Zdravim maminky 🙂 teoriu poznam, ja som zvedava na vase osobne skusenosti. Konkretne, ci sa dietatko same odstavilo (ak ano, kedy), co na kojenie v tehu vas gynekolog..ci vas nebolievalo brusko pri kojeni.... kedy ste porodili, ci v termine alebo skor..a ake velke bolo babo, ci bolo uplne v poriadku..ak by na to prislo, kojili by ste v tehu opat?tesim sa na vase odpovede a moc dakujem 😉
Kojenie je viac ako len mlieko. Tot moja osobna skusenost. Maly bude mat v july 3 roky a stale sa prisava. Momentalne som v 7 mesiaci tehotenstva a v prvom trimestri mi rapidne ubudlo mlieka no aj tak tam chcel byt. Mala som pocit, ze uz mi nevie urobit ani jeden normalny glg no on sa tvari akoby tam bolo tolko ako ked bol novorodenec 🙂 uz som mu vravela, ze tam mamka nic nema no on na to: ale nie mamka este tam je mimi a od 16tt ako sa mi zacalo tvorit kolostum a sem tam urobi jeden hlt ho uz ani neosalim, ze tam nic nie je. Kojenie je objatie a blizkost, ktoru nic nenahradi a moj je toho plnym dokazom. Aj keby mal zuzlat nasucho mamine mimi je nenahraditelne aj keby tam mala byt len jedna kvapka 🙂 bolesti a stahy maternice z toho nepocitujem je to vzajomny cas pohody a blizkosti. Ci porodim v termine uvidime myslim, ze na to ma vplyv kopec inych veci a nie kojenie. Kojenie je prirodzene a ak by to malo sposobovat problemy Pan Boh to zariadi uplne inak. Ak to nevyhovuje mamke alebo dietatu myslim, ze by sa to prirodzene same vyriesilo. Tot moj nazor 🙂
baby, mna zaujima ina vec, ked v tehotenstve kojim, narodi sa mi babatko, opat sa vytvori to žlte mlieko ako pri prvom porode,kolostrum ? alebo mlieko ostava rovnake? ako to je? ma telo čas sa pripraviť ? ked stale kojim v tehotenstve???
Kojila som, mlieko sa pomaly samo prestavalo tvorit a zhruba v druhom-tretom mesiaci sa prestalo tvorit uplne. Mala, ked zistila, ze nic netecie, sama sa bez akychkolvek problemov ostavila, co som uz aj ja bola rada, kojili sme sa 2,5 roka. S mojou gyn. som to vobec neriesila, tehu bolo v poriadku, maly sa narodil v termine v poriadku, v normalnej vahe a vyske.
kojila, potratila som... aj ked to nemusi byt tvoj pripad 🙂
ked som zistila, ze som tehotna, mala nasa prvorodena este len 13 mesiacov a bola kojena. Kojit som neprestala, aj ked gynekolog radil odstavit. Vydrzali sme to do 5teho mesiaca tehotenstva, zacalo mi tvrdnut brusko, vtedy sme malej povedali, aby uz mliecko nechala babatku v brusku, bolo to v noci, ona sa otocila a spala, rano si na mliecko ani nespomenula a to sa niekedy na cucanie v noci budila 2-5x... Babo sa nam narodilo 10 dni po termine a vsetko bolo OK. Keby som sa mala opat rozhodnut, tak by som rozhodla rovnako.Drzim palce
maly mal 5 mes.ked som zostala tehotna,predtym papal kazde 2 hod ,ale postupne mu mlieko prestalo chutit a do 10mes. sa odstavil sam-mozno hormony,mozno moj vek-skratka mu mliecko prestalo chutit a priznam sa ani mne to nebolo velmiprijemne v poslednych mesiacoch tehotenstva ...to bolo moje 3 dieta,predtym som dojcila 2,3 roky kazde dieta
dojčila som cele tehotenstvo, potom sme presli na tandem, všetko ok, dojčili sme tandemovo ešte cca rok
staršia dcera sa odstavila postupne sama ,netvrdlo mi brucho, porodila som v termine , dieta v poriadku
toto je vec nazoru lekara, vo všeobecnosit plati , ze nie je dovod prestat dojčit pri dalsom tehotenstve pokial nema zena počas tehotenstva nejake ine problemy
moj gynekolog nemal ziaden problem, kdezto naopak moja obvodna bola uplne pohorsena , ze dojčím a ohrozujem tym svoje nenarodene dieta, ja som vnutorne citila ze to je v poriadku, ak by prislo k nejakým problemom určite to zvazim ...
a na tvoju otazku odpovedam ano , dojčila by som znova 🙂
ano, kojila som a niekolkonasobne, prvykrat asi do toho 5. mesiaca tehotenstva a starší syn sa potom sám odstavil- nejako mu prestalo chutiť ... ked sa narodila staršia dcéra tú som kojila neprestajne skoro 2 roky než sa narodil druhy syn par dní boli kojení naraz - syn sa narodil par dní po termíne a važil 4300 g ... no a syna som zas kojila do doby než sa narodila mladšia dcéra (4kg, par dní po termíne) a tu som odstavila v 2 rokoch - bolo to vyše 6 rokov nepretržitého kojenia... gynekologičky som sa na to tuším ani nepytala, nerobilo mi to žiadne problémy ani mi netvrdlo bruško ani nič podobné tak som ani nevidela dovod sa pytať .. keby som sa mala vratiť do toho času, asi by som na tom nemenila nič, bolo to fajn a mne aj deckám to vyhovovalo... nie že by som patrila do nejakej prokojacej lobby, jednoducho to bolo to najpohodlnejšie, najpraktickejšie a aj najlacnejšie riešenie ... s kojením som nikdy nemala žiadne problemy, žiadne zápaly, žiadne boje, nič, jednoducho to šlo všetko samo ako po masle...
