Dvojtýždňové dieťa málo priberá

angi07
25. apr 2013

Ahoj. Môj malý sa narodil 13.4. mal váhu 2900 gramov. Kojiť som nevedela , bola som po cisárskom. Pár dní po pôrode som začala kojiť ako tak, keď nás pustili domov malý vážil rovnako 2900 gramov. Prvý týždeň som ešte dokrmovala , malý pribral na 3000 gramov ( vážili sme ho 19.4. ) Dostal nejaké vyrážky , boli sme u doktorky, kde ho odvážili ( 23.4.) a vážil len 3050 gramov. Ešte ho dokrmujem, keď mu nestačí moje mliečko ale niekedy mu to stačí, po kojení v klude zaspí i keď sa mi zdá, že papal málo. Ale jednoducho umelé mliečko vypľuje, tak ho nechcem nasilu kŕmiť. Veľa spinká, hoci sa ho snažím zobudiť častejšie, ako mi radili v pôrodnici, každé 3 hodiny- hoci sa mi zdá, že to je blbosť- ale jednoducho len vtedy papá, keď sa mu zachce. Je taký chudučký, má 52 cm a na to váhu len 3050. Neviem, čo s ním, nechať ho , alebo nasilu kŕmiť......

hradnapani
25. apr 2013

@angi07 tebe sa moze zdat, ale skutocnost moze byt ina 😉 nikdy nevies, kolko vypil z prsa, to je proste nemeratelne. Ak vam to kojenie netrva hodinu stylom, ze ti kazde dve minuty zaspi na prse, potom cucne a znova zaspi, ale taha vydatne aspon na zaciatku, tak sa urcite nemusis zenpokojovat. A ked je spokojny a potom spi, tak to je super. Ja som si tym trojhodinovym budenim vychovala nespave dieta... takze pokial to nie je nutne, nebudila by som. Ak mas pochybosti, ci spravne saje, konzultuj laktacnu poradkynu.

andrejka1974
25. apr 2013

aj moja priberala malicko , prvy mesiac ledva 100 gramov a pribera stale len po troske teraz mame rok a porodnu hmotnost mala 2890 gramov a teraz mame ledva 7800 , cize nic moc a lekarka nam vravela, zaklad ze pribera aj troiska je dobra a pri tom moja je velka papkacka, zje toho vela, ale proste vsetko spali 🙂 🙂 🙂 🙂 neboj sa vsetko bude dobre

dahra
25. apr 2013

@angi07 - kontaktuj laktačné poradkyne, nájdeš na nete. Alebo si mrkni stranku o dojčení www.mamila.sk Je super, že sa snažíte kojiť. Kukla som do svojich záznamov. Mne sa krpec narodil s váhou 3740g a 52cm (31.7.) 4.8. som šla z porodky s váhou 3550g. 10.8. záznam z poradne hovorí o 3670g, 13.8. 3780g. Takže takmer vo veku tvojho drobca vážil navyše 140g oproti porodnej váhe. Tvoj 150g. Ja som nikdy krpca neprikrmovala, dojčila som ho rok, UM takmer ani nepoznal (výnimka - 12 hodín, keˇd som bola po operácii slepáka a mala som zakázané dojčiť) . Keď bol taký maličký, on bol dosť spavý, niekedy si pospal aj 5 hodín, čo som čumela ako puk, kým sa zobudil na papanie, ale potom vždy pekne papal. Kdesi som čítala, že napr. polročné dieťa má mať dvojnásobok svojej pôrodnej váhy. Môj mal 7500g, čo presne zodpovedalo, Tvoj by mal mať 6-7kg. Na nazbieranie takej váhy má ešte pol roka.Takže ak sa vie pekne napapať, vyzerá byť spokojný, pekne kaká, tak by som nestresovala kvôli priberaniu, Každý prírastok na váhe je dobrý a 50g u takého drobca za 4-5 dní je dľa mňa ok. Však nemôže priberať ako valibuk.

angi07
autor
26. apr 2013

Ďakujem baby za rady!!!! Včera celý deň som len kojila. Cez deň to pýtal skoro každé 2-3 hodinky. No ale večer o 21.00 už bol nespokojný, plakal, musela som mu dať umelé mliečko po kojení ihneď vypil 50 ml. Za pol hodinku ďalších 50 ml a o hodinku na to 100 ml. Slušne naplnil plienku 🙂 a spinkal až do 02.00. Vtedy som mu dala UM , vypil 80 ml, a spinkal až do 05.00. Vtedy som kojila, spinkal až do 09.00. Zase kojenie ..... Uvidíme ako ďalej. 7.5 ideme na poradňu, tak som zvedavá, koľko bude vážiť.

