Keď už ani Domperidon nezaberá

natalyas
16. feb 2013

AHojte,

Mam 8 tyzdnovu dcerku. Vzdy som tuzila kojit dlhodobo, az do prirodzeneho odstavenia, no zial clovek mieni a zivot meni...
Uz v porodnici sme mali problemy, pretoze mala sa nevedela spravne prisat a nepila takmer ziadne mliecko, preto ju zacali dokrmovat. Po prichode domov som sa nakontaktovala na laktacnu poradkynu, s ktorou sme upravili prisatie. Mala vsak cele dni na prsniku spala a takmer nic nepapala, bola viac na umelom mliecku ako na materskom. Zacala som brat kapsule benedikt a senovku s nadejou, ze sa vsetko zlepsi. Veru, produkcia sa trochu zvysila, no nadalej sme museli dokrmovat - hlavne cez den, v noci bolo mliecka dost /aspon trosku tie kapsule pomohli/. Posledne tri tyzdne vsak stale len place, nechce sa prisavat, oodtahuje sa a spusta srdcervuci narek. Tak som zvolila domperidon. Nakolko som citala same pozitivne reakcie, ako mamickam pomohol a ako zrazu dlhodobo kojili. Vkladala som do neho vsetky svoje nadeje, ale zial... beriem ho uz tyzden a velku zmenu nebadam. Mala nadalej place, nechce sa prisavat a problemy pretrvavaju. Ked odsajem 50ml, tak som stastna...Takze zase umele mliecko.
Samozrejme... od narodenia je nonstop so mnou, som s nou v neustalom kontakte - satkujeme, cez den ju mam nonstop na prsniku a na rukach, spava so mnou v posteli, sprchujeme sa spolu... nepouzivame ani flasu ani dudel, dokrmujem cievkou po prsniku.. prisatie je spravne.. a i napriek tomu to mliecko nie a nie tiect...

Uz som zufala.. Robim vsetko preto, aby sme sa mohli plne a spokojne dojcit, ale nejde to.. Je vycerpavajuce a skutocne bolestive kazdy den /cely den/ pocuvat narek a vidiet ju ako sa zufalo snazi prisavat a tahat.. skutocne zvazujem prechod na flasku a mat spokojne a dobre napapane babatko, ale este stale sa neviem k tomuto kroku odhodlat, lebo dojcenie bola moja navacsia tuzba.. a najviac som sa na to tesila..

ma niekto podobnu skusenost? je este sanca, ze domperidon zaberie aj neskor?

xlucia
16. feb 2013

@natalyas kojenie je pre dieta super, ale ked to nejde, tak to nejde, vesat sa kvoli tomu netreba. tak davaj cez den UM a v noci len koj. ty si oddychnes, mala bude viac najedena.

domak2
16. feb 2013

Ahoj, no ja som vzdy za dojcenie, ze sa s tym treba popasovat, sama som mala na zaciatk problemy po cisarskom, ale nakoniec sme ich prekonali. Ale v tvojom pripade si myslim, ze je nacase prestat sa trapit a skusit tu flasku. Ved uz si skusila aj nemozne, urcite si nic nevycitaj. A mozno ked zo seba zhodis tento stres, tak sa to nejako rozbehne. Malu predsa mozes stale nosit v satke, byt jej nablizku, o nic nepride. Dojcenie je super, ale byt v pohode tiez 🙂 Zelam vela stastia

bosoriak
16. feb 2013

@natalyas Najprv prakticky - mlieka mas menej, pretoze dokrmujes umelym mliekom. Skus ho vysadit uplne. Nevyspite sa, bude v jednom kuse na prsniku, ale je sanca, ze sa rozkojis. Daj tomu tak dva dni bez UM. Dcera to vydrzi a podla mna je to jedine, co pomoze. Lieky podla mna velky vplyv nemaju, je to skor liek na psychiku. Hlavne je vela tekutin, aj 5 litrov denne. To je jedina rada, ktoru mam z vlastnej skusenosti.