u mňa podobne ako písala andrejocka5, malý mal 18m, ke´d sme zistili, že bude mať sestričku 😵 dr. bol absolútne proti kojeniu, ale cítila som sa dobre, nič ma nebolelo, len bradavky boli oveľa citlivejšie, tak sme mliekovali aj počas tehu...v 5.mes som bola už strašne unavená a "vyžmýkaná ako handrička" 😅 (práca, tehu+milión ďalších vecí 😠 )a asi to cítil aj malý, lebo sa odstavil sám - jednoducho sa už neprisal -len pár krát požužlal a bolo. 😎 Stellka sa narodila plánovaným cisárskym týždeň pred termínom a nič jej nechýbalo a ani nechýba. 🙂 Môj názor - nič netreba hrotiť, telo nám samo ukáže, čo je a čo už nie je ok...určite by som neurobila nič, čo by ohrozilo bejby 😉
dojcila som cele tehotenstvo, potom 8 mesiacov tandemovo az do samostatneho odstavenia starsej dcery (tyzden pred tretimi narodeninami)
mladsia dcera mala pri porode 3460 (podla gyn narodena 38 tt ale bolo to skor 39 a par dni...teda viacmenej v termine)
tehotenstvo bez vyraznych problemov, dojcenie bolestive hlavne na konci prveho trimestra a cely treti trimester.
Dcerka sa neodstavila ani napriek tomu ze tvorba mlieka okolo 16tt prestala (nedokazala som odsat ani kvapku)-ona stale tvrdila ze mlieko ide. Potom ked zacala tvorba kolostra....som v odstavenie uz ani nedufala 🙂 hoci najprv ju zmenena chut prekvapila.
s gynekologickou som dojcenie neriesila
ak by nastala rovnaka situacia dojcila by som pocas tehotenstva opat.
@zuzka1008 ano kolostrum sa tvori este pocas samotneho tehotenstva...takze to budes mat uz viacmenej ready aj pre novorodenca a prechodove mleiko to zlte som mala tiez.
Mne gyn. povedala, ze do 16 tt mozem este dcerku dojcit, tak aj bolo. A mala sa fakt presne do toho 16 tt odstavila sama. Najprv odmietala vecerne dojcenie a potom aj to ranne. V noci sa v tom case nedojcila uz vobec. Podla mna jej tiez uz nechutilo, asi malo mlieko zmenenu chut koli hormonom. A to som sa aj ja presne obavala ako to cele bude, ved chuda male este potrebuje moje mlieko a ono sa to fakt samo poriesilo, nic som nesilila, nijak ju cielene neodstavovala. Ale pravdu povediac, ona celkovo nebola nejak na moje mlieko, pila celkovo malo. Aspon podla mna. Ale prospievala ok. Co sa tyka bruska, tak mne pri dojceni netvrdlo. S tym som nemala ziaden problem. Ani bradavky sa mi nezdali nejak extra citlive alebo bolestive. Tak ako pred tym. A maly sa narodil po termine 8 dni a bol uplne v poriadku. 54cm a 3740g. Narodil sa sice akutnou SC, ale preto lebo mal pupocnu snuru nejak zle a slabli mu pri kontrakciach ozvy. Pravdu povediac, ja som bola velmi rada, ze sa dcerka sama odstavila, lebo som citila ako mne aj mojim prsnikom 🙂 padne dobre si troska od dojcenia oddychnut, zregenerovat a pripravit sa na novorodenecke dojcenie 🙂
Ja som kojila do 4.mesiaca ale potom som musela prestat lebo sa mi skracoval krcok. Keby nemam problemy,kojim doteraz 🙂🙂
ja som kojila cele tehotenstvo,maly sa neodstavil,aj ked som uz mala malo mlieka,ale pocuckat potreboval, doktori to neriesili, mala som aj tehotensku cukrovku a posledne tyzdne,cca 5, som bola aj na inzuline,niekedy som citila take bolesti ako ked som mala kramy,ale nic hrozne, iba bradavky boli citlivejsie,porodila som tyzden pred termínom po hamiltonovom hmate,ale to len kvôli tej cukrovke mi ho robili. maly mal 3 kila a to ja som pribralal len 5 kg! ( to asi kvôli tej cukrovke-bola som na diete) ja mam na toto obdobie velmi pekne spomienky,ak by na to prislo,urcite by som kojila v tehu opet,teraz dojcim tandemovo BTW skoro kazdy sa prihovaral starsiemu,ze uz nemozes pit mliecko,uz je to pre babetko atd bla bla,ale ja som to neriesila,citila som sa dobre, vzdy som sa len usmiala a urobila po svojom.... drzim palce!