Ahojte, mam otazku, ked zena nemoze alebo nechce dojcit svoje dieta uz v porodnici a ked chce aby jej dieta zacalo s umelou stravou,malo by to tejto zene byt umoznene? Podla mna byt dobrou matkou neznamena len plne dojcit, . Dakujem za vsetky nazory
@mia885 práveže sa skôr riešil problém, aby sa umelo nedokrmovalo, ak mamička nechcela..Si si istá, že to nepôjde..? Dojčenie nie je taký strašiak, ako to zo začiatku vyzerá..Nikto nehovorí, že si zlá matka..ale na to, že si ešte len v pôrodnici, sa na môj vkus vzdávaš príliš skoro..Ak máš prístup k netu, naštuduj si materiály ohľadom dojčenia..a problémoch ohľadom nich..Dať fľašku je podľa mňa príliš jednoduché..Ale ak na tom budeš trvať, tak ti ju určite dajú..
@mia885 Nemusiš kojit ak ty sama nechceš.A smiem vediet prečo nechceš?
@mia885 ano, podla mna by sa mal brat nazor matky do uvahy ... ale neviem si predstavit povedat v porodnici, ze nechcem dojcit, to by boli ine pohlady 😝 ... ked dojcenie nejde to je ine
Ked zena nemoze dojcit, tak je samozrejme ze dietatko bude krmit umelym mlieckom. Ak nechce je to jej skoda, pretoze dojcit svoje dietatko ma viac vyhod ako nevyhod. Je to zdravsie, nepotrebujes flase umyvat, sterilizovat, vlacit vsetko stale so sebou ked sa niekam ide, mliecko je vzdy pripravene a v najlepsej teplote, nemusis v noci vstavat a chodit do kuchyne varit mliecko. Snad jedina nevyhoda je ta, ze nemozes dietatko niekomu na dlhsie zverit, na kratku dobu sa da mliecko odsat... Ale ked sa zena dobrovolne rozhodne ze napriek tomu nechce dojcit, okolie by to malo respektovat
@mia885 umožnuju jej to už v porodnici,ved si mnohé ženy nechávaju previazať prsníky aby nemali mlieko..a podľa mna byť dobrou matkou neznamená napríklad robiť 100% pre svoju postavu, a 0% pre zdravie dieťaťa ,pretože dojčenie je zdravé
Pokial nechces nikto ta predsa nutit nemoze. Je to len a len na tebe.
@mia885 je to len na zene ako sa rozhodne, nikto ju nemoze nutit. V dnesnej dobe, ked je rooming in system, tak si zena moze aj sama pripravit v kuchynke UM pre dieta -nemusi nikoho prosit, aby jej doniesol mlieko. Akurat by som sa poradila s pediatrom,ktore mlieko by bolo najvhodnejsie.
V tych porodniciach na jednej strane automaticky tlacia na dojcenie,na druhej strane pri akomkolvek najmensom probleme nemaju problem strkat dietatu flasu,alebo to matke aspon navrhnut, staci, ze dieta nepribera dostatocne rychlo.
@mia885 je to dosť zvláštne,ale je to rozhodnutie matky.materstvo nie je len o materskom mlieku.
@mia885 ano, lezu mi na nervy ludia posadnuti kojenim, ktori odsudzuju a pohrdaju matkami, co nekoja.. stretla som sa s tym velakrat aj osobne, ked som povedala, ze mala bola kojena len tri mesiace, bola som za zlu a lenivu matku..
Druhe dieta by som najradsej ani nekojila, nemam na to dobre spomienky, zaciatok, kedy sme sa mali zoznamovat a uzivat si, sme sa vynervovali obe, mala hladna, ja v strese, mlieko raz bolo raz nie.. DOBRA MATKA je podla mna matka, ktora svoje dieta miluje, chce aby bolo syte, stastne...
@lucinocka prečo potom taká matka "odoprie materské mlieko už v samotnej porodnici ,aj ked ho má a može kojiť? 😉
prečo postava matky je viac než zdravie? 😉čo je na tom milujuce?
@barcelona94901 preco sa stale argumentuje postavou? ... to myslis, ze kazda, co nedojci, tak to robi kvoli postave? ... zvlastne myslenie 🙂
@mia885 ako tu bolo povedane....dojcenie je zdrave a spravidla to najlepsie pre dieta... samozrejme neratam pripady alergie na materske mlieko...nechapem zeny, ktore maju mlieko, mozu dojcit a nedojcia.... preco??? ved umele mlieko je predsa len nahrada a preto sa vola umele...ked je nejaky zavazny zdravotny dovod... a to ze zena nechce lebo jej uvisnu prsia sa mi vidi sebecke... take zeny by ani nemuseli mat deti, lebo ocividne nemaju ujasnene priority...moj nazor....
