Má zmysel dojčiť?

1. júl 2022

Prosim poradte. Mam 3 tyzdnoveho drobca. Ktoreho kojim a dokrmujem bebou.
Moja otazka je z coho sa tvori mliecko? Nakolko moja strava je na bode mrazu dlhe roky bojujem z nechutenstvom a do jedla sa nutim no nie je zdrave a zjem len detske porcie je vobec taketo mliecko bez vitaminiv pre babo dobre. Mam dojcit alebo nie. Ked si odsajem odsavackou je uplne priesvitne ako rrozriedene mlieko. Vdaka. Podla mna radsej nech je uplne na um a ja ho budem vylievat.

iwka_77
1. júl 2022

Nič sa nestane, keby bol len na umelom mliečku. Ak máš pocit, že mu tvoje mlieko nepostačuje, tak to proste nesil a nechaj nech papá Bebu.

sandyan
1. júl 2022

Ja som bola na tom rovnako, plus priznam sa aj nervozna..zvolila som umele mlieko,horsiu mamu to zo mna nerobi..spokojna mama=spokojne dietatko❤️

amelia89
1. júl 2022

Mlieko sa tvori z krvi,urcite je tam dostatok vsetkeho co potrebuje ALE ak mas proste pocit ze chces radsej davat UM tak davaj,vobec sa netrap 🥰
Inak moje mlieko bolo huste zlte len prvy tyzden dva,teraz ma 9 tyzdnov a ked si odsajem tiez uz je biele,nie take huste ako nazaciatku kolostrum🙂

lucka_ke
1. júl 2022

ak ti dojčenie ide a nemáš problém s tvorbou mlieka tak dojči ďalej, zmysel to určite má

sissy27
1. júl 2022

@amelia89 prosím ťa, na túto hlúposť, že materské mlieko sa tvorí z krvi, si prišla ako?? Materské mlieko sa tvorí v mliečnej žľaze vplyvom hormónov a pravidelnej stimulácie mliečnej žľazy. Krv s tým nemá nič spoločné preboha.
pre autorku: dojčenie určite zmysel má, ale ak z akéhokoľvek dôvodu prejdeš na umelé mlieko, tak nič zlé nespravíš. Podstatné je, aby si bola spokojná ty aj dieťa a aby ste obaja boli zdraví - toto ti ani dojčenie nezaručí.

zildo
1. júl 2022

Aj kojis či si len odsavas? Ako dlho odsavas? Pretože na začiatku je vždy priesvitné mliečko( od smädu) musíš sa prepracovať až k zadnemu mlieku to je hustejšie..keď ti nechutí jesť kúp si homeopatiká na tvorbu mlieka..a rob si zasmazkove polievky

nikpa
1. júl 2022

V tvojom mlieku je toho určite viac ako v UM aj keď tvoja výživa pokulhava. Mne osobne sa najviac tvorilo mlieko z ovsených vločiek ale že ozaj to bolo viditeľné. Nič nie je také kvalitné a také vhodné pre bábätko ako tvoje mlieko, čím dlhšie, tým lepšie zo zdravotného hľadiska. Minimálne aspoň tie 4 mesiace keby si vydržala. Ale ak to nejde tak to nejde, svet sa nezrúti, aj UM je cesta, veľmi veľa detí na ňom vyrástlo. Je to na tebe ale nehádž flintu do žita predčasne.

zuzinka888
1. júl 2022

Materske mlieko nie je ako kravske alebo UM je je skoro priesvitne no to neznamena ze jeho vyzivovacia hodnota je zla. Ak babo pribera tak je vsetko ok. Ak mas nechutenstvo treba pridat nejake vitaminy pre dojcacie zeny. Skus vydrzat materske je vyrobene presne pre tvoje babo a je najlepsie ziadne ine sa mu nevyrovna. Ale ak sa " neda" tak je UM je tiez ok.

maryetta
1. júl 2022

Ak dojcit chces tak to zmysel ma.
Ak nie tak na to je tu umele mlieko 😉
Hlavne ze bude babo napapane. Spokojne a bude prosperovat.

