Ahojte,chcela by som sa poradit,moj syn ma 14mes.a kojim ho stale ked si vyziada.Denne aj 10x taktiez v noci,niekedy tiez zo 10x inokedy 5x.Papa uz vsetko.len poslednu dobu si vyziada mliecko aj pred jedlom,inak nezacne jest.Vela toho nepoje,takze da sa povedat,ze aj koli tomu ho kojim.Co ma trapi je,ze sestra ma rovnako staru dceru a prestala kojit,sprvu davala rano a vecer a teraz uplne odstavila,kedze vidi ze starsia pije s flase,tak jej mala odmieta prsnik.No a pocuvam,ze mam prestat kojit,ze to uz aj tak nema pre neho tolko ziviny,ze sa prestane budit aj v noci.V nociby som bolarada,pretoze nevyspala som sa ani nepametam,ale neviem,ci je cas stopnut to.A este jedna vec,treba uz zacat ucit na nocnik?a uz ked ano,je vhodnejsi nocnik,ci priamo uz davat na zachod?skusala som par krat na zachod,no maly rici ako o prezitie.Za kazdu radu som vdacna 😉
my sme ho na nocnik davali sediet od kedy vedel sediet.. obleceneho len aby si zvykol.. potom aj uz holeho aj ked necikal.. teraz ked uz vie co a ako bude asi horsie ked uz aj beha.. ale naucil sa az v lete mal rok aj 4 mesiace ked sa zacal pytat..s kojenim ti nepomozem pri pvom som nekojila a teraz som este len malu zacala 🙂 drzim palce
no treba kojiť tak aby to tebe aj jemu vyhovovalo, ak ti to nevyhovuje, že pije toľkokrát denne, tak mu to obmedz. a aj tá menšia chuť do jedla je aj tým, že je kojený. kamoška musela v roku odstaviť a vtedy sa jej tak rozjedla. ja som kojila na požiadanie do 2,5 roka, niekedy to bolo 10x denne, niekedy 5x denne. v noci pila 1x donedávna. ja som mala s ňou takú dohodu, že len doma kojím, na návšteve už nie, že je už veľká v takom veku. ale doma sme sa veľa mojkali. tiež som sa stretla s názorom, že prečo ju neodstavím, ale väčšina sa vyjadrovala obdivne, že ešte kojím. v 2,5 roku som ju začala postupne odstavovať, a v roku a 8 mesiacoch som jej stopla aj posledné nočné kojenie - obišlo sa to u nás bez sĺz, úplne v klude, za čo som nesmierne vďačná. a na nočník máte ešte dosť času.
Ahoj. Moj ma 16 mes a stale ho kojim a ani nerozmyslam o tom aby som prestala. Okolie a rodina mi tiez hovoria ze ho uz mam odstavit ale ja ich vobec nepocuvam! V noci sa mi tiez este casto budi cca 4 krat ako kedy a cez den mu davam: rano po prebudeni ked chce, pred doobednajsim spankom, pred poobednajsim a pred nocnym spankom. Ale uz to nie je to co byvalo. Uz si myslim ze netaha tolko mlieka ako kedysi. Ale mne sa ani normalneho jedla pekne nenapapa takze aspon v tom mas vyhodu.
Ak chce tak mu urcite daj! Preci mu to odopierat? Len si precitaj ako je dolezite mm este aj v tomto obdobi. Nechaj ho nech sa san a priridzene odstavi.
Co sa tyka nocnika: ehm... Tvoj cas ucenia sa premrhala 🙂 twraz uz moze byt ze ti nebude chciet vobec sediet na nocniku. Mojho som zacala davat odkedy zacal sam sediet t.j. od 8 mesiacov a teraz sa uz san pyta kakat a cikat zatial este nevie udrzat ale hned ma vola k nicniku ze aa chxe robit ale nikdy to nestihneme lebo uz ma v plienocke. Ale citala som ze dueta vie moc udrzat az okolo 18 mes takze to je v poriadku. Do plienky sa mi nepokakal ani uz nepamatam.
No s ucenim na nocnik to budes ma teraz tazke! Neviem ti ohladom toho poradit. Preco si ho nedavala uz skor???