Nie je to v sulade s kojacou lobby, co sa vsade rozmohla, ale ja ti napisem tolko, ze ak sa vycerpaju vsetky moznosti, niekedy je proste lepsie s tym seknut a byt kludna a vyrovnana mama. Podla mna si vyskusala uz dost veci na to, aby si si mohla povedat, ze uz dost. Kojenie je krasne, ale nie za kazdu cenu. Viem, o com hovorim, ja sama som kojila prvu dceru do roka (tiez nie bez problemov, ale zvladli sme to prekonat). Druha dcera bola katastrofa v kojeni. Po dvoch mesiacoch strajk, tak som si do jej 7 mesiacov odsavala a davala jej z flase. A potom som s tym sekla, dostala umele mlieko a bolo to neporovnatelne. Odplakala som si to, ale ta ulava stala za to. Je ine, ked opatrenia zaberaju a ine, ked zlepsenie nevidis. A je ine, ked ti radi zena, ktora koji ani nevie ako a taka, ktora si presla tymto zufalstvom.

Chcem povedat, aby si urobila to, co ti radi zdravy rozum. Na tvojej laske k dcere sa vobec nic nezmeni, bez ohladu na to ci kojis alebo nie. A to je jedine, na com zalezi.

zmrzlinka
16. feb 2013

mne nic nepomohlo a skusala som vsetko..... no aj tak sme skoncili na flaske ....tyzden som kvoli tomu preplakala a potom som sa prestala trapit a zacala som si uzivat maleho......ak citis,ze je to na Teba vela a ze ste obidve v strese,tak prejdi na flasku.Drzim palce.

monyccka
16. feb 2013

@natalyas necitala som odpovede, mozno sa budem opakovat.. ja by som na dva-tri dni uuuplne vysadila UM. Naplanuj si to tak, aby si v tieto dni mala niekoho pri sebe, kto ti donesie jedlo, pitie, uvari caj a podlozi laket, ked ti mala zaspi pocas dojcenia. A prikladaj a prikladaj a prikladaj..ak sa po tychto troch dnoch nerozbehne tvorba mlieka - definitivne by som sa na to s prepacenim vyprdla, pretoze pamatat si prve mesiace babatka ako neustaly boj o nieco, co nejde, je podla mna nic moc.. Skor by som sa sutredila na to, ako babatko dostat do pohody. A kedze nezijeme v stredoveku a mame nahradu materskeho mlieka, aj babatka, ktorych maminky nemaju mlieko maju sancu zit spokojny a plnohodnotny zivot spokojneho dojcata... Drzim prsty, nech uz mate toto nespokojne obdobie za sebou a uzivate si spokojne usmevy a pokojne dni 🙂

natalyas
autor
16. feb 2013

Dakujem.

No skusim teda vysadit umele.. ja som ho v podstate zacala znizovat, ale uplne vysadit som sa bala, aby nebola hladna.
dam este nejaky cas aj liekom a ked nic, tak nic... je to smutne, avsak, co sa da robit...

tea333
16. feb 2013

@natalyas ja by som uplne obmedzila UM a dala malu iba na prsnik ako sa tu uz pisalo. pripadne dokrm iba minimalne, aspon chvilu tomu daj.

fracle
16. feb 2013

@natalyas mozno rada od veci, ale skontroluj malej jazycek, ci ho nema zrasteny. Pri zrastenom jazycku (tongue-tie) sa totiz deti nevedia dobre prisat na bradavku.

natalyas
autor
16. feb 2013

@fracle praveze sa prisava dobre.. alebo myslis, ze prisatie moze byt spravne, no napriek tomu nevie tolko vytiahnut - kvoli tomu jazycku? .. neviem ci mi rozumies..

fracle
16. feb 2013

@natalyas ano. Ona sa moze vediet prisat, ale pokial je jazycek zrasteny, nebude ho vediet obkrutit okolo bradavky natolko, aby si mohla vytiahnut mliecko, kedze jazycek jej nedovoli robit tie spravne 'pohyby'. Prepac, neviem to lepsie vysvetlit 😅

