Hustota materského mlieka a stravovanie

ewisam
29. sep 2011

Ahojte, neviem ci takato tema tu uz bola, ale chcem sa opytat ci nemate skusenost, ci radu co zaberie.... Nas 5 tyzdnovy chlapcek sa totiz neustale krmi. Zaraza ma vsak fakt, ze medzi kojeniami vydrzi zhruba 2 h, inokedy hodinu, najnovsie zhruba 30 min 😒 Co to sposobuje netusim... 😒 napadla ma len hustota MM Navyse po najedeni si malokedy odgrgne, nasledne trpi neskutocnou plynatostou... V mudrej knizke som citala, ze je to normalne, nahltany vzduch sa z neho musi nejak dostat, ale zamyslam sa nad tym, ze ci to nieje aj stravou, hoci sa snazim jest veci nesposobujuce koliku, ale aj tak ju obcas ma...

tereza123123
29. sep 2011

@ewisam ahoj tak ja som po príchode z porodnice zažívala to iste ... až ked sme sa potroch dnoch neustáleho krmenia kriku a krmenia a kriku dostali do nemocnice ..vysvetlili mi tam že dietatko má podmienený reflex sania že kedykolvek ho priložíš k prsníku saje bez ohladu na to či je hladne a že ked plače neznamená to vždy že je hladne tak nás naštartovali na trojhodinový režim ... plynatost ? tak o tej by sme mohli aj knižku napísat len cvičíme z nožičkami a rurkujeme sa a všimla som si že je to aj stravou... v nemocnici mi zakázali skoro všetko... nič čo obsahuje cibulu a cesnak žiadna zelenina ani ovocie max jablko bez šupky a hlavne žiadnu čokoládu a mlieko.takže som za týžden schudla 10kg :D po príchode z porodnice som to pomaly začala porušovat a zistovat čo mu adí a čo nie ... čokoláda a cibula je nahoršia samozrejme som sa ešte neodvážila jest nič zo strukovín a ani kapustu no časom možno vyskušam aj to ... skus si kupit čajík od Hipp feiklový je od 1 týždna života a nám pomáha + espumisan L je super

anaxamon
29. sep 2011

ahoj, no mne u dr. na prvej poradni sestricka ako prve prizvukovala ze neexistuje slabe a silne materske mlieko, je len predne a zadne malo a vela resp. dostatok mlieka. Takze hustota nie je relevantne a je to tak aj z mojej skusneosti. Moja mala bude mat 6 tyzdnov o par dni a striedali sa u nas rozne dni a nalady, dakedy mala dni ked nepotrebovala jest aj 6 hodin a v kuse spala a boli dni ked chcela kazdu hodinku a nespala temer nic iba v noci dala 4 hodky v kuse....
Takze nestresuj sa tym zeby si mala zle mliecko, proste syn si zapyta treba mu dat, ked nebude uz chciet pusti ti bradavku a nebude mat velmi chut chytit, aspon moja to tak robi. Co sa tyka odgrgnutia tak ako pises je to len nahromadeny vzduch a mozno ti pekne papa a nehlta vzduch takze nemusi grgat...moja dcerka grga ako ozran v krcme 😀 😀
na koliku velmi neporadim ale ten caj co spomina tereza je fajn, ja ho malej davam raz za dva dni a je ok a este okrem toho si do kazdeho jedla ktore jem davam rascu, preventivne 😀 😀

mamabiba
29. sep 2011

@ewisam kukni do sekcie laktačná poradňa, tam je jedna téma o tom, čo jesť a čomu sa vyhýbať a je tam aj super kočka, ktorá vie výborne poradiť. Vďaka nej už nemáme problémy s bruškom a pekne kojíme. Iba viem, že odgrgnúť treba dať, aj z toho je tá plynatosť a bolesti bruška. Niektorým detičkám to trošku dlhšie trvá než sa to naučia. ďalej by som ti poradila stránku Dojčenie.eu alebo mamila.sk. Tam sú aj adresy a tel. čísla na laktačné poradkyne, ktoré ti s radosťou pomôžu. Prajem veľa úspechov... A ešte jedna vec, mne poradili vynechať všetky rascové a podobné prípravky...aj čaje na podporu kojenia. Totižto nie všetky deti to dobre znášajú...ja akonáhle som ich prestala piť, malej sa uľavilo.

