Ahojte,este som sice neporodila, ale o chvilu ma to caka, ta by ma zaujimalo, ktore jedla by sa popri kojeni nemali jest, aby neskodili babatku.
Ahoj adulik16, vyhabat sa treba aj zelenine na K-kapusta, kel. kalerab, kukurica, karfiol, jablcko hej, ale bez supky, ja som pila riedeny jablckovy dzus, maly z toho pekne kakal, banany sa mozu, ale maleho mojho z nich zapekalo.
Iank som sa stravovala prvy mesiac rovnako ako v porodnici a potom som si zacala kazdy den pridavat jednu potravinu aj dve a videla som co to malemu robi. Inak on nemal problemy bovec s nicim, aj so stiplavym ani s kapustnicou ani z gulasom, ale z cokolady ho zapekalo. a nemozu sa citrusy a rajciny.
jaduska a zuzka1 dakujem pekne, takze vlastne vsetko co mam rada, nebudem moct jest, no ale co uz🙂
adulik, vyskusaj a potom uvidis. ja som jedla aj cokoladu a kakao a segedin som si dala po porode 2krat 😅 a malej nic nikdy nebolo...matka pri kojeni potrebuje mat plnohodnotnu stravu - z vody a zo zemiakov sa mliecko tazko tvori 😉
adulik ja som si vyslovene davala pozor prve tri mesiace co davam do ust, na potom som zacala pomaly skusat aj zakazane veci- ale taku cokoladu, tu som si nevedela odpustit 🙂 nastastie, malemu sarapatu nerobila...
teraz uz jem takmer vsetko, okrem strukovin /tie sa este bojim/ 😉 kedze stale kojim
adulik, je toho veľa čo sa nemôže, baby už niečo popísali, ja ešte pridám, neodporúča sa šupa z rajčiny, paprika iba v malom množstve, cibuľa, cesnak nie. keby si mala záujem, mám zoznam potravín vhodných aj nevhodných pre dojčiace matky. napíš mi do IP mail a pošlem Ti ho (to platí aj pre ostatné záujemkyne). ja som sa ho držala striktne prvé tri mesiace a malý bol ok. potom som pomaly začínala pridávať a to čo mu nerobilo dobre som vynechala až do jeho 9 mesiaca. u chlapca je väčšie riziko koliky, takže tam treba dávať podľa mňa pozor na to, čo mamina papá. ten zoznam mám od jednej pôrodnej asistentky.
inak nám v pôrodnici dávali aj také veci, čo sa neodporúčajú, napr. hrozno, spomínané rajčiny, cibuľe bolo v jedle požehnane,... 😉
Adulik, treba vyskusat...ja napr. mozem jest vsetko a vakomkolvek mnozstve - hrozno, paradajky, papriku, kapustu, karfiol atd mojmu Lukymu to nevadi......
Ked som zacinala po 6 tyzdnoch skusat, vzdy rano som zjedla trochu napr. kyslej kapusty a ked do vecera nebol plac, normalne som to zaradila do jedalnicka 🙂
no tak my mame dvojmesacne babo, tak sme zistili co vsetko jej asi vadi. Urcite nie cokolada... Brokolica vadila malej.
Co jedava: stary chlieb so sunkou, kuracie prsia podusene, zemiaky, polievky - mrkvova, razcova, spenatova, zemiakova nasej nevadila, cestoviny. Soli velmi malo a to morskou solou. Alebo babovku s maslom na rano. Pijava aj bezkofeinovu kavu, co neskodi malej, ale velmi malo. No treba skusat, ziadna smotana, paprika, jablko so supkou, neodporucaju sa dzusy, len mineralky a caje.
Na tvorbu mlieka som pocula a aj mi osvedcili - vinea - ktoru treba odbublinkovat, potrasenim... atd. Treba
skusat.
