Zdravim baby som chudokrvná a beriem dva krát denne lieky na chudokrvnosť , len stolica môjho bábätka má hnedo-zelenú farbu môže to byť s tych mojich liekov ?
Áno, môj syn mal dokonca alergickú reakciu. Suché fľaky po tele a krvou podliate bodky na tváričke. Musela som vysadiť a užívať železo len formou stravy.
Neviem aké veľké bábätko je, väčšinou tieto lieky zapekajú, pokiaľ by bol aj u vás taký problém tak harmančekový čaj, ten sa môže od narodenia a dávať pomedzi dojčenie.
Pokiaľ ti dala doktorka železo tak je z toho zelená stolica, my to akurát berieme a za dva týždne si na to babo zvyklo, má dokonca aj pravidelnú stolicu a bruško ho netrápi, čo predtým bolo časté 😉
@visnacka žihlavový čaj, Melasa, strukoviny, pečen, hovädzie mäso, hovädia polievka....dávaj s pozor na to, aby sa strava obsahujúca železo nemiešala s potravinami s obsahom vápnika. Ak ješ niečo so železom 2hodiny pred a 2po nejesť mliečne výrobky lebo sa ti železo nevstrebe ale vylúči....Ak urobíš napr. šošovicoú alebo fazulovú polievku rob so zeleninou nie s mliekom. Naopak vstrebávanie železa odporuje vit.C, čiže stačí jedlo pokvapkať pár kvapkami citr=ona alebo piť vodou s citrónovou šťavom.....Nám sa najviac osvečila Melasa. Je to trstinový cukor. Kúpiš v zdravej výžive alebo v lekárni. Nemá to bohvieakú chuť, ale naozaj pomáha. Stačí ak si to 2x denne dáš lyžičku Melasy do teplej vody(dobre premiešať aby sa rozpustila a vypiť....Alebo si tým slaď ovsennú kašu ak jedávaš....Mame sa hemoglobín Melasou zvýšil za mesiac zo 108 na 120(norma).
@visnacka skús dávať pol tabletku napríklad. Ja som nabehla železo cviklovou šťavou (v takej sklenenej fľaši sa predáva) a fľašu som mala na dva dni. Pila som mesiac vkuse plus teda strava bohatá na železo. A melasa mi tiež pomohla, pridávala som to bežne do stravy.
A takéto bábätko môže mať ešte bežne takú stolicu do zelena ale je pravda že syn to mal po mojich tabletkách.
@bobula46 ja som už zmätená,v lekárni mi povedali, že dieťa nemôže harmancekovy čaj kvôli možnej alergii 🤨ja by som ho veľmi rada dávala
@sellycka13 áno je to alergén ale môže sa podávať bábätku. Samozrejme že nenechám lúhovať čaj 10minut, len trošku sa zafarbí a tak dávam malému. Prvé dni som si všímala či nemá nejakú alergickú reakciu a keď nemal pokračovali sme. Ale treba nájsť bylinky a nie sáčkový čaj. Ja keď mal syn zaparený zadok tak som dala harmanček do vane a kúpala ho v tom 🙂
@visnacka Ahoj, aj mne bolo predpisane zelezo, ale kvoli bolesti bruska maleho (aj mojho napokon 🙂 ) som zelezo prestala brat vo forme tabliet a nakoniec sa mi upravil krvny obraz pekne sam. Jedla som listovy salat, rucolu, sosovicu a hrstkovu polievku, ryby a sem tam hovadzie masko. Ale podotykam, ze malinkeho z toho nenafukovalo, preto sme to jest mohli. Nasa peduliatricka povedala take pravudlo, ze ked nenafukuje nejaky pokrm maminu, nebude ani dojcene babatko... u nas to tak platilo. Skus zelene typy zeleniny a strukoviny, ak mozes 🙂
@bobula46 myslíte zbierane od bylinkarky?
@sellycka13 no ja som mala možnosť že jedna teta z dediny kde býva mamina zbiera, ale kľudne sa dá kúpiť aj taká krabička (žltá) a v nej sú kvietky harmančeka. Zo začiatku som dávala pár (3-5kvietkov) len kým "zafarbilo" vodu mierne do zlta, keď som nevidela žiadnu alergickú reakciu tak sme postupne nechávali dlhšie (asi 3minuty lúhovať). Syn nemá problém s vyprázdňovaním odvtedy 🙂
@bobula46 aj harmanček zároveň Vášho syna ukludnuje? Ďakujem za info skúsim.
@sellycka13 áno, dokonca prestali aj koliky
@bobula46 a prosím Vás kedy treba spozorniet keď ako dlho nemá dieťa stolicu?
@visnacka jednoznacne ano