Ahojte, keď som mala málo mlieka, začala som na základe rád od Mamily užívať Costi. Môj muž ma po dvoch dňoch zastavil s tým, že pozisťoval, aké to môže priniesť riziká. Teraz som čítala tento článok. http://www.pluska.sk/plus-7-dni/ludia/dojciace-...
Čo si o tom myslíte? Aké máte skúsenosti s liekom vy? Podarilo sa vám ho vysadiť?
nechcela by som dojcit za cenu, ze pcham do seba chemiu, ked uz tak su prirodne veci, napr. caje z byliniek: senovka a benedikt, alebo cierne pivo
ale pchat do seba lieky a tvarit sa, ze je to ok?
mamila su fanaticky, povysuju dojcenie snad uz aj na dychanie
ked dojcenie nejde, tak nejde, matka miluje svoje dieta, aj ked mu da UM, ja som sice dojcila vyse roka, ale nemyslim si, ze inak by som bola horsia mater
Keďže nemám vyštudovanú ani farmáciu, ani medicínu, ostáva mi len spoľahnúť sa na názor tých, čo majú toto štúdium za sebou. A tí tento liek neodporúčajú brať ako lentilky. Väčšina laktačných poradkýň nemá ani farmáciu, ani medicínu. Nebrala by som to bez vedomia lekára.
Toto bola posledna moznost kt.som chcela skusit. Manzel ma hned stopol....a som rada. Kojenie je dolezita uzasna vec idealna pre drobca ... ale odtial potial... ttapila som sa velmi ze uz mliecko nieje nepomahalo nic...vycitala som si ze som to nezvladla a ako matka zlyhala...drzalo ma to velmi dlho. Mala som strach ako namna budu pozerat ze vonku vytiahnem flasu uplne som sa hanbila a citila som sa uplne zle kvoli tomu......ale po case mi docvaklo ze kojenie nieje vsetko....vsetko je premna to ze mam zdrave dieta (dvedeti) aj ked uz nieje kojene. Ale uz by som nikdy neskusala na mlieko to vsetko...a snad pri tretom nebudem z toho tak mimo ak nahodou sa zas neppdari kojit dlhsie.
@katkatop O tomto lieku som nikdy nepocula, az teraz. Ja ked som mala pocit, ze mam malo mlieka, dala som si podla navodu Benedikt lekarsky a Senovku grecku(spolu). Kapsule, kupit hadam v kazdej lekarni. Uzivala som to viackrat pocas roka ked bola kriza, vzdy max. v trvani 1-2 tydnov. A mne to pomohlo. Je to vyzivovy doplnok neskodny pre matku ci dieta. Jedine negativum je, ze mas vacsi hlad 😎
Co sa tyka Mamily, nemam ich rada. Pridu mi neskutocne sfanatizovani. Akoze "dojcit, dojcit, dojcit, aj keby matka mala skapat".
@xstelinka suhlasim mamila je premna fanatizmus. Vsade sa pise ze staci chciet dojcit....no nestaci len chciet...
sprav si nazor podla tejto diskusie https://www.modrykonik.sk/forum/laktacna-poradna/domperidon/ - konkretne podla osobnej skusenosti @peteraluciagecei
ked si precitas pribalovy letak ku costi, tak zistis o tom lieku taktiez nejake info. aby si ho nemusela hladat, tak ti tu davam link http://www.liekinfo.sk/liek-costi-tbl-30x10-mg-...
a na tvoju otazku z nazvu diskusie ti odpovedam, ze NIE. nikto bez medicinskeho a farmaceutickeho vzdelania ti nemoze odporucat ZIADEN liek... a este take sialene davkovanie ake davaju z mamily... keby to bolo take fasa ako o tom hovoria, tak by costi boli kategorizovane do skupiny vitaminov na podporu dojcenia a neboli by viazane na predpis... nechapem ako moze nejaky sudny clovek sa nechat takto sfanatizovat bandou (sorry za vyraz, ale uz fakt na ne nemam nervy) sprostych kojofanaticiek... mamilu by mali zrusit, lebo uz prekracuju vsetky hranice normalnosti a sudnosti... samozrejme verim, ze par normalnych laktacnych sa tam najde...
