Je možné, že už strácam mliečko?

vladimira83
6. jan 2014

Ahojte. Mam 3 mes. chlapčeka, doteraz sme uspešne dojčili, papkali priberali ukážkovo. Posledne asi 2 týždne sa mi zdá, že už to není také dokonalé. Malý je nervoznejší a stále po kojení akoby nebol spokojný, akoby mal málo, hraje sa s bradavkou, odťahuje sa...potiahne a zas odtiahne.Potom ho zdvihnem s tym, že asi má dosť, ale zas on je nepokojný. Cez den papkame ako si zažiada, v noci sa budíme 2-3 krát, ale vtedy problém není (zaťiaľ). Na dokrmovanie som ani nepomyslela, ale dnes večer ako vždy kupanie, dojčenie a znova nepokojný a nie a nie zaspať. Tak som mu urobila nutrilon ale len 60ml, z toho vypil 40ml, a na nom bolo normálne vydno, že je napapaný a kludne zaspinkal. A ja sa pýtam mám málo alebo mi slabne mliečko? alebo kde je problém. Inač malý si aj posledne 2 týždne neskutočne cmuľa pršteky. podotýkam že pijem čaje, vodu len dojčensku aj benedikt a senovku pijem.A dalšia otázka, malému vždy pri kojení zabehne, potom sa začne dusiť...ako potom v pohode ale ja už som z toho aj vyľakaná. Dakujem žienky 🙂

luba28
6. jan 2014

@vladimira83 zabehne mu,lebo hltavo pije,.... 🙂 a ked v noci pekne spinka tak asi mliekom to nebude,....

vladimira83
autor
6. jan 2014

Ale on ked pije tak nie hltavo sledujem ho, a pije normalne a naraz sa zacne dusit akoby mu do zlej dierky voslo ako sa hovori 🙂

ishani
6. jan 2014

Vladimira, ak sa da, spoj sa s laktacnou poradkynou niekde z tvojho okolia. Je dolezite, aby skontrolovala, ako maly na prsniku pije a ako sa chova. Podla toho kratkeho opisu, co si dala, by sa mohlo jednat o strajk pri kojeni, ktory moze byt sposobeny aj slabsim prudom mlieka. Ak je babatko dovtedy zvyknute na velmi dobry tok a tento sa potom trochu znizi, moze reagovat presne tak, ako pises - odtahovanie sa od bradavky, nespokojnost na prsniku.. Typicke je aj to, ze v spanku je pitie dobre. Situaciu urcite komplikuje cmulanie prstekov, co ho ale tazko odnaucis. Skus len vzdy, ked si berie do ust prstek ho vytiahnut a ponuknut prsko. Akekolvek prikrmovanie v tejto situacii je kontraproduktivne a situaciu ti zhorsi. Tvoj tok mlieka sa totiz este znizi a babo bude rozcarovanejsie a o tyzden si odkojila.....okrem toho predpokladam, ze si mu UM podala flasou, co rovnako nepriazdnivo ovplyvnuje satie na prsniku. Preto by bola najlepsie osobna konzultacia s LP, zoznam LP v tvojom okoli najdes na www.mamila.sk. Precitaj si tam aj odpovede mamily na otazky mamiciek na tuto temu, myslim, ze sa tam najdes, precitaj pripadne i protokoly a odporucania pre Kojaci strajk. Pises, ze pijes caje na zvysenie tvorby mlieka, ale tie samotne nemusia byt efektivne, ak nepodniknes ostatne opatrenia na zvysenie tvorby mlieka, ako su nosenie, kontakt koza na kozu, alebo spolocne spanie a kupanie. Urcite je ale velmi dolezite skontrolovat prisatie babatka, lebo to je koniec koncov pre kvalitu pitia a i tvorbu mlieka nejdolezitejsie. Ukazky spravneho prisatia najdes tiez na stranke mamily. Inou pricinou tohto stavu moze byt i pouzivanie cumlika alebo flase, toho sa treba zbavit. Drzim palce, pripadne napis, ako sa to vyvija.

vladimira83
autor
6. jan 2014

Myslela som ze nas ten strajk obíde ale zrejme neobisiel. Tak nic ideme bojovat, drzte palce 🙂 🙂 Tusila som ze to bude presne toto.

sheila72
6. jan 2014

Ahoj, je možné že ty máš stále mlieka rovnako, ale tvoje babo už chce viac. Ja som brala homeopatiká a mám pocit, že mi pomohli. Začala som mlieko strácať v 3.mes kvôli stresom a nakonec som dojcila do 5.mes. Lenže niektoré ženy tvrdia, že im to zas nepomohlo. Asi ako komu...mne zas nepomohli čaje.

katka2309
6. jan 2014

@vladimira83 Vladi presne toto sme mali aj my, maly na prsniku kaslal, bol nepokojny, odtahoval sa a zase pricuckol, ani po kojeni nebol spokojny, bol uplakany (na co som teda nebola zvyknuta 🙂 ), zacal sa spanovat do polohy 'luk', rozmyslal som ze ci to nie je tichy reflux, ...nakoniec malo mlieka, mamily.sk mozem odporucit, velmi dobre poradia, ale nam sa to uz zachanit nepodarilo. mlieko odchadza a maly je ovela spokojnejsi a stastnejsi na UM, este sme pol na pol, ale za chvilu dojdu aj mrazene zasoby a budeme cisto UM, vydrzali sme 4.5 mesiaca, tak si nemyslim, ze je to take tragicke, aj ked som bola velmi sklamana na zaciatku. zachranovala som ako sa dalo - tiez senovku, benedikt, caje, ricinus.
drzim palce, nech sa to vam podari a malinky bude na tvojom mliecku este co najdlhsie.