@zuzanockamt áno zvláštne,tiež ma to prekvapilo a do teraz to nechápem,preto sa na to pýtam..ja nepíšem o žene,ktorá nemože kojiť..ani zakladateľka témy taku ženu nespomína..pozorne čítajme ...ja píšem o konkrétných skusenostiach z porodnice..kočeny sa dávaju ihned obviazať ,ich dovod postava a prsia .kojiť možu,ale už do porodnice idu s tým,že nechcu...pýtam sa,čo je na tom milujuce?
je tam láska k svojmu telu vačšia než k dieťaťu..?
@barcelona94901 s tym som sa v svojom okoli realne nestretla, kazda co nedojcila, vratane mna, mala na to ine dovody a nie postavu
@zuzanockamt bohužiaľ ja som sa s tým stretávala často a prišlo mi to ako nejaký"modny trend"
a ako vidieť funguje to u kočiek dalej..
stretla som aj so zenami,kt.kojenie bolo neprijemne a nevedeli sa s nim stotoznit.napriek snahe to neslo a presli na um a odvtedy su z nich usmiate maminy.ja osobne som kojit nemohla,ale v tej chvili mi to bolo uplne jedno.ked vidite svoje kilove dieta bojovat o zivot,nebudete sa hadrkovat ci ste viac alebo menej matkou,lebo ste KOJILI,lebo ste RODILI PRIRODZENE,lebo vy robite KASICKY same.samozrejme,u maminky,ktora ma len jedno dieta a kde vsetko prebehlo ok,by malo byt kojenie prirodzene.ale ak to nejde,tak to nejde a nikto nema pravo kohokolvek sudit a poucovat.
@mia885 ahoj, ja som síce dojčila 13 mesiacov, ale keď som bola v pôrodnici, tak tam bola mamička - druhorodička a teraz mala dvojčatá. Prvú vraj nekojila (neviem síce od kedy), ale bola tiež "nadstavená", že tentoraz určite kojiť nebude. Sestričky ju "tlačili" do kojenia - ale chlapci sa nevedeli prisať a aj keď s nimi sedela pri sestričkách, tak sa viac trápili ako papkali. Asi na 5 deň po narodení primár novorodeneckého rozhodol o UM.
@mia885 ak nechceš alebo nemozes kojit je to tvoja vec.to ze nebudeš kojit neznamená hned ze si zla matka.ja som málu kojila mesiac, mala som ho malo a slabé.stale bola hladna.tak som nasadila nutrilon.a pravdu povediac mi to tak aj vyhovovalo.bolo to pre mna jednoduchsie robit mlieko.o 2tyzdne budeme mat druhe,v porodnici budem kojit aby som sa vyhla hlupim pohladom.uvidime ako to pojde doma,kedze mam dvojrocnu dceru este a som sama.manzel je stále v zahraničí.ale už teraz uvazujem o tom ze ju odstavym a nahradím umelym mliekom.dcera je dost živa takže nám bude lahsie robit mliecko.a vobec to nerobim kvoli postave a podobným hlupostiam.ale zasa ta nechcem odradzat a odhovarat,možno ak začneš kojit možno pri tom aj zostanes.ja len ze nie si jediná,mam aj vo svojom okolí zeny ktore dlho nekojili.a odstavili deticky.
@barcelona94901 preco by to malo byt o postave? Necitala som celu tuto diskusiu, u mna to vobec nebolo o postave.. moje dieta bolo vyhladovane z brucha, dodnes je velmi velke porcie jedla na jej vek, stale je hladna.. ja som ju nemohla uspokojit svojim mliekom, bola som zla matka ze somju tri mesiace trapila..ze som dovolila aby doslo do toho, ze vlastne dieta sa odo mna odtahovalo a plakalo, len co som zacala rozopinat koselu..ze som ja v noci revala na zachode a lutovala, ze preco som ju vobec mala... toto nie je zdravy vztah medzi matkou a dietatom..
aj ja si myslim, ze sa to s kojenim prehana... ked to nejde, tak to nejde. neznasam reci typu "kojenie je v hlave"... blbost nad blbost!!! je na kazdej matke ako sa rozhodne, okolie by si malo setrit svoj nazor pre seba!!!!! ja som si vytrpela uz v porodnici a doma ani nehovorim... maleho mi nechali vyhladovat lebo sestricky dokola radili prikladat a prikladat...a prikladat!! ale ked nie je mlieko???? prikladat..! je mi zle ked si len na to spomeniem... a urcite to nie je len o postave..
