Kojenie je boj

lucka011
12. dec 2013

Ahojte maminy.
Chcem sa vás opýtať, alebo skôr chcem iba vedieť, že nie som sama... Mám 5týždňovú dcérku a kojenie je pre mňa jedno utrpenie.. Niekedy počas dňa by chcela piť aj každú hodinu. Keď nespí, tak iba plače a nič ju nevie upokojiť. Ani nosenie, ani položenie, cumeľ nechce a ja mám pocit, že ten plač mi ide až pod kožu. Vydobije si to,že je zase na mne "pricucnutá" 🙂 A ja neviem či je to dobre, či zle, či má málo alebo čo vlastne robiť. Jední povedia, dodržuj trijhodinový odstup, inde čítam, treba dať na požiadanie... Ako to mám vlastne dodržiavať? Aspoň raz do týždňa som už taká zúfalá, že jej dám um. mlieko a už si poviem, že jej ho budem dávať už stále, ale pri ďalšom jedení mi to nedá a znovu ju kojím. Inak priberá pekne, každý týždeň 260-300g a v čase keď spí, tak vie prespať aj 4 hod., musím ju budiť na jedenie, inak si to vynahrádza v noci..
Prvú dcérku som kojila len niečo cez mesiac, stratila som mlieko, takže ani neviem či je pravda, že sa to časom upraví, alebo to bude takto stále... V mojom okolí nie je nik, kto kojil asi viac ako mesiac a tie čo kojili dlhšie mali spokojné, usmievavé bábo po každom jedení, takže sa vlastne ani nemám koho opýtať... Upraví sa to?

evitka3
12. dec 2013

Ano, upravi sa to, tebe sa laktacia, aj ked uz nie si prvorodicka, len postupne rozbieha, podla dopytu babatka po mliecku, cim castejsie budes prikladat, tym skor a ciac mliecka sa ti bude tvorit, ja som odkojilamobe deticky po 16 mesiacov a pri malom prvom som bola tiez taka zufala ako ty, bol na mne prisaty tiez kazdu hodinu, aj v noci a som si myslela, ze to nie je normalne, vsak sa neviem ani vypisat bez neho🙂🙂 ale som to nejako prekonala, stale som si hovorila, ze je to to najlepsie, co mu mozes dat, potom ten pocit kojenia a prisatia na prsnik nezaziju vsetky matky a chyba im to a chceli by to zazit, takze moja rada, povznes sa nad hodinove kojenie, prikladaj casto, neboj, cas rychlo leti a ani sa nenazdas a privykne si na nejaky rezim, babatko si zvyka a chce ta proste cititpri sebe stalem neodopieraj mu to🙂🙂🙂 drzim palceky, vela mliecka prajem, zdravicko a pekne sviatky pokoja🙂🙂🙂

choka
12. dec 2013

Ahoj lucka, poradím Ti kontaktuj laktačnú poradkyňu. najdi si to na www.mamila.sk

melesmeles
12. dec 2013

aj ja mam takeho maleho zavislaka 🙂 my mame 1,5 roka a stale sa kojime. ked bol mensi tak bol obcas na ceciku aj kazdu pol hodku. tiez sa velmi rad nosil na rukach a obcas nikde inde nechcel byt. treba len vydrzat. a preco ti prekaza ze ju casto kojis, ved jej daj kedy len chce... teda aspon ja som to tak riesila..drzim palce 😀

alena0305
12. dec 2013

@lucka011 Určite sa to upraví. Ja som syna kojila 16 mesiacov - a do 4 mesiacov pil každú hodinu ale ja som bola presvedčená, že chcem kojiť. Potom som začala pomaly s príkrmami a upravilo sa to. Dcérku som kojila 19 mesiacov a tá pila tiež skoro každú hodinu prvé tri mesiace ale ju dosť bolievalo bruško. Obidvoch som musela odstaviť z mojich zdravotných dôvodov. Skús odpozorovať či si odgrgne - lebo môže sa stať, že po dlhom čase a potom zistí že má prázdne bruško a pýta znova. Polohovať po kŕmení dohora - pod matrac skrútiť deku - ak by sa jej mliečko nevracalo späť (reflux) a to jej vadí.Priberá aj spí krásne a v noci si ju skús dať spať ku sebe.