No dnes sme boli u doktorky, lebo malinka bola trosku vyhadzana a vraj je to mozne z jedla a vcera si sestra dala z chuti trdelnik, no co riskla a vidite, malinka je malinko vysypana ale nic vazne. Dala jej kvapky fenistil, aby bola pokojnejsia lebo ju svrbeli. Ale to moze byt aj z oblecenia. Takze aj to, na to nam odporucila aj viackrat vyplacovat pradlo pre istotu... Takze treba skusat, co vadi a nevadi babatku.
hm to je na debatu, kazdemu babu vadi nieco ine, to musis sama zistit 😉
urcite je dobre caro, alebo melta...vinea, polievky dietne, nejest zeleninu na k, strukoviny, niekomu vadi aj mlieko, no neviem treba fatk vyskusat co babu vadi
😉
moja kamoska bola len o vode a suchych chleboch 😒
pozor na bublinkové vody. ja som si raz dala vineu na podporu tvorby mlieka a len za necheť kapusty (neodolala som) a preplakali sme celé nedeľné poobedie. takže fakt pozor! nášmu vadil aj cesnak, treba odskúšať. kamoška jedla všetko a žiadny problém
ja nemozem mliecne, asi sme alerg. na bielkovinu kr. mlieka. ideme na testy, ale ked sdi dam mliecne, tak v ela vrackame. Inak papame vsetko. Kolika nam uz presla. Aj rajcinky jeme.
Pri kojeni sa neodporuca surove maso a ryby, surove vajcia. Ostatne v pohode a skusas. Ked nieco bude vadit, vynechas. Ziadne zoznamy.
Normalna zdrava strava.
vineu urcite odporucam na tvorbu mliecka
vineu urcite odporucam na tvorbu mliecka
@angua27 ahoj, chcela by som poprosiť aj ja zoznam potravín pre dojčiace matky. Ďakujem.
Mail: bambulka.mala@gmail.com
ahojte mozem pocas kojenie jest smotanove omacky??? Maly ma 3 tyzdne a dala som si pekelt s cestovinou... cakam ako bude noc
@adulik16 Počas kojenia môžeš jesť všetko ale úplne všetko len nie v kvantách. Žiadna kojaca diéta neexistuje, postupne uvidíš čo bábatku nesadne a vylúčiš, sú deti ktoré problémy nemajú žiadne
@angua27-ahoj možem poprosiť ten zoznam potravin čo sa može a čo nie počas kojenia na mail antonia.manikova@azet.sk Ďakujem
Ja som cokoladu jedla uz v porodnici nic ine mi nechutilo 😀 a mala v pohode. Druhy tyzden som si dala hrozno a to boli place a bolest brucha......ked som skusila hrozno o 2 mesiace tak v pohode....mala som pocit ze potom praveze mala pravidelne kakala 🙂 takze len skusat. Ta zelenina na k je blbost kukuricu sme mali uz v porodnici 🙂 mne sa mala vyhadzala po kyslych uhorkach a bryndzi ale aj tak som ich jedla a preslo to. Ja by som par tyzdnov pockala jedine s kapustou a strukovinami inak naozaj opatrne vsetko. Aha a paradjky......ked mas domace prave dozrete na slnku....tak nedaj si.....popri uspavani na zahrade som si ich chodila trhat a tiez v pohode. 🙂
Ak bude mat tvoje babo koliky ako moja tak mozno tiez zistis ze ich ma bez ohladu na to co zjes 🙂
@angua27 aj ja si poprosim zoznam..dakujem
Nech sa páči, pre všetkých 😉
Potraviny vhodné počas dojčenia:
- Zelenina: všetka koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen), dyňové odrody – baklažán, tekvica, cukina, špenát, špargľa, artičoky, cvikla, zemiaky, neskôr možno zaradiť kaleráb, karfiol, brokolicu, zo strukovín sú vhodné fazuľové struky a červená lúpaná šošovica, bôb,... zelené vňate a čerstvé bylinky: pór, cibuľa len vo varenom stave, mak, paradajky bez šupy 1ks týždenne
- Ovocie: jablká, banány, melóny (žltý aj červený), čučoriedky, černice, slivky, marhule, broskyne, nektárinky, aj kompótované a sušené (treba pred jedením umyť) ovocie z týchto vymenovaných druhov, v malom množstve aj hrozno
- Mliečne výrobky: nie je obmedzenie, zamerať sa na kyslomliečne výrobky – tvaroh, jogurty, syry, bryndza – musia byť pasterizované. Možno piť aj čerstvé mlieko – tiež pasterizované, nekonzumovať mliečne výrobky, ktoré nie sú v predajni uložené v chladiacich boxoch.