eveenka
17. feb 2013

@natalyas presne viem ako sa citis. Ja mam podobnu skusenost. V porodnici som dostala mliecko az na 6 den bola som v strese lebo sa ma vsetci pytali ci uz kojim a ja stale nie a nie dostat mliecko. Samozrejme som dokrmovala flasou co malo za nasledok rozkusane bradavky.
Doma som kojila z oboch prs na jedno kojenie mala dokazala byt prisata aj vyse hodinu a za hodinu pytala zasa, ked som ju odpojila spustila strasny narek. Kvolu prisatiu som mala doma tiez laktacnu a velmi mi pomohla. Ale hlavne mi pomohlo moje pevne a zasadove odhodlanie lebo presne ako ty som tuzila kojit co najdlhsie. Mala nam stale plakavala den noc, mala reflux po kazdom kojeni grckanie, tiez som dokrmovala cievkou po prsu a to mi asi aj zachranilo dojcenie. Kazdy den som si hovorila ze uz koncim s kojenim, lebo som bola strasne unavena, nemala som z toho radost a mala bola stale nespokojna, le paradox je ze priberala okolo kila mesacne 🙂 . ked som dala flasu aj tak bola nespokojna, jedine miesto spokojnosti bol prsnik 🙂 . tiez som si ale hovorila ze este skusim kojit tento tyzden, potom dalsi a tak dalej a kojim uz skoro 10 mes 🙂 . cievky sme sa nadobro zbavili okolo 5 mes kedy som zacala davat tuhu stravu.
Ked som prekonala 3 zapal mliecko nie a nie zasa sa obnovit do povodnej produkcie, tak som siahla po costi a cuduj sa svete dokonale zabrali. Ono treba ich brat 2-4 tyzdne dokym sa dostavi vysledok, ja ich berie doteraz 3x1 denne.
Byt tebou by som to este skusila daj tomu este take dva tyzdne a ked to naozaj nepojde tak daj UM. Ved tvoje babatko potrebuje hlavne vyrovnanu, stastnu a oddychnutu maminu 🙂 . hlavne si to netreba vycitat ak nahodou skoncis na flasi, nebudes o noc horsia mama ako ta co koji. Naopak budes tou najlepsou mamou pre svoje babo lebo si urobila mozne aj nemozne kvoli dojceniu 🙂 .

demo
17. feb 2013

@natalyas ahoj poslala som ti sukromnu spravu. Neviem ci presla....

diana_81
17. feb 2013

@natalyas

Ahoj, ja som sa len chcela ozvat k tomu domperidonu. Doteraz som ho nasadila 2x - raz lebo sme mali laktacnu krizu a okrem ineho ma mala zacal hryzt, tak som chcela skusit, ci zvysenim produkcie problemy ustupia. Efekt sa prejavil fakt rychlo, asi po 1 dni. Druhy krat teraz, kedze mala ma crevnu chripku a rovnako i ja, s tym ze ja som pred zacatim mala i prejavy normalnej chripky, som unavena, slaba, mala som horucku. Proste som sa bala ze mi klesne produkcia prave vtedy ked mala zavisi na mliecku lebo ine tekutiny odmietala a hrozilo odvodnenie. Dnes je to 4. den co ho beriem a este stale necitim skutocne vazne zlepsenie. Trosku sa to zlepsuje. Cize asi to fakt zalezi od situacie.

Moja rada by bola v sulade s ostatnymi dievcatami - skusit na vopred stanovenu dobu vysadit UM uplne a pokracovat v domperidone. Len tak sa to ma sancu fakt zlepsit k lepsiemu. A PSYCHIKA! To je najdolezitejsie a najtazsie zaroven 🙂 teda aspon u mna! Drzim velmi palce!!!!

natalyas
autor
17. feb 2013

@eveenka veeelmi dakujem, povzbudila si ma a dufam, ze to zvladneme este potiahnut! Myslela som, ze domperidon ma zabrat do niekolko dni a nie az tyzdne..tak budem pokracovat.. neviem,c i sami podari na cas vysadit UM, ale pokusam sa to znizovat, co sa mi celkom podarilo, tak uvidim..
viem, ze horsia mama by som nebola, kebyze prejdem na flasku, ale strata toho kontaktu s dietatom by mi neuveritelne chybaala...takto mam pocit, ze som Matka s velkym "M" :-/
Inak moja pribera presne tak isto.. prvy mesiac 1200g a druhy mesiac /zatial/ 850 g, este mame tyzden do poradne.. takze pribera krasne..

natalyas
autor
17. feb 2013

@diana_81 moja psychika uz zlyhava.. som vycerpana psychicky aj fyzicky.. lebo jedine co pomaha na jej ukludnenie je nosenie a cicikanie na rukach, cize cele dni len chodims malou na rukach alebo v satke.. niekedy si ani nesadnem a obcas ani nenajem poriadne.. domperidonu dam este sancu, snad sa este dostavi ucinok..

