4,5 mesacneho syna kojim zhruba 6-7 krat za den, mesacne pribera len 20 dg. Je to hrozne malo? Co mam robit?
čo máš robiť ? To by ti mal povedať tvoj pediater.....a áno je to určite málo.....tvoj malý by mal pribrať cca 150 g za TÝŽDEŇ nie 200 gramov za mesiac.....
moja rada: choď k lekárovi
aj ja si myslim, ze by to mal pediater riesit, vsak na kazdej poradni maleho vazia a to sa lekarke nezda, ze je to malo? co ti na to dr. hovori? netreba ho prikrmovat umelym mlieckom? nasa pribera teraz okolo 800 gr. za mesiac, 200 je naozaj malo, ale kazdopadne neskonci s kojenim, to by bola velka skoda
@jazv určite ísť k pediatrovi. Je to dosť málo. Možno ťahá len to predné mliečko a z toho veru veľa nepriberie ☹ Alebo ťahá hoci dlho, ale málo.
a inac sa ako prejavuje ? je po kojeni kludny alebo place a chce byt stale prisaty , vies kolko si vytiahne na jedno kojenie? kolko cika? treba trosku viac info
píšeš,že kojíš 6-7 krát denne .....ja keď som dojčila Patrika,tak som to nikdy nerátala ...skôr by som zrátala,keď na tom prsníku nebol 😀 😀 😀
A doteraz priberal dobre? ALebo tak prriberá od narodenia? Ak tak priberá od narodenia, môže to byť vačší problém. Ked nepriberal môj, cca vo veku tvojho, zistila som, že pije len predné mlieko - je riedšie, priesvité, vodnaté, k zadnému sa nikdy nedostať, pretože som mala vela mlieka a nevládal tolko vypiť, pil len vodové. paradoxne pomohlo ked som mala mlieka menej, že vypil prsník celý... priberať prestal v období, ked začal spávať dobre v noci tak som ho aspon raz v polospánku nadojčila aj v noci 🙂 hádam pomohlo
ako sa stravujes? Velmi zalezi aj na tom ja som pila a pijem doteraz plnotucne mlieko smotanove privarky a tak dalej ak je po kojeni spokojny a neplace hladala by som chybu v tvojom jedalnom listku a kojit 6 - 7 krat denne je podla mna zalostne malo ja som kojila kazdu hodinu.pripadne skontaktuj pediatricku a spytaj sa ci mozes skusit kase na vecer. My sme priberali ovela viac prakticky co mesiac to kilo.
pediatricka mi kazala dokrmit ho po vecernom kojeni umelym mliekom, avsak Francuzske, ktore som kupila, mu nechuti. Ine znacky som zatial neskusala. Po kojeni je spokojny, niekedy sa "odpoji" sam, niekedy ho odpojim ja, ked uz netaha. Davam mu vacsinou z oboch prsnikov. Spocitat som to musela, pediatricka sa vzdy pyta. Mlieka mam podla mna tak akurat, vypije skoro vzdy vsetko. Prve 2 mesiace priberal dobre, teraz rastie len do dlzky, je chudy a hybe sa o sto sest 🙂
Tak toto je jednoznačne problém na návštevu laktačnej poradkyne. Pediater, žiaľ, nevie vždy pomôcť s dojčením. 2OOg je málo. Ako malý ciká? Mal by mať minimálne 5-6 vyslovene mokrých plienok za deň. Stolica už v tomto veku nemusí byť aj dlhší čas, takže týmto sa orientovať nedá. Poradkyňa by mala zhodnotiť, ako je bábo prisaté, či a ako dlho pije efektívne, koľko je asi mliečka a potom navrhnúť postup, toto sa asi cez PC nepodarí. Skús si ho opakovane preložiť k druhému prsníku, keď už aktívne nepije, len dudká, pomôcť mu stláčaním prsníka, aby mu mliečko lepšie tieklo a častejšie prikladať. Hlavne kým je teplo je to ozaj dôležité. No a ponúkať mu mliečko častejšie- každú hodinku- dve. A možno bude treba ozaj dokrmovať, alebo zaradiť príkrm napr. na obed. No a ak je dojčenie v poriadku, treba ďalej otravovať pediatra, či tam nie je iný problém, prečo malý nepriberá.
ak je dojčenie v poriadku, skús ho častejšie prikladať, 6krát je naozaj málo.....
ps: podla mna, ak ho začneš dokrmovať UM, postupne sa ti odstaví bábatko, ked bude poznať flašu, neoporúčam....
prosím ťa, daj mu najesť.
@jazv
ja som nekojila ani jedno dieťa, nejak mi to nie je pri chuti, ja som si mlieko pred kadžým papaním odsávala, dala do fľašky a bolo. vedela som, kolko deti vypili. najmenšiu som takto "kojila"mojim mliekom do 4 mesiaca. vo
mesiaci mi vážila 7.5 kg. a to mi doktorka vravela, čo jej dávam. ked som jej povedala, že len moje mlieko, tak bola prekvapená, že mesačne priberá okolo 1 kg. pri plne kojených deťoch to vraj také nebýva, najvýš 500-600g.
Dakujem za vsetky prispevky 🙂 . V poslednej poradni maly vazil 5,4 kg, co je 0,7 kg narast za posledny mesiac - HURAAAAA! Predtym to bolo 0,2 kg za mesiac. Stale kojime, popri tom vecer francuzske mliecko, na obed mrkvu, zemiak, vynimocne vyzivku..
