Kojenie a citlivé bradavky

mindy112
15. aug 2018

Ahojte, len vopred napíšem, že bábätko ešte nemám ale zaujíma ma ako je to s kojením, keď má žena veľmi citlivé bradavky? Ja ich mám totiž veľmi citlivé, som na ne háklivá už na dotyk. Musím si správne zvoliť typ oblečenia, znesiem len niektoré podprsenky aj to sa mi občas pri dotyku bolestivo stiahnu a neviem ich dostať do ,,kľudu". Preto sa trochu obávam ako to bude prebiehať pri kojení. Ak sa nájde žena, ktorá to mala podobne, veľmi rada by som si prečítala jej postrehy ako to prebiehalo. Ďakujem

pininka
15. aug 2018

@mindy112 ahoj, ja to mam cely zivot a pri prvom synovi to bolo dost tazke,navyse sa zle prisal a bradavky som mala znicene. Neskor som si napozerala ako sa ma dieta spravne prisat a pri druhom a tretom to uz bolo uplne v pohode. No po dojceni mi dlho trvalo nez som dovolila muzovi aby sa ich dotkol, mam pocit ze ostali este citlivejsie nez som ich mala predtym.

mindy112
autor
15. aug 2018

@pininka ja partnerovi nedovolím ani teraz aby sa mi ich chytal, je mi to nepríjemné. Závidím ženám,ktorým to nič nerobí alebo robí dobre. Preto tá obava z kojenia. Aké to bude potom,keď už teraz mi je to nepríjemné. Tým nechcem povedať, že nebudem kojiť, len mám menšiu obavu. Preto tá otázka tu na fóre...

sasesoe
15. aug 2018

@mindy112 ahoj, babatko sa neprisava na bradavku, ale na dvorec. Ale dolezite je spravne prisatie. Co sa lahsie napise ako urobi. Cize odporucam co najviac info pred porodom, zaujimat sa o to, idealne nazivo s dojciacimi zenami, su aj podporne skupinky dojcenia, laktcne poradkyne.

Na uplny zaciatok odporucam knihu Dojcenie slovom aj pismom.

Ja pred prvym porom som mala nejake info z mamila stranky, bola som na predporodne a chcela dojcit. No nebolo to take samozrejme, boli viacere problemy... napr taka "blbost" nepodcenit v tomto vyber porodnice a co najprirodzenejsi porod. Pri druhom to bolo omnoho jednoduchsie, ale stale v tom nie som "odbornicka" porobila som chyby... no urcite odporucam urobit pre to vsetko, co bude v tvojich silach, nesmierne to potom ulahcuje zivot i starostlivost o babatko.

Myslim si, ze to,ze to neberies ako samozrejmost, ale snazis sa hladat info je uz prvy velmi dobry krok. Drzim palce

29simona29
15. aug 2018

@mindy112 mna prvé tyzdne veľmi boleli bradavky pri kojeni, či to bolo zlým prisatim neviem, nie som až taký odborník na to,ale môj syncek potreboval prvé tyzdne k veceru papat každú pol až trištvrte hodinu a dosť to bolelo,našťastie mi nekrvacali a vždy keď som mala aspoň malú pauzu medzi kojenim som si ich natierala bepanthenom-začalo sa to zlepšovať tak po mesiaci, asi som si už na ten typ bolesti zvykla...Vnímala som to tak, že ostáva to len pretrpieť, neskor mi kojenie už nespôsobovalo žiadnu bolesť. Teraz mame 4mdsiace a už žiaľ nakojim z dôvodu nedostatku mlieka.

pininka
15. aug 2018

@mindy112 viem presne o com pises, ale hormony tiez urobia svoje. Potreba dietatka ti bude isto prednejsia a ja som pouzivala aj gel na bradavky z dmka,ten sa nemusi zotierat pred kojenim. Aj ja som casto zavidela zenam, esteze moj muz nieje nejako zatazeny na tuto cast tela.

pininka
15. aug 2018

@sasesoe vies nejde o to kde sa dieta prisaje, ale o celkovy pocit ze ma prsnik v puse. Ja chapem uplne autorku, mne to bolo tiez neprijemne a nevedela som si to predstavit. Nakoniec to vsak pri druhom dietati bolo ok a bolo mi luto ked sa odstavil.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sasesoe
15. aug 2018