eveenka
17. feb 2013

@natalyas u niekoho zabera hned u ineho to trva dlhsie, ale hlavne je to o psychike, musis byt kludna a vyrovnana. Nemusis uplne vysadit UM, ja som kojila s cievkou celkom dlho...ale mozes postupne znizovat davky a pozoruj ako sa drobcek bude spravat.
Presne pre ten uzasny pocit a vazbu s dcerkou som nechcela prestat dojcit, ale davala som tomu stale cas a oplatilo sa. A je to to najkrajsie v obdobi starostlivosti o babatko.Dava to matke pocit uzasnej vynimocnosti.
Tak to pribera krasne, urcite hladna nie je. Mozno ma prilis silny saci reflex ako moja, ze potrebuje stale nieco sat preto sa pyta stale na prsko. Ale to casom prejde. Tetaz moj maly vymyselnik je na prsku 2-3 min 🙂 a ine tekutiny moc nedostava cika pekne 🙂
Ak budes verit sama sebe tak budes kojit ako dlho budes chciet 🙂

janettdamian
17. feb 2013

@natalyas Ahoj, prečítala som si všetky príspevky od dievčat. Chcem ťa tiež povzbudiť. Môjho malého som začala po cisárskom kojiť bez problémov až do 3,5 mesiaca. Potom som zažila obrovský emocionálny šok a tvorba mliečka klesla takmer na nulu. Malý prestal priberať, nemal dosť mokrých plienok,doktorka nakázala UM. Nevzdala som to nasadila som COSTI na začiatku 8 tabliet denne, pomaly sa to rozbiehalo. Dnes má malý 14 mesiacov stále ho kojím, užívam 2 x denne ešte stále COSTI, pijem ráno meltu s melasou a čaj jastrabinu s benediktom. Denne zápasím s menším množstvom mlieka, malého kojím z obidvoch prsníkov pri jednom kojení a sám si vypýta či chce ešte UM z flašky. Tiež som mala chvíľe že už končím,ale som na kojení väčší závislák ako môj malý 😝 Neľutujem svoje rozhodnutie. Píšeš, že malá krásne priberá a to je znak, že sa napapá dobre, ak je aj dosť mokrých plienok je to OK. Viem, že je to ťažké stále kojiť. Aj mi sme boli prvé mesiace každé 2 hodiny deň, noc na prsníku na požiadanie som kojila, a myslím že je to tak dobre. Môj malý mal tiež dni, keď sa nechcel prisať, plakal a žiadal flašu, tak som odstrekovala, ale vždy sa po čase vrátil k prsníku. Ešte som zistila, že mne hneď na začiatku kojenie nejde mliečko. Malý si už zvykol, že musí niekoľko minút dudlovať a stimulovať prsník, aby sa pomocou hormónu spustil tok mliečka. Niekedy má trpezlivosť a počká si na mlieko a niekedy prsník rázne odmietne a chce fľašku. Úplne chápem všetky tvoje pocity,mne tiekli slzy zároveň s malým, keď som mu nemala čo dať.Takto sme sa trápili cca 4 mesiace a potom sme si našli svoj vlastný režim kojenia a UM. Takže nevzdávaj to !!!!!!!!!!!!!! držím päste 🙂

sjuzan77
17. feb 2013

@natalyas presla som si tym istym, ako keby si pisala o mne. vyskusala som vsetko mozne i nemozne, caje, kapsule, kvapky, homeopatika, vsetky overene a zarucene rady. do toho som dostala silnu kvasinkovu infekciu, bolo to viac ako zle, dokonca to so mnou vzdala aj laktacna poradkyna. nakoniec bol problem inde a nie v nedostatocnej tvorbe mlieka a az pediatricka zistila, kde je chyba. stacil 1 rozbor krvi, ktory ukazal, ze mala je chudokrvna. nemala silu si mliecko vytiahnut a preto sa mi ani viacej tvorit nemohlo. nasadilo sa zelezo, ja som sekla so vsetkymi bylinkami, cajmi a kapsulami a malu kojim uz 11-ty mesiac. som proti UM, ale dojcit sa neda za kazdu cenu, v tomto pripade moze malinkej viacej uskodit vynervovana mamina ako flasa UM.

