Klobúčiky do pôrodnice - áno či nie?

17. dec 2020

Ahojte ženy, pomaly sa balím do pôrodnice, termín o cca 5tt a od začiatku tehotenstva sa snáď viac ako pôrodu obávam samotného kojenia a mám z toho fakt dosť veľký stres.. jednak mám "zlé" bradavky (áno, x krát som čítala, že zlé bradavky síce neexistujú ale..zároveň všade čítam, že všetkým ženám s vpáčenými bradavkami sú hneď odporúčané klobúčiky), jedna je plochá, druhá úplne vpáčená. A zároveň mi nedávno na sone zistila doktorka problém s miečnou zľazou na jednom prsníku - niečo ako nepravidelná mliečna žľaza, čo môže údajne spôsobiť, že z toho prsníka dojčiť takmer nebudem, resp. budem s bolesťami. (teda ostáva ten druhý prsník, kde je zas tá horšia - vpáčená bradavka). A teda - mám si pre istotu zobrať už do pôrodnice klobúčiky? A ak to fakt nepôjde, skúšať to s nimi? Alebo sa im mám silou mocou vyhýbať? A ak zobrať, tak aké sú prosím najlepšie?

lululucy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tulipanicek
17. dec 2020

Áno, určite. Bez nich sa moje dieťa nevedelo prisat. Bola relatívne mala a toto bolo pre ňu náročné. Klobuciky nám dosť pomohli.

romca410
17. dec 2020

Ono je to fajn pomôcka ak to naozaj nepôjde bez tak kľudne aj s nimi.... mne zachránili kojenie, malý mi strašne dobližil bradavky až do krvi a už ich nechcel ani chytiť tak sme skúsili klobucik a išlo to ked sa dali bradavky dokopy sam sa chytil bez klobúčika

pondelok01
17. dec 2020

Ja som si tiez dala na druhy den doniest, hlavne kvoli bolesti, tak ako pise romca410, ked sa mi to zahojilo, po par dnoch som ich mohla odlozit. V porodnici som videla viacero mamiciek, ktorym to bez toho proste neslo.

ivanka0603
17. dec 2020

Ja by som si zobrala určite. Pri prvej dcére som nemala ...všemožne som sa snažila kojiť, prikladať. Až sa mi spravili chrastičky. Plakala som pri každom kŕmení. Bolo to strašné. Fakt som sa desila každého ďalšieho kŕmenia. Potom som kúpila klobúčiky, bradavky sa mi ani nie do týždňa zahojili. Asi mesiac som kŕmila len s klobúčikmi a potom som to robila tak, že keď sa malá prisala, nechala som trošku pocuckať a následne som dala klobúčik dolu a pekne chytila bradavku. Tak isto aj pri synovi. Tam som už mala aj v pôrodnici klobúčiky. Laktačná sestra na mňa pozerala, ale ja som už vedela čo robím 🙂 Švagriná mala ten istý problém, tiež mali problém s prisatím, tiež má niečo s bradavkami. Zaplatila si aj laktačnú poradkyňu, aj cievkovala aj neviem čo všetko... O klobúčikoch nechcela ani počuť. No a asi po 2 mesiacoch trápenia s kojením skončila. Takže za mňa klobúčiky určite áno. V lekárni poradia aké. Nie je v nich asi veľký rozdiel.

andrea_ff
17. dec 2020

Ahoj, aj ja som pouzivala pri prvom synovi. Pri dcere som ich mala pobalene v taske v porodnici, ale vydrzala som to. Nechcem sa nejak vtierat, ale mam ich v bazariku. Su nove, nerozbalene. Ak by si mala zaujem.
Ale chcem ti aj to povedat, ze ked sa vam potom rozbehne kojenie, tak je dobre po mesiaci-dvoch pomali odstranit klobuciky. Aby si dietatko pekne zvyklo a tiez uz budu za vami tie zaciatky, kedy aspon pre mna to bola zachrana od dost neprijemnej bolesti. Mala som bradavky dost vydrate 🤦‍♀️😉

nikusiak9
17. dec 2020

nie, znizuju tvorbu mlieka.

limetka69
17. dec 2020

Ja mam podovne bradavky, neslo to ani s nimi ani bez. Potom prisla laktacna poradkyna a ukazala mi ako na to. Vtedy som pochopila, ze je uplne jedno ake su bradavky, pretoze ked mi vzala kozu a polku (neprehanam) vrazila malemu do ust som len cumela, cely dvorec mal v pusinke, moja mylna predstava, zezuzlsju len bradavky sa rozplynula. 😂 No a vezmi, jasne, radsej ich mat ako nemat.

