Mam mesacnu dcerku a doteraz sa v noci budila len na papanie kazde 3 hodiny. Posledne dni je ale hladna kazdu 1,5hod az 2 hod. Je to normalne? Nemozem mat slabsie mlieko? Kojim ju vzdy z obidvoch prsnikov,ale na druhom len chvilocku potaha a hned zaspi. Cez den je to ok,taha z obidvoch. Mam ju v noci pri jednom kojeni kojit len z jedneho?
Problem je ale v tom,ze lekarka mi nariadila,ze maximalne ju mam nechat 15-17min,lebo vraj vela pribera. Ze mam mat dlhsie casove odstupy medzi kojeniami a aj kratsi cas. V noci aj tak taha len nejakych 7min a hned zaspi,prave preto som si myslela ci to nie je mliekom. Lebo doteraz tiez len tak kratko papala ale nechcela o dalsiu 1,5hod znova. A pritulit sa nechce,je hladna,lebo taha ako o dusu. 😒
@5leni12 je uplne normalne ze sa ti zacala castejsie budit a na 99% to nema ziadnu suvislost s kojenim. deti si nocny rezim vytvaraju postupne, striedaju sa obdobia castejsieho budenia s obdobiami relativneho kludu. kludne dojci z oboch prsnikov, priberanie vobec neries, doktorka by mala byt naopak rada ze babo pekne rastie... deticky sa budia z tisic roznych pricin a najjednoduchsie sa opat upokoja a zaspia prave pri kojeni. nejde len o hlad ci smäd. moze sa zobudit na pocit plneho mechura, alebo na prudsi pohyb, sen, teplo, chlad, lahky spanok, tlaciace pyzamko.... a kedze babetka okrem dojcenia nic ine este nevedia, tak je to pre ne ten jediny sposob ako vsetky potreby naplnit. a slabe mlieko neexistuje a keby aj tak by to urcite nebol tvoj pripad ked ti pekne pribera 😉 😉
@5leni12 Presne, jaaaaaaj, raz zle priberajú, raz oríliš!! Kojené detičky si zoberú len toľko, koľko potrebujú!! A koj tak, že najprv jeden prsník do dna, aby šlo aj zadné mliečko a potom skús dať aj z druhého, od smädu, možno si dá, možno nie. A neznepokojuj sa. Ja som zo začiatku kojila aj 40 minút, kamoška id začiatku 5 min. Je to indi-vindi. A neboj, možno do roka bude bacuľka, ale ako začne chodiť, tak bude štíhla. Uvidíš. 😉 Jednoducho koj ako doteraz, na požiadanie. 😉
@5leni12 neriad sa lekárkou a ked tak sa jej opytaj na logické vysvetlenie toho co ti povedala.... Dojcene deticky sa neprejedia a aj ked priberu, tak to potom rýchlo zhodia ked začnú lozit a chodit. Takisto dojcene deti nemaju nabeh na obezitu. Opytaj sa doktorky ci počula uz o pojme dojcenie na požiadanie. Som zvedava co ti povie. Riad sa svojim instinktom a babatkom a predovšetkým jeho potrebami. Urcite robíš všetko spravne, ostan pri tom. Aj moja mala sa budila pravidelne každé 2-3 hodiny, cez den je to tak stale a v noci sa to zmenilo na každú hodinu od 3tej rana. Babatka si menia to ako padajú podla svojej potreby. Takze bud úplne v pohode 🙂
mozno mate prave rastovy spurt, dajjej kolko chce a na doktorku kasli, ona ti nema co nariadovat, maximalne tak odporucit, je to tvoje dieta a ty vies a vidis co potrebuje. Uz len to tak aby som si nechala dieta plakat od hladu lebo nejaka doktorka niekde v ambulancii mi povedala ze mam... take este nebolo, ty poznas svoje dieta najlepsie a najlepsie vies co jej treba. Ak mas pocit ze je hladna daj jej papat a basta, riad sa svojim materinskym instinktom a nie doktorkou ktora tvoje dieta nepozna, vidi ju raz za par mesiacov a sleduje len cisla a tabulky, vobes sa nezaobera tym ci je v poriadku, ci negrcka, a tak dalej, to vidis len ty tak sa riad sama sebou. Joj taketo doktorky by som poslala kade lahsie, trosku si pomylili svoju ulohu - liecit a predchadzat ochoreniam a nie nariadovat kto ma kedy a kolko krmit svoje dieta. Och!
Čo je to to slabé mlieko???????? 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 😕 blbosť 😀 😀 😀 😀
Je úplne normálne že sa detičkám mení režim, prikladaj tak často ako pýta. Mne sa dojčenie z oboch prsníkov neosvedčilo, vždy dojčím len z jedného a zápal som nemala. Predné mliečko jej ide silnejšie ako zadné teda mne doslova strieka, ale potom ako mi ťahá zadné úplne sa spotí až má celé vlásky mokré. Ale nedám jej druhý prsník lebo keď pila len predné mala hnačky. Priberá pekne takže určite hladom netrpí 😀 😀 😀 😀
Tvoju pediatričku nepočúvaj, to máš dať svoje bábätko akože na dietu?????? Moje za prvý mesiac pribralo 1 400g, časom priberajú menej.
