Domperidon

lorela
7. okt 2016

http://jozefmarecmudr.blog.sme.sk/c/434856/obvi...

O. z. Mamila si sama pod sebou už dlhší čas píli konár... To je môj názor.
Zároveň všetkých prosím o korektnú diskusiu.

lorela
autor
7. okt 2016

@redlola Ďakujem za uvedenie článku, na ktorý je táto reakcia.

evittam
7. okt 2016

@lorela Oba články sú dobré. Ale ja mám svoj názor na web mamila.sk - je to len "dojčoweb", ktorý odporučí hocičo len aby žena dojčila..... 😉 Lieky typu Costi by som nikdy nebrala - ani v prípade, že by mi zachránili dojčenie....

ervenka
7. okt 2016

ZE kde sa objavili obavy z domperidonu a costi a podobnych sra**k? Napr. v NL zomreli 4 ludia so suvisom costi. Costi ne bepezpecny pre srdce, ladviny, pecen. Napr. tu v NL je volnopredajny. ALE v lekarni sa brania vydania priamo costi. Radsej daju ine ako prave costi. Skoda,ze teraz nemam uz cas, dala by som aj priame linky na clanky... PRetoze nie je pravda,ze islo len o muzom s vyssim vekom.
A tlieskam, ze sa pan doktor vyjadril...

sardinka336
7. okt 2016

boooože ja ked toto čitam.....zlata flaša s Nutrilonom 😝 😀 😀 😀 😀

pribinak
7. okt 2016

tak mamila su ine fanaticky, oni povzniesli dojcenie az k nebesiam, akoze brat lieky s mnozstvom vedlajsich ucinkov, len preto, aby som bola dobra matka a dieta dojcila, je jednoducho fanatizmus

sissy27
7. okt 2016

@pribinak toto ani ja celkom nechápem...dojčenie je prirodzená záležitosť a tak by to aj malo ostať... ak to ide samé tak super, ak treba pomôcť dobrou radou, nejako prirodzene (napr. strava, viac tekutín, hroznový cukor) tak tiež v pohode... ale ládovať sa chémiou, navyše takou, ktorá je určená na úplne iné problémy a neodporúča sa pre dojčiace ??

@sardinka336 presne. aj u nás zlatý nutrilon 😀

sardinka336
7. okt 2016

v podstate je to reakcia na tento članok, diskusia pod tým je super...
https://www.postoj.sk/17406/reakcia-dojcenie-be...

evittam
7. okt 2016

@pribinak Presne tak - proste mamila.sk je len fanatický dojčoweb - nič viac a nič menej. A ja si vôbec nepripadám ako zlá matka len preto lebo som dojčila "len" do 10.mesiacov....Môj názor je, že do roka stačí..... 😉

pribinak
7. okt 2016

ja som sice dojcila dost dlho, ale rozhodne si nepripadam lepsia matka len preto, ze som dojcila ako ta matka co dojcit nemohla

na zaciatku sme mali trosku problem, bola u mna laktacna, ukazala mi inu polohu pre babatko a pre mna, ukazala ako vyzera efektivne dojcenie a co je len cuckanie bradavky, ale nie som ochotna pchat do seba ziadne lieky

nepoviem caje s bylinkami, ale chemiu? neverim a niekto ma o to nepresvedci, ze nic z toho neprejde do mlieka pre babatko

guiseppinka
7. okt 2016

ale baby, prosim vas, vy ste ake zle matky... ze kojit iba do 10 mesiacov, ked najidealnejsie je kojenie do matury... a iba satkovanie a spanie s dietatom v jednej posteli... ved to dieta je king a jediny stredobod vesmiru...

ale teraz uz dost o tom. v ramci predporodnej pripravy som mala k tomu aj laktacny kurz gratis... a poviem vam, ze som mala pocit, ze som niekde v inej galaxii... a tie hlasky, ze kojit sa da aj pri tazkych antidepresivas... omg... akurat vazne rozmyslam, ze kto je horsi ci mamila alebo jehovisti...

sisaka
7. okt 2016

Citala som od neho viacero clankov, v mnohych veciach ma pravdu v mnohych sa myli. V diskusiach vystupoval dost arogantne, neprijma ine nazory a ani ich nepovazuje za hodne zamyslenia. Typicky arogantny slovensky lekar, ktory si mysli, ze pravda je len jedna- jeho.