ewisam
autor
29. sep 2011

@tereza123123
@anaxamon
@mamabiba
Kocky dakujem za nazor, pravda je, ze by jedol stale, samozrejme ked ho po pol hodine jedenia odstavim, jeduje sa...Odgrgnut sa sanozrejme snazim davat, ale ani po hodine vo zvyslej polohe pri aktivnom jedovani si neodgrgne a samozrejme zvracia
Strava, nuz co sa tyka pestrosti pokrivkava, pretoze sa snazim zaradovat ryzu, chude masko, nic kysle, pikantne, slane...ziane banany, sem-tam jablko a pomaly dochadza inspiracia co varit. I ked som pocas tehotenstva jedla vsetko, nerozumiem preco mu spenat napr. robi problem, ked som ho jedla bezne...A schudnut som veru schudla este 4 kg a dostanem sa na vahu pred porodom.

ewisam
autor
29. sep 2011

A este jedna vec, tym ze je "kedy chce" podla toho ako sa vyspi mam pocit, ze cely den je na mne zaveseny a ci pri nasteve obchodu vzdialeneho od domu 10 min nebudem po ceste 4x krmit 😀

mamabiba
29. sep 2011

@ewisam aj jabĺčko robí problém...ja som musela vysadiť aj tie. ďalej je pravidlo, žiadna zeleninka na K ako karfiol, kaleráb atď...žiadne strukoviny... a ke´d ti takto zvracia, nemá náhodou reflux? ale to s tvojou stravou nemá nič spoločné. banány jem bežne, s tým problém nieje. a všetko ovocie šúpať. Práve šupky sú nadúvacie. Ja aj hrozno vycuckávam, paradajky tiež bez šupky. Variť môžeš veľa, napr cestoviny s rôznymi omáčkami, mäská s ryžou, so zemiačikmi, veľa rýb ako tuniak, sardinková pomazánka...neodporúčam čerstvý chlebík, radšej taký jednodňový. Je tu aj sekcia recepty, tak tam sa dá tiež nabrať veeeľa inšpirácie. kávu iba bezkofeínovú, ale aj to môže byť problém. Na začiatok odporúčam všetky tieto veci vyradiť a potom postupne začať skúšať. ...Nie z mojej hlavy ale od Strapco13...naša super laktačná poradkyňa a nám to naozaj pomohlo. Dnes som si dala na skúšku jablko, tak som zvedavá, čo to spraví 😀 😀

ewisam
autor
29. sep 2011

🙂 ked toto vsetko vysadim, umriem hladom a po 3 h spanku denne si musim dat kavu, inak niesom schopna existencie....no ale skusim... planujem varit najblizsie pecienku tak uvidime

ewisam
autor
29. sep 2011

@mamabiba no neviem ci ma reflux, predpokladam, ze nie, len sa proste hltavo naje, dostane sa mu tam vzduch a tym, ze si neodgrgne, vzduch sa dostane vrchom - vtedy vracia, alebo cez creva vtedy ma problemy s plynatostou...

michelleuk
29. sep 2011

@ewisam ahoj podla mna to s hustotou mlieka nema nic spolocne,ak ti dobre pribera tak to ani neries,je este malinky nema dost sil na to aby si natahal tolko mliecka aby vydrzal dajme tom 4 hod...mi sme sa tak kojili asi aj prve 2 mesiace,ci noc ci den aj kazdu hodinu,tahala aj 40 min a potom zase ...neboj upravi sa to

mamabiba
29. sep 2011

@ewisam ja som bola tiež závislá na káve, a teraz si dávam bezkofeínovú a už iba tá chuť ma vie vzpružiť. A radšej si dávaj cereálne tyčinky...naozaj, skús týždeň nepiť kávu aj s ostatným a potom si ju znova daj. Možno ti nespí aj kôli tomu kofeinu. Ale ja niesom laktačná poradkyňa, aj moje rady sú prebraté, ale zato odskúšané...naj bude, ak si nájdeš v tvojom okolí takú laktárku a uvidíš, aj pod jej vedením sa to určite zlepší. Rozmýšľala si už nad tým, či máš dobrú techniku kojenia aby sa babatko dobre a dostatočne napapalo?