linda20111
12. dec 2013

@lucka011 ahoj, ja som kojila cca do 8mesiaca, kedykolvek ked som si myslela ze si babo pyta, niekedy mozno ani nebol hladny, iba potreboval citit ze som pri nom 🙂 Ked plakal skusala som vsetko mozne - kojit, prebalit, pohojdat, nosit, kocikovat, dat do hojdacieho vibracneho kresielka, dat cumlik, dat caj... Niekedy nieco pomohlo a bol klud, niekedy plakal dalej. A na zaklade mojej skusenosti mozem povedat ze male babatka placu. Je to normalne a treba to nejak vydrzat, casom zmeni svoje spravanie a tiez casom budes vediet lepsie rozlisit co vlastne chce 🙂 🙂 Ja som to dost dlho nevedela, preto som skusala vsetko co som pisala vyssie a tak postupne som prisla na to ze nie vzdy bol hladny 🙂 Niekedy plakal aj preto ze chcel spat ale sam nezaspal tak potreboval uspavanie v kociku alebo na rukach. To co si pisala - trojhodinovy odstup nikdy som to nedodrzovala, ked bol hore papal castejsie a ked spinkal tak som ho nebudila lebo som bola rada ze pokojne spinka a aj ja som vtedy oddychovala. Napisala som ti ako som robila ja, mozno niekto bude mat iny nazor 🙂 🙂 Vyskusaj co tebe a babatku bude lepsie vyhovovat

evelynm
12. dec 2013

@lucka011 , jednoznacne na poziadanie 🙂 . Tvoje dietatko je este malicke, nema este nejaky pevny rezim a najpodstatnejsie pre nu okrem papania je to, ze citi tvoju blizkost. Dopraj jej to, hoci je to pre teba teraz asi unavne. ale ono sa to postupne podda, uvidis. Umele mlieko nedavaj, ak mas dostatok materského, je to skoda.
V tvojom okoli mozno nemas priklad, ale napr. ja som to mala podobne ako ty pri oboch detoch a nejak som to neriesila. Boli na mne nacucnuti skoro stale 🙂 v tom malickom veku. Neskor sa to upravilo, naozaj, ver mi 🙂 .
Nie je to dovod na zufalstvo, neboj. prave naopak, vychutnavaj si blizkost svojho babatka, tes sa z toho, ze ti pekne spinka a pribera 🙂 Pocuvaj svoj instinkt, ak ti malickej plac nerobi dobre, tak ti instinkt radi nenechat ju plakat. Drzim palce a posielam ti objatie. Zvladnes to, uvidis 🙂

martinamk
12. dec 2013

@lucka011 Ahoj 🙂 ja som malinku kojila kym sa sama neodstavila cca pred dvoma mesiacmi ale zaciatky veru boli tazke. Ten trojhodinovy rozostup je podla mna riadny blud 😀 ale ktovie, mozno mi napise nejaky odbornik ze to ma vyznam ale inak neviem. Kym bola malinka taka malinka ako tvoja kojila som ju v pohode aj kazdu hodinku a po dvoch mesiacoch sa to pekne upravilo a intervaly sa predrzovali. Tvoja dcerka prechadza pravdepodobne rastovym sprintom preto chce tak vela papat. Vela mamiciek to prave v tomto obdobi vzda a zacne preto prikrmovat lebo si mysli ze mliecko nestaci. Ja som bola ochotna si po kazdom kojeni este aj odsavat a po tyzdni sa to tak upravilo ze som mala mlieka velaaaa 🙂
Je to podla mna na zvazeni maminky, dietatko moze byt kludne aj na umelom mliecku. Ja som sa rozhodla pre kojenie a nelutujem ziadnu neprespanu noc 😀