magimary
17. feb 2013

@natalyas , zaujala ma najmä táto Tvoja veta:
"Posledne tri tyzdne vsak stale len place, nechce sa prisavat, oodtahuje sa a spusta srdcervuci narek. "

...ja osobne nie som žiaden "cápo" v dojčení, obe predchádzajúce dojčenia som si odtrpela a to ďalšie ma ešte len čaká,
ale presne tá veta, ktorá ma z tvojho prvého príspevku zaujala, mi živo pripomenula náš problém pri dojčení mladšieho syna... nehovorím, že je to určite aj tvoj problém, ale možno by za úvahu stál 😕 😉,
bola som na tom veľmi podobne ako ty, odsávala som si málo mliečka a bola som presvedčená, že problém je v tom, že mám málo mlieka (ale nedokrmovala som UM), keďže malý sa správal rovnako, ako píšeš o svojej malej a vtedy som si tiež zavolala laktačnú poradkyňu a ona ma prekvapila tým, že vôbec neriešila množstvo mlieka (povedala, že množstvo pri odsávaní vôbec nemusí zodpovedať tomu, čo je reálne v prsníku pri dojčení), ale práve podľa prejavov odťahovania malého a zúfalého akoby "snaživého" náreku povedala, že problém zrejme bude v refluxe...
pritom malý mi vôbec negrckal masívne (oproti staršiemu to bolo úúúúplne nič), no ona povedala, že oveľa problematickejší je vnútorný reflux, kedy sa mliečko spolu s kyselinou zo žalúdka vracia až k nosíku sa spôsobuje pálenie, štípanie a oooveľa sťaženejšie papanie a tým aj odťahovanie, náreky a zhoršujúce sa dojčenie...
bola som skeptická, ale vyšetrenie ultrazvukom napokon predsa len reflux potvrdilo (dokonca masívnejší, ako bol u staršieho) a tak sme s laktačnou poradkyňou "doladili" špeciálne polohy dojčenia pri refluxe a napokon sme sa kojili i na´dalej...
nehovorím, že to bolo kojenie "slastné" a také, ktoré by sme si obaja užívali, ale bolo dostačujúce na prosperovanie malého až tak, že UM sme nikde ani nepoužili, po polroku sme prešli rovno na príkrmy, ktoré mu nahradili menšie množstvo mlieka vzhľadom k jeho potrebám...

ako vravím, nemusí to byť aj váš problém, ale mne vtedy pomohol aj pohľad z tejto strany (keďže som to vôbec nepredpokladala a príčinu som hľadala na nesprávnom mieste 😉)
prajem úspešné dojčenie 🙂

natalyas
autor
18. feb 2013

@magimary Akurat zajtra ideme na sono, nasa malinka vracka dost..snazim sa ju kojit vo viac menej sedavej polohe ale place rovnako... ja dokrmujem, ako som uz spominala, cievkou po prsniku, ale vysledok rovnaky - place aj tak, ci taha z cievky alebo nie..tak sme si vybavili sono a uvidi sa..
a ked mal tvoj maly tieto problemy s papanim, ako to vyzeralo v noci? Ajv noci plakaval? Lebo my sa v noci krasne dojcime... len cez den je problem..
Dakujem!

magimary
18. feb 2013

@natalyas tak, tak - noci sme mali vždy kľudné 😉
to mi vysvetľovala laktačná tak, že v noci na dieťatko všetko inak pôsobí-to by bolo na dlhšie vysvetľovanie a už si to celkom nepamätám 😉
no a "antirefluxové" polohy nestačia v sede 😉 , babatko sa kojí vo zvislej polohe 😉
a ešte čosi k refluxu-tam ozaj ide najmä o tú sprievodnú kyselinu, ktorá všetko veľmi zhoršuje-bábätko páli, štípe, dráždi mu pažeráčik, takže má až bolesti atd, atd... čiže nejde len o samotné vrackanie, ale celkovo o veľmi nepríjmené pocity, s ktorými si ono nevie ešte poradiť..., tak plačká, odťahuje sa a nevie si papanie slastne vychutnať...

