Málo mliečka po mesiaci kojenia - začala som prikrmovať,prosím o pomoc.

timea397
3. jan 2021

Dobrý deň ....Môj maličký má mesiačik a je len kojený no mne sa akosi prestalo tvoriť mliečko ,nemám ho už v takom množstve ako som mala už dva dni prikrmujem umelým mliekom a cez deň ani neprikladam iba odsávam a viac 80ml sa mi nechce podariť naodsavat ....v noci iba prikladám a je spokojný zrejme ho to nasyti aj ja mám naliate prsia v noci ale cez deň to už nieje bohvie čo ...veľmi sa preto trápim a stále rozmýšľam či je možné aby mi odchadzalo mlieko po mesiaci kojenia ...prosím poraďte ,pomôžte mi ako zvýšiť tvorbu mlieka...

zooeynka
3. jan 2021

Vinea, sampus

hettinka
3. jan 2021

@timea397 mne prechodne pomohli homeopatika z lekárne, pýtala som na tvorbu mlieka, názov neviem. Tiež zvýš tekutiny, kúp si čaj pre dojčiace matky od Agrokarpaty. Pomáha vraj aj čierne pivo, Vinea, biela káva ... to sú babské recepty.
A kojiť čo najviac. Neodsavaj, prikladaj.
Ja som takto vydržala 3 mesiace ešte a potom aj Zak prešla na UM. Syn reval, nepriberal potom už vôbec.

miakey
3. jan 2021

@timea397 a prečo si myslíš, že máš malo mlieka? Možno sa ti to zdá kvôli tomu, že už nemáš také naliate prsia, čo je ok. Ja by som skúsila častejšie kojiť, aj každú hodinku ponúkať, lebo takto sa ti najrýchlejšie zvýši tvorba. Umelé mliečko by som na tvojom mieste nedávala, lebo tým, že budeš menej kojiť, sa ti ešte viac zníži tvorba.

3petka
3. jan 2021

@timea397 ahoj ja som to mala tak isto po mesiaci krásneho kojenia proste sek. Skúsila som všetko, odsávanie som ťahala do 3,5 meisaca s prikrmami. Potom som to vzdala lebo som sa iba trápila, najlepšie rozhodnutie aké som vtedy urobila.

nickpick
3. jan 2021

@timea397 prikladaj kazdu hodinu, neodsavaj, nakup si caje na tvorbu mlieka, vela vela tekutin treba pit - hroznovy, jablkovy dzus, nic s bublinkami, striedaj prsniky, nech sa rovnonerne tvori mlieko v oboch....

turga
3. jan 2021

Neodsavaj a nedavaj z flase umele mlieko, tiez som si tym presla, kupila som si senovku a benedikt na tvorbu mlieka homaopatika maju bezne v lekarni, prikladala som prvy tyzden aj kazdu pol hodinu, vela pit, potom nukaj stale ked je moznost, nakoniec som mala taku prisavku ze sa kojila viac ako 3 a pol roka 😀 pri prvom som to vzdala po 2 tyzdnoch a 8 mesiacov som odsavala, keby som vtedy mala taku podporu ako pri druhom(kamoska co si tym tiez presla ma velmi motivovala podporovala) tak by som to nevzdala. Teraz cakame 3tie a homeopatika mam uz doma v zalohe objednane 😀 pred par dnami mi prisli, pre kazdy pripad nech ich mam.
Takze prikladaj prikladaj prikladaj, je to na dlhsie ale upravy sa to

malicka_mysicka
3. jan 2021

@timea397 prikladaj babatko, nie odsavacku, telo citi rozdiel, su caje na podporu laktacie, hroznovy must, pi vela tekutin. Ja mam pocit ze po prvom mesiaci je taka prirodzena kriza, ked sa ti optimalizuje tvorba. Ja by som este neprikrmovala a snazila sa to este trochu rozbehnut (ked budes prikrmovat, tvoje prsia si budu mysliet, ze to co vytvoria staci)

carrot_apple
3. jan 2021

Ja som pila feniklovy čaj,aj liter denne, dieťa si samo roztaha koľko potrebuje,nikdy nemôžeš povedať, že máš málo mlieka,proste furt prikladať,ja som v noci odsavala lebo spalo baby ako drevo a cez deň sa nešla dojest 😂dakedy som už bola taká vyčerpaná, že som dala umelé a 3hodiny spánku ma nakoplo ako nikdy,ja neznášam extrém,proste snaž sa nájsť strednú cestu vhodnú pre dieťa a aj teba, neznášam tie názory, že to musíš stoj čo stoj vydržať!