@lucinocka vyššie som to napísala , stačí si to prečítať 😉 aj samotnu zakladateľku témy ,ktorá nepíše nič o tom,že nemože ..
@barcelona94901 tak to je ine, ked je to z estetickych dovodov... to pre mna bolo nepodstatne, vobec som neriesila ako vyzeram po porode, kedze som pribrala 4 kg za tehu a domov som sla lahsia, snazila som sa, ale mala bola a dondes je hrozne zle a nervozne dieta a pri takom decku nemas cas ani na zachod ne to sa starat o svoju vyvazenu stravu aby to mlieko malo nejaku hodnotu.. kolkorat sa stalo, ze kym som ju vecer okupala, dala dokopy , isla nakojit a ani kvapka mlieka..muz vravel, zarobime umele mlieko, neplac..a ja som nechcela, citila som sa ako zla matka, vdaka tym vymetacom mozgu, ze dieta MUSI k´byt kojene..a nakoniec mala sla spat hladna.. druhykrat to uz nedopustim
@lucinocka
presne tak!!! aj ja som bola velmi nestastna, ze mi nejde mlieko... a viac som sa trapila ako si uzivala babenko.. nastastie to rychlo preslo a sme na umelom mlieku. a sme spokojni obaja!!!!
baby, tak ja som bojovala pol roka!!!!! raz mlieko bolo raz nie, laktacnych poradkyn som mala doma 7!!! A to tiez vsetko preto, lebo sa to tak "musi". Ked mi svokra, aj svokor stale omielali, ze treba kojit, a co vsetko sa pri tom nemoze jest. A ja kedze som bola na pokraji zrutenia z nevyspatosti, tak mi pomahala maminka aj svagrina a vtedy som vzdy od rana stale chodila s odsavackou na cecku, odsavala som pomaly do krvi, len aby matko mal co v noci papat, ked nebude so mnou. Stale nejake zapaly, a kadeco ine. Ked mliecka bolo trocha viac, tak zasa od rana odsavacka na cecku, aby som to zamrazila a pouzila, ked bude zle. No, strasne obdobie. Pravdupovediac, ked som zacala davat umele, vydychli sme si obaja. Ak by som mohla vratit cas spat, jednoducho by som nekojila a kazdeho, kto by mi na to nieco povedal, by som kopla do riti.
@mia885 Mal by sa brať ohľad predovšetkým na dieťa a na to,aby nebolo hladné.To moje v pôrodnici 4dni plakalo od hladu lebo som mala minimum mlieka a potom sa zľutovali a dali mu Nutrilon a ja som bola šťastná lebo som konečne mala spokojné bábo ktoré spinkalo viac ako 2hodiny vkuse.Myslím si,že ked matka má dosť mlieka mala by dojčiť,ked nechce tak aspoň pár týždňov kvoli babatku-je to to najlepšie.Mne sa to nedarilo.Ale ked sa nedá netreba sa trápiť.Ked žena nechce a má na to dôvody tak je to jej vec aj ked ja nepoznám žiadnu,čo by nechcela.Dúfam,že pri druhom babatku sa mi podarí dojčiť aspon pár mesiacov
Mi sme si vytrpeli tiez svoje,az na pohotovost utekali a tam mi povedali ze ona je len hladna.len kojte a kojte.uz to tak robit nebudem.hned ako budem vidět ze to nemá ziadny význam tak nasadím umele mlieko.nebudeme sa vsetci zbytocne trapit.a ako som pisala,nám bude lahsie robit flašku s mliekom.
@barcelona94901 nuz, mozno v tom je len nevedomost, dovera v tolko reklamovane umele mlieka, nutne to ale neznamena, ze svoje dietky nemiluju...je tazko a asi aj zbytocne sudit druhych, maju pravo sa rozhodnut ako chcu - rovnako aj my...mne je ich a ich deti skor luto (aj prave preto, ze zo zdravotnych dovodov krmim od 4 mesiacov UM), ale neodsudzujem...
milujem vás za to, že tu ste a že ste takto krásne vyjadrili aj moje myšlienky a pocity!