Určite by som začala postupne znižovať počet dojčení. Skús odsledovať kedy reálne papá a kedy je to skôr len o ukľudňovaní sa na prsníku, prípadne že sa len trochu napije. Dojčiť 10x za deň aj v noci je priveľa. Neboj sa, že nebude papať, určite sa rozpapá keď začneš znižovať dojčenie. Hladom neumrie 🙂 Skús sa postupne dostať na dojčenie ráno a večer a teda v noci. Hovorí sa, že keď sa dieťa odstaví od dojčenia, tak prespí celú noc, ale to nemusí byť pravidlo. Niektoré deti sa budia aj tak, vyžadujú si vodu alebo čaj.
No a čo sa týka nočníka. Nás to tiež ešte len čaká. Ževraj ideálny vek na nočník je medzi 15-18 mesiacom. V lete je to určite jednoduchšie, dieťatko môže behať len v tričku a nie je mu zima. Tak to skús odložiť na leto 🙂
S kojením by som neprestávala. UM odporúčajú do 3 rokov a kojenie je vraj po roku zbytočné... 😠 Ja som dcérku dojčila do 2,5 roka. 10 krát denne a ešte aj v noci je dosť, skús to obmedziť ale s dojčením neskonči úplne. Nejde len o príjem potravy ale aj o upokojenie, relax pre dieťa. Potrebuje ťa cítiť blízko, preto si dojčenie tak vyžaduje. S nočníkom sme začali od cca 20 mesiacov, vôbec som ju do toho nenútila a začala sa krásne pýtať keď mala vyše 2 rokov. Odvtedy nemáme plienky vôbec, ani na spanie. Aj v noci sa mi začala sama budiť na cikanie. Netreba dieťa s pýtaním na nočník príliš skoro stresovať. Príde to samé. 😉
odstavit ho nemusis 🙂 pije skor zo zvyku, v noci teda dost casto 😅 aj moj ma 14 mes., cez den si obcas spomenie, ze by si dal, v noci tak 1-2x, ale ak ti to nevyhovuje, budes to musiet aspon obmedzit (co ti asi nevyhovuje, ked sa ani nevyspis).
s nocnikom sa netrap, ma este cas 🙂
@anjelik87 Moja starsia od 7mes sa mi do plienky pokakala mozno 5x v kritickej situacii, ale tento jej brasko si na ten nocnik ani za otca nesadne.. (asi mu je to neprijemne) aj ked vie presne, na co to sluzi, takze tu, prosim ta, negenarilizuj. ze to bude mat tazke 😕 . mozno to pochopi aj za 3 dni hoci aj v 20 mes. alebo aj neskor, do skoly v plienkach nepojde 😝
S kojenim sa riad cisto svojimi pocitmi - nepocuvaj ani stranu, co ti radi, ze uz je velky a mas odstavit, ani matky, ktore kojili 10 rokov. Ak ti to nevadi a necitis sa obmedzovana, v pohode koj dalej, maly asi nepotrebuje tolko jest, ked ma stale mliecko. Ak ta to obmedzuje a zacina to ist na nervy, potom je cas postupne odstavit.
A s nocnikom sa netrap, nic si nepremeskala, kludne staci okolo 2 rokov zo dna na den nechat bez plienky, prve dni, aj tyzdne sa bude pocikavat, budu nehody, ale nauci sa, neboj 😉 Nevidim ziadny vyznam v tom drzat polrocne dieta x-krat denne na nocniku a cakat kym sa mu uraci. Ked pojde do skoly, nikoho zaujimat nebude, kedy sa naucil sam pytat cikat 😀
Ahoj, moja dcera ma 2 roky a 7 mesiacov a stale ju kojim...a je mi jedno kto si co mysli. 🙂 materske mlieko je pre dieta to najlepsie co mu mozes dat. a este nieco, moja dcerka takmer vobec nebyva chora (klop-klop).
a s tym nocnikom - nerob to nasilim, ked nechce, odloz na neskor, ja som skusala obe deti davat na nocnik az ked dovrsili 2 roky.
