Je pravda, že kým dojčím, tak musím veľa jesť?

simonka2012
1. nov 2012

Je to pravda že kým dojčím tak musím veeeľa jesť ???

sissy27
1. nov 2012

@simonka2012 nezáleží na kvantite,ale na kvalite, aj keď samozrejme diétovať počas kojenia je somarina... treba vyváženú stravu, nič, z čoho nadúva, nič pikantné, korenené, extra solené, a veľa veľa tekutín... všetko čo zješ, sa ti prenesie do mlieka a teda to dávaš aj svojmu dieťaťu...

carodejnica
1. nov 2012

@simonka2012
perfektný článok o stravovaní dojčiacej matky priamo z laktačnej poradne http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...

althejka
1. nov 2012

ja mam pocit,ze som stale hladna . takze sa snazim jest priebezne, skor zabudam na tekutiny 😖 musim sa viac strazit

biancarv
1. nov 2012

@simonka2012 ja som po pôrode držala diétu a malého som kojila vyše roka a bezproblémov, priberal ako mal, vôbec som ho nemusela dokrmovať umelým mliekom, takže ja na tom nevidím nič zlé ,keď chceš držať diétu, ja sa aj teraz na to chystám ,nakoľko som pribrala už 22 kíl. 😉 a pri prvom 30 kíl, takže som mala zásob na kojenie habadej 😉

milka1978
1. nov 2012

@simonka2012 ahoj .. toto sa hovorilo niekedy ... ešte moja mama sa tohot pravidla držala a potom sa nevedela zbaviť kíl čo pribrala .... potrebuješ jesť hlavne zdravo a mať vyváženú stravu so všetkým čo potrebuje tvoje telo a aj telo bábätka ... samozrejme, že nebudeš jesť od rána do večera len mastné jedlá ale budeš sa stravovať zdravo .... a tak určite nepriberieš 😉

kvetinka211
1. nov 2012

@simonka2012 musis jest nie vela, ale kvalitne, pravidelne a zdravo ... netreba sa velmi vyhybat potravinam pred ktorymi ta vela ludi bude varovat (zelenina, strukoviny). A ak mas chut jest viac, tak si dopraj, telo ma pri kojeni zhruba take energeticke naroky ako v tehotenstve .. ja teda stale zerem ako hrdza a kila isli aj tak na predtehotensku zdravotne idealnu vahu a tam sa drzia :D Postupne ako menej kojim sa to upravuje a uz sa priblizujem velkostami porcii mojmu normalu. Treba si ale davat pozor na zachvaty chuti na sladke, tie som zo zaciatku mala brutalne - je dobre si pripravit aj nejake zdrave sladkosti na tento ucel (domace celozrnne kolaciky, ovocie, susene ovocie atd.).

diana_81
1. nov 2012

Ja to mam podobne ako kvetinka tu predo mnou, dojcime sa skoro uz rok a v tehotenstve som pribrala relativne malo, okolo 12kil a tie sli vsetky dole, plus take dalsie 3-4 este a nech papam akokolvek zatial sa nevracaju aj ked mala uz tolko nepije MM ako ked bola male babatko. Navaly chute na sladke mam ako nikdy predtym, teraz musi cokolada von z domu inak som ju schopna jest na kila... ale ostatne sa snazim zdravo a pravidelne a pit pravidelne. Co sa tyka typu jedal, ja som sa neobmedzovala vyrazne, jedla som a jem aj strukoviny, aj kapustu aj vsetko to ostatne, len nepijem alkohol (aj ked i to si dam niekedy pohar maleho piva tesne po dojceni vecer) a nefajcim cigarety a take tie uplne nezdrave veci nejem. Najma ziadne chemie, sladidla, konzervacne ecka a podobne. Cerstvo uvarena strava v akomkolvek skupenstve 🙂

eveenka
1. nov 2012

@simonka2012 podla mna by si dietu urcite drzat nemala, treba si dopriat pokial mas chut, ak ta strukoviny alebo zelenina na "K" nenaduva tak si kludne daj, a tiez vela tekutin, aby sa maloz coho to mliecko tvorit, ale ako tu pisu velmi korenene a stiplave som radsej nejedla aby to nejak nezmenilo chut toho mliecka...ja som pred tehu vazila 50 kil v tehu pribrala cca 12 kil, po porode som mala 54kg, zo zaciatku som bola furt hladna tak som jedla take kombinacie co ani v tehu nie :D a som pribrala na 56kg, ale kojenie vraj rozpusta tuky :D tak mi to skocilo zasa dole a teraz mam cca 52-53kg a to dam dole neskor netrapim sa koli tomu, hlavne je ze mam mliecko pre svoje dietatko

