Ahojte maminy, neviete mi poradit nejaku dobru laktacnu poradkynu v Bratislave? Mam pocit, ze mam stale menej a menej mliecka. Mozno nieco robim zle. Rada by som niekoho, kto by s nami stravil nejaky cas doma a poradil v procese kojenia, mozno i stravovania, kolik.
Dakujem 🙂
pozri si stranku
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
podla miesta kde byvas tam najdes zoznam. akuratne si over ci je / nie je zadarmo jej navsteva, pretoze kamaratka v petrzalke sa nedovolala tej co poskytuje poradenstvo zadarmo a tak prisla druha (co pyta peniaze) a ta hodinka ju vysla 40€ 😖 co je teda palka
Skus mamila.sk aj ked mne odpovedali raz mailom vseobecne a potom uz nikto nic...
no v pertzalke ich tolko nie je.... staci pozriet mena
jedna z nich 😠
@lucik194
@trish31 aj ja mám s mamilou nie dobré skúsenosti, poradkyne "zadarmo" nemohli prísť ani jedna......a nakoniec sa mi prestala ozývať aj tá s poplatkom s ktorou som mala dohodnuté stretnutie (býva 3 min. pešo odomňa), jednoducho sa mi už na prosbu neozvala....tak reku nemá čas a má malú dcéeru......no keď som jej písala opäť, že teda ako s tým stretnutím, že by som fakt potrebovala prakticky poradiť........už mi neodpísala............tak som musela prestať kojiť..........a to nehovorím o ich webe, kde dávajú rady, že ďakujem. človek prelúska celú ich stránku, popozerá videá, poskúša s bábom polohy, sania, tipy a dajú mi radu, že kuknite video....no pekne. ale prajem im aby pomáhali (lepšie než mne).
@dadakiri no, zle som to napisala. Najskor bola jedna. Ale problem s kojenim bol stale, nepomohla ani senovka, ani benedikt, ani costi. Tak som tej prvej volala znova, ale bola prave na dovolenke, tak prisla ta druha poradkyna.
Obe boli u mna doma. Vyse hodiny urcite, mozno aj hodinu a pol.
Dokonca ta prva mi velmi casto pisala, zaujmala sa, ako pokracujem s kojenim. Obe boli velmi mile.
To, ze mliecka mam vsak stale mako, nie je o tom, ze by mi zle poradili.
Prva mi dokonca povedala, ze za jej niekolkorocnu prax mala len jeden taky pripad ako ja, ze ani costi nepomohli,
Zatial kojim. Ale aj dokrmujem.
Uzivam costi zatial, ale nemozem to do seba tlacit donekonecna.
Som presvedcena o tom, ze nebyt tych dvoch poradkyn, hlavne tej prvej, tak dojcenie by som uz asi davno vzdala.
Ale mozem mat kludne svedomie, ze som pre to, aby som moju dcerku kojila, spravila fakt maximum.
Milujem tu blizkost s nou, ked pije moje mliecko. Su to chvile, ktore sa nedaju ani slovami opisat.
Zaplatila by som akekolvek peniaze, ak by mi to malo pomoct v dojceni.
@lamai neda mi by som nereagovala na tvoj prispevok. Po porode som mala zdravotne problemy, nejedla som nepila, nemala naliate prsia, bola na infuziach. Po tyzdni som schudla 12 kg bola som slaba ani ma nenapadlo si dieta prikladat. Manzel ju krmil so striekackou UM. Po 2 tyzdnoch som si ju zacala prikladat ale mlieko nikde. Svagrina mi dala kontakt na laktacnu poradkynu v mojom okoli. Prisla ku mne domov vedela moj zdravotny stav, poradila mi aby som si dieta prikladala co najcastejsie a dokrmovala cievkou. Aby som mala dietatko pri sebe, spavala na mojej hrudi bola spokojna. Brala som senovku, benedikt, costy. Ale musis si odsavat a prikladat dieta. Napisem to strucne: toto som robila 3 mesiace je to velmi narocne. Prikladat, odsavat, krmit cievkou. Cele dni a cele noci. Ale chcela som dojcit a verila som ze budem. po 3 mesiacoch bola moja dcerka odstavena od UM. Dojcila som do 19 mes. Cca 8 mesiacov som iba odsavala lebo sa rozhodla papat iba z jedneho prsnika a to jej nestacilo. Ale v noci som dojcila. Denne som odsala na 3 krat 800 ml denne. Tvoje dietatko je este velmi male a mas sancu si zvysit tvorbu mlieka tymito prostriedkami ako som uviedla. Blizsie info krmenie s cievkou ti poradi laktacna. Musis byt presvedcena ze ides do toho na 100%. Urcite sa to oplati ako vysledok uvediem ze sme este neboli chori okrem soplikov. Drzim ti palce
@erzulik no, ano, samozrejme. Dokrmovala som cievkou, koza na kozu, prikladam malu prakticky nonstop, cumlik odmieta, bradavku ma v pusinke stale. Odsat sa mi ale neda nic. Raz sa mi podarilo 30 ml!!!!!!! Aj to na dva krat. Ja som vdacna aj za to malo, co jej davam. V noci a rano je cisto len na mojom mliecku. Ale pred obedom, pocas dna a vecer vzdy najskor ponuknem moj prsnik a musim proste dat aj um.