@jazv skoda prikrmovat, mliecka budes mat este menej. skus aktivne ponukat prsniky kazdu hodinu.nabehne viac mliecka, maly bude viac pit a pekne priberie. nie je iste, ze pije, ked je prisaty. nedavaj mu flasu ani dudlik- to je moja rada, ja som na to skaredo doplatila.urcite kontaktuj laktacnu poradkynu- poradi, pomoze..pripadne vaz malinkeho pred a po dojceni aby si videla, kolko naozaj vypil.Pocikane plienky by tiez mali byt v hojnom pocte- aspon 5-6 denne.
@jazv vidim, ze su tu rozne postrehy 🙂 , aby som to uviedla na spravnu mieru.Vobec nezalezi na tom co matka je, to nema vplyv ani na tvorbu mlieka ani na priberanie dietatka je to jeden z mytov ktory traduje medzi maminami 😉 Zamerala by som sa na to, ci dietatko inak prospieva, ci napreduje motoricky a pod.Dalsia vec je ci ma pocikane plienky a ak ano, znamena to, ze prijima dostatok tekutin.Kolko krat sa dojci takisto nema vplyv na priberanie, ani dospely clovek nezje vzdy rovnako.Neda sa to naprogramovat.Jednoznacne by som odporucila posudit dojcenie, ci je efektivne a ci na prsniku naozaj pije(opat podla pocikanych plienok) a s tym moze pomoct prave certifikovana poradkyna dojcenia, ich zoznam je na www.mamila.sk, kde si podla regionu bydliska vyberies tu konkretnu.Ak sa bude musiet dieta prikrmit je idealne dokrmit ho materskym odsatym mliekom (ak je to mozne)mliekoma tak baby dieta nevedelo, ze nepije z prisnika, aj s tymto vie pomoct poradkyna.Ci dieta prosieva ukazuje aj obvod hlavicky, bruska a pod.Nielen vahovy prirastok.Umele by som vylucila uplne, znizujes si tak tvorbu mlieka.A s prikrmamy opatrne, dojcenie ma byt hlavnym zdrojom potravy popri prikrmoch a nie naopak cca do 2 rokov je to uplne v poriadku 😉
@jazv hmm my teraz máme ten istý problém, mala sa len predlžila, a podla lekarky pribrala len 40 g za mesiac ja som ju doma pre istotu prevazila a mne vyslo že pribrala 300g aspon to ma trochu upokojilo a ma teraz napada či náhodou neschudla aj preto lebo cez víkend veeel aplačkala lebo máme zapalené uško plus to, že posledné 2 týždne vela sportovoala začali sme chodiť plavat. lebo inak je čiperná, dokial ju uško nezačalo bolieť sa nám furt len rehotala, pekne spinka, zaujíma sa o hračkyy hmmmm
@jazv
ahoj, my sme mali pod. problem. Moj maly mi prve tri mesiace priberal 1000 g,potom sa zacal pohybovat , otacat a teraz uz aj tak polozievat a odvtedy mi pribera malo, posl . mesiac len 150 g, tiez som robila paniku, bola som u laktacnej, konzultujem cez internet, ale vyzera byt vsetko ok, je velmi aktivny, cika raz veeelmi vela, niekedy menej, a snazim sa to neriesti... Aj ked to je tazke... Ale inak mu nic nechyba. Len je taky bez michelinskych zahybcekov, no ved co uz. ..
@ivka_666 skús kontaktovať nejakú lakt. poradkynu, určite poradí http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
@ivka_666 no aj mne kazala dokrmit a že ked vypije viac ako 50 ml tak je hladna a moja tiež nechcela vôbec raz potiahla a nechcela nevedela osm či je to flašou že nevie z teho piť, tak som skúsila cez klobučik lebo ja kojím cez klobučik , tak sme to sli nafinkovať akože je to mlieko odomna cez klobučik, cez hadičku do klobučika jej ale ani tak nechcela, možeš inak skusiť to do nej natlačit postup lyžičkou alebo striekačkou. mne moja v tedy pribrala tiež tak jak píšeš ty hmmm a mala ti plakáva? ako často ju kojíš, je možne že máte rastový šprut alebo niečo iné to aj može byť bo moja nepribrala resp. schudla koli zapalenemu ušku!
juuuuuj a dnes sme boli v poradni a pribralaaaa:D:D máme 61cm a 5900g za týžden mi pribrala 350 g chúdatko dohanala všetko čo schudla koli ušku. aaa boli sme aj u orotopéda a tam všicko v poriadku a už k nemu nemusíme chodiť.
@chelonka ja kojím každé dve hodinky, tak si malá aj pýta. Ale napr. cítim, že večer mám toho mliečka málo a tak sa jeduje pri papaní. Občas aj stláčam prso a nič nejde inokedy zase ide tak ja neviem. Dnes mi dvakrát fľašu odmietla a raz zase vypila 40 ;) Ani nejako extra neplakávala len občas trošku mrnkala a v noci sa začala viac budiť. Ona neschudla len pribrala iba 200g
kolko drobcek vazi? a kolko mal porodnu hmotnost? co na to hovori dr..naozaj je to velmi malicko, ale je dobre ze kojis, v tvojom mliecku ma vsetko co potrebuje..kojis ho na poziadanie, ked si on pyta alebo dodrzujes nejake trojhodinove intervaly...? je dolezite kojit na poziadanie, vtedy si babo berie od teba kolko sa mu ziada a potrebuje..