Dobrý deň chcem sa len opýtať čo všetko môžem jesť ako matka týždňového novorodenca aby som sa aj ja najedla a aby som tým podporila tvorbu mlieka ďakujem. Jedávam teraz krupicove kaše, vianočku s maslom a mliekom, čaje na podporu dojčenia, kurací vývar, mäso zemiaky, ryžu, cviklu, jogurty, rybičky,... Čo by som ešte mohla? Ďakujem.
@jane18 treba sa stravovať úplne bežne.Krupicna kaša a zaprazené polievky akurát priberies...
Skús vynechať kapustu, strukoviny, ale aj to je diskutabilné moje dieťa malo na Vianoce mesiac a pediatrická mi povedala, že môžem normálne jesť aj kapustnicu a pod..
Sú deti, ktoré tie kolíky budú mať aj, keď budeš mať ukážkový jedálniček.Mlieko je aj tak záležitosť hormónov, ale určite veľa piť, spánok a hlavne vápnik, bielkoviny
Vyhýbala by som sa jahodam a alergenom
Na slovensku sa rozprava, ze kapusta sa nema jest, v Nemecku ze cibula sa nema jest , v Holandsku nikto o nijakej Diete nepocul, ja som jedla tak ako odporuca europska pediatricka spolocnost normalnu vyvazenu stravu. Treba dbat na dostatok bielkovin a tekutin. Urcite sa netreba vyhybat ,,alergenom"
Jedla som úplne všetko. Samozrejme vynechala som take potraviny ktoré štandardne nadavaju: kapusta a strukoviny.
Jedine čo synovi vadilo boli cibuľa a cesnak
Musíš skúšať, mizno budeš na to tak, že môžeš zjesť aj koňa s kopytami a možno budeš jesť len suchý rozok s vodou
Nepotrebuješ jesť neviem aké tučne potraviny, potrebuješ mat dostatok tekutín a aspoň 1-2 nočné dojčenia lebo v noci sa tvorí hormón prolaktín a dojčenie je vec hormónov
@jane18 Mozes jest vsetko okrem veci, na ktore mas sama alergiu a okrem surovych vajicok a masa kvoli moznym bakteriam.
Potrebujes pestru stravu.
Ak nieco babu nesadne, tak to vyradis a skusis neskor. Moja mala na vianoce 3 tyzdne a jedla som kapustnicu aj udene aj rybu aj salat...
Na mlieko vela tekutin, zaprazene polievky, hroznova stava, cierne pivo, caro alebo melta. A oddychuj vzdy ked sa da.
Mne na podporu tvorby mlieka fungovali hlavne vyvary, bielkoviny (dusené masko na zelenine, cottage, tvarohy), normálne domáce varené jedlo 🙂. Malá má 11 mesiacov a zatiaľ som nemala strukoviny (nemám ich rada a vždy som ich jedla minimum) a kyslú kapustu (pri najbližšej príležitosti si už dám 😋), inak skúšam tie rizikovejšie potraviny a najväčšie alergény postupne (paradajky, citrusy, exotické ovocie, rôzne orechy, strukoviny, kapusta a podobne). Na čas som ešte vyradila arašidy a ananás - malá sa mi strašne vyhádzala, ked som ich zjedla. Snažím sa nejesť viac “nových” potravín naraz, ak by mala dcérka reakciu, nech viem z čoho.
@jane18 uplne normalna bezna strava. dojcenie nepodporuje ziadne jedlo ani tekutiny ani caje ani vitaminy. dojcenie je vzdy a len o castom prikladani na prsnik. zvysok je placebo.