luba41
26. apr 2013

@angi07 kontaktuj laktačnú poradkynu, ako Ti radia hore, čím skôr, tým lepšie...každou fľaškou UM znižuješ u seba tvorbu mliečka- telo nedostáva impulz, že ho má tvoriť...

dahra
26. apr 2013

@luba41 - suhlasím, flasa v kombinacii s cici-mici pomaly ale isto taha dieta na svoju stranu. Ja som preventivne ziadne flase a mlieko nekupovala, aby ma to nelakalo v neistote chaosiť a mixovať a hlavne, aby generacia mojej mamy, dokonca starej mamy netlačila na dokrmovanie. Ony boli vzdy za doplnanie MM UM. Tak som bola kojena mesiac a moja mama tiez velmi kratko.

mamiajka04
29. apr 2013

@angi07 chcem sa spýtať, do kedy plánuješ dokrmovať UM, mám podobný problém, že na večer radšej dám UM len aby nebola hladná na noc, potom od nejakej 21h spíme do 4h rána...

angi07
autor
30. apr 2013

@mamiajka04 tak neviem, skúšam ... cez deň vôbec nedávam a na noc okolo 22.00 kojím plus ešte dávam 50 ml UM aby spinkal. zobudí sa okolo 01.00 tiež dávam UM a potom už len ráno okolo 05.00 ale už kojím. takže snažím sa to obmedziť, postupne by som chcela vynechať aj tie nočné UM, asi to vyskúšam cez víkend aby manžel mohol pokojne spať cez týždeň ... 🙂 uvidím. potom dám vedieť. 🙂

eveenka
1. máj 2013

@angi07 nocne kojenie najviac podporuje tvorbu mliecka, moja rada na mliecko je kojit aj v noci co najcastejsie 🙂

angi07
autor
1. máj 2013

@eveenka no cez noc som skúšala kojiť zobudil sa o 01.40 a kojila som cca. 1 hodinu ale furt zaspával, musela som ho budiť , dávala som ho na jednu stranu a na druhú... prešla hodina, položila som ho do postele a plač.. musela som ešte dať UM vypil asi tak 50 ml a potom zaspal. takže neviem ako s tým nočným kojením.... aby som bola vkuse hore , alebo ako ho zobudiť poriadne? išla som aj prebaľovať aby sa zobudil, ale akonáhle ho dám na cici ihneď zaspí ☹

eveenka
1. máj 2013

@angi07 neboj on zosilnie je este velmi malicky my sme tiez takto na prsu zaspavali stale ale casom sa to polepsilo...skus ho mat v noci pri sebe kojit lezmo a takto mozes spat aj ty 🙂 my takto fungujeme doteraz a mame uz rok 🙂

mamiajka04
4. máj 2013

@angi07 a to UM mlieko dávaš hneď po svojom mliečku, alebo v akom časovom rozpätí...?

angi07
autor
5. máj 2013

@mamiajka04 niekedy ihneď niekedy neskôr. S mojim mliečkom vydrží cca hodinku aj pol, s UM vydrží cca. 3 hodinky. Som ešte zabudla dodať že kojiť viem len s klobúčikom, nakoľko moje bradavky sú malé, skúšam každý deň, trápime sa ale moje cici bez klobúčika nechce ☹ ☹ ☹ ☹

angi07
autor
7. máj 2013

Ahoj, dnes sme boli u doktorky pribrali sme 1 kg. Teraz vážime 3960 gramov 🙂 HURÁÁÁ. Len začíname mať problémy s bruškom, nevieme kakať, musíme používať hadičku na uvoľnenie...

mamiajka04
12. máj 2013

@angi07 uch, je to trápenie, tak som kojila aj ja prvé dieťatko 3mesiace, to že musí nasať najprv do klobúčika potom z neho je preň namáhavé. Druhé moje mimi chytilo moje cici hneď, tak som klobúčik neriešila. Teraz sa sledujem viac a zdá sa mi, že mne sa mlieko tvorí tak každé 4 hodiny a tebe?

mamiajka04
12. máj 2013

@angi07 a každý večer cvičíte? chalani to majú horšie s kakaním a pukaním, skús ty piť feniklový čaj...