pupava_lucna
1. júl 2022

@sissy27 Skus si trochu ty naštudovať z čoho sa tvorí materské mlieko predtým ako zareagujes. Je pravda, že sa tvorí z krvi.

travelllerka
1. júl 2022

Nemyslím si, že by tvoje mlieko nebolo dostatocne hodnotné, ale skôr ze telo dá všetky živiny z teba do mlieka, takže vlastne skodis sebe tým kojenim, seba ochudobnujes aj o ta malo živín co máš.

sissy27
1. júl 2022

@pupava_lucna iste. A po dvoch týždňoch dojčenia je žena komplet odkrvená, pretože krv sa tvorí predsa len o niečo pomalšie ako dieťa spotrebuje...
Krvný obeh je samozrejme dôležitý aby mohlo mlieko v žľaze vzniknúť, ale ten je tak nejak potrebný aj pre nedojčiace ženy alebo dokonca aj mužov.
Nie všetko, čo hlása mamilácka sekta, je pravda.

amelia89
1. júl 2022

@sissy27 To understand why maternal diet should not be restricted, it’s best to examine how milk is made. Milk is made inside glands from the blood stream. Breast milk is NOT made from the mother’s stomach contents. The foods mom eats are broken down in the digestive system. Blood reaches the milk glands where it delivers carbohydrates, nutrients, white blood cells, enzymes, pro- and pre-biotics water, fat, and proteins into the gland.

amelia89
1. júl 2022

@sissy27 prosim citaj s porozumenim ja som nenapisala ze dieta pije krv aby bola zena odkrvena. Samozrejme ze sa vytvara v mliecnych zlazach ale podstatna je krv.

sissy27
1. júl 2022

@amelia89 krv a krvný obeh je dôležitý pre všetkých, keďže má za úlohu distribuovať kyslík a živiny do jednotlivých orgánov a áno, žena bez krvi dojčiť nebude (ale ani dýchať). Kdežto bez mliečnych žliaz fungovať bude úplne bez problémov, akurát dojčiť teda nebude ani náhodou. A takisto pokiaľ neprebehnú potrebné hormonálne procesy, tak to mlieko sa nevytvorí, bez ohľadu na krv.

amelia89
1. júl 2022

takto, ja som skor reagovala na tie vitaminy a mineraly ze ako sa to dostava do mlieka. Ze nie vsetko co jeme/nejeme prejde do mlieka,takto ta tvorba neprebieha.

jenna9
1. júl 2022

Mlieko nie je len zložené z prvkov periodickej tabuľky, ale obsahuje aj mikrobiológiu, ktorú žiadne UM nenahradí. Absencia kojenia môže byť predispozíciou k autoimunitným ochoreniam.

rivini
1. júl 2022

@sissy27 materske mlieko sa tvori z krvi! Predtym, ako tu na niekoho takto zautocis, si k tomu nieco nastuduj.

jaskolka
1. júl 2022

@sissy27 materské mlieko sa skutočne tvorí z krvi, ale v mliečnych zlazach prsníka. Ano, ovplyvňujú ho hormóny, ale aj tie sú prirodzene obsiahnuté v krvi.
To nie je ze žena je potom odkrvena, veď dieťa nie je upír, nepije krv. Ale cirkulácia krvi ma prvotný podiel na tvorbe mlieka. Veď ako inak by sa tie hormóny, ktoré spúšťajú mlieko tvorbu, dostali z hypofyzy do prsníka? Len krvou.

sojorez
1. júl 2022

Materske mlieko vyzera inak ako umele alebo kravske, takze je ok, ak je priesvitne, vylievat nemusis. Kludne mozes pokracovat dalej v kojeni a dokrmovani um. Ja som bola pri tretom synovi na bezmliecnej a bezlepkovej diete, a kojila som ho dlho. Ta tvorba mlieka sa bude zrejme pri prikrmovani postupne znizovat, takze si usetris zapal prsnika z okamziteho odstavenia.

