Jedálniček počas dojčenia

vemi23
30. mar 2023

Ahojte uz je to tyzden co máme naše zlatíčko 🥰 dojcim ju od tretieho dna od porodu , ale viem že co sa tyka jedla mala by som si na vela potravin davat pozor máte overené čo určite nejesť a naopak co jest? Viem ze citrusy by sa mali vyradit, cokolada, kakao,dr mi povedala ze aj cerstve pecivo, paradajky, zelenina jej varena nie v surivom srave, pit vodu dojčenskú, alebo čaj ja mam caj na podporu laktacie, ako ste na tom s ciernym pivom? V porodnici mi ho odporucil primar ale ja som pila bez alkoholu, ale uz ho nepijem nakolko aj pivo ma bublinky a aj tie sa maju obmadzit alebo vyradit
Ďakujem za odpovede 😉

pukina
30. mar 2023

@vemi23 jedla som a pila vsetko okrem alkoholu

pukina
30. mar 2023

@vemi23 aby som teda doplnila, je blbost sa obmedzovat preventivne. a take extremy ze nepit bublinky a aby si ty pila dojcensku vodu? wtf. normalne jedz vsetko, ak vyslovene nemas ty alebo otec dietata nejaku alergiu alebo intoleranciu, tak sa nemusis obmedzovat absolutne.

jaskolka
30. mar 2023

Kľud. Nevyrad vserko preventívne, preboha, veď podľa toho zoznamu by som sa zbláznila. Keď bude niečo bábätku vadiť tak to zistíš, a potom odsledujes. Ale nie ze vopred vyradís skoro všetko, budeš ba suchých rožkoch a pritom bábätko by bolo absolútne v pohode aj pri bežnej strave

margaretka_
30. mar 2023

Tiez som sa nijak neobmedzovala preventivne. Nam dokonca v porodnici servirovali strukovinovu polievku 🙂 vyradila som az to, co robilo problem. A aj k tomu som sa po case, ked dietko podrastlo, mohla vratit

gejb
30. mar 2023

@vemi23 bola som u kamošky, v jednej ruke prisata dcéra, druhou jedla chilli con carne 😁 vraj to varí bežne a mala spokojná.. 😁 zrútila mi všetky predsudky o kojeni

katulienocka999
30. mar 2023

@vemi23 nič nejesť najlepšie 😅🤣 nie žartujem..jedz všetko ale fakt všetko až na ten alkohol...časom uvidíš cj niečo nerobí problém.. napr u mňa to bola kapusta a hrušky.. ináč sa fakt nemusíš obmedzovať a už vôbec nie tak ako píšeš 🙂

adka3321
30. mar 2023

@vemi23 ja momentalne kojim nasu mesacnu lasku a jem vsetko. vobec sa neobmedzujem. jedla som uz aj kapustu a stiplave a nic jej nebolo.

anavixy
30. mar 2023

Tak to vies zle 🙂 mozes jest a pit vsetko, okrem alkoholu a inych omamnych latok. Vyradovat z jedalnicka sa ma az po tom, co odpozorujes reakciu tvojho dietata, nie ze susedin sa vyhadzal po kapuste, tak nebudem jest kapustu. Materske mlieko sa tvori z krvi a toho, co do krvi prechadza, co rozhodne nie su plyny zo zaludka a creva, takze nemusis vynechavat ani strukovina ani bublinkove vody. Pri dojceni je dolezite mat PESTRU a vyvazenu stravu, nie dietu! Bolest bruska a nafukovanie u babatka je sposobene nezrelostou jeho traviacej sustavy, vo vacsine pripadov na ne nema volyv strava matky, ani v negativnom ani v pozitivnom zmysle (neprestane ho boliet brucho, ked prestanes jest polovicu potravin). Pozor by si mala preventivne davat len matka, ktora je sama alergicka alebo uz ma nejake dieta alergika.
Ked niekedy budes potrebovat uzivat nejake lieky, zrejme tiez budes mat predstavu, ze jedine co mozes je paralen, tak ani to nie je pravda (odporucam vzdy skontrolovat vhodnost lieciva na stranke e-lactancia.org). Informacie o dojceni vseobecne, ale aj o stravovani a rieseni roznych problemov najdes uplne jednoducho napriklad na instagrame na profiloch lipirea_blog alebo vasa_laktacna_konzultantka 🍀

beata_k
30. mar 2023

@vemi23 Nevidim realny zmysel v tom pit dojcensku vodu. Su deti, ktore problem nemaju a mozes jest aj cokoladu. To si musis odsledovat sama. Na to univerzalna rada nie je.

domak2
30. mar 2023

Tak dr ti povie ze nemáš jest pečivo, ale pivo je v pohode 😅 Ani neviem co povedať, skus si prečítať nejaký novší článok o strave pri dojceni a rady z roku 1950 prepocuj.

lienocka9793
30. mar 2023

ja som jedla všetko a podľa reakcie som potom vysadila veci napr. mojej vôbec nerobí dobre kapusta a čerstvé pečivo a čokoláda (kakao) vtedy ju nafukuje a bolí ju bruško takže tieto potraviny vynechávam alebo ich jem len v malom množstve 🙂

anavixy
30. mar 2023

Hm, tak ja som k pivu a bublinkam ani nedocitala, tak este raz… Bublinky prijate matkou nemaju ako prejst do materskeho mlieka!! To je jedna z najvacsich blbosti ohladom stravy pocas dojcenia… pri pive ide skor o nevhodnost alkoholu, ale ked nevypijes denne 4 plechovky, tiez to nebude priblem (pocas dojcenia je dokonca hladina “povoleneho” alkoholu vyssia ako pocas tehotnestva).
Odkial, prosim ta, cerpas tieto informacie??