ewca
12. dec 2013

nema reflux? moj maly tiez alebo spi alebo place...ale z toho ze ho pali zaha

emkab
12. dec 2013

@lucka011 Lucka, upravi sa to, je este malinka, chce to cas. Ja som za kojenie na poziadanie, hoci to je zo zaciatku narocne, ale tiez som si tym presla a da sa to zvladnut, dceru som nakoniec kojila 18mesiacov a ukoncili sme to preto, lebo som cakala 2.babo.
A este nieco- neviem preco, ale niektore maminy budu zatlkat a zatlkat, ze maju nejaky "problem" (zle spanie, problemy s kojenim, uspavanie na rukach,...), takze netreba verit vsetkemu, co ostatni tvrdia 😉 Keby nieco, napis mi do IP..

kiki75
12. dec 2013

ja som to prezivala rovnako, veru je to boj zo zaciatku, u mna to bolo 2 mesiace alebo trosku viac, bola som rovnako zufala..... ale dcera uz ma3.5 mesiaca a som rada ze som vydrzala a bude mi luto ked ju raz prestanem kojit.uz nikdy sa to nezopakuje, toto obdobie je tazkke ale dolezite aj pre teba aj pre babatko. nehovoriac o tom ake vyhody ma materske mlieko oproti UM,.takze nevzdavaj to, vydrzat !

kimmie
12. dec 2013

@lucka011 Ahoj, upravi sa to. Moj mladsi kojil kazdu hodinu prve 4 mesiace. Tazko sme nieco stihali, kym sme sa vychystali uz chcel zasa jest😀.
Ale zasa starsi mi chodil do skoly, poprinasal hociake choroby, napr. zapal stredneho ucha v 12 mesiacoch, a tak som mohla mojmu mladsiemu pomoct aspon protilatkami z materskeho mlieka.
Teraz uz ma 23 mesiacov, este stale kojime (aspon cez zimu) a vychutnavam si to, mozem zjest aj kona, aj tak nepriberiem. A uz je to iba par krat za den, a v noci pekne spi😉.

katakatarina
12. dec 2013

Ahoj, akoby som čítala o sebe 🙂 Zažívala som presne to isté s mojou prvou dcérkou. Celý deň na prsníku, niekedy aj každú pol hodinu, inak bol plač. Tiež som sa spytovala, či je to normálne, či nemá málo mlieka alebo čo. Okrem toho často grckala. Pri každej poradni ma dr. ubezpečil, že priberá pekne a na to časté papanie mi povedal vetu, ktorá ma upokojila aj pobavila: " Pozrite sa, niekto je 15x denne, niekto len raz, no povedzte, ktorý má väčšiu radosť zo života? 🙂))" Kojila som na požiadanie, a bolo to vážne dosť často, vo dne v noci, tie noci boli dosť náročné. Časom sa intervaly medzi kojeniami zväčšovali a postupne sa to upravilo na únosnú hranicu. Malá sa na prsníku nielen zasýtila, ale aj ukludňovala, kedže nechcela cumel. Bol to boj, tak ako píšeš, ale dali sme to. Dojčila som ju 20mesiacov. Ale chcelo to sebazaprenie, nikam som sa od nej nemohla hnúť tie prvé mesiace. Okolo pol roka to už bolo v pohode. Tak nezúfaj, zdá da, že u vas je všetko ok, a časom by sa to malo upraviť. Držím palce! 🙂

lucka011
autor
12. dec 2013

@choka nemyslím si, že mám zlú techniku alebo sa zle prisaje, priberá pekne a vždy ako vidím, že iba cumle, tak ju odstavím a skúsim znovu. Neviem... alebo poradia aj v inom??
@melesmeles prekáža kvôli staršej dcérke. Má 2,5roka a vyžaduje si tiež pozornosť, musím sa jej tiež venovať, do škôlky ešte nechodí a sme väčšinou samé doma.. A to kde je ešte upratovanie, varenie.. Vždy keď zaspí, tak tu poletujem aby som aspoň niečo postíhala 🙂 😒

melesmeles
12. dec 2013

@lucka011 tak to ti verim, asi to nemas jednoduche. ale na druhej strane...ked vyrastie, budes s laskou spominat na to akeho si mala maleho prisavnicka 😀 drzim palce 🙂