ewisam
autor
30. sep 2011

@michelleuk tiez sa utesujem tym, ze to hadam prejde, pribera, takze zda sa ze budeme musiet vydrzat...skor sa naozaj bojim vzdialit, ist napr.k doktorke sama so sebou, bezne sa tam caka aj 2-4 h a za ten cas ten moj vecne hladny drobec zahynie hladom.... a dve plne flasky mlieka nenastriekam ani pri najlepsej voli 😀
@mamabiba no, technika kojeniia - robim co mozem, neraz tu cvicim ako opica, smejem sa, ze uz sa postavim aj na hlavu za chvilu... ( preto nehrozi kojit v meste a na verejnosti) Z technik kojenia mi nevyhovuje totiz ziadna, takze z kojenia nemam pozitok ako sa vsade pise, ze by mal byt... ale snazim sa robit maximum v prospech maleho na ukor mojej chrbtice

mamabiba
30. sep 2011

@ewisam a odkiaľ si? pošlem ti kontakty na laktačné poradkyne, ktoré ti ukážu ako správne kojiť, aby si s tým nemala problémy ani ty ani tvoje mimi.

ewisam
autor
30. sep 2011

@mamabiba zlata si, dakujem. Nebudem Ta zatazovat, kuknem na nete 😉

michelleuk
30. sep 2011

@ewisam no na odstrekovanie ja tiez nemam nervy asi preto stale kojim 😉 neboj prejde to po 2 mesiacoch nastane zlom a bude vsetko ok...len to nevzdavaj kym mozes koj 😉

mamabiba
1. okt 2011

@ewisam stránka mamila.sk, tak je sekcia laktačné poradkyne a odtiaľ si vyberieš podľa mesta. Prajem veľa zdaru, nech sa Vám tie strávené chvíle s drobcom stanú oveľa príjemnejšími 😉

estterka
1. okt 2011

5 tyzdnove babatko ma male brusko,materske mlieko sa rychlo stravi a preto papa tolko kolko potrebuje -menej a castejsie. dojcene deti nepotrebuju odgrgat,co moze robit problemy je dudel,mozno nespravne prisatie-na tu plynnatost. ale inak je vase dojcenie v poriadku,mlieko ma vzdy taku kvalitu,ako dieta potrebuje. ak mas pochybnosti,skontaktuj sa s laktacnou poradkynou.

sharlotta
1. okt 2011

@ewisam Cela podstata dojcenia spociva v tom, dat dietatu kedy chce a to najma a predovsetkym na zaciatku. Len preboha ziadne intervaly! Vy ste tiez hladne vzdy v rovnakych intervaloch? Kto tuto blbost vymyslel a zdravotnici len opakuju, ako pokazene platne! To je najlepsia cesta k tomu, ako s dojcenim prestat resp. skoro skoncit. Ano, dieta nie vzdy place preto, ze je hladne, ono sa na prsniku upokojuje, mazna, tuli, uspava....pride na svet s tymto reflexom. Postupne sa to upravi a nebude sa potrebovat dojcit tak casto, no niekedy pridu dni, ked sa to vrati (ked napr. idu zubky a pod.)

A este jedna vec, naozaj ziadne slabe mlieko neexistuje. Tvoje mliecko ma vsetko, co tvoje dieta potrebuje, aj keby to malo zobrat z poslednych zasob tvojho organizmu. Vlastne preto sa dojciacim matkam odporuca vela pit a jest, aby mali matky dostatok, lebo nmase telo je tak nastavene, ze prvorade je mlieko, az potom organizmus matky. 😉

No a co sa koliky tyka...bez obav mozes jest vsetko. posledne vyskumy preukazali, ze do mlieka sa dostava asi len 1% z toho, co matka zje. Nasa mala mala tiez koliky a to som sa vyhybala vsetkemu, co by mohlo naduvat, aj tak ich mala. Chce to proste cas. Ono to prejde, tak do tych 3 mesiacov. Nam to preslo z nicoho nic v 2,5 mesiaci a od vtedy jem vsetko a nikdy jej nic nebolo. Ja napr. malu v noci odgrgavat nedavam, zapi mi na prsniku a len ju prelozim do postielky. Ani cez den ju nejako dozblbnutia nenosim, kym si odgrgne. Ak si neodgrgne do 5 minut, tak ju necham, nech sa hra a ona soi bud neodgrgne vobec, alebo si odgrgne neskor sama bez mojej pomoci a nenaduva ju z toho. Niekde som citala, ze dojcene deti si ani odgrgnut nemusia, lebo sa nemaju kde toho vzduchu nadychat...Ja by som v tom, ze si neodgrgne problem nevidela. Je to proste len preto, ze si dieta postupne musi zvyknut, ze uz nie je v mamkinej maternici, ze uz je na svete a jeho nervova sustava potrebuje dozriet.

