Keď musí dojčiaca matka do nemocnice a dieťa ostáva doma

dagiiinka
20. apr 2016

Ahojte dievcata,
skusala som najst na webe nieco k tejto teme ale zial, zatial som nic nenasla.
V najblizsich dnoch budem musiet absolvovat operaciu menisku (co by malo byt zalezitostou par noci, max. tyzden podla slov lekara). Budem prijata na oddelenie ortopedie. Lenze...mam 14 mesacnu dcerku, ktora je dojcena, pocas dna aj noci, kedy sa nepredvidavo casto budi na "cicu", inak place. Obcas ju dokaze uchlacholit manzel ale len v pripade, ze ma tvrdy spanok a staci jej napr. hladkanie alebo skrabkanie chrbatika.
A teda v pripade, ak budem hospitalizovana, chyta ma velky stres, ze od nej budem musiet odist a nechat ju v starostlivosti starkej. Ide mi hlavne o noc, sme na seba vzajomne velmi naviazane a pravdupovediac, ma z toho vacsi stres ako zo samotnej operacie?
Neviete mi poradit, ake su prava dojciacej matky v pripade, ak je hospitalizovana? Moze jej byt umoznene mat dietatko pri sebe aspon v noci (nejedna sa o infekcne oddelenie a pod., toho som si vedoma). Vdaka za kazdy postreh!

zuzik307
20. apr 2016

@dagiiinka co konkretne budu operovat? lebo jednoduche artroskopie su zalezitost jednodnovej chirurgie, rano prides, vecer odides...

anjelicek26
20. apr 2016

Podla mna potrebou dojcit dieta v noci u 14 mesacneho dietata ti uz neprejde ako argument, keby slo o malicke babatko do pol roka je to asi ine :( Ty budes nemobilna a aj tak tam nebudes moct dieta nahanat po oddeleni. Podla mna sa bojis zbytocne, malicka to s tatinom dobre zvladne. Ty sa sustred na svoj zdravotny stav, nech ta pustia co najskor domov, tym vam pomozes momentalne najviac.

janinah
20. apr 2016

Vybaviť sa dá hocičo,ale toto asi nie.Ako si to predstavuješ prakticky? že dieťa bude nocovať s tebou v nemocnici? Plus ďalšia osoba ktorá ti ju bude podávať na posteľ ,prebaľovať lebo ty budeš musieť ležať ,sestrička toto robiť nebude,má dosť svojej roboty......zdravé dieťa na pooperačnej izbe,aby nachytalo nejakú infekciu? Iné prostredie jej tiež nepridá na kľude.Myslela som,že dáke 3mes. drobčo,takto si bude musieť poradiť ocko či starká s fľaškou či inak.Ty sa sústreď na operáciu.

helenanovakova
20. apr 2016

ja by som sa spýtala rovno na oddelení. určite nie si prvá s takýmto problémom. a ked aj nie na konkrétnom oddelení, ale v nemocnici určite. a pokiaľ sú ochotní vyjsť v ústrety, tak to nejako vybavíš, aby ste s dieťaťom "netrpeli". ja som mala ísť do nemocnice, ked som dojčila, ale odmietla som kvôli tomu hospitalizáciu. alebo to bolo baby maličké, len čo sme došli zo šestonedelia.

anjelicek26
20. apr 2016

@luba41 ale tento "narok" nie je nikde podlozeny. Ani v zakone, ani v stanovach nemocnice, ani proste nikde. Myslim, ze "na mamile pisali" ako argument neobstoji. Uz sa o tom raz vo velkom na inom fore debatovalo. Ano narok ma matka na staly kontakto zo svojim dietatom - v navstevnych hodinach, a v pripade, ked je hospitalizovane dieta samotne (a matka je schopna sa on postarat). Takisto je povinnostou sestricky nosit na kojenie 14 mesacne dieta, nie je jej povinnostou jej ho podavat, nahanat, podla mna maju inej roboty az az. Samozrejme mate moznost si po dohode s lekarom na oddelenie priniest a zaplatit vlastnu osetrujucu vyskolenu silu, ktora sa o toto postara a nebude stat lekarom v ceste.

