Prosim vas, napiste mi svoje skusenosti i ked viem, ze u kazdej zeny je to inak. Mam 11 dnoveho chlapceka a mlieka ako v mliekarni. Skratka od kojenia po kojenie co je cca 3,4 hodiny mam prsia preplnene. Pri dcerke som robila tu chybu, ze som odsavala a odsavala do zblaznenia, lebo som chcela mat pocit praznych a hlavne nebolavych prs, ale tym som si akurat navodila nadprodukciu mlieka. aspon si myslim, ze to bolo preto. Vtedy som to totalne nezvladla ani fyzicky ani psychicky a dala sa odstavit ako macocha. Teraz to chcem zvladnut a dopriat malinkemu co mu patri. Niekto pise odsavat poriadne aby nevznikol zapal, laktacna v porodnici tvrdila, odsat len trosku do pocitu ulavy. Ako to robite vy ktore mate take malinke babatko a tak veeeeala mlieka?? Kedy sa vam upravila tvorba mlieka? dakujem
Ahoj. Ja som mala ten istý problém. Najprv žiadne mlieko a po týždni ako nejaká krava 🙂 Prvé dni som odsávala veľa, ale keď som za deň nazbierala aj pol litra, tak som pochopila, že takto to nepôjde, navyše ma to strašne vyčerpávalo, mala som pocit, že to zo mňa strašne veľa berie, bola som slabá. Tak potom som to robila inak. Keď dcérka nespinkala a boleli ma prsia, tak som ju priložila, aby vypila koľko chce. A keď sa ma aj ďalej boleli, tak som si trošku odsala. Nie však veľa, len tak aby to poľavilo. Ale často sa mi potom stalo, že mi mlieko začalo tiecť. Prsia sa mi strašne po pôrode zväčšili - možno aj o 3 alebo 4 čísla, tak mi poli všetky podprsenky malé a narvať do nich tampón sa už nedalo. Tak keď som niekam na hodinu šla, tak som si pred tým odsala tak, aby mi mlieko netieklo - ale iba vtedy som odsávala viac. A produkcia sa upravila tak zhruba po mesiaci. Aj potom sa mi ešte stalo, že som mala preplnené prsia ale to iba keď náhodou malá dlho spala. Ale väčšinou nie.
Tak držím palce. Uvidíš, pomaličky sa to upraví, treba vydržať.
A ešte na tú bolesť pomáhala buď ľadová alebo veľmi teplá sprcha - ale už sa nepamätám ktorá. Musíš vyskúšať.
No toto poznam, mne sa naliali pri prvom aj druhom dietati uz na 3.deň po porode poriadne. Pri prvom som si "uzila" masirovania tvrdých prs ako kamen, ale nejako sa to podarilo zachranit a zlepsit - maly dobre pil, vtedy som prve dva tyzdne musela takmer non-stop odsavacku mat. Kazdy hlt vody som hned citila ako nalievanie, smadná som bola ako tava a pit som si dovolila len pred kojením. Aby sa malému lahsie pilo - prsia som mala nalieta tak, ze aj bradavky boli obrovske, - musela som par minut pred dojčením odsavať. Po dvoch tyzdnoch som skusala vynechat odsavanie pred dojcenim a vedel sa prisat uz aj na plnu bradavku, cca po mesiaci uz taka vyrazna nadprodukcia nebola.
Pri dcere som bola pripravena, takze naliatie ma tak neprekvapilo. Len ma miatlo to, ze ona vzdy tahala len z jedneho a stacilo jej, maly vzdy pil z oboch. Takze som musela zasa odsavat aspon ten jeden, co nepila. Ale staci len trosku, lebo plati, co sa strati - to sa hned vytvori. Odsat tak, aby to netlacilo a aby neboli hrce. Urcite nie vela. Do mesiaca by to malo byt OK.
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vela-...
prípadne si zavolaj laktačnú poradkynu
Adka31, ahoj. Odsávaním v takejto situácii sa veľa nevyrieši, iba to zvýši laktáciu. Najlepšia odsávačka je pusinka tvojho dieťaťa. Dojči ho častejšie, bude si častejšie pýtať, ak si ho dáš k sebe. Príp si ho naviaž do šatky, určite sa bude prisávať častejšie. Môžeš mu ponúknuť opakovane ten istý prsník, druhý ponúkni, až keď ten prvý odmietne. Dávaj pozor na čo najlepšie prisatie. Ak by druhý počas používania prvého bolel od preplnenia, odstriekaj si iba na úľavu. Držím palce 🙂
Ked mas vela tak odporucam nieco namrazit pre istotu a inak odsavat len tak aby sa ti ulavilo, urcite nie doprazdna. Ak ti neskor mliecko nebude stacit zacni odsavat do prazdna (alebo castejsie ale to je na zblaznenie... ). Ja som odsavala kazde 3 hodiny a uplne vsetko a po cca 4 mesiacoch som darovala 5 litrov do mliecnej banky 🙂 potom som postupne zacala predlzovat casy medzi jednotlivymi odsavaniami takze aj pocet za 24 hodin, tvorba mlieka sa ti bude upravovat podla toho, kolko budes odsavat a ako casto