Ja som patrala po vsetkom moznom, lebo my sme si tie prve mesiace naozaj pretrpeli a mozem potvrdit, ze s odstupom casu sa da povedat len jedno - dojci svoje dieta, kedy chce, aj ked chce len podudlat a ono to samo prejde, ked bude dieta pripravene a trosku dozreje.

A este odporucam tento clanok, mne sa velmi pacil. 😉
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/gabika783/cl...

ewisam
autor
2. okt 2011

@sharlotta vies, az tak by mi to nevadilo, ze sa krmi kedy chce, hoci vstavat kazdu hodinku da zabrat, problemom je, ze nemozem ani pohnut, uz to tu spominam, potrebujem odist k doktorke a drobca nemozem zobrat so sebou 😒 a hladneho ho nechat nechcem, mlieka mu tolko nenachystam....
To si ma potesila, ze jest mozno vsetko s mierou 🙂 Aj to tak robim
Co sa tyka odgrgnutia, ak si neodgrgne, zvracia a tak stepujem a cakam kedy sa mu to podari

sharlotta
2. okt 2011

@ewisam A preco ho nemozes zobrat so sebou? A neda sa k tej doktorke objednat? Ja som tak zavolala mojej doktorke, ked som mala zapal prsnika a teploty sa mi uz splhali nad 38, za potrebujem prist, ale nech ma hned vezme, lebo doma mam niekolkotyzdnove babatko. Zaplatila som sice 10eur, ale vzala ma bez cakania.

Ked maly zvracia, nema nahodou reflux? Inak male deticky este nemaju dobre vyvinutu tu chlopnu, ci co to je, co uzatvara zaludok a preto sa im potrava casto vracia a grckaju...

A este ta potesim, moja ma 8 mesiacov a v noci sa budi kazde 2h, kazdu hoodinu a pol 😅 Ale clovek si zvykne aj na smrt...

ewisam
autor
4. okt 2011

@sharlotta no, objednat sa da, ale samozrejme nie na konkretnu hodinu a navyse to riesia spolu s poradnou pre tehotne, a tehotne maju prednost tak uvidime...ale ak sa da odstrekujem tak hadam vydrzia.... Reflux nema, je to asi tym ze si neodgrgne...Minulu noc ma ale prekvapil, budil sa cca v 3,5 h intervaloch tak sa dufam netesim predcasne, a zaciname si pomaly zvykat aj na interval 3 h jedenia, aby nemal zajtra bezo mna sok, tak sa uvidi. Inak pekne pribera 😎 sa necudujem, ked na mne furt visi takmer pol kila za dva tyzdne

sharlotta
4. okt 2011

@ewisam ha! To aj nasa mala take noci. No, prajem ti, aby vam to vydrzalo, ale priprav sa na to, ze ti len dava moznost nacerpat nove sily predtym, ako zacne znova vystrajat. A potom co s tym odstriekanym mliekom? Ako mu to chces dat? Nasa okusila flasu asi len 2x a mala som s nou co robit, aby sa mi opat prisala. Hrozny plac a strajk 3 dni. Odvtedy som si povedala, ze flasa uz nikdy viac. Ucit dieta na intervaly tiez nie je stastne, ako som uz vyssie pisala, ale rob, ako myslis....

missy97231
4. okt 2011

@tereza123123 ahoj... zaujal ma tvoj prispevok,,, ze v porodnici zakazali mlieko? Ja ho pijem, a vela som aj pila pri prvom, dokonca pri prvom sme mali mlieko kazdy den na ranajky v nemocnici,,, tak neviem o tom zeby sa nemalo... Akym sposobom by malo skodit?

tereza123123
5. okt 2011

@missy97231 zakazali mi to na kojeneckom oddeleni ked sme tam lezali koli neustalemu revu skor si myslim ze len tapali a nevedeli co mu je tak mi zakazali aj mlieko koli moznej intolerancii.Lebo maly vracal kakal plakal a to staale dokola ani nespal (ze tak nejako sa prejavuje aj alergia na laktozu).Az neskor zistili ecoli v moci aj v zadocku a po ATB bolo lepsie.Mlieko je ze vraj jeden z najvacsich alergenov

missy97231
6. okt 2011

@tereza123123 dik za info... tak ani malemu ani malej sa nic nerobi po mlieku, to som rada, lebo ja mlieko mam velmi rada 🙂

ewisam
autor
7. okt 2011

@sharlotta Intervaly niesu stastne pre deti, ale pre mamicky urcite 🙂 aspon obcas padnu vhod. 2h bez mliekarne sme zvladli, postacila flaska - raz za cas, neuskodi, prisal sa hned ako pijavica 😀