@pininka lenze zle prisatie robi vela, gro problemov. Sice bezne nemam taketo problemy, ako su opisane, ale prva bola 2 tyzdne na flasi, ja prsia krvave, citlive,nezniesla som na nich nich, ani nocnu koselu...odsavacku som si prilozila vzdy s velkym strachom, ale s nou to bolo ok, az som nechapala. Potom postupne sa podarilo vratit aj k dojceniu. S druhym to nemalo uz taky dramaticky priebeh, ale tiez sa mi par krat zle prisal na jednu stranu a mala som ranku, no po dvoch dnoch to bolo uz super. Zaciatky mozu byt narocnejsie, ved po porode je k tomu aj zavinovanie maternice a dalsje veci... ale o to viac je dolezita priprava, vediet co ako a na koho sa obratit, ked bude zle. Ja som sice bola pred porodom odhodlana dojcit, no dva dni po porode ako dostala flasu,, som myslela,ze sme skoncili, potom 2 tyzdne odsavania a trapania, pre mna najhorsie dva tyzdne v zivote, ale su mamky,kt sa trapili i mesiace... teraz ma 3r a ja ju "nachcem odstavit", cakam na samoodstavenie, dojcim tandem, ale nedala by som to bez pomoci, podpory a kopec dalsich info... podla mna, matka vela zvladne, dokaze, ale musi v prvom rade chciet (byt odhodlana), ale sucasne potrebuje aj spravne informacie a podporu, lebo sama to neda takmer ziadna.

pininka
15. aug 2018

@sasesoe scasti suhlasim. Ja som si s kojenim uzila svoje a tiez som bola rozhodnuta a tiez som ai myslela ze to ide systemom dieta sa prilozi a ide to. No figu borovu. Po 6 tyzdnoch trapenia, dokrmovania, sme si s muzom povedali a dost. Nemalo to ziaden zmysel, maly sa narodil obrovsky a od mala vypil strasne vela a zlym prisatim sa mi tvorilo malo mlieka ktore ho ani nahodou nemohlo zasytit. Ale sme tu, aj bez kojenia, imunita ukazkova. Druheho mi zakazli dva dni kojit kvoli tomu ze zle dychal a bol na jiske. Ale ja som sa nedala, pila na litre kojenecky caj a odsavala a mlieka som mala pre celu porodnicu. Krasne sme sa kojili do 5 mesiacov kym sa mi neodstavil sam zo dna na den. Este v noci sme to tahali, cez den nechcel prsnik ani vidiet. Nechcela som dat flasu, ale ked nejedol uz par hodin a len plakal musela som. A tiez sme to prezili. Tretia od narodenia zavislacka ktora ani cumel ani flasu nechcela ani vidiet. Kojili sme sa rok, odatavila som ju kvoli operacii, ale velmi postupne a krasne sme to zvladli. Urcite je vsak pravda,ze sa treba na to pripravit a nastudovat si ako ma dieta sat a co treba odsledovat.

mindy112
autor
16. aug 2018

Dievčatá, ďakujem veľmi pekne za všetky vaše postrehy. Riešenie vidím v dostatočnej informovanosti a komunikácii so ženami, ktoré s tým majú dostatok skúseností. Ďalej to už bude zrejme len o skúšaní, čo bude vyhovovať mne a čo bábätku. Ono viac sa tomu asi ani pomôcť nedá. Všetkými radami sa pokúsim ,,minimalizovať škody" a prejsť toto obdobie. A kto vie, možno to prekvapí a bude všetko bez problémov 🙂

mindy112
autor
16. aug 2018

@sasesoe Možno hlúpa otázka, nepatrím medzi ženy, ktoré majú o tehotenstve veci preštudované ale prečo netreba podceniť výber pôrodnice a dbať na čo najprirodzenejší pôrod? Pýtam sa v súvise s kojením, nie so samotným pôrodom ( to viem, že pre ženu je to najlepší spôsob ako priviesť dieťa na svet ).

