V prvom rade nechcem počuť príspevky typu ,,škodí to, nefajčí a blabla,,.
Chcem reálne skúsenosti žien ktoré fajčili iqos a dojčili. Ak nemáte k tomu čo povedať tak ani nepíšte! Dojčím 3mesacneho syna, iqos fajčím od jeho 3tyzdna. Dik za pochopenie ;)
A čo chceš vlastne počuť? Potľapkať po pleci aká si frajerka? Tvoje dieťa. Ja svojmu neubližujem.
Ou presne takéto komentáre som nechcela ale vidno že neviete citáť a myslite si že vás komentár zachráni ľudstvo..nie chcem počuť vetu typu ,,ja som fajčila moje dieťa je ok/ ma problémy..,, uz chápeš??
@viestta fajčila si keď si dojčila??
Nie nechápem. Aké chceš skúsenosti? Bojíš sa, že ubližuješ dieťatku? Bojíš sa oprávnene.
@mamamasama 😂 ok…
A to ti má ako kto napísať? Veď problémy sa prejavia aj neskôr. Ako má človek vedieť,že je to z fajčenia?
Ale tu nejde o to ci niekto napíše zlý komentár alebo nie 🙂
Samozrejme ze je XY žien ktoré fajčili počas tehotenstva-aj dojčenia a dieťaťu nič nieje.. Ale je tu druhá skupinka žien ktorých deti majú napr astmu.. A nieje to také ochorenie ktoré sa prejaví hneď
Ja tu nejdem písať nefajčite, škodí to a bla bla.. Ale nejde mi to do hlavy prečo ste začali fajčiť keď malo dieťa 3 týždne.. Veď keď ste vydržali (teda aspoň mi to tak príde) počas tehotenstva dalo by sa aj počas dojčenia predsa🙂
Mne by to srdce nedovolilo.. Ale tak vaše dieťa 🙂
Ak sa fajčenia nevieš vzdať, tak prestaň dojčiť a dávaj mu umelé mlieko. Hotovo.
@lorin29 áno len na komentáre predošlého typu som sa nepýtala. Vás komentár aspoň dava zmysel. Pretože prišli hádky s manželom ohľadom starostlivosti atd.
Skôr som myslela problémy v správaní ;) viem že aj to môže byt diskutabilné či to je z fajčenia či nie.. samozrejme si deti matiek ktoré nikdy nefajčili a astmu majú a na druhej strane sú deti matiek ktoré fajčili a deti sú zdravé.. ide ale o to že skôr ma vplyv cigaretový dym na dieťa a jeho dýchacie cesty ako nikotín (stopové množstvo) v mlieku..
Fajciaca matka je ako ruska ruleta. Mozno dieta bude zdrave, mozno nie. Ak dieta Anicky Mrkvickovej, fajciarky, bude zdrave, to automaticky neznamena, ze bude aj tvoje. Je to bud - alebo.
Vedome dieta vystavujes moznym chorobam, lahkym ci vaznym. Ak si milujuca matka a chces pre dieta to najlepsie, tak s tym prestanes.
@pinkgirl kde je napísané že um je lepšie ako mm?? Hm zmysluplný komentár…
V tvojom prípade je UM najlepšie riešenie.
Realne skusenosti žien nebudú,pretože ako ma žena vedieť, že ma dieťa problemy kvoli fajčeniu? To byť aj môže , ale ani nemusí.. je to len na tvojej zodpovednosti. Tak isto keby sa aj našla žena a povie ti: “moje dieťa nemalo žiadne problemy” - tak tvoj pripad to byť nemusí a tvojmu dieťatku to uškodiť môže. Rovnako aj naopak. Je to tvoje dieťa, tvoja zodpovednosť za jeho zdravie. A je jedno či je to iqos alebo cigarety. Iqos je len menšie zlo ale tiež je to ZLO a do tela babatka by sa to v žiadnom pripade nemalo dostať. Ak si chcela fajčiť mala si dať radšej UM.
Ak chces ochranit dieta, v tvojom pripade odporucam len umele mlieko, alebo ak chces kojit prestat fajcit vyber si co ti je prednejsie
Podla tvojich odpovedi mam osobne pocit, ze je jedno ake nazory/skusenosti ti tu zeny napisu, ty si sa uz davno rozhodla, ze fajcit budes 🤷...