angi07
autor
13. máj 2013

@mamiajka04 A po 3 mesiacoch už si vedela kojiť bez klobúčika, alebo si prestala s kojením? Aj moje chytil pár krát , aj dokončil kojenie, ale keď mu to núkam nasilu, ani za svet!!§ Tak ho netrápim a používam klobúčik. Je strašne netrpezlivý, tak radšej ešte počkám, možno keď bude väčší pôjde to aj bez klobúčika. Chvála bohu problém s kakakním už nemáme, vetry idú s tým sme nemali problém. Trvalo to asi 2 dni, zvýšili sme dávku espumisanu na 3 x 25 kvapiek, manžel si kúpil detský čak s rumančekom, normálne ten porciovaný a 2 krát denne som s tým pripravovala UM, nie s vodou. Teraz v noci už len kojím , aj ja som si to tak odsledovala, že prsia sa mi poriadne naplnia každých 3-4 hodín. Teraz ešte malý vypije denne plus cca. 300 UM ,- čo nie je veľa- keď mu nestači moje mliečko. Ešte aj teraz si dávam 60 ml vody, 30 ml toho čaju , ked pripravujem UM, a problém s kakaním už nemáme. Tak dúfam, že to aj tak ostane. Ja pijem čaj pre tehotné, je to SUPER vec, keď som to nepila taký týždeň som mala oveľa menej mlieka, teraz je to na neporovnanie.

mamiajka04
14. máj 2013

Myslela si čaj pre kojace...? Tak to je super, že mu je už lepšie. No ja som po 3 mesiacoch skončila s kojením, prišla som o mliečko po operácii žlčníka, ktorý ma chytil hneď po pôrode. A v akej polohe si skúšala kojiť. Ja teraz len tú čo mi ukázali v nemocnici - futbalistická - dieťatko dám na vankúš do takej výšky, aby som ho mala tesne pri sebe a hneď blízko pri cici a takto sa ani nekrčím a ono si samo otočí hlavičku ku mne. Teda nerobím nič nasilu, lebo to nie je ono. Dieťa si samo nájde teba.

angi07
autor
14. máj 2013

sorry , áno čaj pre kojace.. 🙂 ja ho tiež dávam na vankúš , ale hlavičku priložím, tak asi vyskúšam vyššiu podložku, aby som ho nemusela chytať za krk a za hlavičku. dnes som skúšala kojiť s klobúčikom, vypľul to, tak som si dala dole klobúčik a ihneď mi skočil na cici 🙂 som bola z toho zaskočená. Troška aj papkal len mi zaspal :-/ tak čakám , kým sa zobudí a vyskúšam bez klobúčika.... uvidím a modlím sa 🙂

beton
14. máj 2013

@angi07 urcite si zavolaj na pomoc laktacnu proradkynu, aby vam skontrolovala prisatie a upravila polohu priamo na mieste. po podani flasky to uz urcite nebude ono. ak sa budi v noci, tak jednoznacne len dojci. nocne dojcenie ma najlepsi vplyv na tvorbu mliecka. a okrem toho nemusis vstavat zarabat UM, tak si to nekomplikuj. ak cely den sa krasne dojci, tak ste na dobrej ceste. tie intervaly su uplne v poriadku a tiez plienky. pises, ze vecer okolo 19 bol nespokojny, tak si mu dala UM. a co tak sa skusit nosit, mojkat atd. vecer su vsetky deti nervoznejsie a nie je to od hladu. skor kvoli hladu po mamicke a jej fyzickej blizkosti. deti neplacu len od hladu. ked dostane flasku, tak to jednoducho vypit musi, inak by sa zadusil. ved mu to tecie do hrdla. navyse nezabudajme, ze kazde krmenie mimo prsnika, tj. flaskou a kazde upokojovanie dietata mimo prsnika, tj. cumlom vedie k znizeniu tvorby mliecka. takze odporucam upravit prisatie a prikladat a dojcit aj cez den aj a vnoci. vela sa nosit v satke, baku, ergonosici, ci ti viac vyhovuje a spat spolu. ak dojdete k zaveru, ze je potrebne dokrmovat, tak len a len cievkou na prsniku http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojcen... je to jediny sposob, kedy dietatko zaroven stimuluje tvorbu mliecka a tym prejdete opat na plne dojcenie. tak vela stastia, len to nevzdavat. nejde o hladanie jednoduchsej cesty, ale o to, aby dietatko dostavalo stravu, na ktoru je jeho telo pripravene. UM to nie je.