Cez den vela krat nespinka nijak inak, ako na mne, s bradavkou v hubicke.
Ja som, vdaka bohu, nemala ziadne zapaly, ani nic podobne a dufam, ze ani nebudem,
Po porode, tie prve dni som plakavala od bolesti, co ma tak boleli bradavky, krvacali....bolo mi z tej bolesti az nevolno a na kazde kojenie som sa psychicky pripravovala. Manzel ma doma pri prilozeni malej objimal, len aby mi ukazal, ako moc so mnou suciti.
Nevzdala som to vtedy a nevzdam to ani teraz.
Kazdopadne dakujem, ze sa mi snazis poradit.
pre lamai: tvoje deti su stastne, ani o tom nevedia 🙂 Si skvela!
pre dadakiri:
najprv trosku k teme i od temy - to by ma zaujimalo, ktora poradkyna berie za hodinu 40€, pokial viem, pohybuju sa v BA 10-15€/hod.+cestovne do 10€, moze sa to lisit cez vikend.
Hore spominana Lucia Michonkova ma na stranke kojenie.sk uvedene 35€ (cez vikend 40€) za navstevu. Prva navsteva vraj malokedy trva len hodinu. Vacsinou su to skoro dve, kamoska spominala, ze u nej bola poradkyna tri hodiny aj cosi - zavisi od rozsahu otazok a tem.
Ina poradkyna, ktoru poznam, Jana Bolekova nema na stranke bioporadna.sk uvedene konkretne sumy, iba "za poplatok", z rozhovoru s nou viem, ze je to 15€/h takze sa to asi priblizne vyrovnava.
Obe povedia aj to, co si myslis, ze nepotrebujes v tej chvili vediet, ale o tyzden dva, alebo az o mesiac sa to zide 🙂
Ako to uz bolo v niektorej diskusii o laktacnych poradkyniach uvedene - tie baby su v oblasti dojcenia profesionalky. Zivia sa tym, chodia na skolenia, platia si kurzy, vzdelavacie materialy, platia zdravotne a socialne poistenie, dane, asi aj uctovnika atd. To vsetko nieco stoji ...ani benzin nie je zadarmo.
Takmer vsetky poradkyne maju deti. Velka cast z nich ich ma este drobce a radi poradia, ked maju volny cas, ale chcu byt aj so svojimi detmi a tak niekedy odmietnu. Vypytaj si kontakt na inu z nich.
Mimochodom, do niektorej diskusie prispela aj Slovenka zijuca tusim v Holandsku - platila za jednu takuto navstevu poradkyne 150€ (!) ...no tam aj zarabaju viac.
Zavisi aj od uhla pohladu - dobre poradenstvo moze niekomu priniest hodnotu v podobe dojcenia, niekomu v podobe lepsieho vztahu s drobcom alebo len usetrit peniaze (na bioporadna.sk je zaujimavy clanok "cena umeleho mlieka")... Ja si cenim vsetky tie prinosy! 🙂
dadakiri: v BA odporucam Luciu alebo Janu
@dadakiri costi su lieky urcene na podporu travenia, proti vracaniu, nevolnosti.
Vedlajsi ucinok je zvysena tvorba mliecka.
Ja costi uzivam.
Aj tak dokrmujem. Nemam ani po uzivani costi dostatok mliecka.
Ale ako som uz pisala vyssie, som vdacna aj za to malo a stale verim, ze sa to rozbehne.
ahojte, je mozne ze stracam mliecko aj napriek tomu ze berem senouku a benedikt??? Jem vela, pijem vineu, no akonahle nemam vineu, alebo som chvilu hladna, mlieko míi nechce prist. Rozmyslam o kupe sunaru. Vie mi niektora poradit aky je najmenej skodlivy???
Dakujem
@dadakiri ...obe priezviska su v mojom prispevku vyssie 🙂
Jana Bolekova je aj farmaceut, takze vie napr. o pouzivani ATB, analgetik, costi a pod. viac ako ine poradkyne, nastastie uprednostnuje rastlinne lieciva pred farmaceutickymi vyrobkami, na tie pride rad, ked treba okamzity zasah alebo dlho nic nezabera a hrozi prechod do chronicity... mali sme na tu temu rozsiahlu debatu.
Zasa na druhej strane viem, ze po poradenstve ti nezavola, iba ak ste na niecom dohodnute... napriklad, ze ti posle nejake linky z netu alebo pod. Ak sa vyskytne nahodou nejaky dalsi problem, zavolas jej a konzultujete po telefone, bez poplatku. Ono ta prva navsteva doma jej da nejaky obraz o prostredi, o tebe a dietatku a uz sa da aj po telefone...
Dost zavisi na tom co potrebujes aj aky si typ - ci chces trvale "supervizora" alebo iba informaciu ako na to a krytie chrbta pre pripad "keby nieco" 🙂 Kazdej vyhovuje nieco ine.