Neviem prečo môj komentár považuješ za zbytočný - fajčenia sa nechceš vzdať, tváriš sa že iqos je "menšie zlo" a čakáš tu komentáre, ktoré tvoje rozhodnutie o ich fajčení schvália. Je to tvoje dieťa, tvoje rozhodnutie o fajčení a určite je toto fajčenie škodlivejšie pre dieťa, ako nechať dieťa vyrásť na UM. Veď si ďalej dojči popri fajčení, ale potom sa nevyhováraj keď bude zle, že veď mi to nikto nepovedal🤷.
Ešte stále čakám na komentár ktorý bude začínať slovami ,,ja som fajčila iqos a dojčila som…,, lebo zatiaľ sa tu vyjadrujú ženy/matky ktoré v živote cigaretu v ustach nemali…
To či fajčíš iqos alebo normálne cigarety je z hľadiska škodlivosti pre dieťa takmer to isté, to že ženy fajčia a dojčia je jasne, ale dokázať že to spôsobilo/nespôsobilo nejaké zdravotné problémy je nemožné. Väčšina problémov sa totiž ukaze vo vyššom veku a to už nikto nespojí s fajčením počas dojčenia.
A do mlieka prechádzajú aj karcinogény nielen nikotín.
Takto. Nedavno som citala clanok, kde sa vyjadrovali odbornici ku fajceniu a dojceniu a zhodli sa na tom, ze je pre dieta stale prinosnejsie ak matka, ktora fajci, svoje dietatko nadalej dojci (za predpokladu, ze nefajci rovno pri dojceni). Pisali, ze to dieta bude tak ci tak vystavene splodinam(z oblecenia a pod.)a dojcene deti mavaju lepsiu obranu proti respiracnym ochoreniam. Tj. UM je v tychto pripadoch menej prinosne. Do materskeho mlieka ide iba stopove mnozstvo nikotinu ak sa dojcenie dobre nacasuje. Napr. fajci zena hned po nadojceni s tym, ze bude dojcit az o cca 3 hodky. Pocitali s tym, ze by si mala vymenit oblecenie a umyt sa aby sa styk dietata so splodinami minimalizoval....No neviem. Ja asi mam svoj nazor, ale na ten si sa nepytala 🙂 Tak tu ti predkladam co mam precitane :D
Ja som už dávnejšie čítala článok nejakej odborníčky na dojčenie a pamätám si, že tam bolo k fajčeniu len toľko, že materské mlieko matky fajčiarky je pre dieťa stále lepšia alternatíva ako mlieko umelé.
Tazko budes cakat na komentar aky chces citat kedze kazda zodpovedna matka ktorej zalezi, na zdravi jej dietata ho nebude dopovat nikotinom, to je to iste ako keby si fajcila v tehotenstve, co je asi aj pravdepodobne. A predstav si ja som si zapalila ci iqos ci normalnu ale nikdy nie ako tehotna alebo ked kojim, radsej som si este aj pred tehotenstvom dala stopku dlhsiu dobu lebo ja chcem pre svojich synov to najlepsie. Mozes fajcit iqos alebo normalne cigarety, skodis svojmu dietatu a je jedno co to je.
bud nefajcit alebo nedojcit. dojcenim mas dietatu "pomoct", ty tomu svojmu skodis. uz tu podobna tema bola, uz tam som pisala, ze nasa byvala suseda suseda dojcila do polroka dvojicky a fajcila, pred tehu bola tazky fajciar, pocas tehu nefajcila, ale hned po navrate z porodnice fajcit zacala- dvojicky, stres, malo spanku, pevna vola isla do prdele. fajcila 2-3 denne, co pre nu bolo minimum, kedze pred tehu vyfajcila balicek denne. zaver- obaja z dvojciat su astmatici a pritom boli donoseni, porod bol ok, proste ziadne indicie na astmu neboli. problemy zacali, presne neviem, ale asi ked mali cca rok a pol. jej sa aj neskor dr.pytali, ci nahodou pocas tehu ci dojcenia nedajcila, nepriznala sa. inak to bol aj jeden z dovodov, preco sa jej manzelstvo rozpadlo, pretoze muz jej to nedokazal odpustit. ak nechces citat negativne komenty od cudzich zien, spytaj sa na to pediatricky. ak sa nikotinu nevies vzdat, urcite nedojci, dnes mas siroky vyber kvalitnych umelych mliek.
