mamicky, chcela by som Vas poprosit o radu. prve dietatko sa mi nepodarilo kojit a teraz cakam druhe a nevzdavam sa este ;) chcem sa len opytat, vsimla som si na trickach, ze uz nieco z prsnikov ide. ma zmysel zacat uz teraz odsavat a roztahovat mliecne zlazy? ci ani nie? alebo ako zacat uz teraz podporovat tu laktaciu? a kolko po porode si uz mozem nasadit benedikt a senovku? dakujem za rady.
Ja som tiež prvé kojila len 6 týždňov a pri druhom to bez tých veci išlo oveľa lepšie. Čo by som robila teraz je išla na stránku mamila.sk a naštudovala si ako držať správne dieťa a odpozeraz či pije. Ja som to doma skúšala na babike. Potom do pôrodnice mi hneď po pôrode muž doniesol čaj na kojenie od hipp, vypila som hneď pol litra a na druhý deň som mala prsia ako balóny, musela som si odsávač lebo malému to bolo veľa. Každé dieťa je iné, držím palce
@bibih urcite by som pred porodom neodsavala mlieko. To ti vyvola porod (oxytocin). A druha vec je ze priroda to tak nastavila aby najprv islo mledzivo velmi potrebne v prvych dnoch, a az potom zrele mlieko. Aby to dieta mohlo aj stravit. Ak budes odsavat pred porodom, telo si bude mysliet ze uz dojcis a skoncis s mledzivom. Neboj, neponahlaj sa, bude vsetko ok. To ze mas na tricku mapy, to je dobre, prsnik sa iba uvolnuje od prebytku.
no nam odporucali max masirovat /mastit bradavky, ale odsavat by som neodsavala. neviem, ale pre mimina je preda najdolezitejsie to prve kolostrum, co tecie. aj len par kvapiek. na dojcenie sa staci sustredit po porode, aj to sa na to neupinat, neprehanat. ked treba, dat aj flasku. ja som druheho musela ako tyzdnoveho odstravit na tyzden kvoli mojej chorobe a liekom, tak som sa bala, ze nenabehne - a nabehol na prsnik. ja som kvoli tomu zacala brat aj benedikt so senovkou, no naozaj nemam pocit, ze by mi vdaka tomu toho mlieka bolo viac. skor mi dobre robili niektore caje, vela vela pit, polievky, a klud, pokoj. dieta na prse a pojde to. neboj, a ak nepojde, nie je to koniec sveta. ja som vdacna, ze kojim, prveho do vyse 2 rokov a druheho sa tiez chystam odkojit, ale keby to neslo, neobesim sa ani nebudem mat vycitky, a ani to nevycitam ziadnej zene, ktorej sa to nepodarilo. (lebo poznam tie argument,y ze kazdej sa da, len treba chciet, no neda sa, nemusi)
ukludni sa, drz sa. mne sa napr vzdy naleju prsia po care s mlieko, alebo po hipp granulovaneom caji na kojenie, ale ja striedam caje od roznych vyrobcov aj s roznym zlozenim popri tom.
Ziadne vytlacanie,odsavanie mlieka!na co???po porode ti nabehne same najprv kolostrum po kvapkach potom mliecko,vsetko je to o kontakte ... a ziadny cumel,flasa.
A tie caje "na tvorbu mlieka" tiez nie su vhodne pre babatka...a nemaju dokazany ucinok na tvorbu mlieka.
dakujem za rady 🙂
Môžeš určite začať odsávať a tiež piť čaje na podporu už pred pôrodom. Mne to aj odporúčali v pôrodnici. Nech sa telo pripraví a už sa malé narodi do rozbehnutého ;)