ahoj 🙂 neviem ci ti pomozem ale ja som maleho kojila 8 a pol mesiaca a ku koncu som ho kojila uz iba rano a vecer .. mliecko sa mi pekne upravilo a prsia boli zvyknute cize som nemala naliate prsniky ani ziadne vytekajuce mliecko 🙂 ale podla mna odstavit alebo neodstavit to je otazka cisto pre teba.. len ty musis vedeit ako sa citis 🙂 ja som prestala kvoli zubkom kedze malinky vzdy kakal pri papani a ked mu to neslo tak samozrejme si pomohol zahryznutim . 😔 . neskor ked mu narastli zubky hore aj dole to bolo neznesitelne a proste som s tym sekla .. a to som presla naozaj vselicim od popraskanych bradaviek, cez zapaly prsnika az po kojenie so slzami v ociach a zahryznuta do podusky ..drzim palce 🙂
ja myslim ze vsetko nehat volne plynut-ak mas dost mlieka tak je to somarina prestat ale musi to vyhovovat aj tebe lebo ak teba to obtazuje alebo sa citis zle tak prestan,....ak ti to vyhovuje ze mas po ruke vzdy cerstve v spravnej teplote mlieko tak je hlupost prechadzat na umele....moja mala ma 2r a 3mes...stale sa kojime tiez mame problem s jedenim -ale uz ma viac rozumu a da si vysvetlit najprv polievka potom cica a aj si poplakala ale teraz pekne fungujeme a kojime sa na poziadanie-ked je smadna-ci sa chce upokojit ...to je jedno a nocnik kazde dieta je ine-a treba vystihnut spravny cas-jednoducho skus-ak ho to bude bavit-ak nie tak nehaj na neskor-my sme zacali pred druhym rokom a pomaly cez den uz nema ked ideme prec tak ma plienku v noci ma este....daj na svoj instinkt a nepocuvaj okolie.....
ahoj
co sa tyka kojenia, neodstavvala by som ho, a je to taky vymysel ,ze to mlieko nema vyzivu, ale ma, ale zalezi od matky ci bude pokracovat v kojeni alebo nie. ja som moje deti kojila 2roky a 7 mesiacov, a vyhovovalo nam to. starsia nam spala v noci ale mladsia od narodenia bola hore aj 20 krat za noc,a neprestala som ju kojit, doktorka mi do toho nic nehovorila, a jedna pani doktorka na pohotovosti mi povedala, ze robim dobre, ze som tak dlho kojila, leboteraz je trend kojit 1 tyzden a vyhovarat sa na vsetko mozne... moja zacala pekne spat az ked mala 2 roky, a aj vtedy som ju este kojila, takze to s tym kojenim nie je....kolko krat som pocula,ze som hlupa tolko kojit , ze jej mam dat UM a bude spat,..---atd.
je to krasny pocit,ked sa babo tuli k tebe, neber si ten pocit.
co sa tyka nocnika , nenut ho, je este malinky, ma este cas.. moje sa naucili behom tyzdna ako 2 rocne a islo to bez placu, stresu, isli sme rovno na zachod, . skus neskor ho posadit na zachod, ale teraz mu nechaj cas. skus ked bude trosku vacsi nech si vyberie redukciu na zachod, mozno ho budes potom motivovat, deti opakuju vsetko co robia ich maminky, .
skus ho neporovnavat co robi druhe dieta ,tak to nemusi robit on, netabulkuj ho, nakolko kazde dietatko je ine, a kazde je vynimocne v inom. zenit sa nebude v plienkach 🙂 neboj a nepocuvat okolie, ty si mama a ty vies najlepsie co je prenho to dobre .... a hlavne tu na MK by som niektore brala s rezervou, ked napisu, ze rocne uz hovorilo, 7 mesacne bolo bez plienky, 1,5 rocne hovorilo suvetia. tu sa rady chvalia .a pravda je uplne niekde inde....
Ahoj, čo sa týka dojčenia, u nás je to 3-4x za deň a takisto v noci, a to má malá už 25 mesiacov. Mne to nevadí a nezaujíma ma názor okolia, čo ma chce presvedčiť, že by som ju mala odstaviť. Čo sa týka nočníka: keď sa dcérka naučila sedieť, zvykla si sadnúť na nočník aj sama, aj neskôr si ho pýtala, ale podarilo sa jej tam potrebu vykonať len náhodou, možno 4-5x. Teraz si pre zmenu na nočník nesadne ani omylom, radšej sa schová do kúta a odtiaľ mi zahlási, že práve kaká. 🙂 A syn si od plienok odvykol, keď mal 4 roky! A nebolo to tým, že by sme niečo zanedbali, proste dozrelo to v ňom až v tomto veku. No dúfam, že dcéra bude šikovnejšia.