beton
14. máj 2013

@angi07 aha, az teraz som si precitala cast o klobuciku. je to tiez nahrada prsnika ako flaska a cumlik a vedie k znizeniu tvorby mliecka. jednoznacne je pomocou navsteva laktacnej poradkyne www.mamila.sk, lebo dojcenie cez klobucik je opat len cesta k odstaveniu dietatka. tvar bradavky nema ziadny vplyv na dojcenie, lebo dietatko as prisava na prsnik, v ustach ma cely dvorec, nie len bradavku. takze jej tvar je uplne nepodstatny. okrem toho klobucik je zdrojom infekcii ako kandida a mykozy....to moze byt boj aj na mesiace a nestoji to za to. ste na zaciatku, nepokazte si to. verim, ze sa ti podari dojcenie zachranit a budete mat z toho obaja potesenie.

canama
14. máj 2013

ako uz spominaly zienky vyssie, je to jednoznacne na laktacnu poradkynu. tiez odporucam dojcit v lahu (je to najlahsia a najpohodlnejsia pozicia) a na jedno dojcenie len jeden prsnik....je mozne ze ti nevytiahne poriadne zadne mliecko (prilis sa unavi z tahania z klobucikov) a okrem toho prekladat babo je nepohodlne a mozes mu tym vybehnut mliecko hore, takze ho potom pali zaha, aj preto moze byt nespokojne...ale daj si zalezat na vybere lak. poradkyne. musi si pozriet cely priebeh dojcenia, nie len prisatie a par minut potom. moja kamoska laktacnu poradkynu mala a aj tak dojcila len 6 tyzdnov, robila uplne trivialnu chybu, cize nenechaj sa odradit ak nahodou povie ze je vsetko ok a ty to tak nevidis. ja som bola za laktacnou poradkynou tu (mozem len odporucat, je velmi prijemna, nehodnotiaca)> www.pronatal.sk

angi07
autor
15. máj 2013

@canama
@beton Neviem, či mi tá poradkyňa by vedela pomôcť. Môj malý ma také maličké ústa... Nemám tie najväčšie prsia, mám ich veľmi okrúhle, bradavky mám malilinké , ako špendlíková hlavička. Viem, že kojiť sa dá aj s extra malých pŕs , ale bez bradavky... V pôrodnici mi hneď povedali, že KLOBÚČIK, keď mi uvideli prsia. No ale napriek tomu aj dnes sa mu to podarilo uchytiť, síce s plačom . Aj to dosť pocucal, ale akonáhle mlieko išlo prúdom , začal sa dusiť , zľakol sa a vypľul to. Budem to skúšať každý deň a snáď sa to podarí. Len akonáhle tam necíti klobúčik, začne plakať. A tak sa rozplače, že potom už s ním neviem rady, je až celý fialový do toho. Takže neviem ako by s tým vedela poradiť laktačná. Predsa prevychovať moje dieťa nevie ani ona.A poviem pravdu ani by som nebola rada, keď by mi voľakto určoval, čo mám robiť...Viem že to znie namyslene , ale si myslím že sa s tým poradím aj sama s mojim malinkým. Veď to vedeli aj naši predkovia.... 😅 Verím, že každým dňom to bude lepšie a lepšie, Rolandko bude stále väčší a silnejší takže asi tak. 🙂 A rady od mamičiek sa mi páčia, najlepšie sú vlastné skúsenosti .

hradnapani
15. máj 2013

@angi07 ale laktacna neprevychovava dieta, ona usmernuje maminu 😅 aby dietatu ponukla co najvyhovujucejsiu polohu na dojcenie, a podobne. Vies, ano, nase predchodkyne, prastare matere to tiez zvladali, lenze aj ony mali pomoc, ci uz v rodine s ktorou zili, alebo im pomahala priamo babica. Takze same na to neboli. Generacia nasich matiek na to sama bola, mozno aj preto nedojcili a mozno aj preto nedokazu v tomto smere poradit nam... Ale je to samozrejme na tebe, ako sa rozhodnes.

canama
15. máj 2013

@angi07 presne ako hovori hradna pani, drviva vacsina zien ktore uspesne dojcia na to nebola sama. dojcenie nie je automaticka vec, treba sa to naucit, tak ako aj jest sme sa museli naucit. lenze dnesne zeny nemaju kde to okukat. kolko zien si videla za cely svoj zivot dojcit? myslim tak ze si mala moznost obzerat co sa deje a ako sa to robi, nie nejaku mamicku co sa v parku skryva pod dekou aby nahodou na nu niekto neukazat prstom ze sa "predvadza". v porodnici sa ziadnu dobru radu nedozvies nakolko sestricky su z generacie ktore nedojcila uspesne a nase babicky tiez uz mnohe spadaju do tejto kategorie. ja vacsinou dostavam od svojich zenskych pribuznych ako prvu otazku: "este kojis?" lebo oni to vsetky zabalili po 3-4 mesiacoch. btw, ja som tiez mala haluz ze moja mala ma prilis malu pusinku 😀, ale ma ju dost velku, hlavne ked netreba. 😀 co sa tyka bradaviek, podla mna je v podstate jedno ake su, lebo babo sa drzi na prsniku podtlakom a pusinku ma na dvorci a jazyckom tiez masiruje dvorec, nie bradavku.

