Entizol a dojčenie

20. mar 2024

Ahojte užíval niekto Entyzol 250mg pocas kojenia?
Syn ma rok tak mi ho dr predpisal ale na nete som citala letak ze sa nemá užívať pocas dojcenia tak teraz neviem...

cervenaruza123
20. mar 2024

Ucinna latka sa vylucuje do mlieka, takze malo by sa dojcenie prerusit. Lenze aj lekari sa delia na dve skupiny, ti, ktori to napriek tomu odporucia, ak je to naozaj nutne, lebo maju skusenost, ze to minimum ucinnej latky co sa vyluci do mlieka, dietatu neublizi. A ti, ktori Entizol pocas dojcenia vobec neodporucaju, aby dieta nebolo zbytocne vystavene neziaducim ucinkom. Ja by som sa rozhodovala podla zavaznosti problemu, co mas, ci je nutna taka liecba ci to lekar predpisal len pre istotu, ako niekedy zvyknu. A aj tym, ci nie je ina alternativa. V prvom rade by som sa asi spytala lekara, ci nevie najprv predpisat nieco ine.
Zase ked mas nejaky problem, kde uz ina liecba nezabrala a Entizol je jedna z poslednych silnejsich moznosti, lebo uz nevie lekar co ine by mohlo zabrat, tak to je zase ina vec. To by som sa asi poradila s pediatrickou. Na nete v diskusiach sa docitas, ze to zeny brali a detom nic nebolo, aj na mamile vravia, ze dojcit mozes aj s Entizolom. Ale docitas sa aj to, ze niektori dospeli sami osebe zle znasali liecbu, je to silny liek. Ale napriklad ak byva dieta chorlave alebo bolo predcasne narodene, pokial je oslabene, tak by som to velmi zvazila, aby to nebola zbytocna zataz nan.

lavender94
20. mar 2024

Keď lekár určil, že máš užívať Entizol, užívaj ho, určite ho nevysádzaj. Je dôvod, prečo ho máš a keby to nepotrebuješ, nepredpíše ti take silne antibiotiká. Všeobecne pri užívaní antibiotík, by sa malo dojčenie prerušiť a aspoň ešte ďalšie 4-5 dni potom. Do mlieka sa síce dostane minimum, ale v dobe, kedy je kúpa umelého mlieka otázka hodiny, je to podľa mňa zbytočné, bábätko tomu vystaviť aj keď by sa pravdepodobne nič nestalo. Síce ti spomínaná mamila bude tvrdiť, že dojčiť môžeš ži všetkým, ale to je normálna sekta. Často nemajú ani zdravotnícke vzdelanie a ich tvrdenia nie su založené na žiadnom relevantnom výskume, ale na “ja som užívala a nič sa malému nestalo”. Choré podľa mňa takto lobovať za dojčenie. Určite sa tým nedaj zvyklať

autor
20. mar 2024

@cervenaruza123 bola mi zystena klebsiela z vyteru v posve tak preto mam brst entizol. Este som ho nebrala a ani nebiem ci budem...

anavixy
20. mar 2024

Ano! Pokojne mozes brat Entizol a aj ber!
Pisem to uz asi tisici krat, ale pri liekoch a dojceni sa nemozes spoliehat na pribalovy letak, farmaceuticke firmy nerobia studie, na zaklade ktorych by mohli napisat, ze sa liek smie, teda z legislativnej povinnosti radsej napisu, ze sa nesmie uzivat a maju pokoj.
Za takymto ucelom mame databazy, kde su zhrnute vysledky roznych studii a podla nich urobene a popisane zavery ci teda je liek pocas dojcenia bezpecny alebo nie.
Jedna z nich je e-lactancia.org , musis sice uvadzat ucinnu latku lieku v anglictine, ale mozes sa na nu plne spolahnut. Ak ti anglictina robi problem, tak sa obrat na liekovu poradnu mamily (oni sa tiez riadia databazami co sa liekov tyka). Dalsia databaza je napr. lactmed.
Entizol je bezpecny pocas dojcenia, do mlieka prechadza v malilinkych mnozstvach, ktore nemaju pre dieta ziaden klinicky ucinok.
https://e-lactancia.org/breastfeeding/metronida...

lavender94
20. mar 2024

Určite začni užívať antibiotiká. Nijak si nepomozes tým, že nebudeš, naopak si veľmi uškodiš. Keď máš strach, prestaň kojiť. Bakteriálna infekcia je omnoho väčší problém ako to, že bude dieťa týždeň na umelom mlieku. Teraz tá baktéria mozno vyzerá banálne, ale telo ju samé nevypudi, nevie to bez antibiotík zvládnuť. V extrémnych prípadoch to môže viesť k ohrozeniu na živote. Ak chceš silou mocou dojčiť, tak dojči. To liečivo prestupuje do mlieka v maličkom množstve a určite to neohrozí dieťa tak ako by teba mohla ohroziť tá infekcia. Sme v 21. storočí, snáď nejdeme končiť ma jiske kvôli niečomu, čo sa dá vyriešiť doma niekoľkými tabletkami.