Ahoj ja mam 3 deti najstaršiu som kojila 9 mesiacov a syna 2 a pol roka a teraz mam 15 mesačnú dcéru a ešte ju stále kojím aj v noci aj keď jej dám v noci fľašu vypije ale aj tak sa dožaduje potom prsnika. Myslela som, že prespi viac ale aj tak sa stále budí. Takže sme v noci hore aj 4-5 krát. Aj dvaja starší sa v noci vedeli budiť do dvoch rokov a možno aj neskor. To už si nepamätám. 😉 S chodením na nočník to som si vždy nechala a odučením od plienok som nechala na leto keď mali mat dva roky nechala som ich behať po záhrade bez plienky. Teraz malá chody na nočník ale moc tam neobsedí niekedy sa podarí a niekedy zas nie. Skúšame to hneď ráno keď sa zobudí posadíme a čakám...no niekedy sa podarí a inokedy nič ...Tak teraz budem zvedavá aká bude mala šikovná Prajem aj tebe trpezlivosť pri pokusoch s nočníkom 🙂 😉
V roku som kojila staršiu už len ráno a mladšiu ráno a večer. Samé sa odstavili v 14 a 15 mesiacoch.
ahoj, my koncime 15 mesiac a stale sa dojcime, rano, na obed, vecer, v noci... na poziadanie, od smadu, hladu, pred ci po jedle, ked sa udrie, je nekludny, pred spanim, na dobru noc, ked rastu zubky... kedy len chce a kdekolvek chce a tak to ma byt... zabudni co vravia iny, dojcit mozes do prirodzeného odstavenia a niekedy to je az v stvrtom roku baba, urcite by som to nenahradzala UM, UM je nahrada materského mlieka pre mamicky, ktore z akéhosi problemu nemozu dojcit, UM nie je prikrm, UM nie je pokracovanie dojcenia, ak nemas problem s dojcenim a dostatkom mlieka, neriesila by som to a dojcene babo nemusi toho zjes vela, staci par lyziciek a kludne sa moze potom dojcit, uplne to staci, ak prospieva, neriesila by som to, skor by som riesila Tvoje nepohodlie, takze ak si sa este poriadne nevyspala, spi urcite s babom, kedykolvek ide ono aj Ty a uloz sa pohodlne, vsetko ostatne pocka, varit, prat, upratovat, chodit von mozes uz aj s babom, deti radi pozoruju a napodobnuju rodicov a tym sa aj ucia... najdi si v okoli laktacnu poradkynu a ci robi stretnutia dojciacich mamiciek, urcite takého otazky by som riesila tam a nie na MK, je to super vidiet, ze nie si sama a jedna druhu podporujete a hlavne v spravnosti, ak nemas oporu v rodine, ci blizkom znamom, tak tam si najdes spriaznenu dusu a je to fajn, vsetko o dojceni a laktacnu poradkynu najdes na mamila.sk... a k tomu nocnikovaniu, ja som ho zacala davat hned ako len trosku sedel, najprv len pred vecernym kupkanim, potom som pridala po kazdom spani a uz mesiac sa pyta sam, donesie nocnicek a zacne sa "skrabkat" po plienke... netreba nutit, prve pokusy boli tiez s placom, odlozila som to na par tyzdnov a skusila to znovu... je dolezite, aby to bolo stale to iste miesto a priblizne ten isty cas a aby nocnik nepovazoval ani za hracku, dufam, ze som pomohla ;o)
Ahoj, ja mam 14 mesacnu dceru. Kojime sa 4 az 5 x cez den, v noci 2 az 4 krat. Ale ked je to 4x v noci, tak som strasne unavena. Kojim ju len doma, na navsteve uz obmedzujem. Obed a veceru mi krasne zje, na olovrat menej.
Ohladom nocnika, ja som ju zacala davat, ked sa naucila sediet sama, mala asi 9 mesiacov, stale ked som ju prebalovala, tak som jej ponukla nocnik, ked chcela sediet, sedela, ak nie, nechala som to tak. Teraz sa na nocnik nepyta, ale mame take ritualy, kedy ju davam. Kaka mi uz iba do nocnika. Ak vsak ju nedam na nocnik, ako to ma zauzivane, vykaka sa aj do plienky. Inak ja pouzivam latkove plienky, takze ju prebalujem castejsie.