vydrnik
20. apr 2016

Keby to bolo mensie babo v nektorych nemocnicach to robievaju tak ze dieta ak je mozne je prijate z mstkou inac na detskom a nosievaju na krmene matke,u teba je to iny pripad dcerka je vetsia a ako zminovali zienky ty budes po operacii a seztricky maju na starrost pacienty a nemaju cas na toaby bavili tak male dieta,bude to musiet vydrzat doma,a zvykat na flasu,a ty sa nestresuj to nepomoze

vejula
20. apr 2016

@dagiiinka Ak je to nemocnicas titulom BFHI tak ano musia zabezpečiť, aby dieťa mohlo byť pri tebe pokial je dojčené. Titul BFHI sa totiž neudeluje pôrodnici ale nemocnici, preto je záväzné nielen pre pôrodnicu ale celu nemocnicu

vydrnik
20. apr 2016

@dagiiinka skus sa informovat priamo na oddeleni jestli ti to umozni mat malu u sebe

sissy27
20. apr 2016

@dagiiinka nechcem byť zlá, ale ak teda si tak strašne naviazaná na dcéru, tak si buď operáciu porieš v rámci jednodňovej chirurgie (niektoré zákroky sa dajú) alebo operáciu odlož na čas, kedy budeš aj psychicky schopná ju absolvovať...
ideš do nemocnice, nie na rodinný wellness pobyt a pýtaš sa na práva dojčiacej matky... a ja sa pýtam, kde sú práva ostatných pacientov na kľud a práva personálu?? prečo ďalší pacienti by mali akceptovať tvoje dieťa, jeho prejavy, plač, pokakané plienky, nočné budenie? im tiež môže byť smutno za svojimi príbuznými, tak teraz nech si každý zoberie na noc niekoho, nie? ak pacient vedľa teba bude mať v noci problém a bude treba zásah sestričiek alebo lekára, majú brať ohľad na tvoje spiace dieťa? predpokladám, že tvoje dieťa chodí, alebo sa nejako premiestňuje - kto ju ustriehne, keď ty budeš ležať? sestričky? 😅 v rámci ošetrenia budeš dostávať lieky - anestéza, analgetiká, antibiotiká - určite potrebuješ svoje dieťa v týchto dňoch dojčiť?
nehnevaj sa, ale fakt odveci nápad...

moni244
20. apr 2016

Najlepsie bude, ak sa spytas priamo v nemocnici, aj ked si dost dobre neviem predstavit,akosi to ty vlastne lredstavujes, po operacii,14 mesacne dieta,ktore asi nebude len v postielke (kde ju daju, ked su aj iny na izbe, nielen ty sama), plus dalsi pacienti po urazoch,operaciach a pomedzi to male dieta, o ktore sa matka nebude vediet postarat a ktore bude obtazovat ostatnych pacientov. Cize neviem, ci len mne to znie divne, aby na oddeleni pre dospelych bolo male dieta, ktore ani na navstevy nepustia. A ja byt na oddeleni, po operacii, kde mam mat na izbe matku s dietatom,no tak to by som riadne nahlas protestovala

anjelicek26
20. apr 2016

@moni244 u nas je napr. na vsetky oddelenia zakazany vstup pre deti do 14 rokov... neni to len na tie infekcne oddelenia. S pacientom sa stretavaju v kaviarni ci na to vydelenom priestore... ak teda vobec, pustili dieta az po (kazdodennej) prehliadke pediatrom a s velkou nechutou, ze nepotrebuju medzi ludi cerstvo zoperovanych s nulovou imunitou zaniest nejake kiahne ci virusy, ktore male dieta bezne moze mat.

loginexistuje
20. apr 2016

no toto neni sanca v statnej nemocnici ... poriesit ani to neni rozumne. Tak male dieta za tebou ani nepustia na izbu na oddelenie.

Ono prava dojciacej matky su jedna vec a ina vec je to ze dieta nemoze byt prijate do nemocnice s matkou ak ide matka na operaciu ...

uz len z praktickeho hladiska ... ako kde by to dieta bolo kym budes na operacke alebo sa prebudzat a ako by reagovalo na ludi na pooperacnej izbe ... co sa tam prebudzaju a ty budes mat dost starosti sama so sebou a dojcit po operacii anesteze a novalginoch v infuzkach tak to nechapem ako moze vobec niekoho napadnut....