choka
12. dec 2013

volaj a netráp sa všetko sa dá riešiť, je dobré, keď ťa skúsená osoba ubezpečí, že to robíš dobre, prípadne Ťa správne usmerní

zuzkat1
12. dec 2013

@lucka011 ja som kojila 3r a 9m. Do poslednej minuty na poziadanie... Do 2 rokov sa budila 10x za noc a cez pila tiez tak cca 10x. Cez den sa to zlepsilo asi v roku a pol - a mne to chybalo... Sama si ukorigovala pocet kojeni az postupne sa odstavila. Prve 3 mes. Spala 3x pol hodinu a vela plakala... Cumel nemala,flasu nepoznala.
Treba vydrzat kazde babo je ine... Od pol roka takmer neplace... Je spokojna a usmievava... Tvoje babo ma len 5t.inak ako placom nevie komunikovat.

zuzkat1
12. dec 2013

@lucka011 tam ma byt ze cez den tiez 10x

tamarka
12. dec 2013

@lucka011 určite na požiadanie. Je ešte veľmi maličká na to, aby mala nejaký "kojací režim".. Treba vydržať, lepšie povedané, ak chceš kojiť vydržíš 😉 Staršiu som kojila 13 mesiacov, odstavila sa sama. Prvé mesiace boli doslova vybojované z oboch strán. Ja som si ju nevedela poriadne priložiť a mala som komplet popraskané bradavky. Nie raz sa nam stalo, že mala tahala mlieko aj krv. Na mesiac som si kúpila klobúčiky a zahojilo sa to. Potom sme sa kojili normálne. Mladšiu som kojila 2 a pol roka. Ona bola neskutočný závislák. Mám pocit že som kojila nonstop 😀 Ale mne to nevadilo. Ja som si to užívala. Kojenie je o tom, že treba byť poruke vždy keď si bábatko vypýta. Uvidíš časom to bude lepšie 😉

livocka21
12. dec 2013

@lucka011 ja kojim uz 10 tyzdnov... a naozaj je to boj... raz bojujeme so spravnym prisatim a inokedy zas s hysterickym placom...koliky nastastie nema... ale jedno ti poviem prikladaj si malicku kedykolvek si to vyziada...ved je to len 5 tyzdnov....este nepreslo ani sestonedelie... ono sa to casom upravi.... moj malicky uz papa tak kazde 4 hodiny ale obcas si prsnik ziada aj medzi tym,bud sa chce napit, ale len byt pri mne co najblizsie... niekedy dokonca ani nesaje len ma pouziva ako cumel 🙂 .... dopraj jej tvoju blizkost... ved je este malicka...

paulinebashan
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
standu
12. dec 2013

@lucka011 pri starsej dcere som mala do jej pol roka pocit ze nerobim nic ine len kojim. a pri mladsej mi to tak rychlo ubehlo, chapem,a j ja ma co robit ked som sama s detmi, no ale naco sme ich chceli ked sa stazujeme, ze nic nestihame?? skusila si satku, nosic? da sa v nej aj kojit, aj upratovat ci venovat sa starsej naraz...urcite treba dojcit na poziadanie, jenoducho sa s tym zmier, dlho to tak nebude.moja uz by na prsniku len spala, zdrha mi, chce lozit, objavovat..este nema 8mesiacov a kojim ju tak zhruba po dvoch hodinach. navarene mam vzdy, zehlim vecer ked deti uz spia, a ze je bordel?? no a co. co k nam chodi kralovna alzbeta??? ak mas dost mlieka, nedavaj jej UM. naco? tebe postupne klesne produkcia, ostanete na flasi. ak sa rozhodnes nekojit, je to len a len tvoje rozhodnutie, ale podla mna, je dojcenie pohodlnejsie. aj ked spociatu to tak nevyzera. ze je obmedzujuce ze musis byt stale s dietatom??? paneboze toho polroka-rok (kym je dojcenie velmi caste a dietatko nepapa inu stravu) sa hadam premozeme, nie? treba dojcenie vnimat komplexnejsie ako sposob starostlivosti o dieta, nie len ako sposob krmenia.