ishani
6. jan 2014

@katka2309, Si v osobnom kontakte s laktacnou poradkynou? Mozno u Vas nie je dojcenie stratene. Tvoj syncek ma uz cez 4 mesiace, co je cas, kedy uz deticky su schopne prijat i prikrmy. Preto by som sa pokusila rozsirit jeho stravu o prikrmy a uplne vypustit UM. Potom syncekovi bude stacit tvoje mliecko a prikrm. A je mozne, ze tvoja tvorba sa este zvysi. Skusala si i ine opatrenie ako bylinky? Skusala si Costi?

ishani
6. jan 2014

@vladimira83 Je kopec kopec mamiciek, ktore strajk vybojovali, ci uz za kratsiu, alebo dlhsiu dobu. Chce to trpezlivost, ale isto sa to oplati. Zozen si ale pomoc, LP a ine dievcata s podobnymi problemami, to velmi povzbudi, ked v tom clovek nie je sam. Mozno to bude lepsie, ako si myslis. drzim palce.

sendy182
6. jan 2014

@vladimira83 tiež si myslím že štrajk,-) v noci častejšie koj z oboch prsníkov......aby sa ti tvorilo mliečko......koj v polospánku......kontakt koža na kožu.....ak sa ti dá tak sa skontaktuj s laktačnou....pri každom kojení pohár vody napríklad......možno si troška odstrekni mliečko ak mu ideš dať aby nemal prúdom......držím palce..... 😉

nicicka
6. jan 2014

@vladimira83 presne tak ako pise @ishani, my sme takisto v 3. mes. mali laktacnu krizu a aj v 8.mes. obe uspesne prekonane a dojcime sa dalej 🙂 Pomohla senovka a benedikt, ale od laktacnej vo forme toboliek, caje su slabe a neucinne, a prikladanie babatka kazdu hodinu cez den a v noci 3x, bez toho sa tvorba mlieka nezvysi aj keby si pila svatenu vodu 🙂 Po 5 dnoch bolo mlieka az az a mala opat spokojna a uz nestrajkovala, drzim prsty, je to boj, ale stoji to za to 🙂

katka2309
6. jan 2014

@ishani ano so v kotakte s laktacnou, u nas je situacia o to komplikovanejsia, ze maly je predcasniatko, takze u nas prikrmy nehrozia este aspon mesiac. Costi som este neskusala, pozriem a pripadne objednam. uvidim ako sa to vyvinie, dakujem 🙂

chanthall
6. jan 2014

Aj my sme mali štrajk pri dojčení... a nie jeden.
Taktiež som sa nevyhla zápalu prsníka (ale vyliečila som sa za týždeň).
Najhoršie bolo, keď som mala problémy s bradavkami. Pocit, akoby mi namiesto mlieka tiekol rozpálený olej. Potom som mala rany... A rany také, že dovi dopo (polka pradavky prerezaná ☹ )
Ale... DOJČÍME SA!!! A to má už malá takmer rok a pol.
Podstatné je, aby si chcela a snažila sa naplno! 🙂 Laktačné poradkyne iste pomôžu 🙂

Naspäť k štrajku - trvalo to niekoľko dní... už som nemala nervy. Vkuse som bola rozčúlená, že čo sa to deje... Až kým mi žienky tuna nepovedali, o čo asi ide. Mali pravdu. Chvíľu na to, čo som sa to dozvedela, išli sme von, na prechádzku... Prišli sme domov, vyzliekli sme sa (do naha!) a začali chystať veci na kupkanie, po kupkaní a kúpeľ samotný. Spoločne sme sa kúpali asi hodinu vkuse. Bol to náš prvý spoločný kúpeľ 🙂 zázračný! Lebo po ňom sa na štrajk zabudlo.

Veľa šťastia!!! 🙂

P.S.: takto to bolo u nás https://www.modrykonik.sk/blog/chanthall/article/boj-proti-strajku-pri-dojceni-fbola1/

ishani
6. jan 2014

@vladimira83 Este ma napadla jedna vec k tomu zakuckaniu. Mozno by pomohlo zmenit i polohu pri dojceni. V akej polohe sa vam zakuckava? Vacsinou mamicky dojcia v polohe priecnej....V polohe vertikalnej dietatko ma viac zaklonenu hlavicku a lepsie uchopi bradavku i sa mu lepsie pije ( ako u dospelaka, lahsie sa napijes posediacky, ako poleziacky). Preto by sa snad dalo predist i tomu zakuckavaniu. Skus si sadnut a mierne sa opriet dozadu, dietatko uloz na svoje brucho a ponukni prsko. Velmi dobre je to vyskusat i napriklad priamo vo vani, ako ti uz odporucali dievcat v ramci kupania. Sklon vane je na to celkom dobry.

ishkaa
6. jan 2014

obycajna kriza, my sme to mali v 3 mesiaci, nasilu som donho pchala nutrilon a teraz uz viem ze to bola chyba...UM odmietal tak som s nim skratka zacala spavat v posteli, tocila som sa cez noc ako vrtula, raz jeden prsnik, raz druhy, ale pomohlo a zhruba po 2 tyzdnoch to prestalo...mne pomohli stare dobre babske recepty ako vtacie mlieko, cierne pivo a rascova polievka. potom som mala zrazu tolko mlieka ze 3 deti by som odkojila...drzim palce, prejde 🙂 a zakuckavanie...mliecko vojde tam kam nema to je vsetko. netreba si nad tym lamat hlavu..take it easy 🙂