas dostatok tekutin?

Ja som si tiez pri prvom-tiez vyvolavany a po 28hod akutna sekcia-odsavala. Nikdy som neodsalaviac ako 10/vynimocne 20ml.
tak som kojila ako som si myslela. Deti aj poplakali. Grcali prudom. No priberali krásne.

Mas na vyber bud nejako cez cievku. Alebo davat nie ze kazde dve hodiny ale kazdu chvilku na prsnik-co ale nie kazda zienka je ochotna aby jej dieta viselo na prsniku takmer cely den.
Alebo odsavat kolko ide a davat umele.
Zalezi na tebe co vsetko vyskusas. Co vsetko si ochotna urobit a hlavne kolko vydrzite aj ty aj babo.

nevenka
29. okt 2023

Ja by som poradila este moringu, po nej mi mlieko tieklo prudom, z jedneho som kojila a z druheho striekalo, ziadna senovka a benedikt nepomohli.
Ja som 3 zo 4 deti krmila s klobucikom a dokrmovala flaskou a postupne sme odlozili aj flasku, aj klobucik. Do 6 tyzdnov bolo kazde bez klobucika a chlapci mi napriklad potom uz z flasky ani nevedeli pit, ze vodu alebo tak. Mladaiemu som musela kvoli zltace davat este aj cierne uhlie a to bol taky brutal zly, uzky cumel s velkou dierou, lebo ten tenucky sa tym upchal. A predsa si zvolil prso.
Dala by som flasku s tym sirokym cumlom a jednotku cumlik, aby tieklo pomaly a idealne, aby babo muselo same sat. Ja som si napriklad sadla k telke, babo prilozila a dudlali a dudlali, aj hodinu,...potom som dokrmila, ak bolo treba. A tak. Ja som v podstate prvy mesiac a pol v kuse len kojila 😅🤣. Ale tak rozbehlo sa to. A kojila som skoro 2 roky kazde.
Kazdopadne, drzim palce a ak sa to nepodari, tak nebudes o nic horsia mama.