Hrčky v prsníku počas kojenia

opica89
9. jan 2013

zienky potrebujem poradit už asi druhý týžden mam v oboch prsnikoch hrcky ktore nemiznu ani sa nezmensuju, mam pocit, že malicky si aj menej mliecka vytiahne. nemate s tým niektora skusenosti? prsniky sa mi plnia ale nevyprazdnia sa mi poriadne. za vsetky rady dakujem

kmkke
9. jan 2013

@opica89 Nahriať a rozmasírovať, buď nahriať uterák a priložiť, alebo ak vydržíš, tak nahriať prsia fénom, prípadne vo vani teplou vodou, najlepšie by bolo skúsiť potom trošku odstriekať, ale nie veľmi (ak stlačíš dvorec a mlieko strieka tak odstriekaj, ak to ide ťažšie a musíš pritlačiť tak nemusíš, až toľko mlieka tam potom nie je), je to kvôli tomu, aby si uvoľnila prsia, ale nie aby si si spravila nadprodukciu, takže nie do "úplného prázdna".

dazdovka
9. jan 2013

@opica89 skus rozpustit trocha prudom velmi teplej vody, takej horucej ako najviac znesies a odstriekat...

alena1983
9. jan 2013

@opica89
Tak ako baby pisu alebo odsat odsavackou. Daj pozor, aby sa Ti nezapalili prsniky. Ak by Ta pobolievala hlava, tak to byva z plnych prsnikov.

opica89
autor
10. jan 2013

@kmkke
@dazdovka
@alena1983 dakujem zienky ale už som skusala vo vani v horucej vode vytlacat aj obklady teple som si davala a s odsavackou sa mi to neda odsat mam taku rucnu a s tou to nejde. :/

dazdovka
10. jan 2013

@opica89 teraz som si spomenula este, ja som mala tiez v porodnici tento problem, dali mi oxytocinu par kvapiek do nosa (fakt do nosa na sliznicu) a nasledne som si rozpustala tie stuhnute miesta v prsniku nahrievanim infralampou, tusim 5x denne po cca 10 minut. Pomohlo.

kmkke
10. jan 2013

@opica89 Kašli na odsávačku, ak máš hrčky s ňou to nepôjde (vlastná skúsenosť 🙂 ) Musíš odstriekať ručne, predstav si že vytláčaš zubnú pastu z obalu a takto podobne musíš "stískať" prsia 😀 Na začiatku to bolí, hlavne keď sú hrčky tvrdé, ale potom si zvykneš 😝

opica89
autor
10. jan 2013

@dazdovka a to kde mam ist s tým? do nosa oxytocin? to preco?

opica89
autor
10. jan 2013

@kmkke boli teda a poriadne ale poskusam este niekolko krat za den. dakujem

dazdovka
10. jan 2013

@opica89 ten hormon aktivuje vypudzovanie mlieka, ak pojdes ku gynekologovi, zrejme to tam bude mat tiez... Normalny oxytocin, ktory bol v ampulke na pichnutie do svalu mi otvorili a kazali nakvapkat do nosa, vazne 🙂 o par minut som nahrievala infracervenym svetlom, z takej obycajnej infra-lampy, co maju i v Lidli. Rozpustilo sa mi to za den-dva, uz ani neviem.
Rada od @kmkke je super, nauc sa rucne odstriekavat a tak si vlastne spravis aj masaz, ktorou dopomozes k spriechodneniu mliekovodov

opica89
autor
10. jan 2013

@dazdovka a to infra cervena lampa neuskodi ?

dazdovka
10. jan 2013

@opica89 bezne to na oddeleni sestonedelia davaju zenam, ked sa im prilis naleju prsniky a mlieko sa nejde uvolnit... v podstate tam nema co uskodit, nie som si ista na kolko mi dali ten casovac, bolo to uz teda pred rokom, ale zda sa mi, ze na 10 min, sedela som tak 1m od lampy a po nahrievani som si tu stuhnutu vec v prse este rozmasirovala... mas tu infra-lampu doma?

opica89
autor
10. jan 2013

@dazdovka mamina ju ma doma-hej hej je tam asi 2x po 15minut. no ale vyskusam

anitka22
16. jan 2013

baby som uplny zaciatocnik, toto je moje prve babo a teraz som prisla dommov z porodnice... prsia sa mi nalievaju a davam malu prisat, spapa len z jedneho a staci jej. To co tam ostane + druhy prsnik si odsavam asi az do prazdna. Za dve hodky mam prsnik uplne naliaty s hrckami, tak zase vsetko opakujem... ale neviem ci to mam robit, budem mat az privela mliecka? alebo si nemam odsat vsetko a nieco tam nechat? Takto sa ani nebudem vediet pohnut z domu, lebo kym nakojima odsajem mozem zacat znova lebo prsia bolia a su hrudkove a horuce.... A bradavky ma strasne bolia aj ked su v "klude" aj ked sa ich dotyka tricko, tampon do podprsenky... ☹ Baby prosim poradte ako kojit aby to bolo v poriadku, strasne to vsetko boli... ☹

luba41
16. jan 2013

@anitka22 najlepšie nakontaktovať rýchlo laktačnú poradkynu niekde z okolia, tá Ti určite poradí, ako správne podchytiť začiatok 😉
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...

anitka22
16. jan 2013

@luba41 veru ze to aj spravim a hned dnes. dakujem, ved nikto uceny z neba nespadol 😉 co zistim napisem sem, mozno pomozem aj dalsej cerstvej mamicke...