Skus mu nocnik pravidelne ponuknut, pripadne zachod, ale ak nechce, nechaj to tak.
Ahoj, ja mám doma 18 mesačnú slečnu a kojíme sa podľa potreby. Cez deň jej ponúkam aj čajík, aj kravské mliečko, kompótik, ale veľa toho nevypije, radšej sa vypýta k prsníku. Takže niekedy aj 10 X. V noci tiež asi 2-3 x, podľa toho kedy ide spať. Teraz chodí spať okolo 11-tej, takže tie 2 razy do 7 hodín rána. Je to individuálne. Na nočník je podľa mňa skoro, staršia dcérka, ktorá má teraz 4,5 roka, začala vedome používať nočník keď mala 2,5 roka aj s kakaním. Plienku síce už nechcela ale dovtedy ani nočník, ani sedátko na záchod. Proste si všimla, že piškať len tak hocikde nie je to najlepšie riešenie, hlavne keď som už bola nazlostená 🙂 Takže aj s malou som trpezlivejšia, aj keď už chodí, teda teoreticky by sa mohla dopraviť ku nočníku, nechávam to na ńu 🙂
Dcera ma 18. mesiacov a stale ju kojim, cez den je to pomenej, doobeda tak 2 x, poobede mozno 3 x, ale zaspava len na prsniku, v noci by sa niekedy kojila stale, inokedy prespi celu noc bez kojenia, takze ju kojim podla toho, ako si vypyta, aj cez den si vie povedat, ked si chce cucnut a ja to beriem ako prilezitost zastavit sa a oddychnut si a chvilu sa venovat len jej 🙂 Tiez sa snazim obmedzovat kojenie mimo domu, ale inak ju v kojeni nijako neobmedzujem, myslim si, ze stale je to pre nu to najlepsie, co jej mozem dat 🙂
Mám tri deti. Dve som kojila do roka a najmladšiu plánujem tiež tak do roka. Teraz má 10mesiacov a týždeň a čo sa týka papania tak 30%jedlo a 70%kojenie.
Najstaršieho som dávala na nočník keď mal necelých 7 mesiacov. Proste keď si s dieťaťom stále a napríklad ako mne, že Ti nemá kto pomôcť a nevieš si dieťa nikam odložiť, tak sme proste spolu s deťmi komunikovali aj bez reči. Proste som vedela kedy chce kakať. Môžem povedať, že od 9 mesiacov mi nekakal inak ako do nočníka. A to bolo bez plaču, bez násilia. Na 20 mesiacov bol bez plienok. Stredná dcéra začala s nočníkom neskôr, lebo nevedela sedieť sama. Ale od 10mesiacov kakala do nočníka. A najmladšia kaká už tiež, ale do záchodíka, lebo nemali sme čas priniesť sem nočník. Čím skôr začneš dávať, tým lepšie. Niektoré deti sa proste naučia aj v troch rokoch, lebo vtedy sa samé rozhodnú ako je to teraz trendom, ale napríklad Kubko má v triede dvoch spolužiakov, ktorý kakajú len do plienky. Proste ráno im mamky namontujú plienky, oni sa utiahnu do kútika, a potom im umývajú zadky. Proste moderné maminky ... lebo deti sa tak rozhodli. Konaj hlavne so zdravým a sedliackym rozumom... 😀
podla mna je to na každej mamičke ako dlho bude kojit a či jej to vyhovuje a jej dietatu.Nie na ukor mamičkinho zdravia kojit dieta 20x za noc mi pride chore.Ja sice kojim ale pride mi to v dnešnej dobe strašne precenovane .Ako je to zdrave ale ani to dojčenie nas neuchrani pred všetkym.Je rozdiel dojčit a dojčit ,je ine ponuknut prsnik 2x za den a ine 10x za den.
Moja dcerka bude mat na buduci tyzden rocik, kojime sa a aj budeme. V noci spinka, max 2x je hore takze sa v pohodicke vyspime🙂 ty sama sa musis rozhodnut, ci ta to obmedzuje alebo nie 🙂
S Tym kojenim ti nepomozem,ale myslim si,ze tvoj maly pije iba zo zvyku a nie pre hlad,....a na ten nocnik mate este cas....nas ma 20 mesiacov a nechavam to na jar-leto,...