angua27
2. nov 2012

ako už napísali dievčatá, veľa jesť netreba. hlavne vyvážene. 😉 a tak, aby bábo nebolelo bruško. ja som prvé dni po pôrode jedla všetko, čo sme v pôrodke dostali. malý bol v pohode. keď sme prišli domov, tak mi mama uvarila kura v sézame a ryžu s cibuľou a bol problém. zistila som, že drobec má citlivé bruško a tak som niekoľko dní bola iba na starom pečive a mlieku. postupne som pridávala potraviny a nakoniec sme sa dopracovali k celkom vyváženému jedálničku. 😉

lussy23
2. nov 2012

@diana_81 chemia je dnes všade
@sissy27 ja stale nechápem, prečo sa musí žena pri dojčení a tehotenstve obmedzovať.

henikav
2. nov 2012

Nie nemusis vela jest, mas jest normalne, ani vela, ani dietovat, zdravo a kvalitne potraviny a dodrziavat pitny rezim

sissy27
2. nov 2012

@lussy23 uhm to je akože obmedzujúce jesť zdravo? to by mala byť samozrejmosť aj pre netehotnú a nekojacu... a inak preto,lebo novorodenec nemá tráviaci systém uspôsobený na klobásu, čili papričky, presolené jedlá atď... lebo napr. morské plody môžu u alergika spôsobiť aj smrť... prečo asi sa bežne stáva, ak kojaca žena zje napr. jahody, že sa jej dieťa potom vyhádže? lebo je to alergén a organizmus dieťaťa to nespracoval... prečo sú niektoré mamičky prekvapené, že im kojenec reve celú noc akoby ho z kože drali, lebo si nevedela odpustiť fazuľovú polievku s klobásou... áno, sú deti ktoré to možno znesú, ale tak budem zbytočne riskovať a trápiť dieťa aj seba, lebo som nenažraná?

carodejnica
2. nov 2012

@sissy27 Ale to mama je klobásy nie dieťa... 😅
Jasné, že treba jesť zdravo, ale mnoho dojčiacich mamičiek je bezdôvodne len na suchých rožkoch a zapražených polievkach a pritom nemusí.

Prečítaj si tento skvelý článok z laktačnej poradne.. http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...

"Dojčiace mamičky na celom svete jedia vo všeobecnosti všetko bez rozdielu bez toho, aby ich deti mali nejaké problémy. Príčina plaču je väčšinou inde než v strave. Je dobré, ak sa mamička stravuje zdravo - ale toto je otázka, ktorú si môžete vyhľadať na iných miestach, pretože dojčiaca mamička nepotrebuje zdravú stravu o nič viac a o nič menej ako akýkoľvek iný človek."

lussy23
2. nov 2012

@sissy27 podľa mňa je to s tým obmedzovaní hlúposť. čítala som,že žana s anemusí vzdávať obľúbených potravínn a dieťa môže bolieť bruško aj napríklad z jablka. A dieťa by si mala na všetko zvykať, práve preto sú toľké alergie, lebo si dieťa nezvykalo. Obmedzovať sa v tehotenstve a pri dojčení je podľa mňa zbytočné.
Súhlasím s
@carodejnica

lussy23
2. nov 2012

@sissy27 a do mliečka sa vraj dostáva len malé percento toho, čo žena je. ja by som nedokázala jesť len pár potravín celý jeden rok.

sissy27
2. nov 2012

@lussy23 vieš čo, odskúšané - zjedla som granko (posypala som si palacinky) a malá sa mi vysypala... nie raz, keďže som si chcela overiť, či je to z granka alebo niečoho iného, a nezjedla som ho celé balenie... takže zas až tak málo sa toho cez stravu do mlieka nedostane... napr. aj po jednom strúčiku cesnaku bolo mlieko tým cesnakom cítiť...
@carodejnica ja nehovorím, že kojaca žena má byť na suchých rožkoch a polievke, hovorím o zdravej a vyváženej strave, ktorá by mala byť samozrejmosťou aj pre netehotné / nekojace... a chceš nechceš, klobása nie je práve z kategórie zdravých jedál 😀
každopádne, nech si každá jedna zje / dá svojmu dieťaťu čo uzná za vhodné, mne je to úprimne šuma fuk...odpovedala som na otázku a nemyslím si, že by som spomínala nejaký extrém ako suché rožky a polievky, ani o žiadnom obmedzovaní (ak je pre niekoho extrém a obmedzovanie zdravá a vyvážená strava, potom nie je porucha v mojom prijímači 😎 )