Najhorsie je ze costi zozeniete aj tu ma mk
Tvoj mmuz ma pravdu, dojcenie nestoji za to, aby clovek do seba pchal lieky, ktore na to nie su urcene. Costi, domperidon neodporuca nikto z lekarkej obce, okrem Mamily, ktora stoji na argumente svojho guru, doktora Newtona a ked on to teda pouziva 40 rokov a je to tke super, pytam sa, preco rpeboha to nezacali bezne odporucat aj iny lekari. Dojcenie cez mrtvoly nema zmysel. Mamila robi zo zien dojne kravy, mozes byt nevyspata, mozem byt pred kolapsom, mozes mat laktacnu psychozu, proste cokolvek ale HLAVNE KOJ.
Nemajú na to žiadne oprávnenie, sú to poradkyne. Žiaľ, niektoré mamičky mylne chápu slovo poradkyňa a je to pre ne vyššia autorita ako lekár. Žiadny lekár ti nikdy neodporučí brať Costi na podporu tvorby mlieka. Podľa mňa sa tento vedľajší účinok masovo zneužíva. Keby to bolo také bezpečné a vhodné, dávno by na tom ryžovali, lebo milióny žien túžia dojčiť, ale nie všetky idú bezhlavo za týmto cieľom. Všetko s mierou.
Vraj ten liek zle pôsobí na srdce, ale nehovorí sa o tých prípadoch kde to ženám naozaj uškodilo, práve preto aby sa to ututlalo, lebo je to všetko predpisované načierno. Rob ako myslíš a uznáš za vhodné. Ja by som to nikdy do úst nedala. Radšej urobím všetko možné na podporu a potom ak to nepôjde, dám UM.
@katkatop je to liek na predpis, cize ho ma predpisat ten, kto ma na to opravnenie a laktacna poradkyna ho nema ani nahodou...
mne tiež prídu ako fanatické združenie, nemyslím si, že dojčenie je odpoveď na všetko. Aj keď je super, zdravé a pohodlné, znásilňovať prírodu sa donekonečna nedá.
Ak je ten liek na predpis, to ak si sa ku nemu dostala? Veď laktačná poradkyňa nevydáva recepty.
@katkatop Neviem odpovedať na tvoju otázku, či ho majú odporúčať, alebo nie. Ja viem len napísať, že som ho brala, vďaka nemu som dojčila a v pohode vysadila a dojčila ďalej. Pre mňa to bolo rovnaké rozhodnutie ako keď ma bolí hlava a dám si ibalgin (stačí pozrieť pribalový leták ibalginu o nežiaducich účinkoch a každá by si to mala rozmyslieť). Žiadne nežiadúce účinky nemám po costi ani po ibalgine (aspoň dúfam 🙂 ) Ale ak nemá byť v pohode tvoj muž alebo ty, neber ho - ako tu písali kočky, mama nie je o nič horšia ak nedojčí...
@mimla sama by som to nenapísala lepšie.
Ja som ho mala od lekárky, ale nakoniec som to nebrala, rozbehlo sa to aj bez toho. Nevadí mi, že je to liek, o prospešnosti látky nerozhoduje, či je prírodná (veď taký ľuľok zlomocný je tiež čisto prírodný, ale asi by sme si ho na obed dali len raz) alebo vytvorená umelo. Skôr som to chcela skúsiť bez toho lieku najskôr a liek som brala ako poslednú možnosť.
@intrograla Mali sme ho doma, muž ho užíval na žalúdok.
@katkatop odporucam Ti precitat si clanok od blogera lekara Jozef Marec na SME. Tam je vyborne vysvetlene, ako mamila v tomto zavadza a preco nie je bezpecne uzivat tento liek. Ja sa pripajam ako lekar k tomu, ze uzivanie tohoto lkeku nie je v ziadnom pripade indikovane na podporu laktacie a moze byt nebezpecne.
