Ahojte,
Malý nechce sat mlieko z prsníkov, najprv to bolo z jedného, tam som si aj všimla ze mam menej mlieka ako v druhom, no a napokon pomaly už aj odmieta druhý. Neviem prečo. Tak ho sem tam dokrmim cez striekačku MM. Je to zle? Viacerí mi vravia ze to musím dať prisat na prsia, že to musím aj na silu, ale tak ako keď sa odtahuje? Ze to musí cíti matkine prsia, atď... Tiež nie je výhra mat bolestive bradavky. Ja si chcem užívať to kojenie ale nejde to. Preto sa vás pytam ci je to OK.
prvé bábo mala ešte ako študentka. Ráno som odišla do školy a prišla som až poobede. Mala som veľa mlieka, ráno som si odsávačkou odtiahla mlieko a moja mama mu dávala moje materské mlieko fľaškou. Poobede, v noci som zas bežne kojila. Takto sme fungovali od 3 týždňov až kým som neprestala kojiť - takže niekoľko mesiacov...
Takže nemyslím že je to zlé ako to robíš ....
@vasjar ak chces dojčiť, volaj laktačnu poradkynu. odmietanie je strajk, a ten strajk nieco sposobilo. My mozeme len hadat, ci to je nedostatok kontaktu telo na telo, koza na kozu, ci prirastene uzdicky, pouzivanie cumlika, alebo samotne dokrmovanie (ak dokrmovat, tak striekacka nie je vhodny sposob, idealne cievkou na prsniku). Ale to by vsetko zhodnotila laktacna poradkyna. Mne velmi jej navsteva pomohla.
@vasjar Ak netaha sam, urcite musis dokrmovat. Nemoze byt hladny. Zle je na tom to ze dietatko akokeby zlenivie. Tahat mliecko z prsnika je velka makacka a ak sa on nauci ze ak odmietne makat, tak mu mama da mliecko pohodlne zo striekacky (alebo flase), tak bude mat stale mensiu a mensiu snahu tahat z prsnika. A cim menej dietatko saje, tym menej mliecka sa tvori.
Preto zavolaj laktacnej konzultantke co najskor, oni vedia velmi vela o kojeni a urcite ti pomozu s tvojim problemom... co si len tak pamatam tak mamicky tu radia kojit v polospanku, alebo sa s dietatko prechadzat, alebo ho hojdat ked strajkuje, alebo pouzivat satku a nosit ho v nej telo na telo. Tiez vacsinou vravia ze strajk ma nejaky dovod.... ze sa nieco stalo a preto dietatko strajkuje. Je toho vela ako sa da pomoct, urcite sa najde riesenie. A keby aj nie, kludne mozes odsavat a davat mu materske mliecko vo flasi a ak sa ti prestane tvorit mliecko, das umele. Vsetko je to spravne ako sa dietatko krmi. Hlavne ze ty aj babatko ste stastni a spokojni.
Ja som odsavala 8 mesiacov ale netvorilo sa mi dostatok miecka a tak som dokrmovala umelym.
ak ta velmi bolia bradavky,zle prisatie...klesa tvorba mlieka..
Mne maly tiez chytil strajk, ale az tak ze reval ked zbadal prsnik 🤷♀️ Najprv som bola v strese ze co to, ale nakoniec som si povedala ze chcem byt ja v pohode a potom bude aj dieta a tak som si odsavala a pil z flasky, neskor dokrmovala um a nakoniec bol cisto na umelom.
Pozri bud ti tu budu radit ako kojit a teda volaj laktacnej, alebo ze teda davaj z flasky. Urob ako chces, dietatko hlavne nech je spokojne a nech si aj ty OK 😉
Nie je to zlé je to lepšie ako dávať umelé mlieko. Ja už štvrtý mesiac odsavam odsávačkou a dávam tak od narodenia .mala ma 4 mesiace.
Napapá sa a ja zatiaľ odsajem na ďalší krát aby keď sa zobudí aby mala.vždy mám takých 150ml pripravených vopred. A to mám ešte plný box jeden v mrazaku mlieka môjho .... takže zásoby mam
@vasjar moja sa tiež neprisala a boleli má bradavky . Bozkala by som nohy tomu kto vymyslel odsávačku. Prestali má boliet bradavky.mlieko mám prisposobilo sa tomu koľko krát odsávam. Len to nevzdávaj. Veľa mamičiek to vzdá a uteká kúpiť umelé. E E E .nevzdávaj. ja som mala krízu keď mala 2 mesiace .pominala som všetky zásoby z mrazaku ale odsavalá som si stále len nešlo Veľa. A potom jeden deň sa rozbehlo že som nestíhala odsavat a šup mrazak .takto chcem kojite malú odsávaním 1rok
@vasjar musíš si nájsť systém režim. U nás je to tak keď sa mala napapka, ide buvat alebo z lehátka kuka. Ja odsajem a pripravím si tým ďalšiu dávku keď bude hladná.
Je to super lebo ju dám donpsotielky a spí. Syna som kojila 2 roky z prsníka a ten sám nespal bez cecku v kuse musel mať v ústach bradavku. Tato sa na papa z fľašky dám ju do postele a spí. Žiadne cmulkanie bradavky. Prvé dva mesiace som odsavalá v noci kázde tri hodiny podľa potrieb ako sa zobudila.teraz sa budí len raz v noci .tak raz odsajem. Mlieko sa mi prisposobilo. Za mna lepšie ako keď som syna kojila aspoň sa vyspim .pri ňom to bol masaker.na cecku zaspaval a so mnou v posteli. Už keď som ho chcela preložiť donpsotielky rev necítil prso rev. Táto pohodacka vypije z fľašky dám ju do postielky a spi
@vasjar napríklad včera zaspala o 20h večer, ja som do 20.30h odsála ďalšiu varku a išla spat. Mala sa zobudila ráno O 4h ,už som ju počula že sa zobúdza cmulala si prsty tak šup fľašku s mliekom do ohrievaca zapla som a kým som ju prebalila mlieko teplé spapala a spí zas.ja som zas odsala a ležím teraz a píšem ti.☺😉
@vasjar kúp si v lekárni cievku na dojčenie a dokrmuj ho tak. Pozri si info na nete. Bábätko dáš na prsník cievku mu dáš z boku do úst a pomaličky striekačkou dávkuješ mlieko. Maličké je na prsníku takže si naň zvyká a učí sa to a zároveň papá čo mu striekaš sama. Takto sa to časom môže naučiť a nebude problém.
@kkovacovak asi tak vyskúšam. Ta cievka to sa iba tak volá, či má nejaký špeciálny názov?
@vasjar áno cievka. Je ale možné že to nebudú mať v každej lekárni. Možno lepšie ísť do zdravotníckych potrieb
@vasjar ešte presnejšie má vraj označenie CN-01. Lebo ono to možno neslúži len na dojčenie
Dôležité je aby dieťa nebolo hladne, bez výživy nemôže byt zdravé a správne sa vyvíjať
Ak nejde dojčenie, tak potom UM.