To, co budes/nebudes moct jest, zistis pri babatku.kazde je ine. Ja som pri starsej fungovala na 3-dnovom pecive, vyvaroch, jablkach bez supky, ryzi, bananoch a suchom neslanom a nekorenenom mase. vsetko jej robilo zle, zo vsetkeho ju nafukovalo, mala sialene koliky. bez probiotik a espumisanu by sme neprezili. teraz dojcim coskoro 4-mesacnu a pri tej keby som zjedla trebars aj krokodila, nic jej nevadi. kysla kapusta, strukoviny, citrusy, cerstve pecivo, korenene, pikantne, jem cokolvek a nech poklopem, nevieme, co je bolenie bruska. a ziadne probiotika, espumisan, nic nepotrebujeme. Jedz uplne normalne a zistis ci a co babatku robi zle.
@jane18 normalne jedz, ja som jedla asi vsetko. Nakolko tie nafukovania z jedla su mytus. Hlavne vyvazeny jedalnicek, ovocie a zelenina zaradena, jogurty vo vysokej kvalite, tvaroh, kvalitne pecivo a tiez maso, ryby. Kojit mozno budes dva roky a zerie to kalorie neskutocne. Cize ked nechces prist o zuby a vlasy musis poriadne a vyvazene jest. Z toho sa to mlieko tvori. Proste kvalita v jedle sa prejavi na kvalite toho mlieka po nejakom case a hlavne na tom ako sa ta mama citi. Dolezite je aj nemat stresy, pretoze to keep vacsia paseka ako akekolvek nevhodne jedlo. Comu sa vyhnut su bublinkove sladke vody, cokolada a cukrovinky, nadherna konzumacia tuku a tiez rozne polotovary. Z toho sa moze vyhadzat nielen babo, ale hlavne mama. To je moja skusenost, kojim 21 mes.
Treba jesť všetko a nevyhutovať somariny. Normálna vyvážená pestrá strava, nič špeciálne to byť nemusí. Ničomu sa netreba vyhýbať. Naozaj nie, tak ako človek, žena má mať pestrú rôznorodú stravu pred tehotenstvom, dojčením tak aj teraz. A podpora tvorby mlieka, no nič špeciálne robiť netreba, jesť špeciálne konkrétne potraviny, pripravovať presné pokrmy, len dieťatko často dojčiť, byť v jeho blízkosti, dostatočne piť a byť v pohode. 😊👍
Áno rôzne polotovary, cukry, produkty s nízkou hodnotou živín a s poriadnou dávkou konzervantov, farbív, dochucovadiel by si jest nemala. Jednoducho potraviny, ktoré by v supermarkete mali obchádzať, pripadne kupovať len veľmi veľmi príležitostne všetci, nielen matky, ktoré dojcia. Čím viac spracovaný produkt s dlhším zložením, ktorému vlastne ani nebudeš rozumieť. Co všetko je obsahom danej potraviny, tým horšie. Vyhýbať sa sladeným vodám, margarínom, cukrovinkam,... . To by sme však mali dodržiavať všetci. Nieje to nič extra.
Ja som jedla uplne vsetko...potraviny sa maju vyradit az ked robia babatky zle,nie preventivne...
Jedz normálne všetko. Ak pripadne dieťa zareaguje na niečo - strukoviny, kapusta, tak to zistíš a vyradís nabudúce. Ale zbytočne vopred sa obmedzovať nejako, keď dieťa je úplne v pohode.
Ja som fakt jedla vsetko,aj kapustnicu, aj cibuľu, aj strukoviny, čokoládu, malý nemal problém. Kamoška jedla iba rožky, jogurt, zemiaky, a maly jej skoro stále bol vyhadzany, nechápala, a potom zistila, že ma alergiu na detský prášok na pranie.
Hlavne veľa tekutín, a oddychuj, ako sa, dá. To je najpodstatnejšie.
Jedla som vsetko a pila vineu.a cierne nealko pivo 😉
jedla som takmer všetko okrem strukovin a pila som gravimilk. A ešte som jedla veľa polievok
jedla som vsetko a ked nahodou nieco malemu nesadlo, napr. strukoviny, tak som vyradila na chvilu
tvorbu mlieka podporis hlavne vela tekutinami, idealne spankom 🙂 a pripadne hroznova stava niekomu funguje alebo zaprazene polievky, caje pre dojciace zeny