Možno je len smädná... nemáte v izbe príliš teplo? Slabé mlieko neexistuje. Najskôr tečie redšie kôli uhaseniu smädu a potom to hustejšie, kt. zasýti... Ak ti len párkrát potiahne a zaspí, možno je len smädná.... opakovane by som jej opäť dala ten istý prsník, nech za zasýti... A ak bude pekne spinkať, dala by som jej zase druhý... nech si zase uhasí smäd, aj hlad...
A čas nesleduj, to sa robí len pri nedonosených, neprospievajúcich bábätkách. Ak je to tvoje v poriadku, nechaj ju, nech si to reguluje sama. Užívaj si ten pocit, že ju máš pri sebe a nestresuj sa rátaním času. Viem, o čom hovorím, mala som aj rizikové bábo aj zdravé a pri druhom som bola šťastná, že som nemusela nič rátať, počítať, vážiť a pod.... Keď malá pýtala, dala som jej a bola som šťastná, že ona vie kedy a ja to nemusím riešiť 🙂
@lea641981 ja som nikdy nekojila z dvoch naraz (resp. len veeelmi vynimocne, napr. v lete, ked som chcela aby natahala hlavne predne mlieko od smadu), naopak niekedy z jedneho aj viackrat po sebe a nijaky zapal som nikdy nemala :p
@5leni12 tym priberanim sa vobec nestresuj, mne mala tiez na zaciatku pribrala za 3 tyzdne vyse kila a furt tahala o dusu... a potom sa zacala v 4 mesiacoch hybat a medzi 5-mesacnou a 7-mesacnou poradnou za dva mesiace zrazu len 400g, vsetko ostatne vybehala a je z nej stihlik stihly :D
@5leni12 moj tiez kojenim priberal rychlo, par ludi mi do toho kecalo ze pije vela mliecka, blbost najvacsia!!! nastastie moja doktorka je celkom osvietena, takze ta nic neriesila. Ako sa zacal hybat tak uz priberal menej, potom mal bolave zubky a vtedy vyrazne schudol, klesli sme okolo 11m az na 25 percentil a pomalicky sa splhal na 50ty ... nechcem vediet co by bolo keby nemal vytvorene zasoby z prvych siestich mesiacov. Takze kojit tolko kolko babo potrebuje. Ak ho nechas dlhsie na jednom prsniku (pokial este pije), tak sa dostane k sytejsiemu zadnemu mliecku. Predne je skor na smäd, zadne na zasytenie. Ja som dojcila tak na striedacku, vzdy podla potreby, takze to vyzeralo je raz len prave, potom prave a lave, lave a prave, prave, lave ... atd. to nam fungovalo najlepsie.
Ak mas zdrave babo, tak hodinky na meranie casu aj vahu a zapisniky ihned zahodit, daleko, daleko !!!!
(kojime sa uz skoro 24m)
@lea641981 To ale neznamena, ze sa automaticky musi kojit z oboch prsnikov. Ja som v tych prvych mesiacoch, co sa mi tvorilo velmi vela mlieka potrebovala upravit tvorbu - keby mala pila z oboch, vypije len predne mlieko, nemala by sancu, kedze pila casto a kratko. Cize som vzdy kojila z jedneho a ak druhy bol velmi plny, tak som trosku odstriekala. A potom zas z druheho. A ak si vypytala povedzme o polhodinu, tak som jej dala znovu z toho isteho, nestriedala som (len ak bol ten druhy velmi plny). Ja som to vseobecne nejako velmi neriesila, sla som instinktivne a musim si zaklopat, ale az na prve tyzdne, ked sme saa to obe ucili, tak s dojcenim sme nemali ziadne problemy.
Ďakujem vam krasne za nazory a rady,,tiež som čumela čo to tá moja doktorka splieta,že dieťa mi veľmi priberá..ved horšie by bolo keby nepriberalo. Odvtedy som ale začala ten čas sledovať 😒 Na začiatku som mala veľmi naliate prsia ale teraz mam skôr pocit že su prázdne..no ked vyspí aj 3 hodinky tak zrejme je v nich dosť mlieka, asi sa to samo upravilo podľa potrieb malej. Ani som nevedela že predné mliečko je od smädu,,ja ju vždy po 7 minútach prekladam na druhý prsník a ona možno ani nestihne to zadné mliečko vytiahnuť. Tak zrejme skúsim ju nechať na jednom,dokiaľ sama bude chcieť. Ďakujem ešte raz 🙂
@5leni12 slabe mlieko neexistuje mas dobre mliecko take ake malinka potrebuje nemeraj cas kojenia nechaj ju na persniku ako dlho chce mozes jej v noci prestriedat oba prsniky a to neznamena ze mas zle mlieko
aj ja malemu obcas dam z oboch prsnikov inokedy mu staci len z jedneho a to ze je mala na prsniku nezanmena ze je len hladna mozno sa potrebuje pritulit citit ta alebo ukludnut 🙂