Ja ocenujem prinos dojcenia sama som dojcila rok a pol ale teda toto mi pride riadne uletene.

darina1952
20. apr 2016

Mozno je na case prehodnotit tvoju naviazanost na dieta a surnost operacie. A tiez si neviem predstavit ako po vsetkych analgetikach, anesteze chces malu dojcit - ved vsetko z tych liekov bude aj v mlieku. Mamicky na koniku "saleju" aj z jedneho panadolu pri dojceni...a ty budes inak nadopovana. Ak je operacia surna, schvalena tak chod a dietatko nechaj doma. Alebo ju preloz na obdobie ked nenudes dojcit. 😉

26lenka6
20. apr 2016

Ja som bola operovana a stravila som v nemocnici na chirurgii 13dni v case ked mal maly mesiac
Kojila som a najprv mi bola ponuknuta vip izba s tym ze maly moze byt so mnou ale v noci nie. Nakoniec som bola v obyc.izbe,prve 2dni sama aby som mala sukromie ked za mnou pride,kvoli kojeniu atd.ale ked neboli ine izby volne a bolo to nutne,dali mi na izbu dalsie pacientky. Nedalo sa nic robit len to nejak vydrzat bez maleho.manzel s nim za mnou chodil kazdy den ale nakolko som mala infuzie,nevedela som ho nijak chytit a nakojit.odsavala som a nosili mu to domov ale musel mat aj UM lebo mlieka bolo malo a nakolko som nemohla nic jest,tak to nebolo ani mlieko poriadne. Bola som tam kvoli zlcniku. Podla mna je najlepsie sa informovat priamo na odd.v danej nemocnici,vsade to je inak ale myslim ze na noc dietatu asi pobyt neumoznia. Ale to asi treba zistit. Alebo to nejak vydrzat aj ked je to tazke,mozno to nebude take zle ako myslis

jana_eyre
20. apr 2016

ci je na to nejaka klauzula, to netusim.. ale prakticky si to neviem predstavit.. pokial sa teda nejedna o sukromnu nemocnicu, kde by s tebou mohla lezat cela rodina na samostatnej izbe.. 😅

lebo s kolenom v obvazoch si teda neviem predstavit ako by som sa starala sama o spiace dieta, ktore by chcelo v noci cucat na uzkej nemocnicnej posteli a vedla by spali dalsi dvaja pacienti..

deti zvladnu viac ako si myslis, mamy to zvladaju tazsie.. ved v noci bude s tatom, nie? je to jej druhy rodic, najblizsi clovek..

lubkaurm
20. apr 2016

Bola som na operacii, ked mal syncek 9 mesiacov, total na mna naviazany, kojeny na poziadanie, operacia bola akutna a neodlozitelna, tiez sok, ale asi vacsi pre mna ako pre synceka - ostal doma s muzom, zrazu bez mliecka, sice iba 4 dni, uplne v pohode to zvladli, v noci spal celu noc!!!!! (Pri mne nikdy - stale cici.....), ja som odsavala ako blazon a vylievala (musela som, lebo som "ziarila"), no a po 4 dnoch sme sa vratili uuuuuplne v pohode do normalu🙂
Takze ziadny stres, dcerka je velka, zvladne to a ty sa vyspis🙂)))

mamutka
20. apr 2016

@dagiiinka moj bol tiez na mna velmi naviazany, tiez som ho este dojcila v tom veku, ale bolo to pre jeho a moju radost - po prebudeni, pri zaspavani a pod. Naozaj v tom veku nebude trpiet, ak nedostane tvoje mlieko. Ja som vystresovana odchadzala sice len na den vtedy, ale bala som sa, ako ho manzel uspi a pod. No a pohoda najvacsia 😎 dieta nema stale pod nosom tu milovanu mliekaren, tak moze az prekvapivo lahko na to pozabudnut. Otecko/babka ju vyzabavaju, nachovaju, uspia,... neboj sa. Ide hlavne o to, ze si stale tam a s tebou je neodmyslitelne spojene dojcenie, prsniky a tak.
Vobec by som tak velke dieta netahala do nemocnice, pokial tam nepotrebuje ist koli svojmu vlastnemu problemu. Uvolni sa, zvladnu to, otecko si poradi, musi.

