Domperidon alebo Motilium a ich vedľajšie účinky

vierkac
3. apr 2015

Ahojte. Nerada vyvolavam konflikty, ale citim zodpovednost posunut informaciu dalej. Kazda nech sa zachova podla vlastneho rozumu... 🙂
Maleho som ulozila spat, zapnem spravy (vo Francuzsku) a uplne ma polozila informacia : liek DOMPERIDON alebo inak MOTILIUM je nebezpecny a dokonca uvazuju o jeho stiahnuti z trhu 😠 Zatial len vyrazne upozornuju, ze maximalna davka ma byt 3 tablety po 10mg denne pocas maximalne 1 tyzdna, inak moze sposobit arytmiu srdca. Tento rok to vyskum definitivne potvrdil. A na SVK laktacne poradkyne mamickam bezne radia uzivat denne davky 90 a viac mg denne pocas niekolkych tyzdnov az mesiacov... Ja osobne som jednej poradkyni vdacna za pomoc, prekonala som 6 laktacnych kriz, kojim dodnes (20mesiacov). Ale v tomto mi zdravy rozum vravel, ze liek urceny na riesenie inych problemov je proste riziko. Su ine metody ako produkciu mlieka zvysit. A ani nedojcene dieta nie je tragedia 😉

kikuleenka
3. apr 2015

Pridavam sa, patrimk tym, ktore boli presviedcane o tom, ze iba motilium/costi je vychodiskom z problemov pri dojceni. Po konzultacii s viacerymi lekarmi som to zavrhla a nakoniec sa preukazalo, ze nebol problem s nedostatkom mlieka, ale s intoleranciou laktozy u dcery. Po dojceni plakala nie pre hlad, ale pre bolest bruska. Som vdacna laktacnym poradkyniam za ochotu, je dobre ze su, no aj ich rady treba selektovat zdravym rozumom 🙂

kcernanska
3. apr 2015

Beriem Costi, no tiež nemám dušu na mieste. Myslíte, že môžem zo dna na deň vysadiť? Beriem 2 týždne a radšej nepíšem koľko tabliet. Laktačná ma uisťovala, že je to v poriadku, že dieťatko nemôžem ohroziť, no raz sú to lieky.

vierkac
autor
3. apr 2015

@kcernanska ja by som sa poradila lekarom. ale predpokladam, ze postupne a nie sokom

redlola
4. apr 2015

Ja tiez beriem costi, uz cca dva mesiace. Tiez som nemala pokoj v dusi. Jedna laktacna a tiez aj lekarka mi povedala, ze je to odskusane, nemalo by to robit problemy ani v neskorsom veku dietata. A ze vedlajsie ucinky ma aj UM a kopec inych liekov, u niekoho sa prejavia, u niekoho nie. Ved uz len taky ibalgin, ci paralen... Zial, ja som skusala vysadit costi a uz pri jednej tabletke dole rapidne kleslo mnozstvo mlieka a babatko som musela dokrmovat. Takto planujeme potiahnut asi do toho polroka, potom postupne vysadim a nahradim stratu na mlieku normalnou dojcenskou stravou. Velmi nemam na vyber, skusala som bylinky, odsavanie, prikladanie, podstrihnut uzdicku babatka - nic nebolo dostacujuce.

kcernanska
4. apr 2015

Ďakujem dievčatá, ste veľmi milé,
včera večer som vysadila tab. a veru cítim, že mliečka mám menej. Tak znižujem, nerada by som o mliečko
prišla. Tiež máme strihanú uzdičku, ale až v 2mes. Doktorka si nič nevšimla až laktačná, možno keby sa na to prišlo skôr mohla som plne kojiť.

vierkac
autor
4. apr 2015

@kcernanska ake stare mas babatko? ja som bojovala 6 mesiacov, okrem casteho prikladania kazdy vecer aj hodinu "odsavala" naprazdno. az v 8. mesiaci som sa na to konecne vykaslala. ked bolo najhorsie, brala som mesiac benedikt a senovku a to mi fakt pomohlo. jasne, potom bol hned pokles. ja som sa 6 mesiacov naplakala, ale proste si nemyslim, ze som citila, ze chemia nie je riesenie
@redlola no ja neviem, ibalgin ci paralen vezmeme iba ked sa uz inak neda, mozno raz za mesiac a aj tak som mala vycitky. a teda sme daleko od prekrocenia max davok. na max davky upozornuje aj http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/bezpecn...
a cesky http://www.sukl.cz/upozorneni-sukl-pouziti-domp...