Ja dojcim, od synovych 11 mesiacov musim brat lieky, beriem najnizsiu moznu davku, s ktorou dojcit mozem, ale tiez to nie je 100%, ze sa nic nestane. A to su lieky!!! Ktore musim, inak mozem uplne skolabovat na vycerpanie organizmu, zlyhat mi srdce atd. Dovtedy som sa snazila udrzat to tak, ze bez liekov, mala som hranicne hodnoty, lekar schvalil. Ale potom uz sa inak nedalo. Teraz ma 16 mesiacov a pojdeme mu dat skontrolovat krv.
Fajcit nemusis, ale chces. Svagrina dojcila a vtedy nefajcila, neviem presne kolko mesiacov, ale maly ma teraz 11 mesiavov a uz dost davno nedojci, dava len umele a zacala aj fajcit. Jej volba, ale asi lepsie, ako toto, co robis Ty.
A ano, cigaretu som v ustach mala, kedysi ako nastrocna a nic mi to nedavalo, takze mam uz len historicke spomienky na to. Ale je to rovnake ako s alkoholom. Dam si sem tam, mozno raz za mesiac deci cerveneho vina, vecer, ked uz isto nebudem tak skoro dojcit, ale ze by som to na dennej baze, tak to nie.
Ty sa chces uistit, ze co...? Ze je to v pohode na 100%? No take uistenie Ti nikto neda a mozes sa postavit aj na mihalnice.
Tak je to aj s liekmi, aj cigaretami.
Fakt niektora aj verite clankom, kde pisu ze MM fajciarky je lepsie ako UM? Mne moj sedliacky rozum hovori ze skor dam prednost UM ktore sa teraz uz snazia robit BIO a co najblizsie k MM ako mlieko fajciarky, vsak tie upozornenia na krabickach ze fajcenie vazne poskodzuje zdravie asi niesu na vypln volneho miesta na krabicke...matky sa obmedzuju aby nejedli citrusy kapustu strukoviny lebo dieta boli brucho ale zapalit si mozu to je mensie zlo hlavne ze kojim? 🙃😉 zakladna logika ze ked nieco skodi mne tak to skodi aj tomu malemu babatku, MM nieje zazracny filter.
V prvom rade si zisti, ako dlho je iqos na trhu... Uľahčim ti to, je to menej ako 5 rokov... Takže ak si vieš zrátať 2 a 2, tak ti dopne, že reálnu skúsenosť ti nenapíše nikto, v preklade - "počas dojčenia som fajčila iqos a moje dieťa sa v zdraví dožilo dospelosti bez trvalých následkov" toto ti nenapíše nikto, matematika nepusti
Opýtaj sa odborníkov na mamila.sk Tu dostaneš len laické odpovede
Radim sa na toto pytat medicinsky vzdelanych ludi, nie laktacnych poradkyn. Na mamile totiz, i keby si napisala, ze beries drogy, budu ti dojcenie odporucat dalej. Mam s nimi svoje a nie dobre skusenosti.
K veci- moja dobra kamoska bola velmi tuhy fajciar, mala velky problem vydrzat pocas tehotenstva nefajcit. Velmi chcela dojcit, mliecka mala na rozdavanie, ale vydrzala asi 3 tyzdne po porode a zapalila si. Pytala sa na to pediacky, ta ju upozornovala na respiracne problemy babatka a rovnako neurologicke problemy, ktore sa mozu prejavit aj po rokoch. Neskor aj pisala do nejakej anonymnej tv poradne a presne to iste jej odpisali, bol to tusim nejaky renomovany pediater. ze hrozia babatku neuro adychacie problemy. Mm je pre babo velky benefit a tym nikotinom ho uplne negujes. Aj kamoske vtedy vyslovene odporucali prejst na um a ona, kedze uz bez fajcenia nevedela fubgovat, babatko odstavila. Baby ti tu neradia zle, je naozaj nezodpovedne takto zbytocne ohrozovat babatko. Aka zena, ktora fajcila a dojcila ti tu nenapise, ze je babo ok? Ved problemy sa mozu u dietata prejavit aj po rokoch (kamosku presne na toto upozornovali, ze nasledky sa mozu prejavit aj po rokoch).