cyprula
3. jan 2021

Otázka znie ako priberá. Ak pekne priberá tak nepríjemný UM. A ani neodsavaj len prikladaj. Prsia sa moc nalievajú len prvé týždne alebo keď je veľký rozostup medzi kojeniami. Napr.v noci. Podľa mňa máš dosť mliečka aj cez deň len mali častejšie papá a tebe sa tvorí len toľko ako on spapa. Neprikrmuj len jednoducho stále prikladaj. Nezabudni prsia sa už nebudú tak nalievať tvoria len toľko mlieka koľko potrebuje malí. Držím palce 🤗

patha155
3. jan 2021

Ja som pri prvom poskusala vseeeeeeetky babske recepty, od vinei, piva, rascovej polievky az po hroznovu stavu. Bola som pokusn, kralik a stejne som rok brala bylinky (senovku a beneditk), aby som mala aspon nejake mlieko a i tak som musela dokrmovat UM. Teraz pri druhom beriem viac byliniek a mam menej mlieka. Bezne nakojim a dietko nespokojne, a stiahne 60ml UM hned po kojeni (2m babo). Kontaktuj laktacnu, skor ti pomoze ako my tu.

siska53
3. jan 2021

@timea397 a odkial vies, ze mas malo mlieka?? Radsej ho cez den castejsie prikladaj. Umelym si len zhorsiis produkciu. Daj ho na prso, na druhe odsavacku a ides.
Plus vinea a caje na dojcenie a vela pi. Vtacie mlieko so sprav a rascovu, vajcovu polievku. Mala vravela, ze vracie mlieko im davali aj v porodnici, aby maminy mali dost mlieka.

zuzanka3108
3. jan 2021

@timea397 ahoj. Skus kupit v lekarni benedikt lekarsky a senovku grecku. Ja svojim maminam toto odporucam ked idem na poradenstvo. Su to bylinky a pomahaju zvysovat tvorbu mliecka. Taktiez by som stale sa pokusila prilozit najskor maleho a az tak odsavat. Babo je vzdy najlepsia odsavacka. Nezabudaj na dostatok tekutin, aby bolo z coho robit mliecko. Drzim palceky aby sa vsetko polepsilo. Ak by bolo treba radu kludne ma kontaktuj rada pomozem ☺️☺️☺️

andreatytler
3. jan 2021

@timea397 Neboj, nemas menej mliecka len sa ti ustalila tvorba a prsia sa uz nenalievaju. Mliecko sa vytvara na pockanie, ked kojis. V noci ked je produkcia mliecka vyzsia sa este stale mozu nalievat ale aj to prestane casom.
Odsavacka je ovela menej ucinna ako dieta... to ze odsajes len 80ml, neznamena ze len tolko mas.
Neodsavaj alebo ak chces odsavat, neprestan kojit. Pomedzi to mozs odsavat... to by bolo akoby si castejsie prikladala a produkcia mlieka sa ti zvysi.
Ak je syn spokojny a pribera, mas dost mlieka. Stres je najhorsi, takze klud a uzivaj si kojenie. Ide ti to dobre.

domak2
3. jan 2021

Prsia sa nenalievaju celé dojcenie, proste sa prisposobia dopytu. Mlieko sa tvorí aj priamo počas kojenia, naliate prsia sú akurát nachylne na zápal. Neviem prečo si začala odsavat, či dávať fľašu ale ak kojit chceš tak s tým prestan aj keď sa dieťa bude určite pár dni hnevat, lebo z fľaše mu to ide proste ľahšie. Ak sa s tým trápiť nechceš tak môžeš skúsiť odsavat prípadne prejsť na um, nič tragicke sa nestane.

selu11
3. jan 2021

Videla som, že niektoré dievčatá radili Vineu, nečítam všetky komentáre no mne najviac pomohol hroznový mušt Matyšák. Každá sme iná preto by som radšej kontaktovala laktačnú.

katus226
3. jan 2021

Z vlastnej skúsenosti radim veľa piť. Lebo na to ja casto popri vsetkom behani okolo deti a domacnosti zabudam. Po napiti normalne citim, ze sa prsia trocha naleju, určite je to aj o psychike. Odsavat je fajn, ale stále popri prikladani. Dieta je vzdy najlepšia odsavacka. Ani nehovorim ked som mala hrcky a stvrdol mi takmer cely prsnik. Po meste sme behali a hladali doktora, lebo moj mal dovolenku. Vtom sa malemu konecne po niekolkom prikladani podarilo problem vyriesit a islo sa domov 😆 ked dieta pije, normalne citim ze sa prsia nalievaju, pri odsavani nie.

akbara77
3. jan 2021

@timea397 mamila.sk alebo.kontaktuj laktacnu poradkynu.

kvecinka321
3. jan 2021

Všetkým maminkám, ktoré reagovali, ďakujem! Akurát mám rovnaký problém.. mám pocit že nemám dosť mlieka začala som prikrmovať ale od zajtra s tým končím.. maly pekne priberal dotareaz.. ma mesiac a 5kg a pôrodnú váhu mal 3560g tak si stále hovorím že mu to musí stačiť led tak pekne priberál..prvú dcéru som kojila naplno len v nemocnici... potom začali problémy.. mala hnačky, ja som chytila zapal pľúc a priedušiek a zavŕšilo sa to zvracaním dcérky a diagnózou pylorostenoza kedy musela ísť na operáciu ako trojmesačná a tam moje dojčenie skončilo definitívne.. pri dcérke to bolo iné aj tým že mala problém od začiatku s ťahaním a ja som nemala na to ju nechať trápiť.. teraz máme chlapca a ten je cecok keby môže je len na mne tak si myslím že len vďaka tomu dojčím že mame ten kontakt.. som vďačná že som ten mesiac a pol plne dojčila je to pre mna zázrak... len ako zisťujem, ta veľká neistota a neustále riešenie u mna vychádza z nízkeho sebavedomia.. neustále rozmýšľam ako je možné že ja ho dokážem uživiť že tak krásne priberá.. že mu stačí to čo mu viem dať ja.. viem že to priveľmi riešim beriem vitamíny Vinea čierne pivo zasmazkove polievky sú bežne.. ale je pravda že psychika je najviac.. aspoň u mna.. nikdy som samu seba nepovažovala za dosť dobrú a teraz sa to odzrkadľuje v dojčení... každopádne ďakujem autorke za príspevok a Vám mamičky ešte raz za povzbudenie aj pre mna!

andreatytler
4. jan 2021

@kvecinka321 To uz si svoj problem so sebavedomim spolovice vyriesila, kedze si ho takto pekne uvedomujes. Drzim palce aby si mala este vela mesiacov prijemneho kojenia.

timea397
autor
5. jan 2021

@miakey kojenie je pre nás strašný boj počas kojenia sa vystiera krúti plače a keď sa nám už podarí pridať tak trosku potiahne a plačeme zas

andreatytler
5. jan 2021

@timea397 Odkedy takto strajkuje pri kojeni?

modra
7. jan 2021

A co s tym ked sa nechce ani chytit toho prsnika? Proste nechce ani za svet pricucnut.

zoodiac
7. jan 2021

ahojte, na margo kojenia by som chcel povedat nasu skusenost a hned dopredu chcem povedat, ze suhlasim s tym, ze kojenie je super a v principe proti nemu nemam (ani nemozem mat) nic .
mohol by som to cele pisat aj na niekolko A4-iek, ale skratim to - mali sme problem s kojenim. od zaciatku, az dokedy sme sa nerozhodli (ok rozhodol som ja), "vzdat to". spravili sme vsetko preto, aby to fungovalo. minuli sme stovky eur na laktacne poradkyne (ked uz boli zufale, povedali, ze to proste niekedy nefunguje), skusali sme lekarov, babske rady, prestahovali sme sa k svokrovcom, aby mamina bola v psychickej pohode a mohol by som menovat dalsie veci - nezabralo nic.
manzelka aj s kamaratkami mali uz davno pred tym, ako prva z nich otehotnela utkvelu predstavu, ze existuje len kojenie a vsetko ostatne je len zla matka.
nasa skusenost skutocne dokazala, ze niekedy to proste nejde. manzelka mala od narodenia kvoli tomu psychicke problemy (ako sa ukazalo neskor naozaj vazne) a realne sa z nich dostala mozno az rok po narodeni malej (boj o kojenie trval par mesiacov). boli sme z toho na prasky my, rodicia, aj vsetci kamarati. ta najprirodzenejsia vec proste nefungovala. mala bola tiez nespokojna, plakavala a neprospievala, ako by mohla (dnes by som to uz riesil raznejsie a skor - lebo priorita je zdravie malej a samozrejme mamicky).

ja tym len chcem povedat, ze ked kojenie nejde, jasne, treba spravit, co sa da, vypocut si rady, vyskusat a skusat a skuat... ale netreba ist za hranicu, kedy by to mohlo byt uz kontraproduktivne, ci dokonca nebezpecne.

*poprosim o zhovievavost a pochopenie od mamiciek, ktore su rovnake, ako bola moja manzelka pred tym, ako ju zivot "naucil" - nemyslim to v zlom, ale najdolezitejsie je, aby ste sa snazili byt v pohode - psychicka nepohoda nepomaha ani mamicke, ani dietatku, ani tvorbe mlieka.

zelam vela, vela stastia, a ked to nepojde, existuju alternativy, babatko bude silne, zdrave a urcite bude mat uspesny zivot - aj keby muselo byt odchovane na umelom (tak, ako miliony dalsich deti) ;) ♥

marselita10
7. jan 2021

@timea397 tak isto som na tom bola aj ja. tiez sa mi zdalo ze mam malo mlieka, lebo ked som si odsavala, tak nikdy nie viac ako 45ml. ale maly mi neplaka po kojeni. ale som sa bala ze ma malo tak som ho prikrmovala vecer. a chuda sa stale dogrckal, lebo som ho uz isto prekrmovala. tak som prestala, iba na mojom mliecku je a pekne pribera. taze podla toho viem ze mam dost mlieka. inak podla toho zistis ci ho mas dost, ze ti bude priberat. a od porodu pijem ajurvedsky caj medhika. si myslim ze aj vdaka nemu sa mi pekne tvori mlieko.

zuzanka3108
8. jan 2021

@marselita10 medhika caje su perfektne. A aj ja mam skvele skusenosti pri tvorbe mliecka. Doslova ked som sa zohla do preklonu som citila ako sa mi mlieko leje do prs 😌
@zoodiac ja som laktacna poradkyna a teda mozem povedat, ze naozaj existuju pripady kedy skratka mozte urobit hocico a nepomoze. Su ludia, ktorym sa netvori dostatok hormonu stitnej zlazy, alebo pri cukrovke a musia si dat inzulin, skratka to tak byva aj pri dojceni, niekedy je prolaktinu menej. Pekne ste opisali vas pribeh a obdivujem pary, ako ste vy.

zoodiac
8. jan 2021

@zuzanka3108 ja som zasa zabudol dodat (potom ma to napadlo, ale uz som nebol za PC - a teraz je dobra prilezitost), ze skutocne ocenujem pracu laktacnych poradkyn a velmi nam pomohli, aj ked kojenie nakoniec nefungovalo, ale ved to nie je o nich/o vas. boli velka psychicka podpora. minimalne pre mna *pre manzelku v tych najtazsich casoch nebola podpora nikto a nic - bohuzial som to zle vyhodnotil - zrejme jej stav mal byt rieseny na inej urovni, ako na slovnej podpore rodiny, ale nastastie to malo vsetko happy end a nestalo sa nic zle (klop klop).
no chcem tym aj dodat a mozno o tom vytvorim aj nejaky samostatny clanok, ze vsetky dievcata/zeny riesia porod a takmer ziadna (ani taka, co si tym presla), nepripravi kamaratky na to, co moze prist po tom. vacsinou to je to najkrajsie, ale ak ma zena psychicke problemy (to nemusi byt len mliekom, hormony sa vedia so zenou zahrat uz od momentu porodu), netreba sa pred nimi skryvat, ved to sa predsa stava. a myslim, ze by bolo dobre, keby o tom existovala nejaka osveta -tak, ako existuje o porode -ci prave o kojeni. Aby zeny vedeli, ze ked sa to stane, je to normalne a nie je to ich zlyhabnie. a aby aj manzel vedel to iste a hlavne, aby vedel pomoct tak, ako treba...

zuzanka3108
8. jan 2021

@zoodiac absolutne s vami suhlasim. Dakujem za vsetky laktacne a vasu vyjadrenu vdaku. Dufam ze dnes uz mate vsetko v poriadku. Do buducna vam zelam radostne a pokojne dni.

timea397
autor
25. jan 2021

@andreatytler no ako mu začal druhý mesiac

andreatytler
26. jan 2021

@timea397 Neviem ci je tato tema este stale aktuala... ci sa este stale snazis kojit...
Pytala som sa preto ze odkedy strajkuje pri kojeni... ze co si neurobila nejaku zmenu vo svojom jedalnicku tesne pred strajkom... bola tu diskusia kde mamicka zacala pit feniklovy caj (aby podporila tvorbu mlieka) a dietatko jej zacalo odmietat prsnik...