eginny
13. feb 2013

@anitka22 Ahoj Aniti, pomohla ti ta laktacna poradkyna? Co poradila?

klarapap
19. feb 2013

Ahoj vsetky maminky, chcem sa spytat ci vie niekto poradit, som prechladnuta a chcela by som pouzit infracervenu lampu. Kojim 1-mesacneho synceka. Tak sa bojim ci to nieco neurobi s mlieckom? 😢

matkaladikova
9. máj 2015

ahoj vsetkim.chcem sa spytat mam hrcku v prsniku trochu to boli na dotyk kojim uz 1a 9mesiacov jeto vazne malabisom stim ist k doktorovi prosim poradte mi dakujem,

tranquillo
9. máj 2015

@matkaladikova s každou hrčkou treba ísť k lekárovi, minimálne ti spraví sono. Tu Ti na diaľku nikto nepovie čo to je. Môže to byť hocičo (zatvrdlina z upchatého mliekovodu, možno následný zápal prsníka, tukové ložisko atď.) a nemusí to byť nič vážne. Ja som si asi pred dvoma mesiacmi nahmatala hrčku, ešte v ten deň som naklusala k doktorke a nakoniec sa z toho vykľulo podkožné ložisko, ktoré do dvoch týždňov samé zmizlo.

sima333
14. máj 2015

ahojte maminy, mám taký problém, že sa mi stratilo mlieko z hodiny na hodinu. Predtým som mala veľmi naliate prsníky, ale kedže som nebola so synčekom tak som odsávala a teraz nemám mlieko. Pijem dostazok vody malý je skoro stále na prsníku ale necítim, že by sa mi prsia nalievali. Môže to byť aj preto, že mám hrčky ? alebo sa už môžem rozlúčiť s kojením ? malý ma ken dva mesiace. No ked ho priložím k prsníku stále ťahá. Dokrmovala som už aj nutrilonom lebo mi plakal od hladu. Už sa mi to raz stalo že som stratila ale malý za pol dna rozťahal no teraz mám obavy aj ked niečo v prsníkoch mám lebo ked si stlačím dvorec tak mlieko strieka. Tak čo robiť aby sa aj nalievalo

luba41
15. máj 2015

@sima333 nestresuj, mlieko sa len tak rýchlo nestratí..prsia sa Ti prispôsobili dopytu, už sa nebudú nalievať ale mlieko sa v nich tvorí v dostatočnom množstve / teda podla dopytu/..a môžu už byť stále ako "vechte".. ak si doteraz mávala naliate, tak to svedčí o dostatočnej až nadmernej tvorbe mlieka/ takže prikrmovanie je zbytočné/..takže prikladať na požiadanie..plač vôbec nemusí byť dôsledkom hladu / aj ked potom stiahol flašu UM/..hlavne ak plakal večer https://dojcenie.wordpress.com/zivot-s-dojciatk... 😉

sima333
15. máj 2015

No už sa mi zase začali nalievať aj ked pomaly ale isto. Teraz mu vôbec nedávam umelé lebo sa biedačik z neho nemôže vykakať.. dúfam že mám dostatok mlieka aj ked si nie som istá. A dúfam že budem kojiť ešte dosť dlho lebo mu nechcem dávať to umelé. A nedávala som mu ho večer ale cez den. V noci bol stále prisatý. ale teraz hrozne plače pretože Sa nemôže vykakať z nutrilonu a už neviem čo robiť...

lenulienka86
7. aug 2015

Baby a moze byt normalna aj hrcka v oblasti dvorca? Nie povrchova ale vo vnutri citit ju pri stlaceni. Som par dni po porode doma.

roky156
28. jan 2016

baby stale dojčim a v jednom prsiku som nahmatala hrču mam aj pred menstruaciou,mate skusenosti?

luba41
28. jan 2016

@roky156 možno hormonami ale skor upchatý mlliekovod..ak si nemala doteraz také..bolí, červený flak, biela bodka na bradavke? prsník nahrej a prikladaj dieťa jeho bradou k hrči.. a potom ochlad nejakým vínnym, tvarohovým, octanovým a pod. obkladom a opakuj...dávaj si pozor na prisatie..ak po pár dnoch neprejde, tak asi pre istotu lekár

lenulienka86
29. jan 2016

@roky156 ja som mala taky hrasok v oblasti tesne nad dvorcom. Lekar povedal ze to je zdureny mliekovod a ze kym nemam horucku a bolesti a cerveny flak /priznaky zapalu/ tak ze nic s tym. Inac atb.
A ten hrasok sa asi po 3mes zmenil na taku ako sosovicku tvrdu ale nebolestivu a asi po 5mes ako som prestala kojit tak zmizol sam. Ja som to mala tvrde. Uplne ako hrach a takmer 5mes

deusa
15. máj 2016

Ahojte...mam taky isty problem hrcky v jednom prse v dolnej casti...boli to ako keby som sa udrela a mala modrinu...kde by som mala vidiet tu bielu bodku? Maly sa mi na ten prsnik nechce poriadne prisavat a ja ked si odstrekujem tak to boli 😢

adria007
25. nov 2016

Jednoznacne v sprche pod teplou vodou rozmasirovat hrcku aj ked boli,pripadne vecer a rano znova.Potierat octanovou mastou,pred kojenim umyt a kojit tak ze ustocka babatka smeruju k hrcke aby to roztahalo.Mne to jednoznacne pomohlo do 24 hod bola fuc.Inak bolela ako modrina😒