@anjelicek94 na čo hned siahať po inom mlieku? chyba nie je v Tvojom mlieku, ale skôr v technike dojčenia alebo máš možno len taký subjektívny pocit...vinea, polievky, lieky sú len malá podpora tvorby mlieka...treba sa "naučiť" správne dojčiť...mliečko sa bude tvoriť len podla "dopytu"...ak si nekontaktovala laktačnú poradkynu, tak skús ..poradí, vysvetlí, ukludní.. 😉
@luba41
ahoj, ja som ju uz kontaktovala, aj bola u nas, aj mi to ukazala...robim vsetko co mi ukazala, povedala, ale aj napriek tomu sa mi to obcas nedari a toho mliecka mam stale menej a menej...maly ma len 2 mesiace, nechcem tak skoro prestat kojit, zacala som brat tu senouku a benedikt 2x denne a pomaha to...no napriek tomu sa mi obcas moj milacik nevie, nechce alebo sa moc skoro odpoji, aj napriek tomu ze je este hladny...no potom uz sa nechce prisat a place uplne histericky...musim mu davat flasku, aj ked nechcem, ale inak sa nenapapa...
@anjelicek94 a ako priberá? čo povedala laktačná? on nemusí plakať, že je hladný..plač mamičky mätie a považujú ho za plač od hladu...bábätko možno len chce spať a tečie mu mliečko a nevie sa uložiť...,moc riešiš situáciu 😉 skús sa na to pozrieť s kludom, ak prikladáš na požiadanie, nepoužívaš cumlík ani fľašu, tak mlieko musí byť...mlieko neodíde len tak samo, ani neklesne jeho produkcia sama od seba, vždy je to nejaká chyba v dojčení.. používaš fľašu, skús ju odložiť..každou fľašou znižuješ podnety na tvorbu MM, telo potrebuje podnet od bábätka...neupieraj sa na pitie byliniek , viney a pod.to len 5% úspechu..skús si zaobstarať šatku, nosiť sa a ponúkať aj "za jazdy", bábätko sa v nej aj vyspí... 😉 skús si prečítať stránku http://www.mamila.sk/ alebo http://dojcenie.wordpress.com/ veľa dobrých článkov , prípadne skús ešte druhú laktačnú... 😉
No pribera tak 200-300g za tyzden...taky priemer, lebo co som tu citala, tak niektore babetka priberaju aj 500g, ale to sa mi zda prehnane...no nevviem...
Laktacna vravela ze mam jest tie bylinky, vela viney a ze NIE FLASKU, tak som to obmedzila na nocne flaskovanie a prespi tak celu noc. Laktacna videla ako sme papali a pochvalila nas, no nie vzdy mi to tak ide ako vtedy...
@anjelicek94 čoo? 200-300g za týžden je nadpriemer 🙂 ....práve že nočným dojčením sa podporuje a zvyšuje tvorba mliečka..večer, v noci len kojiť-najlepšie je spať v spoločnej posteli, kojiť v noci po ležiačky,ešte kým bábo neprecitne / len sa k nemu otočiť/....bábätko má právo byť dojčené aj v noci / pokial samo od seba nechce prespať noc/..v noci sa budia aj veľké deti a je to normálne, aj ked Ti niekto povie, že nie..bábätká majú úplne iný spánkový cyklus ako dospelý.. opakujem, zbytočne riešiš, všetko je v poriadku / len tú fľašu preč/... 🙂
no ved toto...on sice papa priamo z prsnika bez klobucika, ale iba chvilu, potom sa odpoji, chvilu pospi /minutku dve/ a potom zacne plakat ze chce ete papat, tak sa ho snazim prilozit a odtahuje sa...idem ho prebalit, dam ho odgrgnut...idem ho este prilozit, ale on len place a odtahuje sa stale...a ked vidim ako strasne place, myslim ze ho kazdu chvilu porazi......tak mu musim dat flasku, leboaj ked ho ukludnim, tak place, ked ho idemp rilozit a urcite viem, ze nechce spat, bo ho odvazim obcas, preed a po papani.
Je to krute, ale bohuzial to inak asi nejde...v noci dostane flasku len raz a doobeda s liekmi druhy raz...snazim sa davat mu ju co najmenej.
@anjelicek94 možno už flaška u vás spôsobila štrajk, z flašky tečie inak a je zvyknutý na rýchlejší tok z nej..skús prikladať ked zaspinkáva, ked sa zobudza, ked je rozospatý....pokial tú flašu čo najskôr nezrušíš, za pár dní skončíte úplne s kojením..vážiť netreba, zbytočne ťa to stresuje, stačí raz do mesiaca..lieky dávať na lyžičke..
mne velmi pomohla Lucia Michonkova, daj si ju do googlu, ma aj stranku. pride domov a stravi tolko casu kolko treba. uz ked som bola zufala po x zapaloch a kojenie bola nocna mora, zachranila nam kojenie a kojime dodnes - 17 mesiacov🙂