stastnablcha
20. apr 2016

ahoj.. mozzno sa aj zbytocne bojis. ja som sla na operaciu ked mala malá cca 16 mesiacov, tiez bola kojena a ver mi ze po tom ako som sa prebrala z narkozy mi ani len nenapadlo aby som este kojila.. bábo prezije a ty tiez potrebujes aspon trochu casu aby si sa z toho dostala.

siska53
20. apr 2016

@dagiiinka ja som bola prec od 7mesacnej,pytala som sa na to,lebo mala mala ledva zavedene prikrmy,nevedela pit z flase (prosto sa to nevedela naucit nijakovsky).. Tiez naviazana na mna,vdak boal este dost malicka..Zamietli mi to.. Ze nemoze tam byt.. Operovali mi zlcnik a pruh. Tak som ju mala 3x na dojcenie. Muz a moja mama si s nou museli poradit,ale boli to besne dni.. Esteze maly bol v pohode a bez problemov.
Neboj,oni to nejak vydrzia,hlavne ty bud v pohode.

siska53
20. apr 2016

@dagiiinka a este - mlieko som si,ked som vladala ,odstriekavala. Aj kzd 24h.po operke som nevladala,az neskor. Po navrate domov sme normalne pokracovali v dojceni. O mlieko som neprisla.
Lieky som ziadne nebrala,len som musela drzat dietu.

cichlida
20. apr 2016

No urcite ti nedovolia mat tam dieta v noci - to je co za napad? Akoze ja by som bola isto vystresovanejsia z toho ze musim na operaciu ako z toho ako budem kojit. Este keby je to babatko tak nepoviem ze zmatkujes ale 14 mes? A ver, ze kazda sme naviazana na svoje dieta. Uvidis tatko vsetko zvladne, ty si skus odsavat a doma bud nabehnete na stary system, alebo sa mala odstavi, alebo ak silou mocou tak si zavolat nejaku laktacnu poradkynu. A inak na tej mamile zachvilu budu moct zeny kojit asi aj na drogach, ked je to ok uz po vsetkych anestezach, analgetikach a podobne - to len na margo tych odkazov co tu dala nejaka mamicka, lebo som az usta otvarala ked som to citala😉 Tak drzim palce, nech je operacia ok, rychle uzdravenie a snad navrat ku kojeniu

luba41
20. apr 2016

@cichlida a Ty si asi nedojčila dlho, že? resp. "povýšila" si dojčenie len na krmenie?píše niekde že chce odstaviť?..také rady, že má byť spokojná ked sa jej dieťa odstaví asi nechela počuť..ved dojčia ženy hned po anestezii po cisárskom, vtedy nikto nerieši či a kolko "dostala" žena analgetík, ATB, anestetik atd do seba dajú dieťa a dojči..a odrazu už neskor pri dojčení je absolvovať liečbu nemožné, ba priam snad smrtelné pre dieťa..

bambinecko
20. apr 2016

Keď mala naša Barborka 3 týždne, mala som zapálenú obličku, niekoľko dní vysoké horúčky. Na pohotovosti sme všetci 4 (ja, manžel, 2 ročný syn, 3 týždňová dcérka) strávili pár hodín (asi od siedmej do polnoci). Odporučili mi hospitalizáciu. Tiež som sa pýtala, či môžem mať dieťa so sebou, odpoveď bola nie. Tak som len vyfasovala antibiotiká a šli sme domov.. A to bolo malé bábätko, pri 14 mesačnom dieťati to nevidím ružovo...