kcernanska
4. apr 2015

Máme 2mes.babatko, pred tyzdnom jej strihali uzdicku. Stále som si myslela, že sa to rozbehne, dokrmovala som máličko, ale chcem plne kojiť.

andrejta
4. apr 2015

@vierkac ja som brala costi asi šesť mesiacov, začínala som dávkou 3x 3 tbl denne a sme v poriadku obaja. tak neviem. asi závisí aj od zdravotného stavu ženy. mne to pomohlo. potom sa malý sám odstavil, zo dňa na deň

tortelinka
4. apr 2015

@vierkac tiež som o tom počula, hodíš aj link na FJ správy?neberiem to, ani nekojím, ale zaujíma ma to...inak tiež súhlasím s názorom, že laktačné môžu pomôcť, ale treba zdravý rozum..ten môj sa zastavil pri presviedčaní, že 4 mesačné bábo nepotrebuje UM, že sa dokáže nahradiť stravou 😖

kcernanska
5. apr 2015

@tortelinka
zlatá, že si sa priznala 🙂 , to aby si 4mes. bábo iba kŕmila stravou Ti poradila laktačná?

redlola
5. apr 2015

Aj mne to vraveli, ze od ukonc.4.mes. sa to da vyvazit stravou. Nie je to az taka blbost, kedysi sa bezne prikrmovalo od 2.-3. Mesiaca. Hoci sama by som to pri momentalnom vybere UM asi radsej neskusila

vierkac
autor
5. apr 2015

@tortelinka Cauko. Link na France2, pozri od 15:14 minuty http://www.francetvinfo.fr/replay-jt/france-2/1...
@andrejta ten liek je velmi rozsireny a ucinny, upozornenie smeruje na to, ze sa nema prevysovat davka, lebo MOZE sposobit smrt. Je super, ze ti pomohol (ako vsetkym mamam, ktore ho uzivaju) a ste v poriadku. Ide o to, ze tato pomoc by mohla mat tragicke nasledky. Treba si polozit otazku, ake riziko na seba a dieta ta mama berie. Minuly rok vo FR niekolko desiatok mrtvych.

vierkac
autor
5. apr 2015

@kcernanska @redlola Baby, ta senovka a benedikt vam nepomozu? Normalne v kapsuliach ako lieky sa to da kupit. Ako viete, ze mate malo mlieka? Drobci sa hnevaju na prse?

cannella
5. apr 2015

@kcernanska Ha, mi nehovor, ze to bola Mekynova 🙄

redlola
5. apr 2015

@vierkac ja som nasadila costi povycerpani vsetkych ostatnych moznosti. Senovku, benedikt a moringu som brala4x4 a nestacilo to. To vidis, ze babatku nestaci - je nepokojne, hneva sa na prsniku, odtahuje sa, narieka,... Po dokrmeni odsateho cez cievku, prip UM (ked som nemala co odsat) zrazu uplne spokojne babatko. Takze to nie je, ze som po costi siahla hned, lebo chemicky si spustim mlieko a mam to bez prace. Babatko spi so mnou, dojcim tandemovo (=cize starsi roztahaval tiez mlieko), dojcim na poziadanie, brala som bylinky, odsavala po kqazdom dojceni, laktacna jej podstrihla uzdicku, kontrolovala prisatoe, dala som si velky pozor, aby mi prilozili babatko este na porodnej sale a stale ju mam pri sebe, aj sa vela nosi v satke a bohuzial, bez costi to jednoducho nejde. Akonahle som sa pokusila znizit o jednu tabletku a chcela postupne vysadzat, uz aj sla tvorba rapidne dole a mala bola proste hladna. Cize to potiahneme do polroka a potom sa to s prikrmami vyvazi, co sa bude dat dojcit, to este skusim, inak mozno UM. Zatial postupne mrazim, ked sa mi podari odsat a pouzijem v pripade nudze.

egiginka
5. apr 2015

@vierkac napis na mamilu, nech sa k tomu vyjadria oficialne.

tortelinka
5. apr 2015

@vierkac dik vierka, inak, tiež by ma zaujímalo vyhlásenie Mamily

kcernanska
6. apr 2015

@cannella ano, poznáš ju?

cannella
6. apr 2015

Ano, poznam, tiez som u nej bola a tiez ma presviedcala, ze je to vsetko OK a brala som 3 x 3 tablety, postupne som to znizovala a poslednu som uzila vcera rano