@katkatop takze muž ho bral samozrejme zhodou náhod na žalúdok, to si o ňom nič nezisťoval, ani nečítal príbalový, ake môže mat vedľajšie účinky, ale akonáhle si mu zobrala tabletky na vyskúšanie jedného z jeho vedľajších účinkov, ihneď išiel na internet a vygooglil, ze ty nie. Hotový doktor.
@amonda aj ja som brala a vďaka domperidonu dojčila, mala som ho normalne predpísaný od rodinnej lekárky a aj bez námietky vydaný lekárnikom (tu lekarnici inak fungujú ako na Sk a sledujú liečebne plány, kontraindikácie, osobnú medikamentoznu históriu a pod...)
Mimochodom moj otec ho uz užíva dlhé roky na žalúdok, žije na Slovensku, chodí aj ku kardiologovi, liek mu pomáha a nema problémy žiadne.
@katkatop Súhlasím s väčšinou čo tu písali - a to, že určite nie. Po prvé to nie je liek na podporu dojčenia a po druhé je to len chemický sajrajt (prepáčte za výraz) ale áno je. Budúce mamičky najskôr riešia čo môžu jesť, robiť, dýchať a neviem čo počas tehotenstva, potom čo môžu jesť a piť počas dojčenia ale to, že im niekto nekompetentný a fanatický poradí liek to už je v poriadku - ale napríklad kyslú kapustu "nezožerú" ani omylom-veľa šťastia takýmto sfanatizovaným ľuďom....
@sisaka no prepac, ale zhodou nahod to je liek na zaludok... a dal mu ho dr a nie niekto pochybneho vzdelania... a v pripade, ze je liek uzivany na to, na co je urceny, tak vedlajsie ucinky su vedlajsie... mne je napr.zlr z ibalginu, tak ho neberiem od bolesti... lebo hoc mi ulavi od bolesti chrbta napr, co mam z toho ze potom ma boli zaludok... ale aby som liek brala kvoli jeho vedlajsim ucinkom, tak dakujem pekne...
@sisaka Tak ale tvoj otec uvedený liek berie na to na čo je ten liek určený a nie kvôli jeho vedľajším účinkom - takže je len v poriadku, že mu pomáha - či sa mýlim? A to, že tebe z neho nič nebolo neznamená, že ani ostatným nebude a znamená to len jedno, že si mala šťastie a možné je aj to, že sa nejaké komplikácie môžu kľudne ukázať aj oveľa neskôr a v živote ťa nenapadne, že to môže byť aj z neho. Ale veľa šťastia.....ja nikomu neprajem nič zlé. Len dosť dobre nechápem na čo brať lieky len kvôli ich vedľajším účinkom.
@katkatop Ahoj.. tiez by som neuzivala ziadne lieky.. ale ako tu uz spominali Vineu, alebo hroznovy cukor.. take tie cukriky co predavaju aj v lekarni. A najma vela vela tekutin a papat polievky polievky a polievky. Drzim palce ❤
@jelsi nieje pravda, mam znamu, ktorej lekar odporučal uživanie costi, pri predčasne narodenom dieťatku, kedže pri nich su rizika UM často vyraznejšie ako pri deťoch narodených v termíne. A uplne sam, bez odporučania laktačnej poradkyne A inej zas predpisal sam od seba na problemy s dojčením gynekolog Costi. Takže nieje pravda že žiaden lekar nepredpiše, či neodporučí.
Precitajte si pribalovy letak- Dojcenie sa pocas uzivania lieku neodporuca!
@kamillla56 A zase ten "slávny dojčoweb"......😂
@verustekmalicky áno dá sa to obísť, že ideš za obvodným lekárom a ten ti Costi predpíše. Samozrejme keby čosi, povie že to bolo na žalúdok. No ale gynekológ by z toho mohol mať riadne problémy, keby sa ti čosi stalo vplyvom vedľajších účinkov a prišli by mu na to. Nájdu sa možno aj takí čo toto riskujú. Ale to že ho nejaká kamarátka užívala a nič jej nebolo, neznamená, že to tak bude u každej. Treba si uvedomiť, nie sú to cukríky, ale lieky na predpis a určené na niečo úplne iné!
odporucam prirodne veci, urcite nie toto, vinea, senovka grecka..atd atd..