carodejnica
2. nov 2012

@sissy27 nešťastný príklad s tou klobásou, mala som na mysli skôr strukoviny (ktoré aj ty spomínaš), fazuľu, šošovicu, kel, kapustu, karfiol, cesnak, cibuľu, papriku, citrusy, jablká a iné potraviny, ktoré sú podľa mňa základom zdravej a vyváženej stravy a pritom sú podľa niektorých mylných informácii pre dojčiace mamy tabu... 🙂

sissy27
2. nov 2012

@carodejnica tak sme sa len nepochopili 😉 zjednodušene by sa to dalo poňať tak, že ak nejaká potravina nerobí dobre samotnej mamine, tak asi nebude najlepšia ani pre drobca...

katren
2. nov 2012

@simonka2012 ja jem vsetko 😉
teraz mam "maniu" na vianocku s nutellou a horuce mlieko s medom, takze ranajky su u nas rovnake uz tyzden 😀
nastastie sa nikto nestazuje 😉
a mala sa nestazuje tiez....nemame ziadne problemy s bruskom...
ale pijem popri tom cajik pre dojciace maminky a davam si Laktofyt - takze bylinky na brusko pre Laurinku a pre maminku na mliecko 😎

bubla30
28. dec 2012

ja jem vsetko- okrem kapusty a fazule, na tie som si netrufla🙂a maly bol aj je ok, ved aj laktacne poradkyne tvrdia, ze jest sa moze vsetko..aj pohar piva si dam🙂 co sa tyka kvantity, mne napr. viac chuti jest, som hladnejsia a jem aj sladke, hlavne zmrzlinu, ale mam pocit, ze mi dost ryychlo spaluje, taaak si to uzivam🙂 ale podla mna mlieko sa netvori v zavislosti od kvantity, ale ako baby pisali, kvality🙂

ivanka.7
30. dec 2012

Jest sa podla mna moze vsetko, len na zaciatku je dobre si vyskusat, ci na daco babo nezareaguje a postupne zvysovat davky.
Ja mam velmi rada cokoladu, citrusy, orechy a pod. takze ked ubehlo par tyzdnov od narodenia malej, zacala som do stravy pridavat aj taketo rozne veci, po troske a vzdy som si odsledovala, ci z toho nie je problem. Ked nebol, brala som potravinu za schvalenu :D takze momentalne jedine, co nekonzumujem je alkohol (neratam deci vina ci vianocneho puncu raz za mesiac), ale to som nerobila ani predtym, cize je to fuk 🙂

A nemyslim si, ze treba jest nejake ohromne velke mnozstva, dolezite je, aby to bola nejaka rozumna strava.

mirkave
31. dec 2012

Zo zaciatku som obmedzovala jedalnicek.to nesmies,hento nesmies.no otras.po dlhom studovani po nete som s tym prastila a jem uplne normalne.maleho som sledovala,ked som zjedla napr fazulu,kapustu.ked sa zdal ok,ziadne vreskoty,bolesti bruska,tak ok.jedine co nam obom spravilo zle,tak oriesky v horkej cokolade.zapeceny sme boli obaja.horku coko som vylucila z jedalnicka.a este cesnak nemusim,tiez sa mi zdal po nom nejaky nevrly.

bosacka
31. dec 2012

@simonka2012 nemusis... ale ja som bola strasne hladna, tak som jedla vela... problem bol, ze aj ked som postupne kojila menej, porcie som nezmensila 😅 (az po case). vaha mi sla dost rychlo dole, ale neskor zase narastla 😒

luckamorka
31. jan 2014

nie je diéta ako diéta.. urcite nie drzat dietu typu vynecham urcitu potravinu, prip. budem jest napr. iba ryzu a schudnem.. treba sa stravovat hlavne pestro.. ale pokial sa zamerias na zdrave potraviny a nebudes sa prejedat, obmedzis hlavne tuky a cukry, tak sa vaha upravi tiez a este tym spravis sluzbu babatku (a samozrejme aj sebe) lebo budes prijimat dostatok zivin a zdraveho jedla 🙂