@kcernanska

kcernanska
6. apr 2015

@egiginka tiez by ma to zaujimalo

kcernanska
6. apr 2015

@cannella ja tam idem budúci týzden, no začala som to znizovat, nakolko sa mi podarilo zohnať 5krabiciek, ked som povedala doktorovi na co to chcem, odmietol mi to napisať so slovami, ze ani svojej dcere by to nenapisal. Zas jeden známy gynekolog na dôchodku mi povedal, ze bezne zenam pisal tento liek, ale skôr je to placedo. Nakázal mojmu muzovi, aby mi tvrdil, ze po tomto lieku budem mat mlieka az az. 😝 😝 😝

kcernanska
6. apr 2015

@vierkac senovku aj benedikt beriem v kapsuliach. Varím anýz, majorán, rascu 3x pol litra, pohár čierneho piva raz denne po kojení. Mliecko mám no uvidíme, zacala som znizovat costi. Potom napíšem čo sa deje.
Drzte palce.

vierkac
autor
6. apr 2015

@kcernanska Po sviatkoch skusim ba Mamilu napisat. Ale osobne neverim, ze prehodnotia svoje odporucanie v tomto. Dam vediet. Ale hlavne tebe drzim silno palce!!! 😉

julie6
6. sep 2015

Potvrdzujem to aj ja,, brala som ho od 6-12 tyzdna po porode,,,prv 3x1 po 2 tyzdnoch to nestacilo,,,hoc mi pediate /zijem v Bruseli/r zakazal brat viacej...ale som sama zdvihla davku na 2-2 aj2-2-1 zacala som mat strasne problemy,,,s dychavicnostou,,busenim srdca,,tlakom a bolestou na hrudi, bolestami hlavy,,tak som znizila na 3x1,,,tie problemy ale mi zostali doteraz /6 mesiacov/, budim sa na to nad ranom,,
dokonca na Mamile som videla, ze zmenili davkovanie,,,prvotne som sa rozhodla to zvysit aj preto ze to oni odporucali....
Ked som vyberala recept v lekarni, tiez mi to neodporucali....lutujem to velmi,,dala som sa zmagorit laktacnym terorizmom...po vysadeni som mala agresivne stavy,,potom placlivost a pod....to mam priam doteraz,,nemyslim ze je to poporod. depka..alebo kombinacia...brala som aj bylinky spominane,,,tiez asi
2x 2tyzdne a akurat som z nich strasne pribrala, pretoze podporuju chut do jedla
TAKZE POZOR NAOZAJ, JE TO PRAVDA ZE JE NEBEZPECNY

temy
6. sep 2015

Pracujem ako dr. v zahraničí a tento liek dávam pacientom jedine ak majú v poriadku EKG! Naozaj umrelo pár ľudí a predpokladá sa ze je to práve kvôli domperidonu, ktorý môže vyvolať srdcovú arytmiu. Chápem všetky mamičky ze chcú pre dieťatko to najlepšie a dojcit čo možno najdlhšie ale príde mi to trochu prehnané keď sa zvyšuje laktacia liekmi ktoré sa majú používať pri tráviacich ťažkostiach a zvýšenie laktacie je len VEDLAJSIM účinkom. Vaše deti budú zdravé a krásne aj keď budú dokrmovane! Nechápem, to laktacne poradkyne vám vystavia recept ci ako?

kikuleenka
6. sep 2015

@temy mne napr. laktacna davala rady, v ktorej lekarni tieto lieky vydavaju aj bez receptu... :(

temy
6. sep 2015

Tak dievčatá normálne som nahnevaná že to odporucaju akoby to boli cukriky a bez konzultacie s lekarom. Citala som si pred chvíľou mamilu a oni odporucaju Domperidon v davke 3x30 mg, pričom max.odporucana dávka je nizsia...uz som im napisala mail, uvidíme ako zareaguju. Našťastie sa doteraz nič nestalo ale keby ano kto ponesie zodpovednosť???

vierkac
autor
14. sep 2015

baby, ja som vtedy pisala do TA3, odpovedali, ze je to zaujimava tema, ze sa na to pozru ... ale neozvali sa a neviem teda, ci z toho nieco bolo...

minka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
iva30061981
12. mar 2024

Prosim Vas v ziadnom pripade neberte Motilium, skoncila som v nemocnici. Tento liek nie je bezpecny.