Koľko má vypiť 7 týždňové dieťa?

sirka9
28. jan 2022

ahojte. prosim vas, kolko by malo vypit bábo cca ? mala ma mesiac aj tri tyzdne a na poslednej poradni neprospievala. mame nakazane dokrmovat. vzdy najprv nakojim, vypije tak cca 60 materskeho, niekedy menej a niekedy viac a potom este dokrmim UM. stiahne tak medzi 30-60, ako kedy . krmim cca kazde tri hodiny, plus minus. ale zaujimalo by ma, kolko by vlastne cca mala vypit. viem, ze kazde dieta je ine a ma ine potreby, ale priblizne. vzdy viem presne kolko vypila, vazim ju pred aj po, aby som vedela. dakujem.

dadulamamula
28. jan 2022

@sirka9 moja mala vypila vždy tak 90-100 a prosperovala viac než dosť. Kojila som vždy na požiadanie, ale tak z hruba to vychadzalo na každé 3 hodiny.
Podľa mňa keď si dá aj 60 mm a 60 um vypije dosť, toľko koľko jej chuti, skôr možno máš slabšie mliečko.

sirka9
autor
28. jan 2022

@dadulamamula dakujem. nie, nie, praveze ak da odo mna 60 tak uz neda tolko UM. ono to, kolko UM vypije zalezi od toho kolko dala odo mna. ale v priemere to vychadza tak, ze dokopy vypije za jedno krmenie cca tych 80-100 ml. mne neprosperovala kym bola iba kojena, asi bolo malo. teraz uvidim co povie doktor, mame prist na kontrolu vahy s tyzdnovym odstupom.

im709vf
28. jan 2022

@sirka9 ved to je super množstvo tých 80-100. 100ml pije moja polročná 😄 prospieva tabuľkovo

sojorez
28. jan 2022

Kojene deti priberaju inak ako krmene umelym mliekom, mozu na vahe stat, potom zas priberu skokovo. Ak nechudne, je to v poriadku. Mnoho pediatrov ide stale podla tabuliek platnych pre deti s um. Ak prikladate na prsnik na poziadanie (nie striktne v 3 hodinovych intervaloch, ale vtedy, ked to dieta vyzaduje), nestraca na vahe, ma adekvatny pocet prepisanych plienok,nema vpadnutu fontanelu, je spokojne, tak by som nedokrmovala. Ani tak casto pouzivane vazenie po kazdom kojeni nie je smerodatne a zbytocne stresuje matku i dieta. Dieta moze byt smadne, viac si cucne predneho mlieka, zadne uz nevytiahne a uz to na vahe ukaze ako nedostatocne nakrmenie. Pritom pri dalsom krmeni moze vypit viac. Ja som zvykla pri kojeni striedat prsniky - zacat P, ponuknut i L a skoncit zas pri P. Pri dalsom kojeni som zacala L, prestriedala P... Slabe mlieko neexistuje, ak je zena dostatocne zivena, co si myslim, ze nie je u Vas problem, tak ma dieta vsetky potrebne ziviny v materskom mlieku a zoberie si tolko,kolko potrebuje.

sirka9
autor
28. jan 2022

@sojorez no, hej, len problem bol, ze za dva tyzdne podla vahy u pediatra pribrala iba 50 g, co sa aj mne zda dost malo za taky cas. ako, ona nevyzerala, zeby bola nespokojna, normalne zaspala, neplakala, tak som aj ja bola prekvapena z toho. inak, tiez striedam prsniky presne ako pisete, dokonca este medzi musim davat odgrgnut, lebo jej to vadi a robi caviky ked jej to ostane visiet niekde. a zivena hej, som. muz mi robi vyvary na litre, navari a sleduje co je a nejem, nemam sancu nejest 🤣 plus minimalne liter mlieka denne, no proste vsetkooooooo a vela. asi chce mat vacsieho hrocha doma nez pocas tehotenstva 🤣🤣🤣

sojorez
28. jan 2022

@sirka9 Pribrala sice malicko, ale narast vahy bol, cize nestagnovala a ani neschudla. Pokial pribudli i centimetre na dlzku, ostala by som pokojna. Ak dokrmovanie, tak by som uprednostnila vlastne odsate mlieko - po dokojeni odstriekat zvysne mlieko (touto taktikou mozete zvysit tvorbu mlieka v obdobi rastoveho spurtu /3., 6. mesiac/, kedy dieta rastie zrychlene a vyskytne sa prechodny nedostatok mlieka, ktory sa za par dni prisposobi poziadavke dietata) a dokrmit cez cievku alebo lyzickou. Niektorym detom dokrmenie flasou nevadi, ine zistia, ze sa nemusia tak namahat a odstavia sa. Ak by dieta dlhodobo stagnovalo s prirastkami na vahe, chudlo, nebol by prirastok na dlzke, vtedy by som dokrmovala umelym.

sirka9
autor
28. jan 2022

@sojorez dakujem. skusim to tak.

rittas
15. mar 2022

@sirka9 Ahoj,ako dopadlo to priberanie bábätka? Ja mám 2mesačnú dcéru a posledný mesiac má problém s priberaním.

sirka9
autor
16. mar 2022

@rittas ahoj, no, nepotesim. musela som prikrmovat. robila som vsetko mozne, brala doplnky na laktaciu, kojila tak casto ako sa dalo, robila kontrolu dojcenia qby som vedela kolko vypila. nakoniec som zacala odsavat aby som vedela presne kolko mlieka mam a tvorilo sa mi malo, tak 30-40 na odsatie, co bolo fakt malo. teraz ma mala 3 mesiace aj nieco a je uz uplne na UM mesiac. zbytocne sme sa obe trapili. teraz pekne pribera. ako som zacala dokrmovat tak to dobehla, ale iba na MM by sa to nestalo. mozno si skus zavolat laktacnu poradkynu a uvidis ci sa da nieco robit. ono, ja som sa mozno aj nechala vystresovat tym nepriberanim, ktovie. pri druhom ak sa podari uz budem mudrejsia. nestoji za to trapit aj seba aj dieta. aj ked okolie pozeralo zozaciatku vselijak. ale oni do toho nevideli tak som ich schladila. ja som tiez nebola na to dobre, aj som si poplakala, ze to nejde, ale co uz. je na UM, je spokojna aj ona aj ja uz.

rittas
16. mar 2022

@sirka9 To má mrzí,ale Ty si urobila maximum a nemusíš si nič vyčítať. 😉 Ja to poznám,prvého syna som kojila ledva týždeň. Skončili sme v nemocnici a z toho "skvelého a chapaveho prístupu" 🤦 od doktorov,ktorí ma dodeptali a vystresovali mi odišlo mlieko. Skúšala som všetko,mala laktačnú,bylinky a nič nepomohlo. Trápili sme sa obaja. Tak som v dvoch mesiacoch povedala,že kašlem na to. Ostal výlučne na umelom a teraz mám krásne 4rocne dieťa. Teraz keď som porodila,tak som povedala,že je mi úplne jedno,či budem kojiť,keďže prvýkrát to nešlo. Ale mlieko sa vytvorilo a prekvapivo bolo všetko ok a malá mi pekne priberala. Ale po mesiaci sa to začalo kaziť a priberá stále menej. Tak som ju začala tiež prikrmovat a váha sa posúva trochu hore. Skúsim sa ešte rozkojit,ak to nepojde, nezbláznim sa. Prvoradé je zdravé prospievajúce bábo. 🙃

sirka9
autor
17. mar 2022

@rittas presne tak, dieta je prvorade. a nie kazda ma to stastie kojit do neviem kedy. drzim palce, nech sa podari