- Mäso: vhodné sú všetky druhy mäsa, zamerať sa na biele mäso (hydina, ryby, zajačie mäso, všetko tepelne spracované), obmedziť tučné mäsá (bravčové, kačacie, husacie, masť)
- Tuky: vhodné sú rastlinné tuky a oleje (slnečnicový, olivový)
- Vajíčka: vždy len tepelne upravené, najmenej dvakrát za týždeň
- Múka a cukry: nie je obmedzenie. Hlavne výrobky celozrnné, grahamové a s obsahom ovsených vločiek, semien slnečnice, dyne, sušené klíčky pšenice, otruby, pohánka.
- Piť aspoň tri litre tekutín denne: minerálky – nebublinkové, čaje (doporučuje sa feniklový čaj) v menšom množstve aj čierny a zelený, pozor obidva čaje majú mierne povzbudivé účinky, preto ich piť radšej v doobedných hodinách, stopercentné džúsy zriedené 1:5 (jablkový, broskyňový, bazový, čučoriedkový, paradajková šťava)
Prijímať potravu pravidelne 5x denne, vhodné sú aj bielkovinové prídavky na druhú večeru po 20-tej hodine (jogurt, tvaroh, jemná hydinová šunka,...)
Potraviny nevhodné pri kojení
- Zelenina: cibuľa, cesnak v surovom stave, kapusta, kel, strukoviny – fazuľa, hrach, paprika, štipľavé koreniny
- Ovocie: všetky citrusové plody aj citróny, jahody, maliny a veľmi kyslé ovocie (ríbezle, maliny, egreše), hrušky
- Alergény: med, jahody, orechy (hlavne orechy pochádzajúce z tropických krajín – para orechy, búrske orechy, kešu), sója, čokoláda
- Vyhýbajte sa potravinám údeným a konzervovaným v plechovkách, zákuskom a tortám, ktoré môžu obsahovať surové vajíčka
- Nevhodné konzumovať majonézu, šaláty s obsahom majonézy a zmrzlinu s obsahom surových vajec, radšej konzumovať zmrzlinu originál zabalenú z potravín
- Čierna káva s obsahom kofeínu možno piť iba v do obedných hodinách, kofeín obsahuje aj Coca Cola a Pepsi, niektoré tekutiny môžu obsahovať Guaranu (má povzbudivé účinky)
- Prosím nekonzumovať počas dojčenia žiaden alkohol, ak ste chorá a musíte užívať lieky, tak lekár, ktorý vám ich predpisuje musí vedieť, že dojčíte.
Adulik, skús popozerať staršie témy, určite sa tu o tom písalo...Ale také základné pravidlo - jesť môžeš všetko, ale s mierou a cca 6 hodín po zjedení sa to dostáva do mlieka, takže sledovať reakcie bábätka.
Prvé 3 mesiace sa neodporúčajú potraviny, ktoré nafukujú alebo sú alergény - (kapusta, jablká, čokoláda), príliš korenisté a mastné jedlá, údeniny, samozrejme žiadne cigarety a alkohol (že pivo je dobré na mlieko je mýtus) a určite baby ešte niečo pripíšu, ja už si ani nespomínam.... 🙂