sardinka336
7. okt 2016

@sisaka zial v tejto veci sa nemyli 😉

vroni
7. okt 2016

citavam obcas clanky tohto pana doktora a vzdy mi jeho "ton" zdvihne tlak. Ale nech to podava akokolvek hulvatsky a arogantne - v tomto konkretnom pripade svoj postoj vyuargumentoval a dokonca aj relativne slusne. A cisto laicky - davat zdravym zenam konske davky chemie, aby sa navodil "prirodzeny" stav - nuz, to je rovnake, ako keby sme vynasli liek na vyliecenie zapalu slepeho creva (bez ktoreho sa da zit celkom v pohode), len ako vedlajsi ucinok nim mozeme odpalit pluca (bez ktorych to uz taka pohoda nebude).....
Toto su pekni superi arogantni hulvat versus kojofanaticky 🤐

evittam
8. okt 2016

@vroni Asi tak nejak - tu budú dojčiace a tehotné mamičky rozoberať či sa vôbec môžu nadýchnuť a čo môžu zjesť a čo môžu robiť ,ale pchať do seba konské dávky lieku, ktorý je určený na úplne niečo iné to je už normálne a v pohode - lebo však chcem a musím dojčiť pomaly do puberty. Celé zle.

peteraluciagecei
2. dec 2016

Ahojte, ja sa musím priznať, ze som veľmi chcela dojcit, mliečka bolo málo a homeopatia ani bylinky nezaberali. Tak som skúsila costi, ktoré jediné zaberali. Sammozrejme,ze som ich brala dobrovolne a nikto ma nenutil a na iné neziaduce ucinky som sa snažila nemysliet. Poviem vám, že keď som videla posledné ružové tabletky v krabičke, panikarila som. Pre mňa to bolo žiadne costi=žiadne mlieko. Lenže dajú sa predpisat iba 2 balenie a tie mi vystacili tak na 3 týždne. 3x3 denne. Ten štvrtý týždeň som ich nebrala a mliečka bolo menej. Tak som si povedala, že toto nema význam a prestala som ich asi po 12 baleniach užívať. Namiesto toho som nasla ajurvedske shatawari, co je vlastne vytazok zo spargle a to celkom pomáhalo aj na iné ženské veci. No a asi 3 týždne potom začínalo mliečka ubúdať a ubúdať az nakoniec mi ostalo toľko,ze drobcovi staci na jedno nocne pitie. A teraz: po pár dňoch od toho, ako som prestala zo dna na deň dojcit sa stalo toto: začala ma strašne boliet hlava a na hlave sa mi urobili také 4 hrcky blízko seba. Bola som na ORL (lebo som najprv myslela, ze prievan), potom na neurológii aj u liečiteľov a po všelijakých možných vysetreniach a skumaniach sa prišlo na to, ze mam pretazenu nervovu sústavu a upchaté/zanesené/zaplnené lymfatické dráhy na hlave. Je to vraj spôsobené hormónmi,ze mam ich rozhadzane a v nerovnovahe. Pytali sa, ze ci som niečo uzivala, povedala som,ze okrem iného aj COSTI. No a vraj je to preto,lebo to pôsobilo na podmozgovu žľazu a ona tvorila vysoke mnozstvo prolaktinu a bol to neprirodzený zasah a moja nervova sustava vylucovala take množstvo hormónov,ktore brzdili a plnili lymfu a vlastne tie hrcky su na lymfatických drahach, co su na hlave. A teraz ked som pozrela do neziaducich ucinkov je tam ta nervova sústava naozaj spomenuta.Bolesti mam stale hrozne, take,ze bez tabletky od bolesti neviem vydrzat a to ja nezvyknem takmer nikdy brat. Takze tak... nevravim to preto,zeby som mamile alebo niekomu nieco vyčítala. Ved ja sama som s tym suhlasila, a neverila som,ze to bude mat aj nejaké ine účinky. Len to vravim preto,aby aj ostatne mamky vedeli,ze sa niečo take naozaj moze stat. Teraz viem, že už to nikdy neurobím a ako to má byť tak to bude. Dúfam, ze ma neukamenujete, ale ze ma aspoň trochu povzbudite,lebo je pre mna tazke prestat dojčit, mam pocit akoby sa pretrhlo jedno z lán,ktorymi sme spojeni s Petkom.😔

evittam
2. dec 2016

@peteraluciagecei Chápem ťa, ale spravila si dobre. Skoro každá chceme pre svoje dieťa to najlepšie a tým bez pochyby MM je, ale ak to nejde tak to nejde - nie za každú cenu a za cenu ohrozenia svojho zdravia aj zdravia dieťatka. Proste si urobila čo sa dalo. Takže neviem prečo by ťa tu mal niekto "kameňovať" - tak možno maximálne fanatičky do dojčenia - ale to si nevšímaj.😉 A koľko si dojčila ak sa smiem spýtať?