jaskolka
1. júl 2022

Autorka, farba mlieka nie je podstatná. Ja som mala stále také sedobiele mlieko, aj keď som odsala, bolo až priesvitné. A syn priberal až veľa, pritom bol výlučne dojčeny.
Ide o to, že ak vnímaš, že rafsej chceš dávať úplne umelé mlieko, tak kľudne odstav,je to na tebe. Ale ak ide len o obavu o kvalitu mlieka, veď si kúp váhu a pre vlastny pokoj bábätko odváž pred a po kŕmení a uvidíš, koľko vypilo

bluka2
1. júl 2022

Aj keby si iba čistú vodu pila, v materskom mlieku sú stále všelijaké enzýmy prospešné pre vývoj tráviacej sústavy dieťaťa. Črevo dojceneho a nedojcemeho dieťaťa je osídlené úplne inými, prospesnejsimi baktériami. A črevo je druhý mozog. Môžeš si o tom pozrieť napríklad TED videá. Nič z toho Beba nemá. Samozrejme, bolo by lepšie, keby si sa motivovala niečo prospešné zjesť, alebo nejaké vitamíny si dávaj, napríklad...

sissy27
1. júl 2022

@jaskolka cirkulácia krvi má v prvom rade zásadný podiel na tom, že tá žena vôbec žije 😉 a áno, krvný obeh je potrebný na distribúciu kyslíka, živín, hormónov, vitamínov, minerálov, ale darmo bude mať krvný obeh, keď nebude mať žľazu alebo nejakú hormonálnu poruchu, že? Žena po mastektómii má krvný obeh, ale dojčiť nebude...

pupava_lucna
1. júl 2022

@sissy27 veď ale mlieko sa tvorí z krvi. 🙂 Nikto ti tu netvrdí, ze mliečna žľaza a hormóny nie sú potrebné na dojčenie, tak prestaň tárať hlúposti. Ale samotné mlieko sa TVORÍ z krvi a nie je to len výmysel mamily ako si si očividne myslela 😀

jaskolka
1. júl 2022

@sissy27 ale ved nikto nepíše, že na mlieko nie sú potrebné prsníky. Samotný proces mlieko tvorby prebieha v nich, to je jasne. Ale celkovo ten proces je aktivovaný hormonmi obsiahnutymi v krvi.
Prečo napríklad žena ktorá dojci, nemá piť alkohol? Ci užívať rôzne lieky? Pretoze tie sa vstrebávajú do krvi a nou aj do mlieka.

lenkakravcova
1. júl 2022

Ak máš dobre výsledky, nie si chudokrvná, nechýbajú ti vitamíny, tak 4-6mes dojči ak môžeš. To úplne stačí.
Ak to budeš zvládať samozrejme.
Farba mlieka nehovorí o jeho obsahu, i keď môže na povedať. Ja som po 6mes mala riedke mlieko, sama som bola už anemická a chýbala mi kopa vitamínov, neustále som chudla, takže som potom odstavila.
Chod na komplexný odber krvi, nech ti urobia testy na anemii, minerály a vitamíny. Aby si vedela (nie len predpokladala), od čoho sa odraziť. 🙂

pleja
1. júl 2022

@sissy27 a z čoho sa tvorí to mlieko? z ničoho? ako sa tam tie látky dostanú do tej mliečnej žľazy? Logicky sa musia nejako transportovarť a transportujú sa krvou. takže kým niečo napíšeš, porozmýšľaj.

boldo87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dominika19p
2. júl 2022

ak sa cítiš ze chceš kojit tak kľudne koj ďalej a dokrmuj UM v prípade potreby babatka, alebo ak odsavas tak odsaj a domiesaj UM. ked ti nechutí papat nedostanes do seba aspoň ovocné a zeleninové stavy? mne na mlieko najviac pomohli polievky hlavne rascova s krupicou a hroznova stava z DM a čierny radler a k tomu senovka benedikt a teraz som ich nahradila moringou, lebo zo senovky sa človek dosť poti

mamutka
2. júl 2022

@sissy27 žena, mlieko je prefiltrovana krv. U každého druhu je to inak, ale len taky príklad o dobytku, keďže kravské mlieko všetci poznáme :
'Mlieko je výlučok mliečnej žľazy cicavcov. Mlieko sa syntetizuje zo základných látok krvi. Na vytvorenie 1 litra mlieka musí cez vemeno kravy prejsť 540 litrov krvi'....... netreba to ďalej zamotavat.