vemi23
autor
30. mar 2023

@domak2 nie ona povedala ze pecivo mozem ale neodporuca uplne cerstve s primar v porodnici mi povedal ze na tvorbu mlieka je čierne pivo

nevenka
30. mar 2023

@gejb nase 4 deti bolelo brucho zo vsetkeho. Pri prvych 2 som to riesila, pri druhom este viac, to boli galeje snad rok...🙄. No a pri tretom, ten sa mi narodil tyzden pred Vianocami, tak som jedla kapustnicu, salat, stiplave klobasy udene, maso udene, orechove kolace...Nebolo mu horsie, ako ked som jedla dietne jedla. Samozrejme, dala som si trosku, nie vela, pre istotu. A toto stvrte, to boli brusko asi ako to druhe, akoze fakt hrozne a neriesim uz tak tu stravu. Davam si pozor na kapustu, strukoviny a hrach hlavne. Ma uz 3 mesiace a kolika neustupuje. Urcite neprestanem dojcit kvoli tomuto, ani nebudem na suchych rozkoch. Ono to prejde. A do mlieka sa aspon dostanu vsetky alergeny, tak trochu "zriedene" a podporene imunoglobulinmi. Za mna idealne pre alergikov. Manzel je alergicky na mak a sezam, ine potraviny, vratane orechov, moze jest. Preto som ja do stravy pridavala vsetko, vratane sezamu a maku, aby to mali v mliecku v stopovych mnozstvach pritomne, ti traja su zatial ok, bez alergii. Dcerku sme dali aj na gastre vysetrit skrz tie koliky, co do roka nechceli prejst a nic nezistili. Terz ma 7,5 roka a zje, co nezje ju a v pohode.

nevenka
30. mar 2023

@anavixy joj, beriem Amlopin na tlak, to mi vsetci hovorili, ze najlepsie prestat dojcit. Kardiolog "vykoumal", ze tento sa moze. Dokonca som sa pri 3.dietati musela liecit Thyrozolom na zvysenu cinnost stitnej zlazy, brala som minimalne davky a zaberalo, tak lekar povedal, ze to je v pohode. Od bolesti kludne Paralen, Ibalgin,
Zo strukovin a kapustovin prechadzaju tie sirnate zluceniny do mlieka urcite a tie sposobuju tu zvysenu plynatost, podla mna sa to takto mysli. Plus, nezrelost traviacej sustavy a u nas 3 zo 4 deti majh oslabene brusne svaly, pruh a diastazu. Takze aj to je jedna z veci...A este ma napadlo, ze ked matka nema dobre zlozenie bakterialnej flory v creve, odovzdava tieto bakterie aj babatku, nemoze ich mat okej aj v tom mlieku. Ja som preto zacala brat bulharske probiotika a davam aj dcerke. Tak cakam, ze sa to konecne zlepsi.

domak2
30. mar 2023

@vemi23 aj nejaký dôvod prečo sa nemôže cerstve pečivo? Viac sa báť pečiva ako alkoholu je u nás asi bezne. 😅 Na tvorbu mlieka je správne prisate na požiadanie dojcene dieťa, tekutiny a pestrá strava a pohoda.

zuzkacik4
30. mar 2023

Mam 2 mesacneho, kojeneho a od zaciatku papam uplne vsetko.. okrem suroveho mäsa a ryb, ale to som nepapala ani predtym...a vyhybam sa citrusom a dzusom, ale to mam odskusane, ze mu nesedi...inak aj cokoladu aj kakao normalne jem, aj cerstve pecivo..vsetko..dokonca v pohode znasa aj med, paradajku a papriku a aj kyslu kapustu.....takze treba len odsledovat reakciu...a vyhnut sa tomu, co tebe realne naozaj robi zle, lebo tam je pravdepodobnost, ze to bude aj dietatku robit zle...

sejjby
30. mar 2023

Kojím 2 roky a od začiatku jem úplne všetko a malý je spokojný 👍🏻

cimage
30. mar 2023

To ako vazne? Ja som jedla vsetko, okrem strukovin, ale aj tie som pomaly zaradila. Pokial dieta nereaguje na stravu, tak sa netreba obmedzovat. Ked ho bude boliet brusko, tak budes postupne vyradovat, ze z coho to asi ma.

milanemila
30. mar 2023

@vemi23 ja som jedla vsetko naco som mala chut 🤷🏼‍♀️ raz sa mi vyhadzala po jahodovom sorbete (to uz mala 3-4 mesiace), takze jahody som jedine vylucila. Okrem toho nemala s nicim problem, kysla kapusta, strukoviny, cokolada, paradajky, cistrusy atd.

mima1608
30. mar 2023

Podľa toho zoznamu nemôžeš jesť nič 🤦 je nezmysel všetko hneď vyradiť. Jedz normálne a sleduj si bábätko či na niečo reaguje zle alebo len horšie a tie veci potom vyraď z jedálnička. Ja sa teda kojiť ešte len chystám, ale kamarátky maminky v mojom okolí jedia normálne, dokonca si aj po jednej Nesce ráno dávajú a v meste v reštike si dajú aj pizzu aj burger a ich detičkám to nevadí 😅

vemi23
autor
31. mar 2023

Okej baby len som sa pytala na nazor nehovorim ze teraz nebudem nic jest... Dokonca som mala na ranajky cerstve rozky 👍😋 je to nase prve babo tak som cela len vediet ako sa riadia ine zeny