mojaniku
2. dec 2016

@peteraluciagecei dieťatko potrebuje predovšetkým zdravú maminu. Držím ti moc moc palce, aby prišlo zlepšenie tvojho zdravotného stavu, nič si nevyčítaj!

guiseppinka
2. dec 2016

@peteraluciagecei mne sa mala narodila v maji, august bol brutalne stresujuci, mliecko pokleslo... resp. ja som si myslela, ze nemam, ale mala bola stale spkojna. povedala som si, ze vyskusam more milk, ale pre istotu som so sebou mala aj krabicu UM. to pomohlo, po 2 mesiacoch som ho prestala brat a brala som ho iba vtedy, ked som si myslela, ze mlieko klesa... a poviem ti, ze mala ma rok a pol a stale ju kojim... aj ked uz mam mlieka fakt malo a naozaj rada by som ju odstavila, ale cakam kedy to spravi sama...
inak je mi uprimne luto, ze mas taketo problemy teraz... ale davkovanie costi 3x3 je predavkovavanie sa... odporucam ti napisat tuto skusenost na mamilu, aj ked je dost mozne, ze ta tam za to ukamenuju, lebo ten uzasny doktor s tym ma brutalne dlhorocne skusenosti a neboli ziadne problemy... ale aj toto by mohlo sluzit ako iste varovanie pre ostatne. aj ked sice pochybujem, lebo kojofanaticky pojdu aj cez mrtvoly... ale ak by to len jednej pomohlo, tak to bude skvele 🙂 drzim palce, nech sa cim skor das dokopy

sardinka336
2. dec 2016

@peteraluciagecei vieš čo toto ja trošku nepochopím....ledva si si zachranila zdravie - kto vie čo sa mohlo ešte stat keby si to svinstvo brala dalej, a mám pocit ze stale citiš nejaku vinu a ,,pretrhnutie,, lana...aspon teda z toho čo píšeš. Nič sa nepretrhlo...to si len uverila tým fanatickym rečiam o nejakom pute, ktore sa tvorii vylučne dojčením, a matky s deťmi na ,,flaši,, asi deti krmia v lufte....ja som mala a mám dodnes dieta v naruši stisnute. Tvoje dieta potrebuje v prvom rade ako tak zdravu matku lebo bez teba ako matky je stratene...bez tvojho mlieka prezije, ale bez tvojej lasky a starostlivosti je v ,,háji,,. Tvoje dieta ťa potrebuje zdravu a nie dojčiacu. Tým teraz nehovorím ze sa dojčiť nema, ale hovorim, ze sa nema dojčiť cez mrtvoly, ked to evidentne nejde a uzivat na to kontroverzne lieky. ŠUKL uz dávno vydal stanovisko ze Costi nemaju uzivat napr. zeny so srdcovymi chorobami atd...ale kazdy to ignoruje lebo sa to vo všeobecnosti povazuje za bezpečny liek, resp. je tak propagovany. Takých ,,liekov,, uz v dejinách bolo, ktore sa povazovali za košer..dokonca aj taky prvok ako rádium sa vo svojej dobe povazoval za liečivy a prospešny, pridaval sa do zubných past, mydiel, kupelov ....a az po čase sa zistilo kolko ludí ma tato nevedomost na svedomi.

peteraluciagecei
2. dec 2016

@evittam 4 a pol mesiaca a teraz aj v noci, ale takmer stále som musela aj dokrmovat

evittam
2. dec 2016

@peteraluciagecei Veď to je fajn a stačí to. Ja som dcérku tiež od narodenia dokrmovala - mala som menej mliečka. A všetko je v poriadku. Žiadne "puto, lano " a ani nič sa nepretrhne. To sú len "kecy" fanatických "dojčomatiek"....A súhlasím so @sardinka336
A môj názor na Costi a tieto lieky som napísala vyššie - celé zle.....

marrie5385
3. dec 2016

Ja som na zaciatku tiez uvazovala ze si to zadovazim, ale pytala som sa na nazor kamosiek...jedna neurologicka a jedna gynekologicka...neodporucali to ani nahodou. Zabrali bylinky, vela tekutin, melta kava, hroznovy cukor.

minka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz