Prosim kojace maminky, ma niekto skusenosti s kliestom pocas kojenia? Co ste uzivali??? uz som bola na vysetreni, ale zatial nic mi nedali o dva dni na kontrolu ☹ . Mam to take cervene... Moj maly ma 18 mesiacov, tak neviem ci pokracovat v kojeni....dakujem za odpoved 🙂
najdi si na mamila.sk kontakt na laktacnu poradkynu a jej sa na to opytaj.. bude ti isto vediet spravne odpovedat
Budu Ti sledovat miesto ustipnutia, ak to mas iba cervene, tak to je reakcia na podrazdenie od kliesta, ale ak sa Ti vytvori niekolkocentimetrovy flak typicky pre boreliozu, tak Ti daju ATB, ktore mozes uzivat aj pocas kojenia. Prveho stadia - kym budes mat flak sa nemusis bat, vtedy sa este borelioza nerozsiri do celeho tela, ale tvoj imunitny system sa ju snazi zlikvidovat nedaleko miesta uhryznutia - preto ten flak. Horsie je to, keby si bez liecby nechala flak zmiznut, prejdes do dalsieho stadia a liecba by bola dlhodobejsia a menej uspesna. Ja som boreliozu prekonala na zaciatku bez liecby, takze som sa musela liecit neskor, ked uz bolo v podstate neskoro. Aj napriek tomu mam zdrave dieta, ked sa narodila, pre istotu som jej dala zobrat krv, mala ju negativnu, normalne som ju dojcila.
No, ak ťa zavolali na kontrolu, asi to nevyzerá moc dobre. Bežne keď vytiahnem kliešťa (moje deti majú aj 6 za leto ☹ ) Tak zostane len červená minibodka. A tú už na druhý deň nevidno. Ak to máš väčšie, je riziko, že kliešť bol nakazený 😒 Ja osobne by som asi radšej prestala kojiť, keď už ti má 18 mesiacov, tak už to nie je nevyhnutné a ak by sa choroba preniesla mliekom (neviem, či sa to tak prenáša, ale istota je istota)tak to by bolo dosť zlé. Ja by som to teda radšej neriskovala.
tiez by som prestala kojit, pripadne mlieko odsavaj a daj do mraznicky ak by vsetko bolo ok. Ci bol nakazeny sa moze ukazat aj o par tyzdnov. A kliesta sa u vas priamo v lab. neda otestovat?
Tak to som este nepocula, mam polrocneho kojenca a uz som si nasla 2 klieste 😕 co teraz?
odpoveď z Mamily, pokračovať v dojčení : http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
..ja som mala tiez kliesta ked mal maly cca rok. ale hned som ho objavila..tak bol prisaty asi len 45 minut..nebolo to cervene. hned som volala Dr.. ci.mozem kojit...ale dostala som odpoved ze pokial to.nieje podrazdene cervene to miesto nic sa nedeje. tak neviem..... drzim palceky nech je vsetko ok.