elienka
12. dec 2013

@lucka011 akoby som čítala o sebe. u mňa to bol boj hlavne prvých 6 týždňov, malá bola na prse 12 h z 24 hodinového dňa. kojila som na požiadanie, lebo som zistila, že ak budem nasledovať rady novorodeneckých sestričiek o 3 hod intervale, nebudem kojiť ani mesiac (už z pôrodnice sme išli s dokrmovaním). potom ešte prišli tie rastové spruty, či ako sa to volá, to bolo znova na nervy, ale vždy som to lepšie zvládala, keď som sa s danou situáciou jednoducho zmierila. zmierila som sa aj s nočným vstávaním, potom to bolo pre mňa všetko ľahšie. Prvých 6 týždňov by som to UM zarobila snáď milionkrát, ale do rána bolo zasa nejako. Malú som kojila približne každé 2 hodiny, resp. som ju kojila každé 2 hodiny tuším celý polrok, len ten čas, koľko bola na prsníku sa skracoval. Všade som ju nosila so sebou, a kojila som ju všade, proste som sa prestala obmädzovať kojením, začala som to brať ako prirodzenú súčasť môjho života. Kojím doteraz, ale už som sa dohodla s mojou 2r a 7 mesačnou slečnou, že už narástla a prsia už nechcú vyrábať toľko mlieka pre ňu a že v chladničke máme mlieka dosť, tak už kojím len v noci raz a ráno keď vstaneme. dúfam, že tak za cca 2 mesiace ju odstavím úplne. už teraz mi chýba tá naša blízkosť, ktorú mi dalo len kojenie.

lucka011
autor
13. dec 2013

@standu ja sa nesťažujem, že nič nestíham, to som len dodala. Mrzí ma to len kvôli staršej dcérke a nevymenila by som ich za nič, ani za neviem aký vyblískaný dom. Viem, že všetko sa raz skončí, staršia bola viac nervavé dieťa a teraz ma 2,5r a je to náš anjelik aj keď sem-tam s riadnými rohami. Len som chcela vedieť, že nie som sama a vaše príspevky ma tak nejako podporili a presvedčili, že to nechcem vzdať.. 🙂 😉

lucka011
autor
13. dec 2013

@ewca Určite má reflux, často grcká a raz za deň- dva sa stane, že sa totálne povracia, snáď všetko čo vypila. Ale doktorka to neriešila, keď priberá.. Preto väčšinu dňa keď spí, tak v kresielku a postielku má vyvýšenú

vejula
13. dec 2013

@lucka011 Ak môžem poradiť. Ja sice som ta šťastná mamička, ktorá s dojčením nemala problemy, no napriek tomu skusim poradiť čo by pomohlo, aký režim, teda nerežim sme mali s dcerkou. Pomaly od narodenia som ju nosila v šatke. PRv dva mesiace v polhe koliska a potom už vo vertikalnej polohe. Dojčila som ju kedykolvek chcela. Na šatke je užasné to, že môžeš dojčiť a ruky maš volne - teda ak máš väčšie prsniky a musíš si ich trochu pridržiavať, tak minimalne jednu ruku maš stale volnu. To je velka výhoda. KEd mala moja dcerka mesiac, sťahovali sme sa a robili samozrejme velké poriadky. OD rana do noci som nonstop pratala umyvala, prala, prenašala s malu v šatke. Ona si pokojne spala, kým som ja vysavala či vykladala veci do skrín. Hned ako sa zobudila dala som jej prsník, ked ho nechcela tak len kukala čo sa deje naokolo. Ja si tento systém sakutočne nemôžem vynachvaliť.... Myslím si, že ked sa dojčenie dieťatka stane prirodzenou sučasťou tvojho života, nad ktorým ani nebudeš musieť rozmyšlať, tak sa dojčenie velmi upraví, lebo ono všetko je to o psychike. Podla mna je najlepšie pre uspešne dojčenie nerozmyšlaťž nad ním, nerozmyšlať nad časmi ani množstvom vypitého mliečka. PRoste brať to ako dychanie. Vyskušaj tu šatku mohli by ti to velmi pomôcť. A rob popri tom vela inych vecí, zamestnavaj mysel, nerozmyšlaj nad tym ked dojčiš. podla mna by sa to mohlo upraviť 🙂