sasesoe
16. aug 2018

@mindy112 urychlovanie,vyvolavanie porodu moze mat zly vplyv na kojenie - dodavany oxytocin potlaca tvorbu tohto hormonu v tele. Dalej napr taka "blobost", ze rooming in, pri prvej sme mali,ale len od 9h do 19h povoleny (vseobecne), potom uz len nosili deti na kojenie o 21h, 24h a 6h. Mali sme 30min a ked ich babo prespalo, tak smola... mne sa naliali prsia a mala sa mi potom nevedela prisat. Pri druhom som ho mala pri sebe nonstop aj v noci a zvladlisme to v pohodicke, nakojil sa kedy potreboval napr 10min dal si prestavku 10min a potom zase. Cca 2-3x takto s prestavkami a potom uz normalne spinkal.ked sa zobudil o 2 al 4 tak tiez dostal mm nie glukozu. Dalsia vec su rady a odporucania personalu. Pri prvej, ked sa po 2 dnoch prestala dojcit, tak,ze mam ploche bradavky, potom sme dosyali odsavacku, striekacku,flasu, stvrty den zas ina lp radila klobuciky a odsavat uplne po dojceni, tieto jej rady nam ciastocne aj pomohli, ale s klobucikmi som dojcila len pod jej dohladom, potom,ked som uz nemala naliaty prsnik,netrebalo. Pri druhom uplne iny pristup personalu, poradili mi aky obklad,sprchu,ked sa mi zacali nalievat, pytala som sa,ci mam odsavat, tak povedala,ze zatial nie je poteebne,ze si tym zvysim produkciu, len trosku v sprche. Lekar ked prisiel na izbu urobit nejake vysetrenie a sa dojcil, tak povedal,len dojcite, pridem neskor al pridte potom na vysetrovnu oproti novorodeneckemu. Proste kazdy sa to snazil respektovat. Pri prvej doniesli na polnocne dojcenie a ked uz zbierali deti, tak spolubyvajuca odpojila dieta z prsa a odovzdala sestricke...ja som sa raz osvazila ju poprosit, ci ju mozem doniest,az ked dopapa (dovolila). Dalsi detail - bonding, prvu mi nedalu,aj ked som pytala, po 2h mi ju doniesli na 35 min. Narodila sa o 13:05, cize mala som ju 1x od 15h do 15:35, potom az o 21h na dojcenie a dalej podla harmonogramu. Druhy sa narodil o 5:35, boli sme spolu na sale do 7:30, hned bonding, hned dotepanie pupocnika beztoho aby som musela ziadat, aj sa prisal. Potom ma previezli na izbu a o 12h mi hi doniesla sestricka,ze sa zobudil odvtedy som ho uz mala stale pri sebe (mohla som ho dat na novorodenecke,ale nepotrebovala som, iba pred prepustenim, ked mi isli robit sono,tak som ho tam na 15min nechala). Ja som to vnimala uplne diametralne.

mindy112
autor
16. aug 2018

@sasesoe ďakujem za vysvetlenie

sasesoe
16. aug 2018

@mindy112 rado sa stalo. Tiez som pri prvej nechapala,preco to vsetci riesia...

mindy112
autor
15. apr 2019

Znovu sa ozývam ale len za účelom informovať ženy, ktoré sa k tejto téme niekedy dostanú a bude ich zaujímať téma citlivých bradaviek. Momentálne som v 5 mes. tehotenstva a v mojom prípade je to peklo čo sa bradaviek týka. Ako som už vyššie písala bradavky som mala veľmi citlivé odjakživa aj mimo tehotenstva. Sú veľmi bolestivé od 3 mesiaca, momentálne sa to vystupňovalo do štádia, kedy neznesiem žiadnu látku ani žiaden dotyk na nich. Dokonca mať ich fixnuté v podprsenke, či obyčajná sprcha je smrť. Bradavky pália, režú, sfarbujú sa do biela od podráždenia, potom to prejde až do tmavofialovej. Na najbližšej kontrole u lekára to s ním budem riešiť lebo mi to nepríde normálne ( narážam na fakt, že tak hovoria väčšine ženám, pretože je to naozaj typický sprievodný jav, že tie bradavky sa prispôsobujú na kojenie a že prechádzajú zmenami ). Natieram si ich olejom dva razy denne nakoľko sú vysušené. Premýšľam aj nad kalciovou masťou. Tento príspevok píšem ako predvoj, pretože mám v pláne informovať o tom ako prebehne kojenie ak vôbec, nakoľko si neviem predstaviť, že keď už toto je peklo, čo nastane potom. Nerobím závery, možno to bude v poriadku ale priznám sa, že som nečakala takúto prehnanú reakciu už v polovici tehotenstva.

beruska87
4. jún 2019

@mindy112 Vidím, že nie som sama s týmto problémom. Odkedy mi začali rásť prsia, nezniesla som tesnejsie tričká, nenávidela som akýkoľvek styk bradavky s hocicim. Mám 32r. a ešte teraz keď ma napríklad partner iba tak chytí za prsia, niekedy by som mu vrazila. Kojím dcérku 14m, nejak som tu citlivosť neriešila, keď mala malá 7m, dostala som 1.x menzes po pôrode a mávam taký PMS, že dovi dopo, nervózna jak pes a kojenie mi pripadá jakeby ma niekto znásilnoval. Hrozné. :(((