Doktorka mi povedala, že mám prestať dojčiť

8. aug 2023

Ahojte... Este stale som v soku so slzami v ociach...
Endokrinologičkq mi povedala ze mam zle vysledky stitnej zlazy ze mam zvysenu cinnost a mam postuplne prestat kojit nakolko budem musiet brat lieky nejake pirostatika ... Idem este za 2 tyzdne na kontrolny odber ... Bojovala som s kojeneckym strajkom presla som si cez krvave bradavky po kazdodenny plač, boľavé naliate prsia. Konecne sa mi ustalilo mlieko mala je papac a nakoniec sa dozviem ze mam prestat kojit? Som po porode skoro 5mesiacov . Ja som planovala malu kojit aspon 2 roky ked ne viac dokial by to proste šlo 🥺 je mi hrozne fakt... Kojenie som si užívala... Mate niektorá podobnú skúsenosť?
Ďakujem

terry658
8. aug 2023

Úplne chápem tieto pocity. Kojenie si niektoré z nás vyslovene musia vybojovať a potom zrazu musieť prestať. Je to strašne ťažké. Musíš si sama v sebe nájsť dôvod na vďaku. Lebo ak bábo odstavilíš v depke,budete ju mať dvaja.

kvetinka75
8. aug 2023

ja som kojila iba 3 mesiace, neplánovala som až 2 roky. Ale zo začiatku som s trápila, mala som výčitky. Potom som si uvedomila, že to nijako neovplyvním, je to tak ako to je a prijala som to .

tanyan
8. aug 2023

Netráp sa a užívaj si dojčenie kým môžeš, aj keby to malo byť kratšie ako si si predstavovala. Opýtaj sa endokrinologičky či nie je možné užívať iné lieky, resp. skús pohľadať sama či nie sú nové štúdie k liekom vo vzťahu k dojčeniu.
Napríklad aj tu na mamile riešili zvýšenú funkciu štítnej:
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...
* Aj keď mamilu beriem trochu s rezervou, lebo to vyzerá, že dojčiť sa môže pri všetkom. No na druhej strane viem, že lekári nepoznajú novšie štúdie a akoby iba preventívne naučení ešte z čias štúdia zakazujú dojčenie pri všetkom.

cibinka18
8. aug 2023

ja som brala na stitnu zlazu lieky pocas tehotenstva aj pocas dojcenia a nikto o odstaveni nic nevravel, budem ich brat do konca zivota, ani len nespomenuli, no neviem aky je to druh liekov, ktore ti odporucaju, este sa opytaj, ak chcete druhe babo, ci budes moct otehotniet vobec, stitna zlaza je vazne ochorenie, no dnesnej dobe je to trochu absurdne, aby neboli lieky, pri ktorych mozes dojcit...

ivangeline
8. aug 2023

.....mozno zacat lieky brat neskor?

riskoh
8. aug 2023

Mne sa po porode tiez spustila hyperfunkcia, dr mi dala taku liecbu, ze som mohla kojit nadalej, no vysledky sa zhorsovali, takze po 14mes.som musela skoncit, ale teda som vdacna aj za tych 14mes.

majamat
8. aug 2023

@cibinka18 predpokladam, ze ty mas znizenu funkciu a liekmi sa len nahradzaju chybajuce hormony. toto sa casto stava v tehu.
pri zvysenej fukcii sa musi pouzit nejaky "ekrazit" aby sa stlmila produkcia hormonov.

autor
8. aug 2023

@majamat nie nie zvysenu funkciu ze vraj pridukuje stitna vela hormonu

majamat
8. aug 2023

autorke, mozno najdes sposob ako nepresat dojcit, ale ak to inak nepojde, netrap sa tym zbytocne, nevyhnutnostou je dojcit do 6M, resp nei je to nevyhnutnost, ale najdolezitejsie obdobie.

zvysena funkcia stiky sposobuje zysenie metaboliznu, vyssi vydaj energie, celkovo zrychlenie organizmu rychlejsiu cinnost vsetych organov. ak by si sa neliecila, mozes sa dostat do stadia, ze sa tvoje telo tazko vycerpa. pri hyperthyreoze existuje tazky stsv, ktorx je smrtelny, ak sa nelieci. organizmu uplne zlyha.
nie ej to sranda.

majamat
8. aug 2023

to som nepisala tebe. to bolo k inemu kometnu o liekoch pocas tehu. to bol koment pre @cibinka18

autor
8. aug 2023

@ivangeline pochybujem... Vravela ze to je poporodna zvysena funkcia stitnej zlazy ze mam zaradenie vo vysledku 4ku. Tak neviem

majamat
8. aug 2023

nevies co bude, skus zacat prikrmovat, ak si este nezacala. je asi lepsie zacat pocas dojcenia a bude fajn, ked na dieta nebud posobit olko noveho naraz - aj zmena mlieka, aj pridavanie prikrmov. moja dcera bola na mm - ja som jej davala skor prikrmy lebo mala reflux a z mlieka dost grckala. hustejsia strava jej isla lepsie vytravit.

autor
8. aug 2023

@riskoh a nepamatas si co si brala? Ake lieky?