pred pôrodom som si vôbec nepripúšťala, že kojiť nebudem môcť, s mužom sme chodili okolo regálov s UM a ja som si robila srandu, že "aha, my toto nebudeme kupovať a koľko ušetríme.." no a potom prišiel pôrod (plánovaný cisársky kvôli mojim zdravotným problémom) - prvý deň na pooperačke odo mňa ani nikto nečakal, že by sa mlieko spustilo, detská sestrička (najsuper žena na svete!) mi nosila malého každú voľnú chvíľu, čo mala, krásne sa vedel prisať, mňa to nebolelo, proste sme boli stvorení jeden pre druhého.. už len to mlieko nech sa spustí! na druhý deň nič, dieťa ešte relatívne kľudné, prikladala som ho tak, že na mne visel prakticky nonstop, každý ma upokojoval, že prsia sa nalievajú na tretí deň.. tretí deň, ako aj štvrtý a piaty sa nedialo nič ☹ to už bol malý na nutrilone a šťastnýýýý s plným bruškom spal vedľa mňa v postieľke kým ja som revala ako tur lebo - som nemohla kojiť! lebo kojiť sa má a musí! lebo kojenie je v hlave! lebo nekoja len zlé matky... a ja som predsa nechcela byť zlá!
cestou z pôrodnice som bola kúpiť v lekárni nutrilon a sklenenú fľašu (nemala som, nepripúšťala som si, že kojiť nebudem), zase som pritom revala.. potom doma prišli na rad overené babské recepty ako sa dopracovať k mlieku, laktačné poradkyne od výmyslu sveta, jednoducho všetko možné aj nemožné, čo by mohlo spustiť mlieko.. malý na mne zo začiatku visel permanentne, odbiehala som len na wc, sprchu a občas nejaké jedlo, kým spal.. odsávačkou som odsala maximálne 20ml, aj to ráno a dokopy z oboch prsníkov!
po 6tich týždňoch trápenia, výčitiek a sĺz som s tým sekla! a môžem povedať, že ľutujem, že som neprestala skôr.. nutrilon jedol tak či tak, lebo tých mojich pár ml mu bolo tak pod jeden zub a fľaša jednoducho musela byť, hladovať by som svoje dieťa nenechala!!! laktačná mi sem dotrepala dáku cievku.. akože s prepáčením, môžu si to strčiť za klobúk! minulý týždeň som len tak zo zvedavosti malého skúsila priložiť a on si bradavku aj tak chytil, báchorkami o tom, ako sa dieťa nebude vedieť prisať, ak bude kŕmené z fľaše si môžu nechať pre tie naivky, ktoré tomu veria, dieťa nie je sprosté a hlad je silný, keď vie, že stade pôjde mlieko, prisaje sa ako čert!
od ako som prestala "kojiť" moje dieťa je pokojnejšie, lepšie spáva, má lepšiu náladu aj cez deň - PREČO? lebo má pokojnú a nevystresovanú maminu!!! a to je to najdôležitejšie, nie, či visí na cecku, alebo nie!
moja najhoršia spomienka, ktorú sa snažím vymazať si z hlavy je laktačná poradkyňa, ktorá porodila pár dní po mne.. tá miesto toho, aby sa starala o seba a svoje dieťa chodila po oddelení a sliedila, ktorá ženská ide od sestričiek s fľašou.. do pár minút sa ozvalo klopanie na dverách a začal sa výsluch - prečo nekojíte? nechcete kojiť? prečo nechcete kojiť? prečo mu dávate umelé? prečo ho neprikladáte? prečo, prečo prečo??? dúfam, že sa tá hipisáčka má dobre, mne vtedy dopomohla k takej depke, že ešte teraz sa z nej zbieram! (a to som mala zo začiatku o tejto novodobej "profesii" len pozitívne názory)
a čo najviac nenávidím je ich mamila.sk a senovka s benediktom, všeliek!
ospravedlňujem sa za tento siahodlhý výlev, ale naozaj som mala dojem, že posledné dva mesiace žijem vo svete posadnutom kojením, kde som sa bála aj priznať, že nekojím..
@barcelona94901
"je tam láska k svojmu telu vačšia než k dieťaťu..?" ............. láska nejde cez mlieko si myslim 🤐
"aj samotnu zakladateľku témy ,ktorá nepíše nič o tom,že nemože .. " .............. zakladateľka nikde nepíše, že sa jedná o ňu 😝
Ak žena nemôže kojiť, tak dávajú umelé. No neviem, mňa sa nikto nepýtal, či chcem alebo nechcem kojiť, ale keď im to človek narovinu povie, tak nútiť ho hádam nemôžu. Ale ak bude mať náhodou veľa mlieka tak je lepšie v nemocnici nech to spapá bábo, ako v jednom kuse odsávať, aspoň z toho nebolia tak ruky :D a doma už bude fajn 🙂
@mia885 Ano samozrejme nenechat dieta trapit hladom. Dieta je dolezite, nie to ake mlieko pije ci umele alebo materske.