cichlida
20. apr 2016

@ luba41 prepac, ale kde pisem ze ma byt spokojna, pisem realne moznosti, tak ak sa po hospitalizacii mala nebude chciet dojcit, alebo matka nebude mat mlieko tak som pisala, ze ma skusat odsavat a zohnat si laktacnu nie? ja som kojila pre mna az moc dlho a dojcenie zase "neprecenujem". 😉

katrinka8
20. apr 2016

@dagiiinka - píšeš o operácii menisku, môj ocino ide teraz na operáciu menisku budúci týždeň, na kliniku jednodňovej chirurgie. ráno o 7:00 operácia, poobede domov.
Neviem, či by sa Tvoj problém dal takto riešiť, ale v Tvojom prípade by som si to skúsila skôr touto cestou zistiť. to, čo Ty navrhuješ (chceš), je nereálne. Je pravda, že takéto riešenie (ak je možné) je finančne nákladnejšie, ale nie je to zas tragédia. Zrejme je to aj šetrnejší spôsob po zdravotnej stránke. Skús sa informovať aj na toto. Nemusíš priamo v nemocke, skús vo svojom okolí nájsť nejakú takú kliniku a tam sa popýtaj. Obvykle Ťa na zákrok dokážu objednať behom týždňa - dvoch. Aspoň u nás to tak je.

rose32
20. apr 2016

Pod narkozu ta pustia ked mas mlieko?neviem si predstavit pot.ze bude pit mlieko pokazene....keby si nekojila je to ine.
..

dahra
20. apr 2016

@dagiiinka - ja som ten prípad, čo som pri operácii slepáka, presne 6t po porode lezala na chirurgii s krpcom aj s manzelom. 🙂 Dali nám izbu, manžel mohol odchádzať kedy chcel. Takto sme strávili 5 nocí. Dojčila som aj na infuzke 🙂, jedine po narokoze som 12 hodin nesmela. To bolo jediný raz, čo malý pil z flase UM. 🙂 Povodne sme chceli nechat krpca hospitalizovat s muzom, aby mohol prichadzat, ale toto detske oddelenie neuznalo. Takze chirurgia nas prijala. Len si myslím, že to bolo aj vekom dieťaťa. 😒

tinuska216
20. apr 2016

Ja som bola na operácii žlčníka ked mal syn 3 týždne a dojčila som ho.somnou v nemocnici nemohol byt.zo začiatku som si odsavala mlieko stale ale nakoniec som mlieko stratila a aj s prsiami som mala problémy :( v nemocnici som bola skoro dva týždne,trápilo ma aj to že som nemohla syna dojčit ale viac ma trápilo to že tak malinkeho som si ho nemohla užívať doma a to som mala ešte doma staršieho 4 ročného syna.neboj zvladneš to hlavne sa čím skôr uzdrav aby si bola skoro doma pri dcérke 🙂

zontik
9. máj 2016

ja som bola na operácii žlčníka, a tiež som dlho zvažovala, čo s malou, nemala ani tri mesiace.nakoniec som sa rozhodla, že teda bude so mnou v nemocnici.vpísali mi papiere na príjem, a išli sme, samozrejme, malu by som musela nechať na detskom-prijali by ju ako pacienta-to znamená, robili by jej všetky nezmyselne testy, brávali by jej krv, a všetko, čo sa v nemocnici rob. tak som si povedala STOP.JA ju tu predsa nemôžem nechať samu, nikto by mi ju nepriniesol na oddelenie, a ja s infuziami, alebo po operácii by som istotne do ineho pavilonu nemohla tiež..
Tak som moju krásnu dcérku poslala domov, krstnej,pretože ocko bol v práci..prve dni mi ju nosili na kojenie, ale kedže nemocnica bola cez 50km, tak som sa trápila odsavaním už len kvôli tomu, aby som nedostala zápal prsníka..Malá to prežila, ja som bola o týždeň doma.je fakt, že kojiť som prestala, jednak kvôli tomu, že nejký čas je ešte človek na liekoch, mesiac na diete, jednak malá už odmietala ťahať..
Po nejakom roku som bola v nemocnicii s malým synom, a teda môžem vám povedať, že moje rozodnutie nedať tam dcéru bolo naozaj najlepšie...
Dnes už má skoro 3 roky, môžem povedať, že je zdravá, takže by som asi radšej skúsila to dieťatko naučiť na fľašku 🙂
Ale rozodutie je len na tebe, verím, že bude správne, ved mama predsa vie, čo je najlepšie 😉