Je nutné odsávať po odstavení od dojčenia?

bolarazjedna
13. aug 2023

Ahojte, nám 13 mesačného chlapčeka (+ končím 1.trimester s druhým bábätkom), aktuálne posledných 48hodin som ho nekojila. Odstavovaka som ho postupne, pred 4 týždňami sa kojil 4x do dňa a cca 6x v noci, najprv som prestala davat mlieko cez deň, dostal iba pred spánkom, potom sme o týždeň zrušili nočné kojenie, takže dostával mlieko už iba 2x denne (1x na obedny spánok a 1x večer). Zase o pár dní sme nechali už len mlieko na večerný spanok a teda posledné 2 dni ani to.
Prsia mam stále mäkké, nie sú napnuté ani bolestivé, mlieko v nich ale ešte určite je...

Otázka je, za aký čas sa mlieko stratí a ci pokiaľ necítim pnutie, resp netvoria sa mi hrčky , či je potrebné mlieko odsať resp odstriekat, keď áno, ako často a koľko.
Ďakujem za rady ☺️

qwer2019
13. aug 2023

@bolarazjedna ja som si len mierne odstrekovala, keď som cítila, že ma omínajú, tečú, bolia. Ja som mala haldy mlieka este 2m po odstavení, ale snažila som sa naozaj len v ,, akútnych " pripadoch odstraňovať mlieko, nech si twlo nemyslí, že ho má tvoriť. Koľko to trvalo, ti ale už nepoviem, už to bolo dávno, ale +- som končila v tomto období tehotenstva ako ty.

anavixy
13. aug 2023

Ak necitis plne prsniky tak odsavat nemusis, praveze cim menej odsavas, resp. drazdis prsia, tym skor sa tvorba ukonci. Ak by si citila pnutie, treba odstriekat/odsat len do ulavy. Tvorba mlieka sa znizuje postupne, neda sa povedat kolko to bude trvat, niekto si dokaze vytlacit mlieko z prsnika aj o pol roka, niekto aj o rok, ale to sa da stale podla mna povazovat za ukoncenu tvorbu, ked sa nespusta samovolne.

mabose
13. aug 2023

@bolarazjedna trochu som dodala aby náhodou nebol zápal ale po 2 dňoch sa mlieko stratilo úplne. Netrebalo odsavat

magda15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bolarazjedna
autor
25. aug 2023

Nakoniec nebolo treba nič, ďakujem za odpovede ☺️už mám späť moje splasnute, scvrknute mini prsia 😃😃😃