angi07
autor
15. máj 2013

@canama Je možné, že by mi vedela poradiť, poradili mi aj v pôrodnici , jedna to, druhá to, presne ako hovoríš... Bývame doma s rodičmi, ako 14 ročná sa mi narodila sestra, ktorú mama kojila , takže ona mi vie poradiť aj pomôcť. Mne sa zdá, že mám taký veľký dvorec, že sa to do jeho úst nezmestí. 🙂 Všade píšu, že musí mať v ústach celý dvorec.. 😖 Budem to skúšať každý deň a verím, že sa to podarí. Ďakujem za rady 🙂 Prajem všetkým pekný deň!

canama
15. máj 2013

@angi07 Dvorec nemusi byt v ustach cely, ide o to aby nebola dnu len bradavka, lebo pod dvorcom su prave ustia mliecnych zliaz ktore babo jazyckom masiruje...ked by ti olizovalo len bradavku, vela mliecka mu nepotecie. Vela stastia a krasnych chvil s drobcom. 😉

beton
15. máj 2013

@angi07 laktacna poradkyna je skolena na to, aby ti vysvetlila principy dojcenia. vlastna skusenost kazdej mamicky je ina a nemusi byt v sulade s principmi dojcenia. ak nepochopis, ako funguje tvorba mliecka a ako dietatko spravne saje, tak tazko sa naucis spravne dojcit a zachovat si dostatocnu tvorbu mliecka. laktacna poradkyna radi vzdy len to, co funguje univerzalne pre vsetky maminky. sama vidis, ze si sa nechala nahovorit na cumlik v porodnici. neporadila ti to skolena laktacna poradkyna, ale sestricka alebo kto z jej skusenosti. keby vsak mala dostatok informacii, tak by vedela, ze klobucik odnauci dietatko spravne sa prisavat a tym si nevie vytiahnut dostatok mliecka, teda moze stagnovat raste a ked sa prsnik dostatocne nevyprazdni, co sa pri klobuciku nevyprazdni, tak to vedie k znizeniu tvorby mlieka. nie je to moja skusenost (nastastie), ale moja vedomost a poznanie, ako dojcenia funguje :o)) viac si precitaj o klobuciku tu: http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/06/preco-...
pises, ze aj kedysi si zeny poradili.....to ma dost pobavilo, lebo kedysi ziadne klobuciky neexistovali, zeny rodili prirodzene bez vonkajsich zasahov chemickych a inych, dietatko putovalo okamzite po porode na prsnik a cely zivot zili v prostredi, kde zeny dojcili, takze sa to ucili vsetko za pochodu....takze na toto sa dnes uz tazko spoliehat, hoci su vynimky, co si to vybojuju aj v nasich "BFHI" nemocniciach....
je uplne super, ze sa ti dari prikladat bez klobucika. jedina rada je, viac klobucik nedat a ani neskusat. prikladat vzdy bez toho, kym sa maly este prisat vie. bolo by dobre laktacnou na mieste skontrolovat prisatie a polohu, ci naozaj pije:
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/spravn...
http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/kedy-b...
dieta nemusi mat chyteny cely dvorec, ale vacsiu cast dvorca. bradavka smeruje hlboko do hrdla, takze jej tvar je nepodstatny. skusaj, skusaj. vela sa noste, uzasne pomaha kontakt holej pokozky tvoje a babatka. spolu v posteli, pozakryvani a s neustalym pristupom k prsniku. takto sa vsetko pekne rozbehne a pociatocne komplikacie a omyly ostanu len starou spomienkou. tak len smelo do toho a laktacnu poradkynu sa neboj si zavolat. minimalne ta podpori a vysvetli a ukaze, co sa cez pismena celkom neda
🙂 drzim palce

beton
15. máj 2013

@angi07 zoznam laktacnych poradkyn podla miest SR najdes na www.mamila.sk

kristinaanna
15. máj 2013

@angi07 kludne môžeš kojiť v noci aj každé 2-3 hod, nedávaj UM, ja som kojila zo začiatku malú každé dve hodiny celýcj 24 hodín, v noci sa napapala a spinkala ďalej🙂