eveenka
18. feb 2013

@natalyas toto bude asi ten reflux, a grcka ti aj natravene, tvaroztek? Ak hej, dovod preco strale placka je ze ju pali zaha od kyseliny ktora jej stupa. Aj nasa to mala, boli sme na sono, ale uz by som nesla. Babo je len zbytocne oziarene, potvrdia to co ty uz davno vies, daju ti sirup proti grckaniu ktory aj tak nezabera, je k tomu drahy, zaplatis za sono 8 eur dr ti povie ze pokial pribera nic ine sa s tym robit nebude a treba pokracovat v kojeni dalej.
Cez den mi mala inak skoro vobec nespala len v noci, tiez sme sa satkovali, v satke vedela spinkat aj tri hodiny, nevadilo jej ani ze bola upotena ako mys 🙂 malas si moze pytat prsko aj preto ze chce uhasit tu zahu preto by bola najradsej pricucnuta stale, ale casom ten reflux ustupi uvidis hlavne treba byt trpezliva, viem ze sa to lahko hovori, ale viem o com hovorim vsetkym tym sme si presli.
Ale postupne sa to zlepsovalo

natalyas
autor
18. feb 2013

@magimary skusim sa ozvat svojej laktacnej, ci mi neukaze nejake tie polohy.. a tie polohy teda pomohli aspon trosku? menej plackal?

@eveenka ano vracka aj natravene mlieko, vlastne vacsinou len take.. par krat sa nam stalo, ze vrackala obrovske mnozstvo.. asi deci.., a potom je chuda hladna a pyta si zase...
moja to iste🙂 spi len a len v satke.. a tiez je jej jedno, ze je naobliekana a spotena 🙂

magimary
18. feb 2013

@natalyas hej, hej-pomohli ...
len to teda nebolo príliš pohodlné 😉
plačkal menej a aj sa viac napapal

jedna z tých polôh bola taká že som ja stála-nohu som mala vyloženú na stoličke a malého položeného cez túto nohu (ako na koni), takže mi vlastne sedel ("stál") na kolene a hlavičku mal pri mojom prsníku z ktorého papal-úplne vo zvislej polohe... neviem, či je to predstaviteľné 😅
a aj tak bolo vidno, ako sa mu už počas papania spapané mliečko vracia do pusy, ale rozhodne to pomohlo asi najviac...

natalyas
autor
18. feb 2013

@magimary :D akurat som skusala tu polohu.. viem presne, co myslis 🙂 ako prve ma to napadlo, ked som si precitala, ze ma byt zvislo.. no musim uznat, ze bola kludnejsia.. neviem,ci bola v soku, ze skusame nieco nove, ale celkom pekne cuckala.. fu len je eto fakt narocne.. papala mozno 2 minutky.. ale aj to je uspech, lebo doteraz len raz dvakrat potiahla a hned sa odtrhla..
budem skusat dalej..

magimary
18. feb 2013

@natalyas juuuj, no kiežby sa to postupne zlešpovalo...
ja som to potom riešila tak, že som sa opierala o stenu (chrbtom), aby to bolo aspoň o čosi odľahčenejšie 😝 😅
bolo to -na pohľad neznalého- až komické 🙂 😉

eveenka
18. feb 2013

@natalyas mne mala grckala natravene skoro po kazdom kojeni zo zaciatku, preto aj ten plac lebo ju palila zaha z tej kyseliny. Ale chce to len cas, aby sa traviaci system mohol dovyvijat. Ta satka v podstate pomaha ustupu refluxu lebo ak ju nosis nba zvislo tak posobi gravitacia, citi teba, tvoju vonu, tlkot srdiecka a posobi gravitacia takze preto je dieta take kludne 🙂

eveenka
18. feb 2013

@natalyas este k tej polohe kojenia, ja som pri tom sedela na posteli, malu som mala na stehne mi sedela rukou som ju podopierala, ja sdom bola v miernom predklone a tak som kojila aby mala zaludok nizsie ako hlavicku bolo to narocne ale islo to a menej jej aj potom stupalo mliecko

natalyas
autor
20. feb 2013

@eveenka
@magimary
tak sono nam ukazalo ze to je reflux, dost vyrazny... ☹ chuda male... ako dlho trvalo nez ste sa dali dokopy?

eveenka
20. feb 2013

@natalyas chudatko male :( teraz musis byt hlavne trpezliva....nam to dotetaz este uplne nepreslo, ale vyrazna zmena prisla po pol roku. Dobre pomaha aj zvyseny matrac v postielke na cca 30-40 st uhol...