Koniec dojčenia zo zdravotných dôvodov mamičky

zdenka821
26. máj 2023

Ahojte, mamičky, ktoré máte skúsenosť, kedy ste museli ukončiť dojčenie bábätka z dôvodu svojich zdravotných problémov, nie unava a vycerpanie, ale dôvodom bola liečba tabletkami, kvôli ktorým ste na odporúčanie lekara museli prerušiť kojenie. Podelme sa o skúsenosti, možno to pomôže našej psychike, aj správne sa rozhodnúť

lilianka28
26. máj 2023

@zdenka821 Koľko má malé? Ako dlho by trvala liečba? Nedá sa urobiť len prestávka v kojení, že by si si odstrekovala mlieko a dieťatko by bolo zatiaľ na nevyhnutný čas na UM. Sú aj také prípady, že po čase sa mamičky vrátili k dojčeniu, ktoré prerušili zo zdravotných dôvodov.
Viem, že ti to je ľúto. Ja sama som dlho dojčila, takže chápem tvoje pocity.
Ale myslím, že prvoradé je tvoje zdravie a ak lekár odporúča liečbu, ktorá je nevyhnutná a škodila by bábätku, tak určite treba kojenie ukončiť. Mysli do budúcna, čo je lepšie - chorá matka alebo dieťa na UM?

zuzinka888
26. máj 2023

@zdenka821 zdravie matky je rovnako dolezite ako zdravie a hodnotne mlieko pre babo - tie su vo vysokej kvalite.

zdenka821
autor
26. máj 2023

@lilianka28 len 4tyzdne má😔 bude to dlhodobá liečba, ja sama som dojčila 2roky a tentokrát je dojčenie niečo úžasne, malinky pekne papa bez problémov, užívame si papanie a včera takéto vyjadrenie od lekara :(
@lilianka28

zdenka821
autor
26. máj 2023

@zuzinka888 áno viem zuzka, avšak chcela som nejaké skúsenosti mamičiek, možno sa stretneme aj pri rovnakej diagnóze..

lilianka28
26. máj 2023

@zdenka821 Tak to mi je ľúto. To je ešte naozaj malinké bábo.
Ale určite je dôležité tvoje zdravie. Myslím, že v tomto prípade "menej zla" urobí UM ako tvoje vynechanie liečby. V UM sa nevyznám, ale určite je teraz na trhu dosť kvalitných. Skús sa poradiť a opýtať aj pediatričky, aké by bolo najvhodnejšie.

blaazi
26. máj 2023

@zdenka821 ahoj, určite sú to lieky, ktoré sa vylučujú s dojčením? Často sa to uvadza, pretože sa farmaceutické firmy kryjú z obavy pre žalobami, ale v skutočnosti môže účinná látka prenikať do mlieka minimálne alebo vôbec. Existuje zoznam akceptovateľných liekov zverejnený aj na internete. Často tiež existuje aj alternatívny liek, ktorý je vhodný. Napr. Pri antidepresívach.

divokykonik
26. máj 2023

Ja som malého nekojila vôbec, mala som lieky hneď. Ja viem, že je krásne dojčiť, ale sama z vlastnej skúsenosti sa čudujem, čo som z toho robila tragédiu, že som nekojila. Malý vyrástol aj na umelom mlieku, je zdravý, nič mu nechýba. Nie vždy je všetko podľa našich predstáv.

queen_mary
26. máj 2023

Ja nedojcim, a ani mi to nechyba 😀 davam mu moje z flase, ked uz sa spravilo.

Pointa: neprezivaj to tak, hlavne je, nech sa vyliecis ty, dieta v pohode prezije aj na kupovanom mlieku, tak ako miliardy dalsich.

maryetta
26. máj 2023

Ja som mala pri prvom. Dojcila som cca 3tyzdne. Silny zapal. Rezany prsnik. Atb. A dr ze odporuca prestat. Ale kedze syn sa flase nechytil tak som dojcila dalej. Tie atb boli len na par dni. Tak sme to zvladli. Ale ak raz potrebujes liecbu dlhodobo tak… je to ine. Ja som sice za dojcenie ale ked sa neda resp su na to dovody tak….budme rady ze existuje aj nahrada v podobe um.

vso10
26. máj 2023

Ahoj, skúsila by som sa poradiť s lekárom či skutočne je nutné prestať dojčiť. Ja som musela brat 10 dní ATB, riešila som s lekárom, že či treba prestať dojčiť. Po x hodinách mi volal, že zistil, že do mlieka sa dostáva Max 2% liečiva a tieto moje ATB môžu bábätku spôsobiť nepokoj, senzibilitu, citlivosť na svetlo. Že síce on by odporučil nedojcit, ale že je to možné. Skúsila som deň dávať odsate mlieko, čo som mala nazbierané v mrazáku, malý enormne vrieskal, odmietal pit, ani um nechcel, ani x iných typov fliaš. Len vrieskal a nepil. Nakoniec som dojcila, veď by bol dehydratovany a z ATB mu nič nebolo. Ani len tá citlivosť, nič, spokojné bábo. Plánujem dojčiť aspon 2r, čiže mi to za to stálo...

lilianka28
26. máj 2023

@vso10 Lenže autorka určite nebude mať len 10 dňovú ATB liečbu.

zdenka821
autor
26. máj 2023

Jedna sa o krvácanie v šestonedelí, spôsobené myomom. Injekcia nepomohla, na rade sú lieky na zmiernenie krvácania a práve kvôli tomuto lieku sa neodporúča dojčenie, bolo tam uvedené neodporúča sa..samozrejme nebudú robiť pokusy na mamičkach a bábätkách

vso10
26. máj 2023

@lilianka28 chápem, preto som písala nech konzultuje s lekárom... možno keď si dá lekár námahu zistiť bližšie info, tak zistí niečo pozitívne pre dojčenie, ako v mojom prípade. nie som lekár, netuším či to, čo bude brať autorka by napr bolo okej, ak by dojčila s odstupom niekoľko hodín od lieku a pod. prípadne či nežiadúce účinky sú vyslovene zlé pre dieťa, alebo akceptovateľné (sensibilita).
každopádne ak by autorka chcela dojčiť po liečbe, môže si udržiavať tvorbu mlieka odsávaním (a vylievať mliečko). ale aj kebyže nedojčí, stáva sa, nevadí. aj tak bude najúžasnejšou maminkou ❤️

majlo1234
26. máj 2023

Ja som neprestala dojcit, islo vsak iba o antibiotika pre silny zapal mocaku. Ale konzultovala som to s viacerymi lekarmi, nezhodli sa vobec. Pre mna prevazili vtedy pozitiva dojcenia na noje dieta a moje psChicke zdravie a priste som dojcila dalej. Vobec ale neviem, ako by som sa rozhodla v tvojom pripade. Pre mna by tu bol polahcujuci faktor, ze babo je este male a nie je tak navyknute na prsnik, cize si lahko zvykne na flasku a nepociti taky rozdiel(myslim😂) ako led je dieta vacsie a musis ho odstavit