basska_b
8. aug 2023

Ked tak si chod po druhy nazor inde (ale nehovor, ze si uz u endokrinologicky bola). Niektori su nazoru, ze koji sa len pol roka 🙆🏻‍♀️ ja nie som nejaky kojo fanatik, ale do roka som videla, ze to dieta to potrebuje

leskky
8. aug 2023

Och, čítam seba pri prvorodenej. Od dr som šla s plačom, doma plač. Normálne že koniec sveta pre mňa 🤦. Kojila som 6 m. Liečba trvala 4m.
Pri druhom som bola už psychicky pripravená, na kontrolu som šla po 7m, samozrejme výsledky znova zle, nasadené lieky ukončenie kojenia.
Neboj, tie dôležité mesiace mas odkojene, užívaj si bábätko a veľa zdravia prajem 😉

autor
8. aug 2023

@leskky dakujem 🥺 ano je to hrozny pocit...

danica2711
8. aug 2023

ale no tak, netráp sa až tak... sú veci, ktoré neovplyvníš, chcela si (a príkladne si o to bojovala) urobiť pre svoje dieťa to najlepšie, ale ak sa nedá, tak sa nedá. Materské mlieko predsa nie je všetko, čo môže matka svojmu dieťaťu poskytnúť... Ja som syna kojila vyše 1 roka, dcéru len 2 mesiace (po vysokých horúčkach mlieko zmizlo z večera na ráno) a bola zdravá ako repa, syn pochytal viac chorôb než ona... Hlavne sa netráp, bábätko to cíti, daj si zdravie do poriadku a všetko bude fajn

lorin29
8. aug 2023

Kde si bola na endokrinológii?

riskoh
8. aug 2023

Thyrozol

autor
8. aug 2023

@riskoh tak tam pisunze v nizkych davkach sa moze pocas kojenie

leskky
8. aug 2023

Aj ja som mala thyrozol, ale dr kojenie neodporúčal ani pri nízkych dávkach.

riskoh
8. aug 2023

Ano, najskor som mala len 1tabl-10mg, po zlepseni pol tablety, no potom sa to zacalo zhorsovat a musela byt zvysena davka riadne s tym, ze ukoncit kojenie, po 2r. Som bola bez liecby, cca3roky, cez druhe tehu som mala pocas celeho liecbu, momentalne som bez liekov….

lilizzachy
8. aug 2023

Aj ja som musela prestať kojit keď mala mala 4 mesiace kvoly mojim zdravotným problémom. Bolo mi to ľúto, ale čo už. Dieťa potrebuje v prvom rade zdravú matku, aby sa mohla o neho starať. A nie je prvé ani posledné dieťatko čo bude na umelom mlieku, niektoré ho nemajú vôbec od narodenia. Takto som si to nastavila v hlave ja, zmierila sa s tým a bolo to v pohode 🙂

nevenka
8. aug 2023

Ake mas hodnoty? S Thyrozolom 1 tabl. Denne dojcit mozes. Uz 2 deti takto dojcim, plus Betalok na tlak a pulz.

nevenka
8. aug 2023

Chodim k primarovi z Lubochne. A dalej, pozri si tuto databazu: https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/thyro...

nevenka
8. aug 2023

Ak mas len poporodnu tyreoditidu, to Ti casom "same" prejde a prehupne do hypofunkcie. Ja mam Graves Basedowu chorobu, na autoimunitnom podklade.
Ale fakt, pri davkach do 10mg sa nemusis bat.
Kojila som s Thyrozolom 1 dieta a kojim aj dalsie.

nevenka
8. aug 2023

@ivangeline ja som to prvy raz odkladala, az som dostala hypertenznu krizu, myslela som, ze umriem. Tachykardie, potenie, tras ruk. Moze zhrubnut tkanivo za ocami a vystupit oci von, pripadne hrozi az slepota. Ale to ak je tam AIT zapal. Toto autorka asi nema podla popisu. Ale uz ten tlak je zly, tep cez 140 v klude. Niekto chudne, prvy atak som mala po druhom porode a co tyzden, sli 2 kila dolu, na velku som chodila 5x denne. Pri druhom a tretom ataku nechudnem. Ale kardio priznaky jak svina.

autor
8. aug 2023

@nevenka presne neviem ale povedala mi do tel ze tam mam vo vysledkoch 4 ku. Asi 4. Stupen alebo neviem. Nevidela som este svoje vysledky az o 2tyzdne.

autor
8. aug 2023

@nevenka ano povedala popôrodnú... Tak otazka je či sa to začne upravovať a hlavne kedy... 😞 Mama mi kupila vo Švajčiarsku nejake 4 minerály v nejakom bio shope ktore sa davaju do vody a piju sa pocas dňa . Že sú určené na zvýšenú funkciu štítnej žľazy tak to určite skúsim a isto o tom poviem aj dr...
@nevenka ja prave ze nemám nič. Aj sa ma dr pytala 2x či nemám búšenie srdca hovorim jej ze nie mne nic nieje. Fakt nemam žiadne problémy... Ja mam vlastne celý život aj nízky tlak. Čítala som príznaky tohto ochorenia ale vôbec nič z toho nemam...
@nevenka tak neviem preco mi povedala hned ze musim prestať kojit 🙄 nechcem prestať

tulipanicek
8. aug 2023

Pridaj sa do skupiny má fb “Podporná skupina dojčenia” a sú tam laktacne ktoré sú súčasne lekárky, rozumejú tomu viac ako bežný lekár a možno ti povedia že vôbec nemusíš prestať dojčiť 🙏