lucka011
autor
13. dec 2013

@vejula Stále nad tou šatkou rozmýšľam,už pri prvej som nad ňou rozmýšľala, ale nejako z toho zišlo.. A bude potom chcieť zaspať aj inak ako v šatke? Nebol potom s tým problém?

zuzi0110
13. dec 2013

@lucka011 ja som nosila tiež prvé 3 mesiace a nebol žiaden problém. Teraz má 5 mesiacov a už sa pekné hrá sama a zaspáva na prsníku. Do 3 mesiacov majú deti nedozretý mozog a nedokážu dobre prepínať na spánok. Musíš im robiť maternicu aby boli spokojné. V maternici si pili vodu kedy chceli ( kojenie) cítili ťa, počuli tvoje srdce, hojdala si ich keď si chodila.... To všetko zabezpečuje šatka. Je na to taká perfektná kniha ktorá tento jav objasňuje Harvey Karp- nejšťastnejší miminko v okolí.

vejula
13. dec 2013

@lucka011 No viacmenej cez den zaspavala len v šatke. Ale neviem, mne nto nejako nerobilo problem. KEd zaspala tak som ju ani neskladala, len som ju celu tou šatkou zakryla a robila som čo som potrebovala. Tym, že od narodienia bola naučená, že pri spanku nemala celkom ticho, tak ju to nebudilo. Naopak, vždy mi dlhšie prespala, ked som ju mala na sebe, ako ked som ju zložila. Na večer zaspavala normalne v ležiacej polohe na prsniku, od malička bola tak naučená, že na noc nezaspava v šatke a nemala som s tym nikdy problem.
Pokial ma tvoja mala reflux, určite by som ti odporučila nosiť ju hned vertikalne. To je poloha dobrá aj na bedrové klby - nemusíš baliť naširoko a aj ked ma dieťatko reflux tak nevygrckava tym, že neleží.
Ja musím povedať, že do roka som malu ani do kočika nedavala vôbec, aj vonku sme chodili len v šatke a bolo to velmi super. žiadne problemy pri nastupovaní do busu, po schodoch som vybehla v pohode, snehom sme sa nemuseli brodiť kočikom. Bolo to všetko omnoho lahšie a pohodovejšie, ked to porovnam so synčekom, pri ktorom som šatku ešte nemala. Takže ja ti jednoznačne odporučam šatku. Mala sa bude ešte stAle citiť tak trošku ako v tvojom brušku, bude počuť tvoje srdiečko citiť tvoju vônu tvoje teplo. Toto je pre dieťatko velmi ukludnujuce a preto zvykne byť v šatke pokojné aj sa pokojnejšie napapka aj sa pokojnejšie vyspinka, kedže mu to bude pripominať jeho pobyt v tebe ešte pred narodením. Moja rada, kukni do bazaru. Novu šatku by som nekupovala su drahšie a navyše šatka nosením nestraca, naopak je potom poddajnejšia. Takže ked si kupiš už zanosenú šatku, ušetríš korunky a na vyše ju budeš mať už zanosenú.
Ja som kupila tu v bazari a teda je to užasna šatka a napriek tomu že je bledo ružova necham si ju pre dalšie mimi aj keby to mal byť chlapček 😀

zuzi0110
13. dec 2013

@lucka011 šatka pomáha aj na reflux lebo dieťa sa dobre odgrgá a mliečko ostáva v brušku a nedráždi sa bruško zvracaním a tým dozrieva tá záklopka na žalúdku... Zabudla som ako sa volá 😉

zuzi0110
13. dec 2013

@lucka011 poslala som ti pozvánku do skupiny o nosení. Tam ti so šatkou pomôžu 🙂 prajem dlhé kojenie 🙂