sono2
17. dec 2020

Správne prisatie je na dvorec bradavka sa vyformuje sama. A kontakt dieťaťa pusou je kľúčový sú tam receptory cez ktoré sa presne pasuje dieťaťu mlieko živiny atd presne podľa jeho slín. Nebrala by som.

andrea_ff
17. dec 2020

@nikusiak9 ano, znizuje, ale zaciatky u mna boli take, ze som myslela, ze od bolesti budem skrabat steny a desila som sa kazdeho prikladania. Tak na ten cas je fayn mat nieco na pomoc. A potom postupne zrusit.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
miadi
18. dec 2020

Kaslala som na klobuciky hoci som mala invertnu bradavku a paradoxne ten prsnik vzdy produkoval viac mlieka ( lavy) nejde len bradavka do pusi musis tam vopchat az po okraj dvorca. Inak budes mat popraskane bradavky . Radsej si kup lanolin je to naj co pomaha na bolave bradavky a netreba ho zmit pred kojenim. Rychlo ich hoji a za par dni nebudes potrebovat. Babo ti kojenim zmeni bradavky na cumle. 😁hlavne sa neboj dopredu. A pamataj ze treba pozerat kolko mà babo mokrych plienok Lebo casom to prudenie mlieka nebudes citit a nebude ti kvapkat mlieko cez tricko to neznamena ze mas malo mlieka . Je to uplne normalne a stale budes mat tolko mlieka kolko babo potrebuje. A ak by si mala kojit len z jedneho aj tak sa da. Uplne v pohode budes Proste len z toho .

domak2
18. dec 2020

Ako tu už bolo pisane, dvorec je dôležitý, mozes zo zaciatku babatku pomôcť dať do pusy čo najviac, podtlakom si už bradavku vcucne samo. Len sa to musíte spolu naučiť.

janulienka1103
18. dec 2020

Ja som vôbec nevedela, že také niečo existuje. Keď sa malá narodila tak mala problémy s prisatim tak mi v nemocnici požičali, ale chlap mi potom kúpil. Používala som ich asi mesiac, potom to už šlo aj bez nich.

metuzalem
18. dec 2020

Neodporucam klobuciky, ja som s nimi zacinala. Maly sa sice prisal hneď, ale maju viacero nevýhod. Stale ich hladas, umyvas, zosmykuju sa, preto som ich odstranila casom ale to bol boj, učili sme sa prisavat akoby od začiatku a bolelo to. Je to ine prisatie. Navyse znizuju tvorbu mlieka lebo ti nestimuluje dostatocne bradavku. Vrchol vsetkeho bol ked maly zacal po vysadeni klob. priberat o vyse 150g tyzdenne viac!!! Neni to prirodzené s klobucikom...skus si pred kojenim trosku vytahat rucne bradavky, nie az tak aby to bolelo, dieta sa prisaje a vytaha si ich same. Ale prisava sa hlavne na dvorec.

abbies
18. dec 2020

Prvý raz som ani netušila, že také existuje, ale keď videli sestričky, že sa malý nevie prisať, poslali muža kúpiť. Pri druhom som si brala automaticky. Oboch som kojila 1,5 roka. Prvý raz asi 5 mesiacov s klobúčikmi, druhý raz stačilo dva mesiace. Potom už bez. Žiaden problém s kojením kvôli klobúčikom sme nemali ani raz.

beronsche
18. dec 2020

Mozno by som vzala, ale snazila sa to vyriesit bez nich.. Skor by som si pozhanala laktacnu, to moze byt teraz, v casoch covidu problem..
Inak mna hned po porode na mojom tele prekvapili 2 veci - prva, ze mi brucho hned nesplaslo (ja viem, blba prvorodicka.. 😀 ) a druha ze sa mi zmenil tvar prs, akoby viac vyprofilovali bradavky.. Asi sa prisposobili tomu, co ich cakalo.. 😀
Hlavne sa nastav pozitivne!

ivka21
18. dec 2020

Je dobré si vziať do pôrodnice. Nie všade vám vysvetlia kojenie a ako pomôcka je to fajn. A nemusís sa báť dieťatko sa časom naučí aj na samotný prsník len ho treba prikladat

autor
18. dec 2020

Ďakujem baby za rady! 🙂 Radšej si ich teda vezmem pre istotu,beztak sú teraz ešte aj návštevy zakázané,tak nech tam potom nestresujem,že mi ich musí niekto z domu zháňať..a uvidíme,ako to pôjde..🙂