Kojím a nemám chuť do jedla

gabulka333
21. apr 2014

ahojte..mam taky problem ze kojim svoju mesacnu dcerku ale od porodu my nechuti jest a niekedy pri malej ani nemam cas sa najest,,chcem sa opytat ci mala dostane potrebnu vyzivu ak nemam chut na varene jedlo niekedy mam pocit ze viac potrebnych vitaminov by dostala z umeleho mlieka..dakujem za info

jul11
21. apr 2014

@gabulka333 neboj materske mlieko mas v poriadku.na jeho "vyrobu"treba hlavne tekutiny.ostatne ziviny ti idu z tela.takze vyziva babatka je ok.ale ty budes onedlho vycerpana a znicena z nedostatku.ked ti nechuti varene jedz surovu stravu.poziadaj o pomoc muza,babku,susedku aby si sa stihla najest

xmischelkax
21. apr 2014

Ahoj.....ja som mala presne tento problém 🙂 Asi 2 mesiace mi vôbec nechutilo jesť. Dokonca som po 2 mesiacoch mala ešte o 2 kilá menej ako pred otehotnením, a to som pribrala 18 kíl. Malú som kojila bez problémov, takže asi to stačilo. A postupne sa chuť na jedlo vrátila 🙂 asi až veľmi 😀

lulu369
21. apr 2014

@gabulka333 presne ako píše jul11 😉 a určite by som malej nedávala umelé mliečko, od mamičky je najlepšie 😉 ja som dcérku kojila 2 roky a syna 17 mesiacov

emocia
21. apr 2014

@gabulka333 ahoj, píše ti laktačná poradkyňa. Je veľmi pravdepdobné, že ti nechutí principiálne varená strava. Iné by ti určite chutilo. Totiž, pôrodom sa v nás všeličo môže zmeniť, a tak aj chute. Skús sa zamerať na surovú stravu. Je to vitálne jedlo pre náš organizmus. IT je plný receptov na prípravu surových porcií. Takisto tekutiny, ktoré sa tu u nás bežne pijú, nemusia byť to pravé pre náš organizmus. Priveľa kávy a čaju, obzvlášť ovocného, spôsobuje prekyslenie organizmu, presne tak isto ako varené jedlo. Skús piť ovocné a zeleninové šťavy, a pár dní jesť zeleninu, dajme tomu: šaláty. Aby som ti to uľahčila, tu je rp. na obed, aký som si dnes dopriala ja: nadrobno nasekaná hlávková kapusta, radím zelenú, je jemnejšia ako biela a červená. SUROVÁ KAPUSTA NENADÚVA 🙂 + kúsok, asi 10 cm cibuľky, kúsok mrkvy postrúhať nahrubo. K tomu nasekať nadrobno pár listov kelu (nie ti tmavé), nakrájať na malé kúsky 3-4 redkvičky, postrúhať kúsoček ďumbiera, plátok celeru, 2 PL nepaster, ovčej bryndze dobre vmiešať, za pol lyžičky citr. šťavy, štvrť lyžičky hnedého cukru, poprášiť bazalkou, priliať 2 PL vody, pár kvapiek oliv. oleja alebo oleja OLIOL alebo sezamového oleja a tiež pár kvapiek (primerane) chilli omáčky sladkej. Semiačka sezamové alebo aj semiačka tekvicové, čo je doma a na čo je chuť 😎 Dobre premiešať a pridať ešte buď hrozienka alebo brusnice sušené (zo 10-12 ks) alebo najemno nasekané 2-3 sušené slivky. Pre väčšie zasýtenie je dobré pridať tretinku TOFU (dostať ho v obdl'žnikovovm tvare) na kocky nakrájať alebo si uvaríš lúpaného hrachu či červenej šošovičky, 2 PL. Nenamáčať, rovno variť, zaliate vodou tak pol cm nad povrch, a k tomu pretlačiť 1 strúčik cesnaku. Varí sa 5 min a je to hotové. Nechaj vychladnúť a pridaj k šalátu. Dobrú chuť! Garantujem ti, že na toto chuť budeš mať 🙂 Fantázii sa samozrejme medze žiadne nekladú. Postupne človek príde na rozličné zmysluplné a chutné kombinácie, a je toho aj plný IT, dá sa aj podľa toho. Stravujem sa takto z asi 70 %, zvyšok jem varené, napr. cestovina občas musí byť alebo ryža, tak raz za 14 dní 🙂 Dôležité je, aby si k zelenine jedla aj strukoviny, lebo je to významný zroj uhľohydrátov, ktoré naše telá veľmi potrebujú. Určite ťa nenadujú, je to nezmyselná povera. A ešte niečo: v Afrike z času na čas prebiehajú genocídne vojny ☹ po nich tam potom chodia pomáhať lekári z celého sveta. A tí s prekvapením zistili, že aj ženy na kosť vychudnuté, ktoré jedli iba raz za deň či raz za dva dni, dokázali udržať pri živote svoje malé bábätká dojčením 😲 – Veru tak! Dojčenie je zázračné a ž'doslova život zachraňujúce! TAk dojči istotne bez obáv, tvoje mlieko je výživné a zdravé, je plné imunitných a rastových faktorov práve pre toto tvoje dieťa. Nekoketuj s UM, nemôže sa k materskému prirovnať, je to iba jedlo, kdežto materské už len samotným faktom prisatia na prsník plní celé série aj iných funkcií ako iba jedlo. Každé prisatie znamená pre dieťa dôkaz o bezpečí, prijatí a vzťahu. Mamička ho prijíma, a to je pre dieťa ten najlepší stav. – A ešte k tomu, že niekedy nemáš čas sa najesť... Vieš ako to robili naše pra-pra-pra-matere? Nuž, naväzovali si svoje detičky do obrusov, plachietok na svoje telá, a tak detičky tam boli spokojné, prisávali sa, dojčili sa a potom spinkali a šťastné boli. Žiadne koliky ani nič rušivé ich netrápilo – lebo cítili mamičkine telo a vôňu mliečka. Ćo viac dieťa potrebuje? Toto iba, prípadne ešte sladký mamin hlas ako spievka. Stači 2-3 pesničky dookola 🙂 Lebo zisťujem, že už ani Oravky ani východňárky žijuúce tu v BA, nevedia pesničky krásne ľudové spievať... TAk speivaj Anička, dušička a Prší, prší, stačí 🙂 🙂 – A teraz ako na to: Naviaž si dieťa do šatky (nakukni na môj web o úspešnom dojčení do sekcie Nosenie, dojčenie, vzťahová väzba) a dozvieš sa prečo je to takto dobré a prečo to dieťaťu treba. K tomu všetkému, k tým výhodám pre dieťa, si predstav luxus tvojijch voľných rúk... 😀 – no nie je to báječná symbióza? Dieťa spokojné a mama s voľnými rukami 😀 Porobí si čo treba a dieťa má spokojné! Čo viac treba mamičke? Tak hŕŕŕŕ do toho! Šatku staršiu nádješ aj tuto na koníkovi použitú, tá bude fajná mäkkučká, zanosená 😎 😀 😎 – Inak 😉 – malá poznámočka na záver: ak chcem povedať, že dačo mi nechutí, tak napíšem takto: "nechutí mi varené..." a nie "nechutí my varené..." ako si napísala... 😲 – tvar "my" používame iba ako osobné zámeno označujúce nás, maminy s detičkami, skrátka množné číslo... 😀 Nech sa ti fajne darí "navariť" si surového 🙂 – živého, zdravého! Dobrú chuť! A tiež spokojne dojčiť, zo srdca ti želá Alena poradkyňa BA